Yllättävän moni suomalainen elää kädestä suuhun: LähiTapiolan vuonna 2021 tekemän kyselytutkimuksen mukaan jopa yhdeksän prosenttia suomalaisista on elänyt yli varojensa kuluneiden koronavuosien aikana.
Monet meistä joutuvat jopa kuukausittain pohtimaan, riittävätkö rahat pakollisten menoerien jälkeen seuraavaan tilipäivään saakka.
Mikä sitten avuksi, kun talouden hallinta sakkaa?
Vastuullisen taloudenpidon kivijalka on huolellisesti laadittu budjetti, jonka avulla pidät tulosi ja menosi tasapainossa.
Budjettia varten on hyvä tehdä seuraavat toimenpiteet:
- Kirjaa kaikki tulosi ja menosi ylös.
- Arvio ja suunnittele tulevaa rahankäyttöä.
- Mukauta kulutustottumuksia laadittuun suunnitelmaan sopivaksi.
Kirjaa kaikki tulosi ja menosi ylös
Oletko koskaan laskenut, kuinka paljon kulutut vuositasolla rahaa kuukausimaksullisiin suoratoistopalveluihin? Entä paljonko maksavat kaikki ne heräteostokset, joita teet kymmenittäin viikkojen ja kuukausien kuluessa?
Elämän pienistä iloista, kuten ravintola- ja kahvilakäynneistä ei tietenkään kannata tinkiä liikaa, mutta talouden hallinnan kannalta on hyvä tehdä selvää, mihin tavaroihin ja palveluihin rahat menevät.
Kerää siis kuitit talteen ja merkitse ne kerran viikossa ylös. Tulojen ja menojen seurantaan voit käyttää esimerkiksi seuraavia työkaluja:
- Excel – suositulla taulukkolaskentaohjelmalla voit luoda tiedoston, johon syötät tiedot kuluistasi. Syötetyistä tiedoista on helppo tehdä havainnollistavia graafeja, kuten ympyrä- ja pylväsdiagrammeja. Netistä löytyy myös valmiita Excel-lomakkeita rahankäytön seurantaan.
- Sovellukset – nykyisin on olemassa paljon erilaisia puhelimeen ladattavia sovelluksia ja apuvälineitä, joilla voit seurata omia kulutustottumuksia. Tällaisia sovelluksia ovat muun muassa Pivo, Wallet, Penno ja Monefy.
- Vihko – vanhan koulukunnan edustajat voivat merkitä kulunsa perinteiseen ruutuvihkoon.
Selkeyden kannalta menot kannattaa jakaa eri kategorioihin, kuten asumiseen, ruokaan ja vaatteisiin. Näin voit helposti myöhemmin analysoida, mitkä tuotteet tai palvelut ovat taloutesi suurimmat rahareiät.
Kuun lopussa voit tarkistaa, kuinka paljon olet käyttänyt rahaa ja jääkö sitä säästöön.