Osamaksurahoituksen korot nousivat 20 % tuntumaan
Huhdanpään mukaan korkosääntelyn jatkuminen merkitsisi sitä, että hyvätuloiset saavat jatkossakin erittäin edullista vakuudetonta kulutusrahoitusta, mutta pienempituloisten rahoitusvaihtoehdoksi jää korkosääntelyn ulkopuolisten rahoitusmuotojen, kuten esimerkiksi osamaksurahoituksen tai luottokorttien käyttäminen.
Sortterin analytiikan mukaan väliaikaisen korkokaton ulkopuolelle rajattujen yleisimmin tarjolla olevien erämaksupalveluiden korot ovat asettuneet 19,9 % ja 20 % väliin. Vielä keväällä korot vaihtelivat 14,95 % ja 19,9 % välillä. Oikeusministeriön ehdotuksen mukaan hyödykesidonnaiset luotot jäisivät edelleen korkokaton ulkopuolelle.
- Rahaluottoa tarjoavia pankkeja sekä rahoituslaitoksia on moninkertainen määrä erämaksua tarjoaviin toimijoihin verrattuna. Kilpailutilanne pitää luottojen korot markkinaehtoisesti pääosin lain sallimaa maksimia alhaisemmalla tasolla, toisin kuin erämaksupalvelujen osalta näyttäisi käyneen, Huhdanpää kertoo.
Korkosääntelyllä pitkällä aikavälillä myös ei-toivottuja vaikutuksia
Keväällä suurten pankkiryhmien johdolle tehdyssä kyselyssä todettiin, että rahoitusalan markkinamekanismeja sääntelevillä väliaikaisiksi suunnitelluilla säännöksillä on Suomessa ollut tapana muuttua toistaiseksi voimassa oleviksi. Rahoituslaitosten määrä onkin laskenut Suomessa kevään 2020 jälkeen.
- Pidämme todennäköisenä, että väliaikaisen korkokaton jatkaminen vähentäisi rahaluottoa tarjoavien pankkien ja rahoituslaitosten määrää edelleen. Tämä supistaa luottomarkkinoiden kilpailua, mikä johtaa pitkällä aikavälillä korkojen nousuun, kuten hyödykesidonnaisten luottojen osalta on nyt käynyt, Huhdanpää arvioi.
Aiheesta muualla:
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuluttajansuojalain 7 luvun väliaikaisesta muuttamisesta.