Vinkit veneen hankintaan
Takaisin blogiin
# Veneily

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Viisi vinkkiä ensimmäisen veneen hankintaan

Ensimmäisen veneen hankinnassa kannattaa ottaa huomioon useampi seikka ennen kuin paiskaa myyjän kanssa kättä kauppojen merkiksi. Ostovaiheessa kannattaa vertailla venemarkkinoiden tarjontaa sekä tarvittaessa turvautua venealan asiantuntijoiden puoleen.

Lumet sulavat, päivät pitenevät ja venesesonki tekee tuloaan. Oma vene on monen suomalaisen unelma ja venekuume saattaa päästä yllättämään myös täysin kokemattoman veneilijän. Veneen omistaminen antaa kuumille kesäpäiville täysin uuden merkityksen.

Venekuumeen iskiessä kannattaa lähteä liikkeelle perusasioista. Aloita miettimällä, mihin tarkoitukseen olet venettä hankkimassa.

Tämä artikkeli on osa kattavaa veneen ostamisen opastamme, jonka löydät kokonaisuudessaan täältä.

1. Määritä ensiveneen käyttötarkoitus

Veneen käyttötarkoitus määrittää pitkälti myös veneen hinnan ja hankittavien lisävarusteiden määrän.  Mieti tarkkaan, millaiseen käyttötarkoitukseen hankit veneen. Voit helpottaa valinnanvaikeutta kysymällä itseltäsi:

  • Kuinka monta henkilöä veneeseen on tarkoitus mahtua?
  • Onko veneessä tarkoitus yöpyä, tehdä ruokaa ja tarvitaanko wc-tiloja?
  • Kuinka monelle henkilölle pitää olla nukkumapaikat?
  • Oletko ostamassa moottori- vai purjevenettä?
  • Tuleeko vene kalastuskäyttöön vai onko sillä tarkoitus harrastaa vesiurheilua, kuten vesihiihtoa?
  • Käytetäänkö venettä säällä kuin säällä tai pelkästään aurinkoisina päivinä?
  • Hankitaanko alumiini tai lasikuituvene?
  • Kuinka paljon kokemusta sinulla on veneilystä?

Moottoriveneistä yleisimmät venetyypit ovat avovene, retkivene ja matkavene.

Avovene, retkivene vai matkavene?

Avovene on Suomen ylivoimaisesti suosituin venetyyppi. Pieni ja avoin moottorikäyttöinen vene sopii parhaiten rannikkokäyttöön.

  • Avovene on hyvä yleisvene ensikertalaiselle hupi-, mökki- ja kalastuskäyttöön.
  • Avoveneellä on helppo rantautua ja veneessä on hyvin tilaa liikkua. Pienen kokonsa turvin avovene ei kestä kuitenkaan rajumpaa merenkäyntiä.
  • Veneessä ei ole makuupaikkoja.

Retkivene on avovenettä suurempi vene, johon mahtuu yöpymään 2-3 henkeä. Retkiveneistä tavallisimmat mallit ovat ns. Hard Top- ja Day Cruiser- veneet. Hard Top -veneessä keulan kajuutta liittyy perään ilman väliseinää ja veneen ohjaamo on katettu. Veneen keulasta löytyy 2-4 hengelle nukkumapaikkoja. Day Cruiser puolestaan on päältä avoin vene, johon saa kylläkin viritettyä erilaisia pressu katoksia. Day Cruiserin makuupaikat löytyvät Hard Top -veneen tavoin veneen keulasta. Valinta Day Cruiser- ja Hard Top -venen välillä on suuremmilta osin oman mieltymyksen ja käyttötarkoituksen määrittelemä. Day Cruiser on avoimuutensa turvin loistava valinta aurinkoisten päivien venekruisailulle. Katettu Hard Top -vene sopii hyvin kalastuskäyttöön ja veneilyyn hieman huonommallakin säällä.

