Mistä luottokorttien kulut muodostuvat?
Korttien kokonaiskustannukset koostuvat neljästä eri tekijästä:
- Viitekorko
- Marginaali
- Tilinhoitomaksu
- Kuukausi- tai vuosimaksu
Viitekorko
Viitekorko on julkisesti noteerattu korko, johon luoton korko sidotaan. Tavallisesti käytetään euribor-korkoa. Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, joka julkaistaan päivittäin ja jonka nimestä käy ilmi, milloin lainan korko tarkistetaan: kolmen kuukauden euribor-korko tarkistetaan siis kolmen kuukauden välein.
Marginaali
Marginaali on luoton viitekoron päälle maksettava prosenttiosuus, jolla pankit kattavat luoton riskin. Yksittäisen luottokortin korko muodostuu siis viitekorosta sekä sen päälle maksettavasta marginaalista.
Nimelliskorko
Nimelliskorko on luottosopimukseen merkitty korko, jonka luotonantaja perii myöntämästään luotosta. Nimelliskorko sisältää sekä viitekoron että marginaalin. Jotkin luottokorttiyhtiöt ilmoittavat luottokortin koron ainoastaan nimelliskorkona, eivätkä erittele viitekorkoa ja marginaalia erikseen.
Tilinhoitomaksu
Tilinhoitomaksu veloitetaan yleensä silloin, kun asiakas käyttää kortin luotto-ominaisuutta ja lyhentää velkaa minimierä kerrallaan. Pankkien välisissä käytännöissä on kuitenkin eroja ja joskus tilinhoitomaksu veloitetaan, kun luottoa on käytetty laskutuskauden aikana. Yleensä maksu on noin 2-5 euroa kuussa ja se lisätään luoton kustannuksiin.
Kuukausi- tai vuosimaksu
Vaikka et käyttäisi korttia lainkaan koko vuoden aikana, saatetaan sinulta silti periä maksu kortin omistamisesta. Tämä maksu peritään joko kuukausittain tai kerran vuodessa pankin käytännöistä sekä omasta valinnastasi riippuen.
Todellinen vuosikorko
Luottokortin todellinen vuosikorko muodostuu lainan nimelliskorosta sekä kaikista muista lainan kustannuksista, kuten käsittelykustannuksista, laskutuskuluista tai luoton avausmaksusta. Kuluttajansuojalaki määrää kaikkia luotonmyöntäjiä ilmoittamaan lainanhakijalle lainan todellisen vuosikoron. Todellisen vuosikoron avulla on helppo vertailla luottokorttien todellisia kustannuksia. Voit tarkistaa todellisen vuosikoron esimerkiksi eurooppalaisista vakiomuotoisista kuluttajaluottotiedoista.