1. Yrityksen rahoitus pankista tai rahoitusyhtiöstä
Pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama laina on yleisimmin käytetty rahoitusmuoto yritysten rahoitustarpeissa. Perinteinen velkakirjalaina ei kuitenkaan ole vaihtoehdoista ainoa. Myös osamaksukauppa, factoring tai esimerkiksi leasing-rahoitus voivat tulla yrityksen tilanteen mukaan kysymykseen.
Yrityslaina pankista
Pankkien tarjoamat yrityslainat on tarkoitettu ensisijaisesti investointien tai kasvun rahoittamiseen. Yrityslainan saaminen pankista edellyttää uskottavaa liiketoimintasuunnitelmaa, taloudellisesti kannattavaa yritystoimintaa sekä moitteetonta luottohistoriaa yritykseltä sekä tämän vastuuhenkilöiltä.
Jo toiminnassa olevalta yritykseltä vaaditaan lainaneuvotteluissa tuorein tilinpäätös sekä kuluvan tilikauden kirjanpito. Lisäksi pankki tulee todennäköisesti pyytämään yksityiskohtaisen erittelyn lainan käyttötarkoituksesta sekä laskelman siitä, miten haettava laina tulee parantamaan yrityksen liiketoimintaa.
Uudelta yritykseltä vaaditaan lainaneuvotteluissa liiketoimintasuunnitelma laskelmineen. Suunnitelman tulisi sisältää vähintään seuraavat tiedot:
- Kuvaus liikeideasta
- Kuvaus yrityksestä (mitä yritys tekee)
- Tiedot yrityksen asiakkaista tai potentiaalisista asiakkaista
- Kilpailija-analyysi
- Yrityksen vahvuudet kilpailijoihin nähden
- Kuvaus yrityksen toimintamallista (miten yritys toimii)
- Tiedot avainhenkilöistä ja näiden keskeisestä osaamisesta
- Miten yrityksen myynti, markkinointi ja asiakashankinta tullaan järjestämään
- Yrityksen rahoitustarve ja budjetti
Lähes poikkeuksetta yrityslainan saaminen pankista edellyttää vakuutta, joka voidaan järjestää joko takauksen tai reaalivakuuden muodossa. Vakuuden tai takauksen tarkoitus on turvata lainan takaisinmaksu pankille. Mikäli lainan lyhentäminen ei onnistu suunnitellusti, pankki hakee saatavansa lainalle asetetuista vakuuksista. Käytännössä tämä tarkoittaa vakuutena olevan omaisuuden realisoimista tai lainan perimistä takaajilta.
Reaalivakuutena voidaan käyttää yrityksen fyysistä omaisuutta, kuten liiketilaa, kiinteistöä, ajoneuvoa tai muita arvokkaita työkoneita. Myös muuta yrityksen omaisuutta, kuten sijoitusomaisuutta tai myyntisaamisia voidaan käyttää yrityslainan vakuutena.
Toinen vaihtoehto reaalivakuuden järjestämiselle on yrittäjän omaisuuden panttaaminen. Vakuudeksi käy yleensä yrittäjän asunto, loma-asunto tai sijoitusvarallisuus, kuten osakkeet tai rahasto-omistukset.
Yleisimpiä yrityslainoissa käytettäviä takausmuotoja ovat yrittäjän tai yrityksen vastuuhenkilön antama henkilötakaus tai Finnveran myöntämä takaus. Finnvera ei pääsääntöisesti takaa lainaa kokonaisuudessaan, vaan vaatii myös lainanhakijaa järjestämään oman osuutensa vakuuksista tai takauksista.
Minkälaiselle yritykselle pankin myöntämä yrityslaina sopii?
- Yrityksellä tai yrittäjällä on riittävä määrä vakuuksia.
- Olet valmis tekemään kattavat suunnitelmat ja laskelmat lainaneuvotteluja varten.
- Olet valmis käymään pitkät lainaneuvottelut, etkä tarvitse rahoituspäätöstä nopeasti.
