Säästäminen on kannattavaa
Takaisin blogiin

Miten säästää rahaa – säästä 3 000 euroa vuodessa

Säästäminen on tärkeä osa oman talouden hallintaa. Myös rahan säästäminen pienistä tuloista on mahdollista monin keinoin. Pienistä säästökohteista syntyy yhdessä isoja summia.

Säästöt tuovat turvaa talouteen

Rahan säästäminen on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota henkilökohtaisessa taloudessa. Jokaisella on hyvä olla oma taloudellinen puskuri eli tilillään säästöjä, joilla voi kattaa yllättäviä menoja ja isompia hankintoja. Näin kaikissa tilanteissa ei tarvitse turvautua lainan ottamiseen tai miettiä, mistä suurempia menoeriä maksaisi.

Säästäminen on myös ympäristöystävällistä. Kun vähentää turhaa kulutusta, syntyy vähemmän hävikkiä. Kiertotalous säästää ympäristön lisäksi rahaa, kun omistamisen sijaan hyödynnetään muun muassa tavaroiden lainaamista ja vuokraamista.

Rahan säästäminen pienistä tuloista on mahdollista

Säästäminen on tärkeää kaikille. Oikeastaan mitä pienemmät omat tulot ovat, sitä tärkeämpää roolia taloudellinen puskuri näyttelee oman talouden turvaamisessa. 

Rahan säästäminen pienistä tuloista onnistuu monella tapaa, vaikka säästöön ei olisikaan mahdollista kerralla siirtää suuria summia. Pienistäkin asioista voi kertyä yllättävän paljon säästöjä. Senteistä kertyy euroja, euroista kymppejä ja kympeistä satasia.

Säästämisen ei tarvitse olla millään tavalla ikävää puuhaa. Päinvastoin se voi olla kivaa, ja monelle siitä tuleekin harrastus tai jopa elämäntapa. On erittäin palkitsevaa nähdä oman tilinsä saldon kasvavan säästämisen myötä, ja samalla se tuo taloudellista mielenrauhaa. Vaurastuminen motivoi myös jatkamaan säästämistä.

Kilpailuta lainasi ja säästä

Miten voi säästää rahaa – keinoja on monia

Säästää voi hyvin monin tavoin. Ehkä yksinkertaisin säästövinkki on usein toimivin: pidä menosi pienempinä kuin tulosi. Toisin sanoen huolehdi, että saat rahaa enemmän kuin käytät sitä.

Menoja on mahdollista vähentää useilla keinoilla, ja myös lisätuloja voi pyrkiä hankkimaan. Säästyipä sinulla 10 euroa tai 1 000 euroa kuukaudessa, on säästäminen yhtä tärkeää jokaiselle. Kuten vanha sanontakin kuuluu, pienistä puroista syntyy suuri joki. Ei siis kannata vähätellä säästämiensä summien määrää: pienetkin summat säästöön ovat jo suuri voitto.

Alla on esiteltynä monenlaisia ideoita siihen, miten voi säästää rahaa. Käy lista läpi ja mieti, mitkä vinkit ovat sellaisia, joiden avulla sinä voisit saada kerrytettyä säästöjä.

Kirjaa ylös tulot ja menot, ja laadi budjetti

Omaa taloutta tarkastellessa ensimmäinen tehtävä on kirjata ylös kaikki tulot ja menot. Näin saat selville arjen rahoitukseen kuluvan budjettisi. Kirjaa siis ylös kaikki tulot eli lähteet, joista saat rahaa sekä kaikki menot eli paikat, joihin rahaa kuluu.

Tuloja ovat esimerkiksi: 

  • palkka
  • eläke
  • tuet
  • vuokratulot
  • osingot 

Menoihin kuuluvat muun muassa: 

  • ruoka ja juoma
  • päivittäistavarat ja lääkkeet
  • lainat ja osamaksut
  • asumiskulut (mm. vuokra, vastike, lämmitys, vesi, sähkö ja jätehuolto)
  • vakuutukset
  • liittymät ja suoratoistopalvelut
  • liikkuminen (mm. auto, bussi ja taksi)
  • laitteet (mm. kodinkoneet, puhelin ja tietokone)
  • huonekalut ja sisustus
  • vaatetus
  • terveyden- ja kauneudenhoito
  • harrastukset
  • lomailu ja muut vapaa-ajan menot
  • verot

Kun tulot ja menot on kirjattu ylös, voit tarkastella taloutesi kokonaistilannetta. Näet, viekö joku osa-alue budjetistasi liikaa rahaa, ja voit pohtia, miten tilannetta pystyisi muuttamaan. Esimerkiksi asumismenoissa voi olla mahdollista säästää. Jos nykyinen asuntosi ei ole sinulle olennaisesti tärkeä esimerkiksi viihtyvyyden, sijainnin tai muiden seikkojen vuoksi, saattaa tässä olla hyvä säästökohde. 

Budjetti auttaa suunnittelemaan myös säästämistä. Karsimalla kuluja voit saada säästöön suurempia summia. Kun hahmotat, minkä verran sinun on mahdollista siirtää rahaa syrjään joka kuukausi, voit kirjata säännöllisen säästämisen osaksi budjettiasi. Lisäksi konkreettinen säästötavoite, jota kohti säästät rahaa kuukausittain, tekee säästämiseen sitoutumisesta helpompaa.

Hyödynnä pankkien säästöpossut

Useissa pankeissa on uutena palveluna niin sanottu säästöpossu. Säästöpossu on käytännössä erillinen käyttötili. Ideana on, että aina kun asiakas käyttää maksukorttiaan, hänelle siirtyy säästöön tietty summa rahaa, vaikkapa 0,50 tai 5 euroa. Säästöön siirtyvän summan voi päättää itse. 

Esimerkiksi käyttämällä korttia kerran päivässä kertyy kuukaudessa rahaa 30 euroa, jos jokaisella maksukerralla säästöön siirtyy yksi euro.

Säästöpossuun säästettyjä rahoja on mahdollista sijoittaa myös suoraan johonkin pankin tarjoamaan rahastoon.

Kilpailuta käyttämäsi palvelut

Sähkösopimus, puhelin- ja nettiliittymät sekä vakuutukset kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, sillä hinnoissa voi olla huimia eroja. Mikäli esimerkiksi sähkönkulutuksesi on pienehköä, saatat saada hyvin edullisen kuukausisopimuksen. Sama on mahdollista silloin, jos hitaampikin nettiliittymä riittää tai pärjäisit pienemmällä puhelimen puhepaketilla. Kuten vuosi 2022 on osoittanut, saattaa maailmantilanne vaikuttaa runsaastikin arjen menoihin, kuten sähkön hintaan. Silloin kilpailuttaminen onkin erityisen tärkeää.

Vakuutusmaksuissakin voi säästää paljon rahaa kilpailuttamalla. Mieti myös, tarvitsetko jokaista sinulle myytyä vakuutusta tai voisiko jostain saada erilaisen yhdistelmän sopivia vakuutuksia pienemmällä kuukausihinnalla.

Jätä turha kuluttaminen pois

Jätä heräteostokset pois ja mieti isompien ostosten ominaisuuksien tarpeellisuutta. Voi kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta jättämällä tarpeettomat heräteostokset pois ja suunnittelemalla ostosten tarpeellisuuden etukäteen voi säästää suuria summia.

Tuleeko uudessa pesukoneessasi olla Bluetooth-yhteys ja maksatko siitä siksi mielelläsi suuremman hinnan? Tarvitsetko viimeisintä huutoa olevan älykellon, vai riittäisikö edullisempi sykkeen mittaava laite vähemmillä ominaisuuksilla? Onko uuden laukun hankinta tarpeen juuri nyt? Haluatko nimenomaan jäätelökioskilta ostetun tötterön, vai riittäisikö kaupan kolme kertaa edullisempi tuutti?

Turhaan kuluttamiseen kuuluu myös se, että joudut ostamaan jatkuvasti uuden tavaran tai laitteen, koska vanha hajoaa nopeasti. Esimerkiksi vaatteissa voit maksaa laadusta hieman enemmän, jotta vaatteet kestäisivät käytössä useamman vuoden. Kodinkonetta hankkiessa voi olla fiksumpaa ostaa kone uutena eikä käytettynä sekä tunnetulta laatumerkiltä halvimman vaihtoehdon sijaan.

Lisäksi voit korjata rikki menneitä tavaroita ja vaatteita mahdollisuuksien mukaan. Tämäkin ehkäisee turhaa uusien tavaroiden ostamista.

Kierrättämällä saat säästöä

Kirpputoreja ja nettikirppiksiä kannattaa hyödyntää esimerkiksi vaate- ja huonekaluostoksissa. Kestävän ja tyylikkään merkkivaatteen voi löytää kirpparilta muutamalla eurolla.

Lisäksi lukutoukkien kannattaa hyödyntää kirjaston valikoimaa. Sen sijaan, että ostaisit kirjan hyllyysi pölyttymään, voit säästyä tavaran kertymiseltä ja varata kirjan kirjastosta ilmaiseksi luettavaksesi – vaikka useamman kerran. Nykyään kirjastosta voi saada myös muun muassa Blu-ray-elokuvia, konsolipelejä sekä urheiluvälineitä lainaan. Hyödynnä muutkin lainausmahdollisuudet, ja pyydä tavaroita vaikkapa tuttavalta hetkeksi käyttöösi.

Säästä rahaa ruokamenoissa

Tavallinen suomalainen perinneruoka on edullista. Hyödynnä kauden satoa ja vertaile muidenkin ruokaostosten hintoja. Monissa tuotteissa voit valita edullisemman kaupan oman merkin kalliimman brändituotteen sijaan. 