  • Retkivene soveltuu hyvin pidemmille venematkoille.
  • Runsas avonainen oleskelutila sekä katettu kansialue tekevät veneilystä nautinnon säällä kuin säällä.
  • Avonainen Day Cruiser sopii hyvin aurinkoisten päivien hupiajelulle.
  • Hard Top -veneet ovat usein hieman Day Cruisereita ahtaampia, mutta sopivat ominaisuuksiensa puolesta paremmin kalastuskäyttöön ja veneilyyn huonolla säällä.

Matkaveneiksi luokitellaan yli seitsemän metrin pituiset veneet, joissa pystyy yöpymään kerralla 3-4 henkeä.

  • Matkaveneissä on myös keittiötila sekä kiinteä vessa.
  • Matkaveneillä voidaan tehdä useampien viikkojen, jopa kuukausien pituisia veneretkiä.
  • Pidemmille veneretkille tarkoitettua venettä ostaessa tulisikin huomioida, että veneestä löytyy tarpeeksi säilytystilaa vaatteille ja ruokatarpeille.    

Alumiini- vai lasikuituvene?

Oli kyseessä sitten avo-, retki- tai matkavene, ensiveneen ostajan kannattaa myös miettiä tarkkaan, ostaako alumiini- tai lasikuituveneen. Veneen lasikuitupohja on aluminiipohjaa hauraampi, mutta sen korjaaminen on helpompaa ja halvempaa. Alumiinipohjainen vene on usein kalliimpi kuin lasikuitupohjainen vene, mutta se kestää paremmin jäätä ja kuivalle maalle rantautumista.

Moottori- vai purjevene?

Veneen ensiostaja joutuu myös tekemään valinnan moottori- ja purjeveneen välillä. Moottoriveneestä on helpompi aloittaa, koska moottoriveneellä liikkuminen on huomattavasti vaivattomampaa kuin purjeveneellä. Purjehtiminen vaatii taitoa ja varsinkin aloitteleva purjehtija tarvitsee avukseen miehistön. Purjehduksen ensiaskeleet kannattaakin ottaa purjehduskurssilla ja vasta sen jälkeen miettiä purjeveneen ostoa.

2. Älä tuijota pelkkää veneen ostohintaa

Aloittelevan veneilijän voi olla hankala tietää, mitkä tekijät vaikuttavat veneiden hinnoitteluun. Veneen koko, kunto, moottori, vuosimalli sekä veneen varustus ovat ratkaisevassa osassa lopullisen hinnan muodostumisessa.

Varsinkin käytettyä venettä hankkiessa ei kannata tuijottaa pelkkää ostohintaa. Vene tullaan todennäköisesti jossain vaiheessa vaihtamaan, joten veneen jälleenmyyntihintaan vaikuttavat seikat kannattaa huomioida jo ostovaiheessa. Huonokuntoisen veneen saattaa saada halvalla, mutta kunnostus- ja huoltokustannukset kurovat umpeen halvan ostohinnan tuomat säästöt tai jälleenmyyntivaiheessa huonokuntoisen veneen arvo on todennäköisesti laskenut entisestään. Hyväkuntoiset veneet maksavat enemmän, mutta veneen kunnostus- ja huoltomaksut eivät kuormita veneen käyttökustannuksia yhtä paljon kuin huonokuntoisten veneiden kohdalla.

Veneen kunnon lisäksi venemalli määrittää jälleenmyyntiarvoa. Suositun mallin sarjavalmisteinen vene on helpompi myydä tulevaisuudessa eteenpäin kuin yksilöllisemmät ja harvinaisemmat venemallit. Lisäksi veneen valmistusmaa vaikuttaa jälleenmyyntiarvoon. Suomalaisten venevalmistajien malleissa on lähtökohtaisesti parempi jälleenmyyntiarvo kuin ulkomaisten valmistajien veneissä.

Veneessä pitää myös olla CE-merkintä, jotta sen saa myydä Suomessa eteenpäin. CE-merkintä on vakuutus siitä, että vene täyttää EU:n asettamat vaatimukset.