Yrityslaina rahoitusyhtiöstä
Rahoitusyhtiöiden myöntämät yrityslainat on tarkoitettu yrityksille, jotka tarvitsevat rahoitusta liiketoimintaan. Rahoitusyhtiöiden ehdot lainan myöntämiselle ovat yleensä perinteisiä pankkeja joustavampia. Monet rahoitusyhtiöt ovatkin valmiita rahoittamaan myös myyntitilauksia tai myöntämään lainaa väliaikaiseksi käyttöpääomaksi.
Rahoitusyhtiön myöntämää lainaa voidaan käyttää myös osana rahoituspakettia, jolloin osa lainarahasta tulee esimerkiksi pankista tai Finnveralta ja puuttuvaksi jäänyt rahoitusosuus katetaan rahoitusyhtiön myöntämällä yrityslainalla.
Rahoitusyhtiöiden tarjoamat yrityslainat on suunnattu ensisijaisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla on ollut toimintaa vähintään yhden tilikauden ajan ja joilla on säännöllistä kassavirtaa.
Rahoitusyhtiöt eivät yleensä vaadi myöntämälleen lainalle reaalivakuuksia, vaan laina myönnetään joko kokonaan ilman vakuutta tai sille annetaan yrityksen vastuuhenkilön toimesta henkilökohtainen takaus.
Yrityslainan hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa:
Yrityslainan summa
Mitä isommasta yrityslainasta on kyse, sitä edullisemmalla korolla ja pienemmillä kuluilla laina voidaan myöntää.
Yrityslainan maksuaika
Maksuajalla on vaikutus etenkin lainan kuluihin. Lyhytaikainen yrityslaina on yleensä kuluiltaan suhteessa kalliimpi, kuin pitkälle maksuajalle otettu yrityslaina.
Yrityksen maksuvalmius
Kuten missä tahansa lainassa tai luotossa, lainanmyöntäjä hinnoittelee lainarahan valtaosin luottoriskin kautta. Mitä parempi yrityksen maksuvalmius on, sitä edullisemmaksi yrityksen rahoitus tulee. Vastaavasti heikon maksuvalmiuden omaavan yrityksen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta saada lainaa yritystoimintaan.
Vastuuhenkilöiden luottokelpoisuus
Vaikka lainanottajana on yritys, myös vastuuhenkilöiden taustoilla sekä luottokelpoisuudella on vaikutusta yrityslainan hintaan ja tälle myönnettäviin ehtoihin. Hyvin hoidettu henkilökohtainen talous sekä positiiviset yrityskytkennät mahdollistavat lainan saamisen edullisemmin. Vastaavasti myöhässä olevat laskut tai lainanlyhennykset voivat estää rahoituksen saamisen kokonaan tai nostaa sen hintaa merkittävästi. Myös negatiiviset kytkennät tai vastuuhenkilönä toimiminen heikon maksuvalmiuden yrityksissä nostavat lainarahan hintaa.
Yrityksen tulevaisuuden näkymät
Aivan kuten puhdas tausta aiempien lainojen tai maksusopimusten osalta, myös yrityksen tulevaisuuden näkymät vaikuttavat yrityslainan korkoon sekä kuluihin. Mitä valoisammalta yrityksen tulevaisuus näyttää, sitä edullisemmin yritys saa lainaa. Jos yrityksen tulevaisuus näyttää rahoittajan silmin epävakaalta, tämä heijastuu lainan hintaan tai estää rahoituksen saamisen kokonaan.
Yrityslainan saaminen rahoitusyhtiöstä edellyttää yleensä tilinpäätöksen sekä kuluvan tilikauden budjetin toimittamista lainanmyöntäjälle.
Minkälaiselle yritykselle rahoitusyhtiön myöntämä yrityslaina sopii?
- Yrityksellä on ollut toimintaa vähintään yhden tilikauden ajan.
- Yrityksellä on säännöllistä kassavirtaa tai myyntisaamisia.
- Tarvitset lainapäätöksen nopeasti.
Tililimiitti, luottolimiitti tai rahoituslimiitti
Pankit tarjoavat tililimiittejä yritysten lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen. Tämän rahoitusmuodon tarkoitus on auttaa erityisesti kausiluonteisissa tai yllättävissä rahoitustarpeissa paikkaamaan yrityksen väliaikaista kassavajetta. Tililimiittiä haetaan pankista vastaavasti kuin yrityslainaakin.
