Lainahakemuksen täyttäminen helppoa – myös rinnakkaishakijan kanssa
Takaisin blogiin

Lainaa monenlaisiin tarpeisiin – lainahakemus kannattaa täyttää huolellisesti

Lainaa kannattaa hakea aina tarpeen mukaan eikä asioiden kaunisteleminen lainahakemuksessa auta saamaan lainaa. Pahimmassa tapauksessa väärät tiedot voivat johtaa kielteiseen lainapäätökseen tai kalliimpaan lainan hintaan. Mitä lainahakemusta tehdessä kannattaa ottaa huomioon?

Lainaa oman taloudellisen tilanteen mukaan – huomioi takaisinmaksu

Laina on aina maksusitoumus, joka velvoittaa sinut huolehtimaan sen takaisinmaksusta. Sopivan lainamäärän tunnistaa siitä, että sen takaisinmaksu kulkee sujuvasti mukana arjessa aiheuttamatta sen suurempaa päänvaivaa. Pakollisten menojen jälkeen talouteen olisi hyvä jäädä joustoa kuukausittain.

Laina-aika määrittää, missä ajassa laina on tarkoitus maksaa pankille takaisin. Laina-aikaa määrittäessä on hyvä pohtia, minkä suuruinen kuukausierä on omaan talouteen sopiva, jotta taloutesi ei horju liikaa.

Lainaa voi hakea hankintoihin tai erilaisiin muuttuneisiin elämäntilanteisiin. Suosittuja lainakohteita ovat remonttilaina sekä autolaina, mutta lainaa voi hakea hankintojen lisäksi myös perintöveron maksamiseen.

Lainasumman suuruutta ja laina-aikaa voit arvioida myös Sortterin lainalaskurin avulla.

Muista, että voit aina maksaa lainan takaisin etuajassa. Voit siis tehdä ylimääräisiä kuukausilyhennyksiä tai maksaa koko lainan kerralla pois.

Lainan hakeminen – mitä lainahakemuksessa kysytään?

Kun lainasumma ja -aika on harkittu, on aika täyttää varsinainen lainahakemus. Lainasumma ja -aika selkenevät myös hakemusvaiheessa.

Lainahakemukset sisältävät yleensä seuraavia asioita:

  • henkilö- ja yhteystiedot
  • haetko lainaa yksin vai yhteishakijan kanssa
  • lainan käyttötarkoitus
  • koulutustausta
  • tiedot nykyisestä työsuhteesta
  • haettava lainasumma ja laina-aika
  • tulot ja menot
  • palkkatiedot tai eläkepäätös
  • pankki- ja luottokorttitiedot
  • elämäntilanne
  • asumismuoto
  • olemassa olevat lainat
  • arvio taloudellisesta tilanteestasi

Voit vertailla lainoja eri pankkien välillä, oli kyseessä sitten asuntolaina, remonttilaina tai autolaina. Lainahakemuksen voit täyttää myös Sortterin palvelussa. Me etsimme sinulle edullisen lainan kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta.

Lainahakemukset eri pankeissa

Useat pankit myöntävät lainaa myös muille kuin oman pankin asiakkailleen. Pankkien lainahakemuksissa voi olla pieniä eroavaisuuksia, mutta pääsääntöisesti hakemuksissa noudatetaan samankaltaista kaavaa. Eroavaisuuksia on lähinnä yksittäisissä kysymyksissä, lainojen tarjonnassa ja hakemuksen ulkoasussa.

Lähes jokainen pankeista vaatii tunnistautumisen palveluun heti lainahakemuksen täyttämisen alussa. Tunnistautumisen voi tehdä myös oman pankkisi tunnuksilla.

Tutustuimme hieman tarkemmin muutamiin pankkeihin ja lainahakemuksiin. Tarkastelussa ovat mukana Osuuspankki eli OP, S-Pankki, Danske Bank ja Nordea.