3. Huomioi budjetoinnissa myös veneen käyttökustannukset

Veneen ostaminen on taloudellisesti iso hanke, johon kuuluu pitkä lista lisäkuluja. Veneen ostohinnan lisäksi seuraavat asiat kannattaa ottaa budjetoinnissa huomioon.

  • Venevarusteet
  • Huollot
  • Talvisäilytys
  • Eliönestömaalien uusiminen muutaman vuoden välein
  • Venevakuutus
  • Veneen nostosta ja vesillelaskusta aiheutuvat kustannukset
  • Venepaikka
  • Polttoainekustannukset

Matka- ja retkiveneet vaativat avoveneitä enemmän venetarvikkeita, sillä kookkaiden veneiden on tarkoitus palvella käyttäjiään myös yöpymismielessä. Asumismukavuuksien lisäksi sähköiset navigointijärjestelmät ja muut elektroniset lisävarusteet nostavat tuntuvasti veneen kokonaiskustannuksia. Avoveneissä venevarusteita ei tarvita niin paljon. Pakolliset varusteet, kuten köydet, ankkuri, airot, sammutin, tyhjennyspumppu sekä veneilyliivit lohkaisevat budjetista kuitenkin vähintään 500 euroa. Laadukkaammat varusteet voivat maksaa jopa yli 1000 euroa.

Vene tulee ehdottomasti vakuuttaa ja kilpailuttamalla venevakuutuksia löytää itselleen sopivimman vakuutuksen. Vakuutuksen hinta on sidottu veneen arvoon ja on arviolta kahden prosentin luokkaa veneen hinnasta vuositasolla. Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat venevakuutuksen alennettuun hintaan, mikäli vene on katsastettu tai vakuuttajalla on rannikko- tai saaristolaivuritutkinto.

Veneelle pitää myös hankkia säilytys talven yli. Ulkosäilytyksessä tulisi huolehtia, ettei vene jää lumen tai jään alle. Kaupungit tarjoavat myös tiloja veneen ulkosäilytykseen. Toinen vaihtoehto on hankkia venetraileri ja säilyttää venettä pressun alla esimerkiksi omalla kotipihalla. Pienemmät liikennekäyttöiset venetrailerit maksavat 1000 eurosta ylöspäin. Yli kuuden metrin veneille tarkoitetut trailerit maksavat jo yli 2 500 euroa.

Jos säilytyspaikkaa ei löydy omasta takaa, voi turvautua yksityisiin venehalleihin ja -hotelleihin, jotka tarjoavat talvisäilytystä sisätiloissa. Säilytyksen hinta venehallissa määrittyy usein veneen koon mukaan: mitä isompi vene, sitä kalliimpi venepaikka. Yksityiset venehallit tarjoavat myös veneen vesille nostoon ja laskuun liittyviä palveluita. Veneen vesille nostosta ja laskusta pääsee kuitenkin edullisimmin käyttämällä venekerhojen yhteisnostoja ja -laskuja.

Polttoaine on veneen käyttökustannuksien ylivoimaisesti suurin menoerä. Moottoriveneen ostaja joutuu myös tekemään valinnan kaksi- ja nelitahtisen moottorin välillä. Venemoottorit ovat viimeisen vuosikymmenen aikana kehittyneet huomattavasti ja pärisevät kaksitahtiset moottorit alkavat olla historiaa. Aiemmin nelitahtiset moottorit olivat kaksitahtisia merkittävästi kalliimpia. Nykyään valtaosa kaksitahtisista moottoreista ovat varusteltuja bensiinin suorasuihkutuksella, mikä tekee niistä ominaisuuksien ja hinnan puolesta tasaväkisiä nelitahtimoottoreiden kanssa.   

