3. Työsuhdeoptiot sidotaan usein työsuhteen kestoon
Työsuhdeoptiot ovat joustava tapa palkita työntekijöitä. Käytännössä työsuhdeoptiot tarkoittavat työsuhteeseen perustuvaa oikeutta saada tai hankkia yrityksen osakkeita tai osuuksia käypää hintaa edullisemmin.
Osakeannin tavoin myös työsuhdeoptiot tarjoavat työntekijälle mahdollisuuden hyötyä yrityksen mahdollisesta arvonnoususta.
Taloudellisen palkitsemisen lisäksi työsuhdeoptioiden tarkoituksena on motivoida henkilöstöä toimimaan yrityksen hyväksi pitkällä aikavälillä. Henkilöstöä varten laaditut optio-ohjelmat ovatkin usein vuosien mittaisia ja optioiden käyttämisen ehdoksi asetetaan esimerkiksi tietyn mittainen ura organisaation palveluksessa.
Myös työsuhdeoptioiden suhteen tulee huomioida verotukselliset seikat. Työsuhdeoptiosta saatu etu on työntekijälle aina veronalaista ansiotuloa, jos hän merkitsee osakkeita niiden käypää arvoa alempaan hintaan.
4. Työpanososinkojen merkitys on vähentynyt lakimuutoksen myötä
Yritys voi jakaa henkilöstölleen kahdenlaisia osinkoja:
- Osakemäärään perustuvia osinkoja
- Osakkaan työpanoksen määrään perustuvia osinkoja eli työpanososinkoja
Tuloverolain mukaan työpanososinko tarkoittaa muusta kuin julkisesti noteeratusta yhtiöstä saatua osinkoa, jos osingonjaon jakoperusteena on osingonsaajan tai tämän intressipiiriin kuuluvan henkilön työpanos.
Yrittäjien näkökulmasta työpanososinko on ollut houkutteleva kannustinkeino, sillä vuoteen 2021 saakka työpanososingosta ei ole tarvinnut maksaa muita palkan sivukuluja kuin sosiaaliturvamaksu.
Lakimuutoksen myötä työpanososingosta pitää nykyisin maksaa sosiaaliturvamaksun lisäksi myös eläkemaksuja, mikä on vähentänyt sen merkitystä henkilöstön palkitsemismuotona.
Työpanososingot ovat olleet suosittu palkitsemiskeino erityisesti lääkäri-, konsultti ja asiantuntijayrityksissä.