Talonrakentamiseen kaikkine vaiheineen voi laskea kuluvan karkeasti 8–12 kuukautta. Talon rakentamiseen kuuluu seuraavat vaiheet:
1) suunnittelu
2) urakoitsijan valinta
3) tontin maarakennustyöt
4) talon rakentaminen
5) viimeistelytyöt ja lopputarkastus.
Suunnittelu
Suunnittelu on vaiheista kaikkein tärkein. Ihannetilanteessa suunnitteluprosessin jälkeen sinulla on tarkkaan tiedossa:
- budjetti
- tontin sijainti
- talon koko, huonemäärä ja kerrokset
- talon materiaali (puu vai kivi)
- oma osallistuminen rakennustöihin.
Suunnitteluprosessin aikana huomaat, että budjettisi määrittää pitkälti yllä olevia asioita. Suunnitteluprosessin ideana onkin asettaa hankkeelle selkeät raamit ja päättää tontin sijainti ja koko sekä talon koko materiaalivalintoineen.
Koko suunnitteluprosessin suurin päätös koskee kuitenkin omaa osallistumistasi rakentamiseen. Vaikka oma osallistumisesi rakennustöihin säästää rahaa, sinun kannattaa suhtautua realistisesti omaan osaamiseesi. Sähkö- ja putkityöt vaativat täysin eri luokan osaamista kuin seinien maalaus. Sinun on tarkoitus viihtyä unelmiesi kodissa, joten et varmastikaan halua tinkiä rakennustyön laadusta.
Urakoitsijan valinta
Talon rakentamisen kokonaisuudessa on paljon eri vaiheita, mutta tulet nopeasti huomaamaan, että myös varsinaisessa rakentamisessa on useita erilaisia urakoita. Ammattilaisilta tilattavissa työvaiheissa on räätälöimisen varaa, eikä sinun tarvitse tilata putki-, sähkö ja kattotöitä samalta urakoitsijalta. Halutessasi voit toki tilata kaikki urakat samalta urakoitsijalta. Lisäksi voit myös sopia erikseen jokaisesta merkittävästä urakasta ja määritellä erikseen niiden toteutustavat ja aikataulut. Urakat jaetaan tavallisesti seuraavien periaatteiden mukaisesti
- Avaimet käteen -urakka: Urakoitsija tekee kaikki talon rakentamiseen liittyvät urakat ja hankkii rakennusmateriaalit.
- Rakennusurakka: Urakoitsija vastaa talon pystyttämisestä, mutta sisätiloissa tapahtuva rakentaminen, kuten esimerkiksi väliseinätyöt, tehdään erillisinä.
- Työurakka: Vastaat itse kaikesta rakentamisesta ja materiaalien hankkimisesta eli talo rakennetaan niin sanotusta pitkästä tavarasta.
Voit pilkkoa urakoita vielä pienempiin osiin ja tarkastella, mistä työvaiheista saattaisit selvitä omalla tai lähipiirin osaamisella. Tyypillisiä osaurakoita ovat esimerkiksi:
- perustusten teko
- runko- ja vesikattotyöt
- julkisivutyöt
- tasoite-, maalaus-, tapetointi- ja listoitustyöt.
Hyvän urakoitsijan löytämiseen ei ole olemassa vain yhtä lähdettä. Siksi kannattaa tutustua eri lähteisiin ja tehdä perusteellinen selvitystyö. Työkaverit, sukulaiset ja lähipiiri ovat kaikki luotettavia tiedonlähteitä. Perinteinen lehti-ilmoitus on myös hyvä tapa löytää urakoitsijoita. Lisäksi internetin keskustelupalstat ovat täynnä hyviä vinkkejä talon rakentamiseen liittyen ja löydät palstoilta varmasti urakoitsijoita käsittelevän osion.
Urakoitsijoiden kilpailutus on äärimmäisen tärkeää valintaa tehdessäsi. Vaikka urakoitsijan antama tarjous tuntuu kaikin puolin loistavalta, et häviä mitään käydessäsi läpi huolellisen vertailuprosessin. Kun alat kallistua tietyn urakoitsijan tarjoukseen, sinun tulee huomioida vielä muutama tärkeä seikka:
Mahdollisuus kirjalliseen sopimukseen. Kaikki sopimukset tulisi aina tehdä kirjallisina. Kirjallisen sopimuksen puuttuminen on yleisin syy remonttiriitojen syntymiselle. Kirjallisen sopimuksen tekeminen on kaikkien osapuolien etu, sillä sopimukseen eritellään työn laajuus ja vaiheet. Sinun on syytä suhtautua epäilevästi urakoitsijaan, jos tämä ei halua tehdä kirjallista sopimusta kanssasi.
