Prepaid-luottokortti sopii matkailijoille
Takaisin blogiin
# Luottokortti

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Mikä on prepaid-luottokortti?

Prepaid-luottokortti on maksukortti, jolle ladataan etukäteen haluttu summa rahaa, jonka jälkeen sitä voi käyttää kuten oikeaa luottokorttia. Mitä kuluttajan tulisi tietää yleistyneestä prepaid-luottokortista?

Prepaid-luottokortissa ei ole kyse varsinaisesta luotosta, vaikka sen nimessä käytetäänkin sanaa luottokortti. Tutustuimme prepaid-luottokortteihin, niiden ominaisuuksiin sekä milloin prepaid-luottokorttia kannattaa käyttää.

Miten prepaid-luottokortti toimii?

Prepaid-luottokortti toimii samalla tavalla kuin prepaid-puhelinliittymä. Prepaid tulee englannin kielestä ja tarkoitta kirjaimellisesti ’ennalta maksettua’.

Prepaid-luottokortille ladataan saldoa etukäteen, jota kuluttaja voi käyttää haluamansa mukaan. Kun ladattu saldo loppuu kortilta, täytyy luottokortti tulee ladata laittamalla sinne lisää rahaa. Moni prepaid-luottokortteja tarjovalla toimijalla on myös mobiilisovellus, jonka kautta tilin saldoa voi seurata.

Ketkä myöntävät prepaid-luottokortteja?

Suomessa prepaid-luottokortit eivät vielä ole yleistyneet pankkien tai kuluttajien keskuudessa. Yhdysvalloissa prepaid-luottokorteista on tullut hyvin yleisiä maksukortteja.

Suomalaisista pankeista toistaiseksi vain Aktia on tarjonnut maksukorttivalikoimissaan prepaid-luottokorttia. Prepaid-luottokorttia ei kuitenkaan tällä hetkellä löydy enää heidän korttivalikoimistaan.

Suomalaisilla on kuitenkin useita muita mahdollisuuksia hankkia prepaid-luottokortti.

Vertailussa 4 erilaista prepaid-luottokorttia

Jokainen prepaid-luottokorttia harkitseva haluaa varmasti tietää niiden ominaisuuksista ennen kortin hankkimista. Vertaillaan seuraavaksi neljää eri prepaid-luottokorttia.

Vertailtavat prepaid-luottokortit ovat Skrill Prepaid Mastercard, Paysafecard Mastercard, Revolut prepaid card sekä Bunq easyMoney.

Mitä?Skrill Prepaid MastercardPaysafecard MastercardRevolut prepaid cardBunq easyMoney
Toimitusaika7-10 arkipäivää14-20 arkipäivää4-9 arkipäivää, myös virtuaalikortti1-10 arkipäivää, myös virtuaalikortti
EtuohjelmaKylläEiEiEi
Maksamisen hintaIlmainenIlmainenIlmainenIlmainen
Ilmaiset käteisnostotEiEiKyllä (£200 asti/kk)10 ilmaista nostoa/kk
Vuosimaksu10 €9,90 €Ei (standard-ohjelma)95,88 €
Ikäraja18 v.16 vuotta täyttänyt voi tilata kortin, mutta vaatii yli 18-vuotiaan hyväksynnän18 v.18 v.
MuutaVaatii Skrill-tilin avaamisen. Lähimaksuominaisuus. Latauspalkkio 4 %. Lisäksi eri valuutalla tehty palkkio 3 %. Aikuisille ja nuorille omat käyttörajat. Maksa ilmaiseksi yli 150 valuutalla. Lähimaksuominaisuus. Kortin voi yhdistää Apple Payhin ja Google Payihin.Valuuttamuutosmaksu 0 %. Kortin voi yhdistää Apple Payhin ja Google Payihin.

Tiedot on kerätty toimijoiden verkkosivuilta 29.3.2021.

Prepaid-luottokortin hyödyt

Joku saattaa ihmetellä, että mitä hyötyä prepaid-luottokortista oikein on, jos siinä ei ole luotto-ominaisuutta. Eikö kannata vain käyttää normaalia debit-korttia prepaid-luottokortin sijaan?

Vaikka prepaid-luottokortti on ennakkoon ladattava maksukortti ilman varsinaista luotto-ominaisuutta, se toimii muutoin lähes samoin kuin oikea luottokortti. Näin ollen kortin käyttämisen hyödyt korostuvat etenkin matkustaessa: lomamatkaa, hotellia varatessa tai verkkokauppaostoksilla.

Monesti esimerkiksi hotellivarauksen tekeminen voi olla hankalaa ilman luottokorttia. Kaikki verkkokauppiaat eivät myöskään hyväksy Visa Electron- tai debit-kortteja. Silloin prepaid-luottokortti on hyvä vaihtoehto kuluttajalle, joka ei halua sitoutua tavallisen luottokortin käyttämiseen.

Lisäksi monella prepaid-luottokortilla voi maksaa ostoksensa lähimaksunsa tai ilmaiseksi eri valuutoissa. On myös mahdollista saada täysin virtuaalinen kortti, joka toimii älypuhelimessa.

Prepaid-luottokortti voi olla järkevä hankinta lapselle tai nuorelle, joka opettelee oman talouden hoitamista. Monella toimijalla onkin valikoimissaan maksukortti, joka on tarkoitettu nuoremmille käyttäjille. Näin vanhempi voi varmistua siitä, että jälkikasvu ei ylitä omaa budjettia.

