Tuloslaskelma
Liiketoiminnan kaikki rahavirrat liikkuvat kirjanpidon kautta joko taseeseen tai tuloslaskelmaan. Näistä kahdesta tuloslaskelma on tilinpäätöksen dokumentti, jossa esitellään organisaation tulot ja menot valitulta tarkastelujaksolta.
Rakenteeltaan tuloslaskelma on vähennyslaskelma. Laskelman ylimpänä ovat liiketoiminnasta saadut tuotot, eli liikevaihto, josta vähennetään liiketoiminnan kuluja kirjanpitoasetuksen mukaisessa järjestyksessä. Kuluja ovat muun muassa materiaalit ja palvelut sekä henkilöstökulut, rahoituskulut, poistot ja arvonalentumiset.
Tuloslaskelma on mahdollista tehdä kahdella tapaa: kululajikohtaisena tai toimintokohtaisena. Huomioithan myös, että tuloslaskelmassa kaikki tuotot ja kulut esitetään ilman arvonlisäveroa.
Tase
Tuloslaskelman tavoin tase on yrityksen taloudellista tilaa kuvaava laskelma, joka kuuluu osana tilinpäätökseen. Vaikka jotkut yrittäjät suhtautuvat taseeseen vieroksuen, kannattaa siihen perehtyä huolellisesti. Tase on nimittäin vähintään yhtä hyödyllinen raportti kuin tuloslaskelma.
Miten tase sitten eroaa tuloslaskelmasta? Siinä missä tuloslaskelma kertoo yrityksen tuotot ja kulut tiettynä ajanjaksona, näyttää tase sen hetkisen varallisuustilanteen.
Esimerkiksi yrityksen tilikauden tulos voi olla hyvä, mutta vasta vilkaisu taseeseen paljastaa, miten paljon sille on kertynyt velkoja. Toisin sanoen taseen avulla voidaan arvioida yrityksen vakavaraisuutta, eli oman ja vieraan pääoman välistä suhdetta.
Tase koostuu kahdesta puolesta, joista vastaavaa-puoli kertoo yrityksen varallisuuden (mm. rahat, saamiset ja kalustot) ja vastattavaa-puoli sen, millä varallisuus on rahoitettu (oma rahoitus vai luotto).
Jokaisen yrittäjän kannattaa katsoa taseesta ainakin oma pääoma, joka on yksinkertaisesti varojen ja velkojen välinen erotus. Mikäli oma pääoma näyttää miinusta, on yrityksellä enemmän velkoja kuin varallisuutta.
Tilinpäätös
Tilinpäätös on tilikauden lopuksi laadittava laskelma, joka esittää numeromuodossa sen, mitä yrityksessä on tilikauden aikana tapahtunut. Taseen ja tuloslaskelman lisäksi tilinpäätös sisältää yrityksen rahoitusliikennettä seuraavan rahoituslaskelman (ei vaadita mikro- ja pienyrityksiltä) sekä mahdolliset liitetiedot.
Yrittäjälle tilinpäätös on hyvä työkalu arvioida yrityksen tulevaisuutta menneiden tapahtumien kautta. Jotta tilinpäätöksen tekeminen sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, kannattaa puuttuvat kuitit ja muut tositteet toimittaa ajoissa kirjanpitäjällesi.
Huolehdi myös, että esimerkiksi palkanlaskuun ja laskutukseen liittyvät toimenpiteet on suoritettu ennen tilikauden päättymistä.
Hyvä tilinpäätös auttaa yrittäjää ymmärtämään yrityksen tilaa ja kehitys. Samalla se on ikään kuin käyntikortti yrityksen sidosryhmille, jotka muodostavat käsityksensä yrityksestä tilinpäätöstietojen perusteella.
Tilinpäätöksen tunnusluvut
Tilinpäätöksen valmistuttua yrittäjän kannattaa luoda katsaus menneeseen tilinpäätösanalyysin avulla. Tilinpäätösanalyysi on yrityksen rahoituksen, kannattavuuden ja toimintaedellytysten mittaamista ja arviointia erilaisten tunnuslukujen ja mittareiden avulla.
Tilinpäätöstietojen perusteella laskettavat tunnusluvut voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:
- Vakavaraisuus
- Kannattavuus
- Maksuvalmius
Tunnuslukuja tulkitsemalla voidaan muodostaa vahva käsitys yrityksen toiminnasta ja taloudellisesta tilasta. Sen lisäksi, että ne auttavat yritystä kehittämään omaa liiketoimintaansa, toimivat ne myös viestinä yrityksen ulkoisille sidosryhmille.
Kun yritys esimerkiksi hakee yrityslainaa, on rahoittaja kiinnostunut yrityksen kannattavuuden tunnusluvuista, kuten ROI:sta ja käyttökatteesta sekä kassavirtaennusteesta ja rahoitussuunnitelmasta.