Asiakasreferenssit. Hälytyskellojesi on syytä soida, jos urakoitsijalla ei ole esittää mitään aiempaa jälkeä tekemästään työstä. On hyvin yleistä, että urakoitsijat pyytävät asiakkailtaan julkisen referenssin tehdystä työstä. On kuitenkin hyvä muistaa, että referenssitkin voivat antaa harhaanjohtavan käsityksen, sillä urakoitsijat eivät mielellään aseta näytille negatiivisia palautteita. Tästä syystä kannattaa valita urakoitsija, jolla on näyttää lukuisia onnistuneita rakennusprojekteja. Toistuvat onnistumiset ovat merkki urakoitsijan ammattitaidosta ja luotettavuudesta.
Yrityksen perusrekisteritiedot. Varmista, että urakoitsija kuuluu ennakkoperintä- ja ALV-rekisteriin. Näihin rekistereihin kuuluminen on merkki siitä, että yritys noudattaa yleisiä pelisääntöjä ja on ammattimainen toimija. Lisäksi saat tehdystä työstä kotitalousvähennystä, jos yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin.
Luottotiedot. Urakoitsijan luottotiedot on myös syytä tarkistaa. Kiinnitä huomiota etenkin maksuhäiriömerkintöihin. Maksuvelvoitteiden hoitaminen antaa varmuutta urakoitsijan täsmällisyydestä ja luotettavuudesta. Suomen asiakastiedon Aarre-palvelusta saat kattavan raportin erilaisten yritysten perustiedoista.
Maarakennustyöt ja perustukset
Ennen kuin varsinainen talon rakentaminen voi alkaa, talolle pitää raivata tontti. Maarakennustöiden kustannukset riippuvat pitkälti tontin koosta: mitä isompi tontti, sitä enemmän työntunteja ja kustannuksia. Lisäksi sinun kannattaa varmistaa, että työmaakoneilla pääsee tontille vaivattomasti, sillä mahdolliset erikoisjärjestelyt kaivin- ja maansiirtokoneiden tuomiseksi tonttialueelle aiheuttavat lisäkustannuksia. Tonttia suunniteltaessa on kannattavaa kilpailuttaa tonttilainat, mikäli ulkopuolinen rahoitus tulee tarpeeseen.
Myös tontin maaperä vaikuttaa ratkaisevasti kustannuksiin. Liian kallioista tai pehmeän maaperän tonttia kannattaa välttää. Savisen tai pehmeän maaperän alueella kaivuutyötä täytyy tehdä enemmän, jotta talolle löydetään tarpeeksi tukeva maaperä. Silloin tarvitaan myös enemmän maaperää tukevoittavaa kiviaineista. Jos maaperä on todella pehmeää, talon perusteiden pystyttämisessä voidaan joutua turvautumaan paaluttamiseen, joka on kallista puuhaa. Jos suunnittelet talon rakentamista kallioiselle tontille, sinun kannattaa varautua louhintakustannuksiin. Kannattaa harkita tarkkaan, millaisen talon haluat rakentaa kallioiselle tontille. Pelkän kellarikerroksen louhinta on todella kallista.
Kuten kaikessa muussakin rakentamisessa, sinun kannattaa maarakennustöissä miettiä, mitkä työvaiheet voit hoitaa omatoimisesti. Voit palkata ainoastaan työmiehen ja koneen, jolloin vastaat itse materiaalitoimituksista, työn valvomisesta, aikatauluista ja suunnittelusta. Vaihtoehtoisesti voit palkata urakoitsijan, joka ottaa yksin vastuun edellä mainituista kohdista sekä varsinaisesta työstä.
Talon rakentaminen
Kun maarakennustyöt on tehty, talon rakennustyöt voivat alkaa. Tavallisesti taloelementtien pystyttämisestä muuttopäivään vierähtää 6–8 kuukautta. Kuten odottaa saattaa, myös talon rakentamisessa on lukuisia eri työvaiheita.
Elementtipystytys
Kesto: Kahdesta neljääntoista päivää
Varsinainen talon rakentaminen alkaa aina rakennuselementtien pystytyksestä. Tähän työvaiheeseen tulet suurella todennäköisyydellä tarvitsemaan ulkopuolista osaamista. Työvaiheen kesto riippuu pitkälti talosi koosta ja siitä, tuleeko tontille muita rakenteita, kuten terassi tai varastorakennus.
