Vakuudellisen yrityslainan perusteet – mikä, miksi ja kenelle?
Lähdimme liikkeelle vakuudellisen yrityslainan määritelmästä: vakuudellinen yrityslaina on siis nimensä mukaisesti laina, jota myönnetään reaalivakuuksia vastaan. Näistä Harjula nostaa esimerkeiksi kiinteistöt, asunto-osakkeet ja tontit. Hänen mukaansa vakuudellista lainaa myönnetään 100 000 eurosta ylöspäin aina kolmeen miljoonaan euroon asti, mutta CapitalBox ei ole asettanut konkreettista ylärajaa – mikäli siis yritys ja sen vakuudet ovat kunnossa, voi lainan yläraja olla korkeampikin.
Monelle yrittäjälle vakuudeton yrityslaina voi olla tuttu, mutta miten vakuudellinen yrityslaina käytännössä eroaa vakuudettomasta? Harjula listaa kolme tärkeintä erottavaa tekijää:
“Vakuudellisen yrityslainan osalta voidaan tarjota suurempia summia, pidempää maksuaikaa ja edullisempaa hintaa. Lisäksi vakuudellisen yrityslainan lainapäätösprosessissa on muutama askel enemmän, kun mukana on kiinnityksiä ja panttauksia. Tällöinkään ei kuitenkaan puhuta useista viikoista, vaan prosessin nopeus riippuu paljon myös asiakkaasta ja tämän aktiivisuudesta. Kokonaisuudessaan vakuudellinen yrityslaina on kuitenkin joustava tuote, joka räätälöidään asiakkaan tarpeisiin sopivaksi”, Harjula tiivistää.
Jokaisen yrityksen rahoitustarpeet ovat erilaiset ja keskeiseksi kysymykseksi voikin nousta, millaisissa tilanteissa vakuudellinen yrityslaina on varteenotettavin vaihtoehto. Harjulan mukaan yksinkertaistettuna silloin, kun yrityksen rahoitustarve on suurempi esimerkiksi isompien investointien osalta ja mikäli yritys ei saa pankilta lainaa tai ei halua käydä pitkiä neuvotteluja pankin kanssa.
“Lähtökohtaisesti vakuudellinen yrityslaina soveltuu tilanteisiin, joissa yritys tekee suurempia investointeja tai kohtaa muita äkillisiä tilanteita ja rahan tarvetta. Olemme nopeampi kuin perinteinen pankki, minkä lisäksi edellytyksenämme on, että asiakkaalla on tarjota vapaata vakuutta. Perinteisillä pankeilla kriteeripuoli on saattanut kiristyä, joten kysyntää tälle on”, Harjula summaa.