Sovellukset säästämiseen

Sovellukset talouden hallintaan – vertailussa 5 sovellusta

Kaipaatko apua säästämiseen? Vertailimme viittä suosittua taloudenhallintasovellusta, jotka auttavat sinua ottamaan napakasti kiinni raha-asioistasi.

Suomalaiset ovat innostuneet säästämisestä. Esimerkiksi pari vuotta sitten toteutetun Rahapuhetta-tutkimuksen vastaajista peräti 82 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut raha-asioista ja oman talouden suunnittelusta. 

Oman talouden suunnitteluun löytyy nykyisin monenlaisia keinoja. Mikäli perinteiset kirjanpitomenetelmät eivät tunnu inspiroivilta, kannattaa ottaa älypuhelin kouraan ja suunnata sovelluskaupoille! 

Älypuhelimiin ladattavat taloudenhallintasovellukset ovat oivia apuvälineitä budjetointiin ja sitä kautta myös säästämiseen. 

Otimme vertailuun viisi suosittua taloudenhallintasovellusta. Mikä niistä sopii sinun tarkoituksiisi?

Mobify – bonusta laskujen maksamisesta

Aikaisemmin nimellä Clark toiminut Mobify on suomalainen taloudenhallintasovellus, joka tunnetaan uudenlaisesta bonusjärjestelmästään. Kun maksat laskuja ja verkkokauppaostoksia Mobify-mobiilisovelluksen kautta, saat jokaisesta laskusta tai ostoksesta 0,3 prosentin bonuksen

Bonuksista kertyneet palkkiot tallennetaan Mobifyn tilille, josta voit siirtää ne omalle henkilökohtaiselle pankkitilillesi. 

Mobifystä on olemassa kaksi versiota, maksuton perusversio sekä kolmen kuukauden kokeilujakson jälkeen maksulliseksi muuttuva Premium.

  • Mobifyn ilmaisversio sisältää mukana kulkevan mobiililaskupalvelun. Voit siis vastaanottaa, hallinnoida, maksaa ja arkistoida laskujasi kätevästi mobiilisti. Palvelu on nykyisin laaja – siihen on mahdollista vastaanottaa laskuja yli 80 000 yritykseltä. 
  • 2,30 euroa kuussa maksava Mobify Premium sisältää ilmaisversioon kuuluvien palvelujen lisäksi lukuisia ominaisuuksia, jotka helpottavat taloudenhallintaa. Premiumissa voit laatia budjetteja ja asettaa säästötavoitteita. Saat myös kulujen luokittelun, tilien saldoseurannan sekä yksilöidyt talousvinkit käyttöösi. 

Mobify sopii erityisesti henkilölle, joka haluaa vaihtaa paperilaskut sähköisiin ja tienata maksamistaan laskuista samalla bonuksia. Mikäli sen sijaan kaipaat pelkästään talouden hallinnan työkaluja, kuten budjetointia, kannattaa pohtia, oletko valmis maksamaan maksullisesta Premium-versiosta. 

Spendee – sovellus tulojen ja menojen seurantaan 

Etsitkö helppokäyttöistä sovellusta tulojen ja menojen seurantaan sekä budjetointiin? Englanninkielinen Spendee on taloudenhallintasovellus, joka tarjoaa kolme erilaista versiota oman talouden hallinnan kehittämiseen. 

  • Spendee Basic on sovelluksen ilmaisversio, joka antaa mahdollisuuden kirjata tuloja ja menoja manuaalisesti. Rahankäyttöä voi hahmottaa paremmin tekemällä kirjauksista erilaisia graafeja, kuten ympyrä- ja pylväsdiagrammeja. Maksuttomassa versiossa on mahdollisuus vain yhden budjetin tekemiseen.
  • Spendee Plus laajentaa ilmaisversion ominaisuuksia. Noin 15 euroa vuodessa maksavassa Plussassa voit luoda rajattomasti esimerkiksi erilaisia osabudjetteja eri kululajeille ja ajanjaksoille.  
  • Noin 23 euroa vuodessa maksava Spendee Premium helpottaa tulojen ja menojen kirjaamista. Premiumissa voit yhdistää oman pankkitilisi sovellukseen, jolloin tulot ja menot synkronoituvat sinne automaattisesti. Kannattaa tosin huomioida, että suomalaispankeista palveluun voi yhdistää vain Nordean asiakastilin. 

Spendee on varsin helppokäyttöinen sovellus, jonka avulla voit seurata omaa taloudenpitoasi esimerkiksi havainnollistavien graafien avulla. Ilmaisversiolla pääsee alkuun, mutta ajan kuluessa menojen kirjaaminen manuaalisesti voi tuntua aikaa vievältä ja puuduttavalta.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Fudget – simppeli sovellus budjetointiin 

Budjetointi auttaa sinua suunnittelemaan tulevaisuutta. Budjetoinnin avuksi on olemassa erilaisia työkaluja, joista englanninkielinen Fudget on yksi yksinkertaisimmista. 

