Bullet-laina

Bullet-laina

Bullet-laina maksetaan ennalta sovitun laina-ajan päätteeksi kerralla takaisin, mutta korkoa maksetaan koko laina-ajalta säännöllisissä erissä. Bullet-lainaan voi yleensä valita kiinteän tai vaihtuvan koron.

Mikä on bullet-laina?

Bullet-laina on lainatuote, joka eroaa perinteisistä lainoista maksuaikataulunsa osalta. Toisin kuin tavallisissa lainoissa, joissa lainapääoma jaetaan ja maksetaan takaisin kuukausittaisissa erissä korkoineen, bullet-lainassa lainapääoma maksetaan kokonaisuudessaan takaisin laina-ajan päättyessä. Tämän vuoksi bullet-lainat ovat suosittuja erityisesti sijoitustarkoituksissa, sillä ne tarjoavat ainutlaatuisen rahoitusratkaisun siihen sopiviin tilanteisiin.

Bullet-lainan keskeinen ominaisuus on sen rakenne: lainanottaja maksaa lainan korkoja säännöllisesti laina-ajan kuluessa, mutta itse lainapääoma maksetaan takaisin yhdessä erässä laina-ajan lopussa. Tämä rakenne tekee bullet-lainasta erinomaisen vaihtoehdon tilanteisiin, joissa lainanottajalla on odotettavissa suurempi summa rahaa laina-ajan lopussa, esimerkiksi kiinteistön myynnin, perinnön tai muun mittavan tulonlähteen kautta.

Bullet-lainan kohdalla hakijan maksukyky arvioidaan erittäin tarkasti. Edellytys lainan saamiselle on erinomainen taloudellinen tilanne ja tarkka sekä realistinen peruste sille, että laina maksetaan takaisin sovitun laina-ajan päättyessä. 

Bullet-laina voi olla kiinteä- tai muuttuvakorkoinen, riippuen lainasopimuksesta. Kiinteäkorkoisessa lainassa korko pysyy samana koko laina-ajan, kun taas muuttuvakorkoisessa lainassa korko vaihtelee markkinatilanteen mukaisesti.

Bullet-lainan hyödyt:

 1. Joustavuus rahoituksessa: Bullet-laina tarjoaa lainanottajalle joustavuutta, sillä pääoman takaisinmaksu tapahtuu vasta laina-ajan lopussa. Tämä mahdollistaa suurempien investointien tai hankintojen rahoittamisen ilman välitöntä takaisinmaksupainetta.
 2. Sijoitusmahdollisuuksien hyödyntäminen: Laina tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää tilapäisiä sijoitusmahdollisuuksia, sillä lainanottaja voi käyttää lainatut varat heti kokonaisuudessaan ja maksaa lainan pääoman takaisin vasta myöhemmin.

Bullet-lainan riskit:

 1. Takaisinmaksuriski: Suurin riski liittyy lainapääoman takaisinmaksuun. Jos lainanottajan taloudellinen tilanne heikkenee laina-ajan kuluessa, suuren summan maksaminen kerralla voi olla haastavaa.
 2. Markkinariski: Muuttuvakorkoisessa bullet-lainassa lainanottaja kantaa riskin korkotason muutoksista. Jos markkinakorot nousevat, niin nousevat myös lainan korkokulut.

Kenelle bullet-laina sopii?

Bullet-laina sopii erityisen hyvin henkilöille, jotka odottavat saavansa suuren summan rahaa tulevaisuudessa. Se sopii myös tilanteeseen, jossa tarvitaan rahoitusta heti, mutta oma taloudellinen tilanne mahdollistaa suuren pääoman takaisinmaksun vasta myöhemmin.

Bullet-laina voi olla ihanteellinen esimerkiksi näissä tilanteissa:

 • Odotat suurta summaa rahaa, kuten perintöä, bonusta tai muuta yksittäistä tulonlähdettä.
 • Sinulla on investointi, jonka odotat tuottavan merkittävää tuottoa tulevaisuudessa.
 • Aiot myydä omaisuutta, kuten kiinteistön tai arvokkaan esineen, laina-ajan kuluessa ja käyttää saadut varat lainan takaisinmaksuun.

Bullet-laina lainatyyppinä vaatii huolellista suunnittelua ja taloudellista kypsyyttä, sillä se asettaa lainanottajalle suuren vastuun lainapääoman erääntyessä kerralla.

Bullet-laina tarjoaa joustavuutta monenlaisten suurten hankintojen tai investointien rahoittamiseen, kuten:

 • Kiinteistösijoitukset: Voit käyttää bullet-lainaa kattaaksesi osan kiinteistön ostohinnasta, odottaessasi myyväsi toisen omaisuuden tai saavasi tuottoa sijoituksestasi.
 • Kalliit hankinnat: Suuret, yksittäiset hankinnat, kuten luksusauto tai vene, voidaan rahoittaa bullet-lainalla, jos tiedät pystyväsi maksamaan lainan takaisin sovitussa ajassa.
 • Rahoituksen uudelleenjärjestely: Jos haluat yhdistää olemassa olevat velat ja maksaa ne pois yhdellä kertaa, bullet-laina voi tarjota väliaikaisen ratkaisun siihen asti, kunnes saat käyttöösi ennakoidun suuremman rahasumman.

Usein kysytyt kysymykset

 • Kiinteä tasaerälaina on lainamuoto, jossa maksuerät pysyvät samansuuruisina, mutta laina-aika vaihtelee viitekorkojen mukaan.

 • Bullet-laina sopii erityisen hyvin henkilöille, jotka odottavat saavansa suuren summan rahaa tulevaisuudessa. Se sopii myös tilanteeseen, jossa tarvitaan rahoitusta heti, mutta oma taloudellinen tilanne mahdollistaa suuren pääoman takaisinmaksun vasta myöhemmin.

Sisältövastaava Sere

Kirjoittaja

Sere Hanski

Sortterin sisältövastaava Sere on koulutukseltaan suomen kielen maisteri. Sekä opintojensa että harrastustensa puolesta oikeaoppisen ja selkeän tekstin tuottaminen sekä suunnitteleminen ovat lähellä Seren sydäntä. Pankki- ja rahoitusalaan liittyvien tekstien parissa hän on työskennellyt hieman yli vuoden päivät, mutta oppii mielellään alasta ja sen aiheista lisää jatkuvasti. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.