OP:n lainahakemus

OP tarjoaa lainaa perinteisistä asuntolainoista aina auto- ja remonttilainoihin. OP:n lainahakemuksessa kysytään, paljonko lainaa tarvitaan ja mikä on itselle sopiva kuukausierä lainan lyhentämiseen.

Lisäksi OP haluaa tietää, valitsetko vakuudellisen vai vakuudettoman lainan. Jos valitset vakuudellisen lainan, hakemuksessa kysytään, mitä vakuuksia haluat käyttää (esimerkiksi metsää tai omistusasuntoa). Lainahakemusta täyttäessäsi lainalaskuri laskee sopivan lainan määrän, laina-ajan sekä koron.

S-Pankin lainahakemus

Pääset täyttämään S-Pankin lainahakemuksen S-Pankin nettisivuilta tai S-mobiilissa, jos olet jo pankin asiakas. Jos et ole S-Pankin asiakas, voit hakea lainaa 30 000 euroon asti.

S-Pankin lainahakemuksessa kysytään ensin, haetko S-Lainaa eli vakuudetonta 5 000–30 000 euron lainaa vai asuntolainaa. Tämän jälkeen lainahakemuksessa kysytään lainasummaa, laina-aikaa, lainan käyttötarkoitusta, laskun eräpäivää ja tiliä, jolle laina maksetaan. Seuraavaksi pankki pyytää hakijan perustietoja, kuten tuloja ja menoja, asumismuotoa ja elämäntilannetta.

Danske Bankin lainahakemus

Danske Bank pyytää täyttämään lainahakemukseen ensin perustietosi sekä tiedon siitä, haetko lainaa yksin vai toisen hakijan kanssa. Voit hakea lainaa oman pankkisi verkkotunnuksilla.

Danske Bankin lainahakemuksessa pyydetään heti alkuun kertomaan, millä tavalla pankki voi olla sinuun yhteydessä – olit sitten heidän tai jonkin muun pankin asiakas. Vasta tämän jälkeen pääset täyttämään varsinaisen hakemuksen perustietoineen.

Nordean lainahakemus 

Nordeassa lainanhakuprosessi noudattelee samaa kaavaa kuin edellä mainituissa pankeissa. Myös Nordean verkossa tehtävää lainahakemusta varten tarvitset Suomessa toimivan pankin pankkitunnukset. Muussa tapauksessa voit asioida paikan päällä Nordean toimipisteessä.

Nordean lainahakemuksessa kysytään perustietoja, kuten lainasummaa, laina-aikaa ja lainan käyttötarkoitusta. Pankki haluaa tietää, haetko lainaa yksin vai toisen henkilön kanssa. Seuraavaksi pankki pyytää sinua tunnistautumaan sekä täyttämään loput tiedot. Tämän jälkeen lainahakemus siirtyy pankin käsittelyyn.

Lainan myöntämisessä käytetään monia mittareita

Pankit voivat käyttää kymmeniä tai jopa satoja eri mittareita, joiden perusteella lainan myöntöpäätös tehdään.

Lainahakemus on tärkeä lomake, mutta sen lisäksi pankeilla on käytössään mittava määrä asiakastietoa omissa ja ulkoisissa rekistereissä. Ulkoisia rekistereitä ovat muun muassa Asiakastieto, Lowell tai Bisnode.

Rekistereiden avulla pankit tarkistavat seuraavia asioita:

  • lainanhakijan maksuvaran
  • lainahakemuksen tietojen paikkansa pitävyyden 
  • luottotiedot
  • maksuhistorian
  • muut velat tai vastuut
  • mahdolliset maksuviiveet

Maksuhäiriömerkintä estää lainan saamisen. Mutta miksi pankki haluaa tietää siviilisäätysi, työsuhteesi tai asumismuotosi?

Lainan saantiin vaikuttavia tekijöitä

Tiesitkö, että nämäkin yllättävät tekijät voivat vaikuttaa lainan saantiin?

