Raha on läsnä koko elämän – huomioi eri elämäntilanteet talouden näkökulmasta
Rahasta kannattaa puhua aina uudestaan, kun elämäntilanteenne muuttuu.
Yhteenmuutto on usein ensimmäinen suurempi asia, jolloin talous ja parisuhde joutuvat tarkasteltavaksi. Jos toinen omistaa jo omistusasunnon, maksaako toinen osapuoli vuokraa asunnosta, vai katsotaanko yhdessä uusi koti?
Jos joudut työttömäksi, voi olla hyvä keskustella, voisiko puoliso maksaa sen aikaa hieman enemmän joitakin menoja. Tai voisitteko karsia osan yhteisistä menoista, jotta sinullakin on varaa maksaa niitä?
Jos ajaudut talousongelmiin, ole avoin. Velkojen salailu aiheuttaa valtavasti ahdistusta, joten puhu ääneen, vaikka tuntisitkin häpeää. On tärkeää, että kumppanisi ymmärtää, mistä kiikastaa.
Lapsen syntymä on mullistava tapahtuma myös talouden näkökulmasta, ja rahasta riitely ei ole mukavaa heti lapsen maailmaan tulon jälkeen. Miten hankinnat jatkossa toteutetaan? Entä päivähoitomaksut?
Myös avioliiton satamaan lipuessa raha-asioista on hyvä keskustella. Pitäisikö sopia avioehto? Mitä avioehtoon kuuluu? Elämä on arvaamatonta, joten avioehdosta keskusteleminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää.
Eläkkeelle jäänti tiputtaa reilusti pariskunnan tuloja. Vaikka yhteistä elämää on usein jo tässä vaiheessa takana ja rahankäyttötavat selvillä, kannattaa kuitenkin varmistaa, että olettehan samalla viivalla raha-asioiden suhteen.
Myös puolison kuolema voi herättää talousasiat taas pintaan. On suositeltavaa, että keskustelette perintöasioista hyvissä ajoin. Osa tekee testamentin elinaikanaan, jotta asiat eivät jäisi epäselviksi oman kuoleman jälkeen.
Raha-asiat liittyvät olennaisesti myös unelmiin. Jos haaveilet vapaa-ajan asunnosta, mutta puolisosi ei, voi olla hankala sovittaa unelmat yksiin. Olisikin tärkeää keskustella, mitä unelmat teille merkitsevät, jotta voitte kulkea yhdessä niitä kohti.