Tililimiitti myönnetään sovittuun luottorajaan saakka ja tilille tulevat tai siltä lähtevät suoritukset pienentävät tai kasvattavat käytettyä limiitin määrää. Laina-aika limiitiltä käytetyssä lainarahassa on yleensä korkeintaan muutaman kuukauden pituinen. Luottolimiitin käyttäminen on yleensä yrityslainaa kalliimpaa, eikä sitä tulisi käyttää ainakaan ensisijaisena rahoitusmuotona.
Usein luottolimiitin hinnoittelu perustuu käytettyyn lainasaldoon ja korko lasketaan niiltä päiviltä, kun luottoa on ollut käytössä. Limiitin korko muodostuu tyypillisesti viitekorosta sekä asiakaskohtaisesta marginaalista. Lisäksi limiitin voimassaolosta tai sen käyttämisestä voidaan periä erillisiä maksuja tai palkkioita pankin hinnaston tai limiittiehtojen mukaisesti.
Tili-, luotto- tai rahoituslimiitin saaminen edellyttää lähes poikkeuksetta takausta tai sille asetettua vakuutta. Vaikka rahoituslimiitti on joustava tapa paikata väliaikaisia rahoitustarpeita, sitä ei kannata pitää turhaan voimassa sen vakuusvaatimusten vuoksi. Mikäli yritys tarvitsee pidempiaikaista rahoitusta investointeja tai liiketoiminnan kehitystä varten, sujuvat nämä lainaneuvottelut helpommin, kun vakuuksia ei ole pantattu entuudestaan.
Mihin tarkoitukseen rahoituslimiitti sopii?
- Lyhytaikainen, korkeintaan muutaman kuukauden mittainen rahoitustarve.
- Tasaamaan yritystoiminnan kausivaihteluja.
- Yrityksellä on säännöllinen kassavirta.
Laskurahoitus, eli laskujen myyminen
Sekä rahoitusyhtiöt, perintäyhtiöt, että osa pankeista ovat valmiita ostamaan yritysten myyntisaatavia. Laskurahoituksessa on yksinkertaisuudessaan kyse laskutettavan työn muuttamisesta rahaksi nopeammin, kuin asiakas maksaisi laskun.
Laskurahoitus on varteenotettava vaihtoehto silloin, kun laskut täytyy muuttaa käteiseksi ennen niiden erääntymistä. Laskurahoitusta käytetään erityisesti silloin, jos sovitut maksuajat ovat pitkiä, esimerkiksi 30, 60 tai jopa 90 päivää. Laskujen myyminen on mahdollista yksittäisille myyntisaataville, mutta pienten laskujen osalta sitä ei yleensä kannata tehdä korkeaksi nousevien kustannusten vuoksi. Useampien laskujen muuttaminen rahaksi puolestaan tapahtuu yleensä factoringin, eli myyntisaatavien rahoituksen avulla.
Laskurahoitus voi tulla kyseeseen silloin, kun laskun maksajana eli työn tilaajana on yritysasiakas. Myös kuluttaja-asiakkaiden laskujen myyminen voi tulla kyseeseen, mikäli myynnin kohteena oleva saatavakanta on suuri.
Tyypillinen laskurahoitusta käyttävä yritys on esimerkiksi urakoitsija, joka joutuu investoimaan omaa rahaansa jo urakan alkuvaiheessa materiaalihankintoihin, mutta pääsee laskuttamaan tekemänsä työn vasta urakan päätyttyä.
Toinen laskurahoitusta hyödyntävä yritys voi olla esimerkiksi vientiä harjoittava yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen tilaukset aikaa vievänä rahtina. Pelkästään rahtaamiseen kuluva aika voi olla viikkoja ja tilaaja on puolestaan valmis maksamaan laskun vastaa tavarat vastaanotettuaan.
Laskun ostaja huolehtii tyypillisesti koko laskusaatavan elinkaaresta, aina laskun lähettämisestä perintään saakka. Luottotappioriski on lähes poikkeuksetta laskun ostavan tahon vastuulla.
