Vippi

Vippi

Vippi kuvaa yleensä pientä lainattavaa rahasummaa, joka on mahdollista saada nopeasti. Vippejä tarjoavat erilaiset rahoitusyhtiöt, jotka asettavat lainatulle rahalle koron ja näin ollen vipin hinta on aina enemmän kuin lainattu summa itsessään. Rahaa saatetaan myös vipata kuluttajien keskuudessa kaverilta toiselle ikään kuin kevyenä lainana, mutta yleensä ilman korkoa.

Mikä on vippi?

Tarve vipille ilmaantuu yleensä nopeasti ja yllättäen, jolloin myös päätös vipin ottamisesta syntyy hetkessä. Vipillä ei ole tarkoitus rahoittaa suuria hankintoja, kuten asuntoa tai uuden auton ostoa – tällaisiin tarkoituksiin soveltuvat suuremmat lainat. Koska vipit ovat lainoihin verrattuna pieniä, niitä on yleisesti ottaen myös mahdollista saada nopeasti. 

Vaikka vippiä voi saada nopeasti, sitä ei pidä ottaa täysin harkitsemattomasti. Näin rahan takaisinmaksu ei kuormita omaa taloutta liikaa ja yhden vipin maksaminen takaisin ei vaadi toteutuakseen lisää vippiä.

Helppo vippi kaverilta

Jos esimerkiksi lainaat kaverillesi pienen rahasumman hänen unohdettua lompakkonsa, voit puhua vippaamisesta. Vippaamisessa oletus on, että lainaat rahan hetkellisesti, koska rahan lainaan saanut kykenee maksamaan sen takaisin. 

Rahan lainaaminen toiselle henkilölle tai vastaavasti vipin pyytäminen toiselta henkilöltä voi tuntua pieneltä pyynnöltä. Ennen kuin rahaa vippaa tai pyytää itse vippiä on syytä varmistua siitä, että summa on todella sen suuruinen, että sen maksaminen takaisin ei koidu ongelmaksi. 

Jos vippiä täytyy pyytää tutulta henkilöltä, on hyvä sopia vipin suuruus, takaisinmaksutapa sekä aika, johon mennessä vipatun summan voi maksaa takaisin. Näin kenellekään ei jää epäselvyyksiä eikä vippi voi tuoda ikäviä tilanteita ainakaan kommunikoinnin puutteen vuoksi.

Pikavippi on yksi keskeinen vippi

Yksi keskeisimmistä vipeistä on pikavippi. Pikavippi tai pikalaina on yleensä 50–2000 euron suuruinen laina, jonka takaisinmaksuaika vaihtelee viikoista kuukausiin. Pikavippiä haetaan usein nopeaksi ratkaisuksi taloudellisiin haasteisiin, mutta samalla sen suurimmat riskit liittyvät ylivelkaantumiseen eli tilanteeseen, jossa henkilö ei kykene maksamaan kuukausittaisia menojaa ja lainalyhennyksiään.

Pikavippeihin liittyy paljon negatiivisia mielikuvia, koska niiden korot olivat ennen vuoden 2019 lakimuutosta jopa satoja prosentteja. Lakimuutoksen myötä yli 2 000 euron lainoille asetettiin 20 prosentin korkokatto. Nykyaikainen pikalaina on siis harkitsemisen arvoinen vaihtoehto silloin, kun rahaa tarvitsee nopeasti, mutta lainan voi myös maksaa pois sovitussa aikataulussa.

Pikalainan keskeisiä ominaisuuksia:

  • Yleensä summaltaan 100–2 000 euroa, mutta hakijasta riippuen summa voi olla myös suurempi.
  • Hakeminen on helppoa ja lainapäätöksen saa nopeasti.
  • Pikalainan korot vaihtelevat luotonmyöntäjän ja -hakijan mukaan. Pikalainat kannattaa kilpailuttaa, jotta ei maksa turhasta.

Vippi tekstiviestillä

Ennen oli hyvinkin yleistä, että vippiä haettiin lähettämällä tekstiviesti vippejä tarjoavalle toimijalle. Käytännössä riitti, että omat tiedot lähetti oikeaan numeroon ja jäi odottamaan rahojen saapumista tilille. Vippi oli siis hyvin nopea hakea ja saada, mikä tuotti myös lukuisia ongelmia ja ajoi ihmisiä maksuvaikeuksiin.

Nykyään vippiä ei voi saada pelkällä tekstiviestillä ja moni vippejä tarjonnut toimija on lopettanut toimintansa. Nykyään tekstiviestillä haettavan vipin sijaan tarjotaan esimerkiksi joustoluottoa, joka vaatii lainahakemuksen tekemistä, mutta on sen jälkeen joustava ja hakijan tarpeisiin mukautuva lainaratkaisu.

Usein kysytyt kysymykset

  • Jos otat vippiä, tulee sinun ottaa ensin selvää sen ehdoista. Jos tuttusi vippaa sinulle rahaa, on hyvä sopia vipin suuruudesta, takaisinmaksusta ja muista ehdoista hänen kanssaan. Jos otat vipin esimerkiksi rahoitusyhtiöltä, täytyy sinun tutustua vipin ehtoihin ja huomioida esimerkiksi koron vaikutus vipin kokonaiskustannuksiin.

  • Vippi on yleisesti ottaen nopea tapa saada rahaa, koska vippiä haetaan pienille summille ja vipin saamiseksi ei tarvitse esimerkiksi vakuuksia. Vipin saamisen nopeus riippuu myös siitä, keneltä vippiä hakee.

  • Välillä pikavipistä voidaan puhua lyhyemmin vippinä, jolloin niillä tarkoitetaan samaa asiaa eli pikalainaa, jota tarjoavat erilaiset luotonmyöntäjät. Vippiä käytetään myös kevyenä ilmauksena rahan lainaamiselle, kun esimerkiksi kaverille vipataan rahaa, jonka hän maksaa takaisin mahdollisimman pian.

  • Vippiä, kuten rahaa aina, tulee ottaa vain harkittuun tarpeeseen. Vippi on yleensä pieni rahasumma, mutta jos rahaa vippaa esimerkiksi kaverilta ja summan takaisinmaksu tuottaa vaikeuksia, voi riskinä olla vippikierteen alkaminen. Kun rahaa ei käytä harkitsemattomasti ja siten ota vippiä hätiköidysti, oma talous pysyy tasapainossa.

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Kirjoittaminen on aina kiinnostanut Annia, vaikka hän ei olekaan työskennellyt sisällöntuotannon parissa vielä kovin kauaa. Anni on suorittanut liiketalouden tutkinto-ohjelman ja valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Anni tarttuu rohkeasti eri aiheisiin ja onkin työn kautta päässyt kirjoittamaan tekstejä monipuolisesti erilaisille yrityksille. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä hän on kirjoittanut vajaan vuoden ajan.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.