Katso, kuka voi saada lainaa ilman vakuuksia
Takaisin blogiin

Kuka voi saada lainaa ilman vakuuksia?

Tiedätkö, mitkä ovat vakuudettoman lainan ehdot, ja kenelle myönnetään lainaa ilman vakuuksia?

Kenelle vakuudeton laina sopii? 

Perinteiset pankkilainat vaativat yleensä vakuuksia, kuten omistusasuntoa, kesämökkiä tai muuta omaisuutta. Mikäli käytössäsi ei kuitenkaan ole mitään pankin hyväksymää vakuutta, voit vaihtoehtoisesti hakea myös vakuudetonta lainaa esimerkiksi kotimaisen Sortterin kautta aina 60 000 € saakka. 

Vakuudelliseen lainaan verrattuna vakuudeton laina on helppo ja nopea vaihtoehto äkilliseen rahantarpeeseen. Lainahakemus tehdään yleensä netissä, eikä asiakkaan siten tarvitse käyttää aikaansa lainaneuvotteluihin tai pitkiin selvityksiin vakuuksista tai rahojen käyttötarkoituksesta. 

Vakuudeton laina sopii siis hyvin arjen tarpeisiin kiireellisissäkin tilanteissa. Myönteinen lainapäätös edellyttää kuitenkin aina pankin asettamien luotonmyöntökriteerien täyttämistä. Mikäli hakija ei täytä näitä kriteerejä, hylätään hänen hakemuksensa automaattisesti.

Vakuudettoman lainan ehdot

Lainan myöntäminen ilman vakuuksia kasvattaa pankin tai rahoituslaitoksen luottotappioriskiä. Lainaa hakiessa kannattaakin muistaa, että hakemasi lainan ehdot määräytyvät aina asiakkaalle tehdyn riskinarvioinnin perusteella. 

Myönteinen lainapäätös edellyttää myös pankkien asettamien yleisten kriteerien täyttämistä. Saadaksesi vakuudetonta lainaa, tulee sinun täyttää muun muassa alla olevat ehdot.

Yleisiä lainaehtoja

 • Olet yli 20-vuotias 
 • Omaat säännölliset ansiotulot
 • Sinulla ei ole julkisia maksuhäiriömerkintöjä 

Sortterin kaikki yhteistyökumppanit ovat vastuullisia luotonantajia, jotka lainapäätöstä tehdessään tarkistavat jokaisen lainanhakijan tiedot. 

Voiko eläkeläinen saada vakuudetonta lainaa? 

Tarve lainalle ei katso ikää. Yllättäviä rahareikiä, kuten remontteja ja kodinkonehankintoja voi tulla eteen kenelle tahansa ikään katsomatta. Nopeaa rahoitusta tarvitsevan eläkeläisen onkin hyvä tiedostaa, että myös hän voi saada vakuudetonta lainaa. 

Joillakin pankeilla voi olla yläikäraja lainan hakemiselle, mutta yleisesti ottaen eläkeläisiä kohdellaan samoin kriteerein kuin muitakin asiakkaita. Pankki tekee jokaisesta lainanhakijasta riskiarvion, jossa tarkastellaan muun muassa hänen taloudellista tilannettaan, kuten kykyä maksaa laina takaisin säännöllisillä tuloilla.  

Eläkettä pidetään vakaana ja varmana tulona, joten pankin näkökulmasta eläkeläiset ovat lähtökohtaisesti hyviä ja luotettavia lainanhakijoita.

Voiko opiskelija saada vakuudetonta lainaa? 

Opintolaina on yleinen tapa rahoittaa opiskeluajan kustannuksia. Mikäli opiskelija haluaa kuitenkin hakea vakuudetonta lainaa, koskevat häntä samat kriteerit kuin muitakin lainaa hakevia henkilöitä. Eli säännölliset tulot ja moitteeton maksuhistoria korostuvat tärkeimpinä kriteereinä.

Käytännössä opiskelijalla tulee siis olla vakituinen työpaikka saadakseen pankilta vakuudetonta lainaa. 

Rahantarpeen yllättäessä opiskelijan kannattaakin ensisijaisesti harkita valtion takaamaa opintolainaa, joka on edullinen tapa kattaa opiskeluajan kuluja ja muita yllättäviä rahanmenoja.

Miten vakuudettoman lainan korko määräytyy? 