Osta alennuslapuilla varustettuja viimeistä käyttöpäivää lähestyviä tuotteita, ja pakasta ne myöhempää käyttöä varten. Lisäksi voit hyödyntää hävikkiruokapalveluita, joissa ravintolat tarjoavat päivältä yli jäänyttä ruokaa edullisemmin.

Passiivinen tulo tuo lisätienestejä

Passiivinen tulo tarkoittaa tuloa, jota saat myös silloin, kun et tee aktiivisesti töitä. Tällaista tuloa tuovat esimerkiksi bloggaajan saamat mainostulot, verkkokurssin myyminen tai sijoittaminen. Passiivisen tulonlähteen muodostaminen vaatii alussa enemmän töitä, mutta tämän jälkeen sitä voidaan ylläpitää pienellä ajallisella panostuksella.

Sijoittaminen on passiivisen tulon lähde, jossa vaurastuminen tapahtuu pitkällä aikavälillä. Sijoittamalla rahastoon tai pörssiosakkeisiin tuloa voi muodostua arvonnousun ja osinkojen myötä. Sijoittaja voi hyötyä mahdollisimman pitkästä sijoitusajasta korkoa korolle -ilmiön vuoksi erityisesti osakesäästötilin verohyötyjen takia. Näin ollen sijoittaminen ei ole lyhyen aikavälin säästämiseen sopiva keino, mutta sitä kannattaa hyödyntää esimerkiksi oman taloudenhoidossa.

Kuinka säästää 3 000 euroa vuodessa

Miten saada konkretiaa säästämiseen? Tässä on konkreettinen esimerkki siitä, miten voit säästää 3 000 euroa vuoden aikana. Hyödynnä esimerkkiä omaan kulutukseesi ja elämäntilanteeseesi sopivaksi, ja muokkaa säästösuunnitelmaasi sen mukaan. 

Säästämällä 250 euroa kuukaudessa säästät vuodessa 3 000 euroa. 250 euroa säästöä kuukaudessa kertyy esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • Laita pankkisi säästöpossusovellukseen 3 euroa / korttimaksu. Kun käyt joka toinen päivä ostoksilla, säästät 45 euroa / kuukausi.
  • Kilpailuta vakuutukset, sähkösopimus sekä puhelin- ja nettiliittymä. Voit säästää esimerkiksi 30 euroa / kuukausi.
  • Jätä kuukaudessa kaksi 25 euron tavaraa tai vaatetta ostamatta. Tästä syntyy säästöä 50 euroa / kuukausi.
  • Vähennä jokapäiväisestä kulutuksestasi kaksi euroa. Tämä onnistuu esimerkiksi jättämällä iltapäivälehden irtonumeron ostamatta, keittämällä kahvin kotona mukaan otettavaksi kahvilassa käynnin sijaan tai jättämällä karkkipussin, sipsipussin, limsan tai energiajuoman ostamatta. Säästöä kertyy noin 60 euroa / kuukausi.
  • Lopeta yhden suoratoistopalvelun tilaaminen. Säästät suunnilleen 15 euroa / kuukausi.
  • Jätä välistä yksi noutoruoka tai ravintolareissu kuukaudessa. Säästöä tulee ainakin noin 20 euroa / kuukausi.
  • Kilpailuta olemassa olevat lainasi, jolloin voit saada halvemman koron. Voit myös yhdistää lainasi ja säästää näin lainakuluissa. Samalla voit määritellä lainalle uuden kuukausierän suuruuden. Kilpailuttamalla lainat voit saada talouteesi sopivamman kuukausieron, esimerkiksi 30 euroa / kuukausi.

Lisää pieniä vinkkejä rahan säästämiseen

Vaikka säästäminen onkin pitkän tähtäimen projekti, voivat pienetkin valinnat tuoda helpotusta arjen menoihin. Mikä tärkeintä, pienet teotkin saavat aikaan tunteen siitä, että tekee järkeviä valintoja omassa arjessaan.

  • Leikkaa tyhjä kosteusvoidetuubi saksilla kahtia. Näin saat kaavittua loput rasvat tuubista, ja halkaistu osa toimii korkkina. Rasva riittää vielä kahdelle tai kolmelle viikolle.
  • Tee vanhoista paidoista siivousrättejä ja vanhoista lakanoista räsymattoja. 
  • Saat tehtyä edullisen ja luonnonmukaisen kasvokuorinnan sekoittamalla hunajaa ja hieman sokeria.
  • Käytä ruuanlaitossa ilmaisia luonnonantimia, kuten marjoja, sieniä ja nokkosta sekä muita kasveja.
  • Harrasta hyötyliikuntaa esimerkiksi pyöräilemällä kauppaan tai töihin. Hyödynnä myös julkisia kulkuneuvoja, jolloin saat liikuntaa kävelemällä bussipysäkeille.

Artikkelia päivitetty 16.11.2022.

Ajankohtaista

Takaisin blogiin