Tunnetusti kaikki alkaa rekrytoinnista, joka on monivaiheinen prosessi:
Työpaikkailmoituksen laatiminen ja hakuajan määrittäminen
Laadi realistinen ja selkeä työpaikkailmoitus: mieti tarkkaan, millaista työntekijää olet etsimässä. On hyvä muistaa, että työpaikkailmoitus on vahva indikaattori yrityksestäsi ja sen toiminnasta. Aseta hakijaan liittyvät kriteerit selkeästi, mutta ole kuitenkin realistinen äläkä luo epärealistisia odotuksia. Muista mainita ilmoituksessa myös selkeästi työsuhde-edut. Työnhakija arvostaa varmasti myös palkkatietoja.
Työhakemusten käsittely ja kutsut työhaastatteluun
Käy hakemukset huolellisesti läpi ja kutsu potentiaaliset kandidaatit haastatteluun.
Haastattelujen järjestäminen – haastattelukierroksia voi olla useita
On hyvä selvittää huolellisesti, kuka sopii tehtävään parhaiten. Mikäli työssä vaaditaan esimerkiksi sisällöntuotannollisia taitoja tai koodaamista, on hyvä teettää hakijalla jonkinlainen ennakkotehtävä, joka paljastaa lähtötilanteen. Älä kuitenkaan järjestä työhaastatteluja tarpeettomasti tai teetä huojuvaa pinoa ennakkotehtäviä rekrykandidaateille – kohtuus kaikessa.
Valintapäätöksen tekeminen ja siitä ilmoittaminen
Muista antaa hyvä työnhakijakokemus kaikille kandidaateille. Ilmoita siis myös heille, joihin valinta ei kohdistunut. Lisäksi voi olla hyödyllistä sekä hakijalle että sinulle, mikäli pyydät lupaa ilmoittaa hakijalle uusista avautuvista työtehtävistä.
Ota irtisanomisaika huomioon
Muista, ettei vakituinen työntekijä voi vaihtaa työpaikkaa lennosta. Aikatauluta siis uuden työntekijän ja mahdollisen edeltäjän työsopimusten irtisanominen ja allekirjoittaminen niin, ettei vaihto aiheuta ongelmia.
Valinnan jälkeen:
- Laadi lainmukainen työsopimus ja ilmoittaudu Verohallinnon työnantajarekisteriin.
- Varaudu riittävään perehdytykseen – myös taloudellisesti!
- Huolehdi vakuutukset kuntoon ja järjestä lakisääteinen työterveyshuolto.