Sovelluksen avulla voit seurata tuloja ja menoja esimerkiksi viikko- tai kuukausitasolla tai luoda budjetin tiettyä tarkoitusta, kuten asunnon ostamista tai syntymäpäiväjuhlia varten. 

Budjetointi on sovelluksessa helppoa: kun kirjaat valitsemaasi budjettiin tuloja ja menoja, sovellus laskee käteen jäävän rahasumman. 

Monien muiden taloudenhallintasovellusten tapaan myös Fudgetista löytyy sekä maksuton että maksullinen versio. Fudget Pron saa käyttöön noin neljän euron kertamaksulla. Pro-versiossa ei ole lainkaan mainoksia, toisin kuin ilmaisversiossa.  

Fudge mainostaa itseään vaihtoehtona monimutkaisille taloudenhallintasovelluksille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei se sisällä lainkaan esimerkiksi havainnollistavia kaavioita ja diagrammeja.  

Monefy – helppokäyttöinen budjetointisovellus

Talouden hallinnan suosituimpiin sovelluksiin kuuluva Monefy tarjoaa Fudgetin tavoin helppokäyttöisen tavan hallita raha-asioita budjetoinnin avulla. 

Visuaaliselta ilmeeltään selkeässä sovelluksessa tulot ja menot kirjataan eri kategorioihin, minkä jälkeen sovellus piirtää tietojen pohjalta helposti tulkittavan ympyräkaavion. Sovelluksessa ei ole yhteyttä maksukortteihin eli kaikki tiedot kirjataan ylös manuaalisesti. 

Myös Monefy on ominaisuuksiltaan varsin pelkistetty. Sovelluksessa ei ole mahdollisuutta seurata pidemmän aikavälin kehitystä erilaisten raporttien ja diagrammien kautta. 

Noin 2,50 euroa maksava Pro-versio poistaa sovelluksesta mainokset. Sovellus on englanninkielinen. 

Penno – suomalainen työkalu talouden hallintaan

Takuusäätiön kehittämä Penno on kokonaan maksuton budjetointityökalu taloudenhallintaan. Vertailun muista palveluista poiketen Penno toimii selainpohjaisena verkkosovelluksena eli siitä ei ole saatavilla mobiiliversiota. 

Pennon käyttäminen on vaivatonta. Rekisteröitymisen jälkeen voit syöttää sovellukseen tietyn aikajakson tulot ja menot, jolloin sovellus auttaa sinua hahmottamaan rahankäyttöäsi. 

Penno sopii esimerkiksi näihin tarkoituksiin: 

  • Lyhyen ajanjakson kuluseuranta = Luo budjetti esimerkiksi lomamatkalle ja kirjaa kaikki kulut ylös, jolloin pysyt jatkuvasti kärryillä rahatilanteesta. 
  • Pitkän aikavälin talousseuranta = Voit kirjata palveluun kaikki tulot ja menot, jolloin voit kätevästi arvioida pitkän aikavälin kehitystä. 
  • Säästötavoitteiden seuranta = Aseta itsellesi tietty säästötavoite, jolloin sovellus laskee kuukausittaisen säästötarpeen sekä seuraa tavoitteen onnistumista. 

Selkeytensä ja suomenkielisyytensä ansiosta Penno sopii mainiosti myös iäkkäämmille säästäjille. Mobiilisovelluksiin tottuneet saattavat sen sijaan säikähtää Pennon selainpohjaisuutta.

Talousongelmiin kannattaa hakea apua ajoissa

Taloudenhallintasovellukset auttava sinua hahmottamaan taloutesi tilaa kokonaisvaltaisesti. Kun teet kuukausittaisen budjetin ja seuraat menojasi säännöllisesti, voit havaita uusia säästökohteita.  

Yksi keino säästää rahaa on lainojen kilpailuttaminen. Kilpailuttamalla lainat voit säästää satoja tai jopa tuhansia euroja lainojesi kustannuksissa. 

Lainat voi kilpailuttaa joko itse tai käyttää kotimaisen Sortterin maksutonta lainavertailupalvelua.

Kuka tahansa meistä voi joutua taloudellisiin vaikeuksiin esimerkiksi sairastumisen tai työttömyyden seurauksena. Mikäli olet huolestunut oman taloustilanteesi kestävyydestä, tarjoavat monet taloudenhallintasovellukset keinoja vakaamman pohjan rakentamiseksi. 

Toisinaan tilanne voi kuitenkin vaatia ulkopuolisen avun hakemista.

Mikäli rahat eivät riitä ja laskut alkavat kerääntyä, kannattaa hakea rohkeasti apua esimerkiksi Takuusäätiön maksuttomalta Velkalinjalta tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta. Myös seurakuntien diakoniatyön kautta on mahdollista saada keskusteluapua rahatilanteen setvimiseen liittyen.