Nelitahtisen moottorin plussat ja miinukset:

+ Pieni kulutus ja päästöt
+ Matala käyntiääni
+ Vaivaton käyttää

- Kallis
- Painava ja vaikea siirtää
- Huono kiihtyvyys

Kaksitahtisen moottorin plussat ja miinukset:

+ Melko kevyt
+ Kohtuullinen kulutus
+ Hyvä kiihtyvyys
+ Helppo huoltaa

- Karkea käyntiääni
- Savuttava käynti
- Kalliit erikoisöljyt

Veneen käyttötarkoitus määrittää pitkälti myös valintaa kaksitahtisen ja nelitahtisen moottorin välillä. Nelitahtisen moottorin pieni kulutus ja pehmeä käyntiääni takaavat tasaisen ja taloudellisen kyydin pitkillä veneretkillä. Kaksitahtinen moottori soveltuu hyvin erilaisiin vesiurheiluaktiviteetteihin hyvän kiihtyvyytensä turvin.

Moottori on veneen sydän, joten hyvään moottoriin kannattaa satsata. Nykyaikaisen moottorin jälleenmyyntiarvo myös säilyy pidempään hyvin huollettuna eli panostus moottoriin on hyvä ratkaisu myös jälleenmyyntimielessä.

4. Veneen kunnon ja hinnan arviointi - pyydä apua tarvittaessa 

Jos olet aloitteleva veneilijä, pyydä mukaasi kokeneempi veneilijä arvioimaan veneen hintaa ja kuntoa. Jos lähipiiristäsi ei löydy veneilyharrastajia, voit tilata keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan tai vakuutusyhtiön hyväksymän veneentarkastajan mukaasi arvioimaan veneen kuntoa. Asiantuntijalta kannattaa myös pyytää arvio veneen hintapyynnön kohtuullisuudesta. Asiantuntijan näkemys voi lopulta poikia merkittäviä säästöjä ja helpottaa ostopäätöksen tekoa.  

Varsinkin yksityishenkilöiden välisessä venekaupassa on hyvä muistaa, että kuluttajansuojalaki ei ole ostajan turvana. Yksityishenkilöiden väliseen kaupantekoon sovelletaan kauppalakia, jolloin kauppakirja on ratkaisevassa osassa mahdollisessa riitatilanteessa. Myyjän kanssa tulee tehdä myös kirjallinen sopimus, jossa on luettelo hintaan sisältyvistä varusteista, selostus veneen nykyisestä kunnosta ja merkintä toimitusajasta sekä -paikasta. Katso tarkemmat ohjeet veneen ostamiseen ja siihen liittyvistä dokumenteista täältä.

Veneliikkeen kanssa on usein turvallisempaa asioida kuluttajasuojalain tuoman turvan myötä, eikä ulkopuolista tahoa tarvitse välttämättä mukaan arvioimaan veneen hintaa tai kuntoa. Kuluttajansuojalaki toimii myös ostajan turvana, jos veneen hankkii välittäjältä. Välittäjällä on velvollisuus käydä myyjän kanssa läpi veneen mahdolliset viat ja ilmoittaa niistä ostajalle. Ostaja voi kohdistaa virhetilanteessa reklamaationsa välittäjään ja ostajalla on oikeus vaatia välittäjältä virheen korjaamista, hinnanalennusta tai vahingonkorvausta kuluttajansuojalaissa säädetyin edellytyksin.

5. Älä maksa liikaa veneen rahoituksesta

Vene on monille iso investointi, johon ei välttämättä löydy kaikkia varoja omasta takaa. Veneen ostamisen voi rahoittaa mm. pankkien tai rahoituslaitoksien tarjoamilla lainoilla. Venerahoituksen viimeinen erä eli jäännöserä on usein suurempi, mikä laskee kuukausittaista lainanlyhennyserää. Lainoja kannattaa ehdottomasti vertailla, jotta veneen rahoituskulut eivät kasva kohtuuttoman suuriksi.

Sortterin lainanvertailupalvelulla saat koosteen luotettavimpien pankkien ja rahoituspalveluyhtiöiden tarjoamasta. Sortterin palvelu tuo eteesi koosteen lainatarjouksista, josta voit valita itsellesi kustannuksiltaan ja ehdoiltaan mieluisimman lainan. Vertaa venelainoja Sortterin maksuttomassa palvelussa!

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin