Asuntomyynti
Takaisin blogiin

Asuntomyynti – myynkö asuntoni itse vai kiinteistönvälittäjän avulla?

Asunnon myynti on yksi elämän suurimpia päätöksiä. Osa haluaa myydä asuntonsa itse, kun taas toisille on luontevampaa kääntyä kiinteistönvälittäjän puoleen. Selvitimme, miten asuntomyynti tapahtuu niin kiinteistönvälittäjän kuin yksityisenkin myyjän näkökulmasta.

Jarkko myi asuntonsa itse – kerrostaloasunto myytiin päivässä

Asuntomarkkinoilla on monia yksityisiä henkilöitä, jotka päätyvät myymään asuntonsa ilman välittäjää. Yksi heistä on Jarkko Tiainen. Hän onnistui tekemään kaupat ensimmäisestä asunnostaan ilman aiempaa kokemusta asuntomyynnistä.

– Halusin kokeilla, että onko asunnon myyminen yhtä helppoa kuin auton myynti. Eikä meillä ollut kiire myydä asuntoa pois, joten ajattelin, että kannattaa yrittää, Tiainen sanoo.

Myös suurempi palkkio oli toinen Tiaista motivoiva tekijä, sillä hän halusi saada asunnon myynnistä suuremman osuuden itselleen.

– Asunto myytiin niin, että laitoimme ilmoituksen ensin nettiin. Ensimmäinen ostaja tuli pian katsomaan asuntoa ja siitä seuraavana päivänä tehtiin jo kaupat. Asunto meni kyllä oletettua nopeammin kaupaksi, Tiainen kertoo.

Yksityisen myyjän on hyvä selvittää monia asioita ennen myyntiä

Jarkko Tiaisen asunnon myynti kuulostaa sujuneen oppikirjan mukaan. Mutta mitä asuntomyynti oikein vaati? Ensi alkuun Tiainen laittoi asuntoon liittyvät tunteensa sivuun ja keskittyi myymään “pelkkää materiaa”.

Tärkeä tekijä oli myös myyntihinnan selvittäminen. Tiaisen mukaan oli haastavaa arvioida, myykö hän asunnon yli- tai alihintaan. Hinta kuitenkin selkeni, kun asuntoa vertasi alueen muihin samankokoisiin ja -kuntoisiin myyntikohteisiin.

Asuntomyynti vaatii paljon selvittelyä, paperityötä ja valmistelua. Tiaisen mukaan kohteen kaikki kulut, menneet remontit ja mahdolliset tulevat remontit on hyvä selvittää ennen myyntiä, jolloin ostaja on tietoinen kaikista asunnon korjaustöistä.

Vanhempien omakotitalo meni kaupaksi viikossa

Jarkko Tiainen onnistui myymään kerrostaloasuntonsa ensikertalaisena vuorokauden sisällä. Kun myöhemmin vanhempien omakotitalo oli ajankohtaista myydä, Tiainen ryhtyi tuumasta toimeen.

Koska omakotitalo oli suurempi kokonaisuus tontteineen kaikkineen, myyntiin palkattiin avuksi myös välittäjä. Kiinteistönvälittäjän vastuulla oli kaikki muu lukuunottamatta myyntiä ja näyttöjä. Vanhempien talo meni lopulta kaupaksi viikossa.

Tiainen uskoo, että asunto kuin asunto menee kaupaksi, jos hinta-laatusuhde on kunnossa.

– Ei siinä häviä mitään, jos koittaa myydä asunnon itse. Riski on lopulta sama kuin välittäjän kanssa – jos tarkastuksissa ilmenee jotakin, niin myyjähän on joka tapauksessa vastuussa. Lisäksi asunnon myyntiä helpottaa se, että on sosiaalinen henkilö ja viihtyy ihmisten parissa.

Kiinteistönvälittäjä on myynnin ammattilainen

RE/MAX-kiinteistönvälitysfirman kiinteistönvälittäjä Kristiina Pelto on myynyt useita asuntoja ja kiinteistöjä pääkaupunkiseudulla. Vallila on yksi alueista, jossa Pelto myy paljon asuntoja, ja siellä hän tapaa myös yksityisiä asuntomyyjiä.

– Erottava tekijä yksityisen myyjän ja välittäjän välillä on, että välittäjät ovat ammattimyyjiä, joten kokemusta ja pelisilmää löytyy enemmän. Lisäksi meillä on selonotto- ja tiedonantovelvollisuus sekä paremmat työkalut myyntityön tekemiseen. Välittäjän kautta saatava parempi näkyvyys tuo enemmän ostajia ja sitä kautta parhaan hinnan, Pelto kertoo.

Myös kiinteistönvälittäjän hyvät verkostot ovat avuksi, ja se on tullut esille monta kertaa Pellon ammatissa.

– Minulla on esimerkiksi kontakteja pankkeihin. Olen pelastanut ostajien tilanteen kiirehtimällä lainapäätöstä, jotta he ovat voineet jättää tarjouksen kohteesta, Pelto kertoo.

Mitä kiinteistönvälittäjän palveluun kuuluu?

Kiinteistönvälittäjä Pelto hankkii muun muassa myytävän kohteen asiakirjat, haastattelee isännöitsijää, tekee myynti-ilmoituksen, suunnittelee markkinoinnin, järjestää esittelyt, hoitaa ostotarjousten kauppaneuvottelut sekä tekee kauppakirjan ja kaupanteon järjestelyt. Lisäksi hän hoitaa ilmoitukset verottajalle ja isännöitsijälle.

Pelto on omien sanojensa mukaan saanut asiakkailta positiivista palautetta.

– Erityistä kiitosta olen saanut innostuneesta ja aktiivisesta myyntityöstä, lyhyistä myyntiajoista, hyvästä viestinnästä ja markkinointivälineistä, kuten 3D-esittelystä.

Pelto on kuullut yksityisten myyjien saavan paljon turhia ostotarjouksia. Kiinteistönvälittäjän kanssa samaa ongelmaa ei niin helposti synny. Jos myyjä tai ostaja vetäytyy jo allekirjoitetusta asunto-osakkeen ostotarjouksesta, hän joutuu lain mukaan korvaamaan ostotarjouksessa sovitun vakiokorvauksen summan, joka on enintään 4 prosenttia kauppahinnasta.

“Välityspalkkio maksaa itsensä takaisin”

Työssään Pelto ja hänen kollegansa ovat kohdanneet myyjiä, jotka haluavat myydä asunnon itse, mutta kääntyvätkin lopulta välittäjän puoleen. Syitä on monia: välittäjästä syntynyt aidosti auttavainen mielikuva tai se, että myynnissä ei ole päästykään itse haluttuun lopputulokseen. Osa päätyy kuitenkin myymään asunnon itse, ja kynnyskysymys on usein välityspalkkio.

Kiinteistönvälittäjä saa myytävän kohteen hinnasta välityspalkkion, joka vaihtelee myytävän kohteen, sijainnin, asuinrakennuksen tyypin ja välityspaketin sisällön mukaan. Välityspalkkio voidaan sopia asiakkaan kanssa kiinteäksi tai prosentuaalisesti palkkioksi. Alalla välityspalkkion vaihteluväli on noin 1–5 % velattomasta kauppahinnasta.

Moni myyjä haluaakin välttää välityspalkkion maksamisen, jotta saisi enemmän voittoa. Mitä mieltä kiinteistönvälittäjä Kristiina Pelto on asiasta?

– Jos myynti-ilmoitus on ammattimaisesti tehty, asunnosta on otettu hyvät kuvat, sitä markkinoidaan oikeissa kanavissa ja ammattilainen neuvottelee kaupan, välityspalkkio maksaa itsensä takaisin ja enemmänkin, Pelto summaa.

Asuntomyynti ilman välittäjää – plussat ja miinukset

Ohessa asunnon myyntiin liittyviä mahdollisia hyötyjä sekä haittoja, kun asunnon haluaa myydä itse.

+ Myyntiprosessi on kokonaan omissa käsissä ja pysyt kartalla, missä asunnon myynnissä mennään.

+ Välittäjä ei ole myyjän ja ostajan välissä, jolloin ostajaan on helpompi luoda hyvä keskusteluyhteys.

+ Säästät välityspalkkion verran rahaa. Lisäksi voit itse arvioida asuntosi myyntihinnan.

+ Myyjä on läsnä, kun mahdollinen ostaja tulee katsomaan asuntoa. Myyjä on paras henkilö kertomaan, millaista kodissa ja asuinympäristössä on asua.

Asuntomyynti ilman välittäjää vaatii ajallisesti paljon sitoutumista niin näyttöjen, valokuvaamisen, paperitöiden kuin markkinoinninkin osalta.

Myyjä on omillaan, jos kaupanteon jälkeen ilmeneekin ongelmia.

Asuntomyynti kiinteistönvälittäjän avulla – plussat ja miinukset

Alla listattuna, miten kiinteistövälittäjä voi vaikuttaa asunnon myyntiin.

+ Ammattilainen hoitaa asunnon myynnin, paperityöt ja markkinoinnin puolestasi, jolloin säästät vaivaa ja aikaa.

+ Ostaja ei välttämättä halua, että myyjä myy asunnon itse, vaan tutustuu kotiin mieluummin ilman myyjän läsnäoloa.

+ Mikäli ongelmia ilmenee myynnin aikana tai jälkeen, välittäjä on tukenasi. Välitystyötä ohjaavat useat lait kuten kuluttajansuojalaki.

+ Kiinteistönvälittäjä saattaa saada asunnostasi paremman hinnan.

Menetät välityspalkkion verran rahaa. Palkkio vaihtelee eri kiinteistönvälitysfirmojen välillä, ja se saattaa olla jopa tuhansia euroja kohteesta riippuen.

Et pääse luomaan keskusteluyhteyttä mahdollisiin ostajiin ja kertomaan tarkempia tietoja ostajalle asuntosi yksityiskohdista.

Välittäjä saattaa myös arvioida asuntosi hinnan alakanttiin, jolloin saatat saada asunnostasi vähemmän voittoa.

Säästä rahaa kilpailuttamalla asuntolainasi Sortterin palvelussa

Olemassa olevan asuntolainan kilpailuttaminen on järkevää silloin, kun lainan nostamisesta on kulunut pidempi aika tai asuntolainan korkomarginaali on laskenut. Kilpailuttamisen avulla voit säästää suuriakin summia – jopa tuhansia euroja.

Asuntolainan joukkokilpailuttaminen on helppoa ja maksutonta Sortterin verkkopalvelussa. Pyydämme henkilökohtaiset lainatarjoukset asuntovelallisille Suomen suurimmista pankeista. Kilpailutus ei sido sinua mihinkään, joten voit luottavaisin mielin etsiä sinulle edullisempaa asuntolainaa nettisivujemme kautta.

Osallistu asuntolainan joukkokilpailuttamiseen – voit säästää jopa tuhansia euroja.

Takaisin blogiin