Vakuudelliset lainat ovat yleensä edullisempia kuin vakuudettomat lainat. Asetettu vakuus minimoi luotonmyöntäjän tappioriskiä, mikä mahdollistaa luoton myöntämisen edullisemmilla ehdoilla. 

Vakuudettomassa lainassa sen kulut määräytyvät yleensä lainanmyöntäjän teettämän riskikartoituksen perusteella. 

Vakuudettoman lainan korkotasoon vaikuttavat asiat

 • Arvioitu maksukykysi. Olipa kyse sitten palkasta tai eläkkeestä, säännölliset ansiotulot parantavat mahdollisuuttasi saada lainaa edullisella korolla.
 • Työtilanteesi. Pitkään jatkunut vakituinen työsuhde on pankin näkökulmasta merkki elämäntilanteesi vakaudesta.  
 • Lainan käyttötarkoitus. Suuret lainat, kuten autolainat tai asuntolainat, ovat usein edullisempia kuin muutaman tuhannen euron kulutusluotot esimerkiksi uusiin huonekaluihin.  
 • Aikaisemmat lainasi ja velkasi sekä niiden määrä.
 • Laina-aika. Pitkä laina-aika kerryttää vuosien kuluessa enemmän maksettavaa, joten pankki saattaa tarjota pidemmälle maksuajalle pienempää korkoprosenttia.

Löydä vakuudeton laina pienellä korolla 

Vakuudettomien lainojen hinnoissa on suuria eroja, joten lainan kulut kannattaa selvittää huolellisesti. Moni kuluttaja kiinnittää huomionsa vain pieneen korkoprosenttiin, jolloin lainan todelliset vuosikustannukset jäävät helposti huomaamatta. 

Edulliselta vaikuttanut laina saattaakin todellisuudessa olla melkoinen painolasti lompakolle. 

Aidosti edullisin laina löytyy vertailemalla eri lainatarjousten todellisia vuosikorkoja keskenään. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan sisältyvät kustannukset, kuten nimelliskoron, avausmaksun ja tilinhoitopalkkiot. 

Lainatarjousten vertailun voit tehdä joko itse tai käyttää esimerkiksi kotimaisen Sortterin ilmaista lainavertailupalvelua. Vertailemalla eri rahoituslaitosten lainoja voit pienentää huomattavasti lainasi kokonaiskustannuksia ja löytää talouteesi sopivan kuukausierän.

Vakuudettoman lainan vertailu on helppoa Sortterin avulla 

Kun haluat löytää itsellesi edullisen kulutusluoton,  Sortter auttaa sinua lainojen vertailussa. 

Sortterin palvelussa voit vertailla ja kilpailuttaa yli kahdenkymmenen pankin ja rahoitusyhtiön lainavalikoiman täysin ilmaiseksi. Yhdellä hakemuksella saat eri pankkien henkilökohtaisesti räätälöidyt lainatarjoukset jopa muutamissa minuuteissa. 

Ja mikä hienointa, järjestämme lainatarjoukset aina edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan. Voit siten helposti valita lainatarjouksista sen, joka sopii parhaiten juuri sinun tilanteeseesi. 

Kannattaa myös muistaa, että lainatarjouksen pyytäminen ei sido tai velvoita sinua ottamaan lainaa. Voit siten rauhallisin mielin tarkistaa parhaat lainatarjoukset ja tehdä sen jälkeen päätöksen lainan ottamisesta.

Vakuudetonta lainaa 60 000 euroon saakka 

Vakuudeton laina tarkoittaa sitä, ettei lainalle tarvitse takaajia tai vakuuksia. Sortterin vertailupalvelun avulla voit löytää edullisen vakuudettoman lainan aina pienistä lainasummista jopa 60 000 euroon saakka. 

Vakuudeton laina sopii monenlaisten hankintojen, kuten uuden tai käytetyn auton, remontin tai vaikkapa uusien huonekalujen rahoittamiseksi. 

Vakuudettoman lainan edut tiivistettynä

 • Lainaa 1000–60 000 €
 • Nopea ja vaivaton hakuprosessi  
 • Ei takaajia tai vakuuksia
 • Hakemukseen omat tulot ja lainan käyttökohteen valinta

Tutustu Sortterin lainavertailuun jo tänään ja löydä edullinen laina ilman vakuuksia yli kahdenkymmenen lainantarjoajan joukosta!

Lue lisää

Takaisin blogiin