Laskurahoituksen hinta muodostuu neljästä päätekijästä:
Myytävän laskun summa
Mitä suuremmasta saatavasta on kyse, sitä edullisemmin laskurahoituksen voi saada. Pienten saatavien myyminen on mahdollista vain harvoin tai se käy turhan kalliiksi.
Myytävän laskun maksuaika
Mitä lyhyempi saatavan maksuaika on, sitä paremman hinnan siitä voi saada. Kovin lyhyen maksuajan saatavia ei kuitenkaan pääsääntöisesti kannata myydä, sillä yleensä laskurahoituksen kustannukset ovat suhteellisen kalliita. Joskus voi tulla halvemmaksi maksaa itse muistutusmaksuja tai viivästyskorkoja, kuin myydä pian erääntyvät saatavat eteenpäin.
Laskutettavan yrityksen luottokelpoisuus
Myyntisaatavat ostava pankki, rahoituslaitos tai perintäyhtiö ottaa lähes poikkeuksetta saatavan luottoriskin kontolleen. Mitä vakavaraisempi yritys on laskun maksajana, sitä parempi hinta saatavalle on tiedossa. Vastaavasti sellaisen laskun myyminen voi olla vaikeaa, jonka maksajana on alhaisen luottoluokituksen omaava yritys.
Myyntisaatavan tilanne
Perintäyhtiöt voivat ostaa myös erääntyneitä myyntisaatavia. Erääntyneiden laskujen myyminen tietää luottoriskin siirtämistä ostajan kontolle ja näistä saatava hinta on todennäköisesti huomattavasti alhaisempi kuin saatavassa, jonka eräpäivä on vasta tulossa.
Laskun ostanut taho vähentää oman palkkionsa myyntisaatavasta ja siirtää jäljelle jäävän osuuden yrityksen tilille usein saman tai viimeistään seuraavan päivän aikana.
Mihin tilanteisiin laskurahoitus sopii?
- Myyntisaatava on riidaton.
- Olet valmis maksamaan useiden prosenttien provision saatavan summasta rahoituskuluina.
Factoring, eli myyntisaatavien rahoitus
Factoring on samankaltainen rahoitusmuoto laskurahoitukseen verrattuna. Vaikka nämä rahoitusmuodot ovat lähellä toisiaan, myös eroja löytyy. Factoringia ja laskurahoitusta käytetään lähes toisiaan vastaavissa tilanteissa, eli silloin kun tehty työ halutaan muuttaa rahaksi nopeammin kuin asiakas maksaisi laskun.
Factoringissa yrityksen myyntisaatavat kiertävät rahoitusyhtiön kautta. Rahoitusyhtiö vastaa factoring -palvelun hallinnasta laskujen lähettämisestä saatavien perintään saakka. Tämä rahoitusmuoto on yleensä saatavilla yrityksille silloin, kun laskuja lähetetään tasaisesti ja niiden kappalemäärä on suuri.
Toisin kuin laskurahoituksessa, factoringissa luottotappioriski pysyy yrityksellä itsellään. Factoring onkin rinnastettavissa enemmän rahan lainaamiseen kuin saatavien myymiseen. Kun laskuja rahoitetaan factoringin avulla, yritys saa laskun loppusummasta käyttöönsä yleensä enintään 80 %. Loput laskutetusta summasta tilitetään factoring -palkkioiden vähentämisen jälkeen yrityksen tilille, kun työn tilaaja on maksanut laskun.
Factoringissa ei yleensä tarvita vakuuksia, vaan laskut itsessään antavat rahoitusyhtiölle tarvittavan vakuusarvon. Joskus factoringia tarjoava yritys voi kuitenkin vaatia yrittäjältä myös henkilötakauksen saatavien turvaamiseksi.
Milloin factoringia kannattaa harkita?
- Myyntisaatavat ovat erääntymättömiä ja riidattomia
- Yritys laskuttaa asiakkaitaan säännöllisesti
- Haluat tehdä pidempiaikaisen sopimuksen myyntisaatavien rahoittamisesta
Osamaksukauppa yrityksen rahoitusmuotona
Koneiden, laitteiden tai kaluston hankkiminen on mahdollista myös osamaksukauppana. Kyseessä on pohjimmiltaan hyvin samankaltainen rahoitusmuoto, kuin esimerkiksi autoliikkeiden kautta hankittava autorahoitus. Osamaksukauppaa voi hyödyntää sekä uuden, että käytetyn kaluston hankinnassa.
Osamaksukaupassa ostettavan tavaran maksut pilkotaan osiin, yleensä korkeintaan 60 kuukauden maksuajalle. Osamaksukaupassa vaaditaan useimmiten myös omarahoitusosuus, joka on noin 20-30 % kaupan loppusummasta ja se tulee maksaa joko rahana tai antamalla vaihdossa tämän arvoinen vaihtolaite.
Kunnes kaikki osamaksurahoituksen erät on suoritettu, hankittu tavara toimii myönnetyn rahoituksen vakuutena ja sen omistus pysyy rahoitusyhtiön nimissä. Kun viimeinenkin erä on suoritettu, kaupan kohteena olleen tavaran omistus siirtyy sen ostaneelle yritykselle.
Osamaksukauppaa käytettäessä on syytä huomioida mahdolliset koneiden tai kaluston vakuuttamiseen liittyvät vaatimukset. Yleensä rahoittaja velvoittaa vakuuttamaan ostokohteen täysarvosta, kunnes sen omistus siirtyy rahoittajalta yritykselle.
Milloin yrityksen kannattaa harkita osamaksua?
- Et halua käyttää reaalivakuuksia
- Yrityksellä on tarvittava käsiraha saatavilla
Leasing -rahoitus
Yrityksen leasing -rahoitusta tarjotaan nykyään aina urakointikoneista siivousvälineisiin, ICT-ratkaisuihin tai jopa välipala-automaatteihin. Leasingillä tarkoitetaan irtaimen käyttöomaisuuden pitkäaikaista vuokraamista ilman, että rahoitetun kohteen omistus siirtyy yrityksen nimiin.
Leasingin etuna voidaan pitää sitä, että yritys saa käyttöönsä nykyaikaiset koneet ilman alkuinvestointia tai pääoman sitomista laitteisiin, joilla on vain vähäinen arvo liiketoiminnan pyörittämiselle. Lisäksi leasingin kustannukset ovat helposti ennakoitavissa, sillä erillisiä vakuutuksia ei tarvita ja leasingiin voi olla liitettävissä myös huolto- tai huolenpitosopimuksia.
Kirjanpidollisesti leasingrahoitus näyttää lainarahaa paremmalta yrityksen tuottoprosenttia tai vakavaraisuutta tarkastellessa.
Kääntöpuolina leasing on yrityksen rahoitusmuodoista yleensä kaikista kallein vaihtoehto, eikä tehdyn sopimuksen purkaminen välttämättä onnistu ennen vuokrajakson päättymistä. Myös ennakoitua alhaisempi koneen jäännösarvo voi koitua yrityksen maksettavaksi vuokrajakson päättyessä.
Leasing -muotoja on kahta erilaista:
Käyttöleasing
Käyttöleasing – sopimuksessa kone vuokrataan suoraan laitteen myyjältä. Tämä leasing-muoto on verrattavissa tavalliseen vuokraamiseen. Tyypillisesti leasingin antajalla on leasingkohde valmiiksi omistuksessaan ja tämä luovuttaa sen käyttöoikeuden yritykselle määräajaksi leasing -maksua vastaan.
Rahoitusleasing
Rahoitusleasingissa rahoitusyhtiö hankkii koneen omistukseensa ja vuokraa sen yrityksen käyttöön määräajaksi. Yleensä rahoitusleasing -sopimus on kestoltaan käyttöleasingia pidempi.
Missä tilanteissa leasing on vaihtoehto?
- Et halua sitoa yrityksen pääomaa.
- Kalliimmilla rahoituskustannuksilla ei ole merkitystä yritykselle, vaan arvostat enemmän helppoutta ja kulujen ennustettavuutta.
- Haluat parantaa yrityksen kirjanpidollista tulosta.