Mitä huonoja puolia prepaid-luottokortilla on?

Prepaid-luottokortin huonoiksi puoliksi voi valita kaksi tekijää, jotka ovat mahdolliset käyttökustannukset sekä saldorajat.

Ensimmäisenä voidaan mainita käyttökustannukset ja kulut. Automaatilta rahaa nostaessa voi 3,50 euron suuruinen palkkio vaikkapa 20 euron nostosta tuntua suurelta. Näihin tilanteisiin voi yrittää varautua suunnittelemalla nostonsa etukäteen mahdollisimman hyvin, tai pyrkiä välttämään käteisen nostamista tämän tyyppisillä korteilla. Sen sijaan maksaminen on yleensä ilmaista, kun maksetaan samalla valuutalla. Osa toimijoista tarjoaa myös ilmaisen maksamisen eri valuutoilla.

Toinen asia, joka voidaan laskea miinukseksi prepaid-luottokorteille, on se, että ne eivät tuo tavallisen luottokortin korottoman maksuajan tai korollisen maksuajan tuomaa joustoa talouteen. Koska kortilla voi maksaa vain sen verran mitä sillä on katetta, ei maksuajan jatkaminen onnistu. Toisaalta kuluttajan ei tarvitse miettiä myöskään luottokorttien korkoja.

Lisäksi joillekin prepaid-korteilla on saldorajat, kuinka paljon rahaa kortille voi kerralla siirtää. Esimerkiksi Paysafecard Mastercardilla on erilliset saldorajat aikuisille ja nuorille käyttäjille.

Kuitenkin myös tavallisilla luottokorteilla on kuukausi- ja vuosimaksuja, jotka voivat olla jopa 10–100 euroa vuodessa. Prepaid-luottokortit voivat kuitenkin olla hyvä ratkaisu kuluttajalle, joka ei voi saada luottokorttia tai ei halua sellaista käyttää.

Kenelle prepaid-luottokortti sopii?

Prepaid-luottokortti sopii etenkin sellaiselle henkilölle, jolla ei ole varsinaista luottokorttia. Prepaid-luottokortin hakemiselle ei ole erityisiä vaatimuksia, joiden tulisi täyttyä saadakseen kortin. 

Mikäli sinulla ei ole olemassa luottokorttia, mutta esimerkiksi matkustelet paljon tai teet usein verkkokauppaostoksia, voi prepaid-luottokortti olla kätevä vaihtoehto.

Prepaid-luottokortti sopii myös henkilöille, jotka haluavat olla tarkkoja kulutuksestaan. Prepaid-luottokorttia ei voi käyttää enempää kuin sinne on ladannut rahaa.

Prepaid-luottokortilla ei ole mitään yhteyttä omaan pankkitiliisi, jolloin omat varasi ovat turvassa.

Prepaid-luottokortti sopii henkilölle, joka:

 • ei omista yhtään luottokorttia 
 • ei halua luottokorttia
 • on tarkka omasta taloudesta
 • matkustaa tai tekee paljon verkko-ostoksia
 • on tarkka turvallisuudesta
 • lapselle tai nuorelle

Kuka voi saada prepaid-luottokortin?

Prepaid-luottokortin voi saada lähes kuka tahansa.

Yleensä maksukortin hankkiminen edellyttää 18-vuoden ikää, mutta prepaid-luottokortteja on mahdollista hankkia myös lapselle, kunhan kortin ostaja on täysi-ikäinen. Useimmissa prepaid-luottokorteissa kortin käyttäjän tulee olla kuitenkin vähintään 7-vuotias.

Prepaid-luottokortin voi saada myös henkilö, jolla on maksuhäiriömerkintöjä. Lisäksi kortin voi saada, vaikka itsellä ei olisi pankkitiliä. Joillakin kortin myöntäjillä vaatimuksena on kuitenkin kansalaisuus tai asuminen EU-/ETA-maassa.

Prepaid-luottokortin vaatimukset:

 • hankkiminen vaatii 18 vuoden ikää
 • kortin käyttäjän tulee olla vähintään 7-vuotias
 • kansalaisuus tai asuminen EU-/ETA-maassa

Seuraavat asiat eivät kuitenkaan ole este prepaid-luottokortille:

 • maksuhäiriömerkintä
 • ei omista pankkitiliä

Maksuvaihtoehdot monipuolistuvat

Prepaid-luottokorteille on kysyntää erityisesti matkailijoiden sekä verkkokauppashoppailijoiden keskuudessa. Mitä monipuolisemmin kuluttajilla on valinnanvaraa maksuvälineissä, sitä todennäköisemmin jokainen löytää juuri itseään parhaiten palvelevan vaihtoehdon.

Kortin saamisen helppous, kätevä hakemuksen täyttö netissä, ja kortin tuomat mahdollisuudet maksuvälineenä selittävät paljon prepaid-luottokorttien yleistymistä maksuvälineenä.

Prepaid-luottokorttien lisäksi myös mobiilit maksutavat yleistyvät Suomessa ja kansainvälisesti. Oletko jo kokeillut mobiililompakkoa tai siirtää rahaa kansainväliseltä tililtä toiselle? Jos siirrät tai vastaanotat rahaa säännöllisesti ulkomailta, kannattaa harkita mobiililompakkoa. Voit myös vertailla mobiililompakot Sortterin avulla.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Lue lisää

Takaisin blogiin