Putkityöt
Kesto: Koko rakentamisen ajan
Putkityöt ovat yksi rakentamisen pitkäkestoisimmista vaiheista. Putkitöiden ensimmäiset vaiheet tehdään juuri ennen lattiaeristyksen asentamista. Putkitöiden viimeiset vaiheet tehdään noin kolme viikkoa ennen kuin talo on muuttovalmis. Viimeinen vaihe käsittää WC-pönttöjen ja muiden vesikalusteiden asentamisen.
Sähkötyöt
Kesto: Koko rakentamisen ajan
Putkitöiden ohella sähkötyöt jatkuvat läpi rakentamisen ajan. Sähkötöitä tehdään sitä mukaa kun muu rakentaminen etenee, eikä sinulla voi olla edessäsi tilannetta, jossa olet tehnyt sähkötyöt valmiiksi ennen esimerkiksi väliseinien pystytystä.
Lattian valaminen
Kesto: noin viikko
Omakotitalossa lattia kannattaa valaa maanvaraisella betonilla, joka tukee parhaiten kosteita tiloja sekä lattialämmitystä. Lattian valaminen on hyvä käynnistää heti elementtien perustamisen jälkeen.
Väliseinätyöt
Kesto: kaksi viikkoa
Lattian valumateriaalin on hyvä antaa kuivua viikon verran ennen kuin aloitat väliseinätyöt. Tässä kohtaa tulisi tehdä myös viimeiset sähkötyöt ja asentaa väliseiniin sähkörasiapaikat.
Viimeistelytyöt ja lopputarkastus
Väliseinätyöt ovat viimeinen rakentamisen vaihe ja nyt vuorossa ovat viimeistelytyöt. Viimeistelytöihin lukeutuvat muun muassa lattioiden tekeminen, keittiön ja kylpyhuoneen kaakelointi, listoitustyö ja seinien maalaus tai tapetointi. Viimeistelytyö on yleensä hauskin vaihe, sillä kodin ilme alkaa hahmottua ja alat nähdä konkreettisesti huolellisen suunnitteluprosessin jäljen. Vaikka kyseessä on pelkkä viimeistelytyö, voi vaihe olla yllättävän hintava.
Vaikka selviäisit viimeistelytöistä ilman ammattilaisen apua, materiaalivalinnat nostavat viimeistelytöiden hintalappua tuntuvasti. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, vaikka taloelementtejä ei ole vielä pystytettykään. Materiaalivalinnat ja muut yksityiskohdat kannattaa miettiä etukäteen, jotta saat kotiisi yhtenäisen ja mieleisesi ilmeen ilman, että budjettisi paukkuu loppuvaiheessa. Jos alat vasta tässä vaiheessa tehdä materiaalivalintoja ja huomaat kallistuvasi jatkuvasti kalliiseen design-vaihtoehtoon, rakentamisen loppuvaiheen kustannukset nousevat todella nopeasti.
Ennen kuin pääset muuttamaan unelmiesi kotiin, talon tulee läpäistä niin sanottu loppukatselmus. Loppukatselmuksessa kuntasi rakennustarkastusmestari varmistaa, että kotisi rakennustekniset ratkaisut on toteutettu turvallisesti. Loppukatselmuksessa tarkastetaan laaja kirjo asioita kodin paloturvallisuudesta vesivahinkoalttiuteen. Kuntien verkkosivuilla on usein lopputarkastukseen liittyvä tarkistuslista, joka kannattaa tulostaa ja käydä läpi hyvissä ajoin ennen kuin tilaa rakennustarkastusmestarin paikalle. Hylätty loppukatselmus latistaa muuttointoasi ja tuo turhia lisäkustannuksia.
Yhteenveto
Talon rakentamisen vaiheisiin tutustuminen saattaa hengästyttää ja koko prosessi voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Eri vaiheiden valtavan lukumäärän takia huolellinen suunnitteluprosessi on ensisijaisen tärkeää.
Tehtyäsi huolellisen suunnitelman ja aikataulutettuasi eri vaiheet, tulet huomaamaan, miten luonnollisesti yhden vaiheen valmistuminen johtaa toisen aloittamiseen. Suunnitteluvaihe antaa selkärangan koko rakentamiselle, ja voit toteuttaa kaikki eri vaiheet jouhevasti ja saattaa mittavan hankkeen jopa vuodessa maaliinsa.
Huomio talon rakentamisessa nämä kohdat:
- suunnittele huolellisesti
- ole realistinen omista kyvyistäsi
- säästä siellä, missä voit
- kilpailuta urakoitsijat
- huomioi viimeistelytyö ja loppukatselmus jo suunnitteluvaiheessa.