  • Omistusasuja on pääsääntöisesti pankeille luotettavampi asiakas kuin vuokralla asuva. 
  • Sinkkuina elävien uskotaan olevan riskialttiimpia asiakkaita kuin parisuhteessa elävät, ja pankit suosivatkin lainahakemuksissa rinnakkaishakijoita, jolloin lainanmaksu on yhteisvastuullista. 
  • Pitkään kestänyt työsuhde vaikuttaa positiivisesti lainanhaussa, mutta vastaavasti hiljattain alkanut uusi työ voi vaikeuttaa lainansaantia. 
  • Yrittäjätkään eivät ole parhaassa asemassa lainaa hakiessa, sillä yrittäjyyteen kuuluva taloudellinen epävarmuus ei ole lainan kannalta hyvä juttu. 
  • Eläkeläiset ovat hyvässä asemassa, koska eläketulot nähdään vakaana tulonlähteenä. Muita etuuksia, kuten työttömyyskorvausta tai lapsilisiä, pankit eivät tyypillisesti huomioi tuloina lainkaan. 
  • Lainanhakutarkoitus vaikuttaa lainaehtoihin: rahallisesti suurempiin lainan käyttötarkoituksiin saa usein paremmat ehdot. Tällaisia lainoja ovat esimerkiksi autolaina, venelaina, remonttilaina ja yhdistelylaina.

Jos edellinen listaus yllätti, nämä asiat saattavat olla vieläkin yllättävämpiä:

  • Muuttoajankohta voi viestiä pankeille epävakaasta tilanteesta, jolloin pankkien voi olla turvallisempaa jättää luotto myöntämättä. 
  • Nykyisillä luotoilla ja luottokorteilla on vaikutusta – nimittäin positiivisesti. Yleisesti saatetaan ajatella, että mitä vähemmän on velkaa tai luottokortteja, sitä paremman tarjouksen pankki tekee. Sortterin taustaselvitysten ja datan mukaan tilanne on usein päinvastainen: sopiva määrä luottokortteja tai lainaa auttaa monesti paremman tarjouksen saamisessa. 
  • Lapset ja perhe näyttäytyvät pankeille positiivisena asiana ja viestivät vakaasta elämäntilanteesta siitäkin huolimatta, että lapsiperheen elättäminen maksaa. 
  • Pankit kiinnittävät huomiota myös maksuviiveisiin, joita lainanhakijalla on mahdollisesti ollut, ja nämä vaikuttavat negatiivisesti lainansaantiin. 
  • Laitoitko lainahakemuksia moniin paikkoihin saadaksesi parhaan lainatarjouksen? Liika aktiivisuus voi näyttäytyä pankille riskitekijänä, joka voi johtaa lainahakemuksen hylkäämiseen tai jopa annettujen tarjousten peruuttamiseen. 
  • Myös liian pieni lainasumma voi näyttäytyä pankeille negatiivisena asiana. Tuloihin ja omaisuuteen nähden liian pieni lainasumma saattaa näyttäytyä riskinä tai indikaationa mahdollisesti tulevista ongelmista.

Pankeilla on myös omia tulorajoja, joiden alapuolelle jäävälle lainanhakijalle ei käytännössä myönnetä lainaa ollenkaan, vaikka maksuvara olisikin positiivinen.

Lähetä lainahakemus Sortterin kautta – vertailemme pankit puolestasi

Löydä edullisin vakuudeton laina pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjonnasta Sortterin avulla. 

Voit hakea lainaa turvallisesti netistä palvelumme kautta. Täytä vain yksi lainahakemus, ja vertailemme maksutta puolestasi lainatarjoukset kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta.

Myös lainatarjouksen hyväksyminen ja lainasopimuksen allekirjoitus onnistuu kätevästi verkkopankkitunnuksilla. Lainatarjoukset esitetään Sortterin palvelussa selkeästi hintajärjestyksessä edullisimmasta kalleimpaan – aina todellisen vuosikoron mukaan.

Tutustu verkkopalveluumme ja lähetä lainahakemus.

Takaisin blogiin