Terassin rakentaminen
Takaisin blogiin
# Remontti & muutto

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Terassin rakentaminen omalle pihalle tai mökille – ota vinkit talteen

Terassin rakentamisen ei tarvitse olla hankalaa, vaan jokainen voi rakentaa omannäköisen kesäkeitaan käytännöllisten ohjeiden avulla – lasituksilla tai ilman.

Moni saattaa ajatella, että terassin rakentaminen on työlästä ja vaikeaa. Terassi on kuitenkin helppo rakentaa itse tai perheen kanssa yhteisvoimin puuhastellen. Samalla säästyy myös rahaa, kun työtunteja ei tarvitse veloittaa.

Terassi lisää kotipihan viihtyvyyttä sekä parhaassa tapauksessa myös asunnon arvoa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – myös terassin rakentamisessa

Suunnittelusta on apua, jotta tiedät minkälaista terassia olet rakentamassa, minkälainen budjetti sinulla on käytettävässä ja mitkä ovat maaperän rajoitukset.

Mieti projektin alussa ainakin alla olevia asioita

  • Mikä on terassin aikataulu?
  • Entä budjetti?
  • Mihin ilmansuuntaan terassi tulee?
  • Millainen pihan maaperä on?
  • Millainen terassin perustus maaperään sopii?
  • Ovatko rakennusluvat kunnossa?
  • Mihin terassia yleensä käytetään?
  • Mahtuvatko ihmiset ja kalusteet varmasti terassille?
  • Mistä materiaalista haluat tehdä terassin?
  • Miten terassi valaistaan syksyn pimentyessä?
  • Miten päin laudoitus asennetaan?
  • Mikä on lautojen haluttu leveys?

Mitä tarvikkeita ja työkaluja terassin rakentaminen vaatii?

Aloita terassin rakennusprojekti hankkimalla oikeat tarvikkeet ja työkalut. Ota muistilistamme mukaan rautakauppaan ja hyödynnä tarvittaessa myyjien apua.

Muistilista rautakauppaan

  • Puulautaa tai komposiittia
  • Nauloja ja ruuveja
  • Kulmarautoja, palkkikenkiä
  • Pintakäsittelyainetta
  • Betonilaattoja, harkkoja tai betonia (perustuksia varten)
  • Rimaa tai otsalautaa (kaidetta varten)
  • Vasara
  • Akkuporakone
  • Saha
  • Hiomapaperia

Kun tarvikelista on selvillä, rakentamisen aloittaminen on helpompaa.

Terassin perustus ja runko

Terassin perustus täytyy valita maaperän mukaan. Selvitä, että onko maaperäsi routainen vai ei. Routaisuus on hyvä selvittää etukäteen, sillä pahimmassa tapauksessa maaperä liikuttaa terassia, jolloin terassista tulee kiikkerä.

Routainen maaperä

Jos maaperä on routainen, routa liikuttaa maaperää, jolloin myös terassi voi kokea kovan kohtalon. Tällöin paras valinta on maanvarainen terassin perustus hiekkapedille tai nurmikon päälle. 

Nurmikon päälle rakennettuna maata on hyvä kuoria pinnasta pois, jotta vältyt pintamaan pieneltäkin routimiselta. Kuorimisen jälkeen perustuksen alle laitetaan suodatinkangas ehkäisemään kasvustoa ja kankaan päälle vielä sepelikerros tukemaan rakennetta. 

Maaperä ei ole routainen

Jos pihasi maaperä ei ole routainen, terassi on yksinkertaisinta ja suosituinta rakentaa kevyen ja tuulettuvan pilari- tai harkkorakenteen päälle. Kun terassi lepää routimattoman maa-aineksen päällä neljällä “jalalla”, terassin perustus on tukeva ja pitkäikäinen. Neljän tukipilarin sijasta voit kiinnittää terassin takanurkat myös taloosi kiinni, mutta jos maa routiikin yllättäen, myös talo saattaa kokea vaurioita.

Terassin rungon rakentaminen ja kiinnikkeet

Kun perusta on kunnossa, voit aloittaa terassin rungon rakentamisen. Netistä löytyy useita terassirungon rakentamiseen liittyviä videoita ja ohjeita kuvineen, joita seuraamalla onnistut näppärästi terassin yksityiskohtien rakentamisessa. 

Valitse terassin rungon kiinnitykseen aina ruostumattomia ja haponkestäviä teräsruuveja ja kiinnikkeitä. Älä myöskään sekoittele erilaisia ruuveja keskenään, vaan pyri käyttämään niin rungossa kuin kannessakin samoja ruostumattomia ruuveja.

Terassin kansi, portaat ja kaide

Terassin kansi kannattaa suunnitella ja mitata hyvin, jotta säästät rahaa. Kannen rakentamisen yhteydessä saattaa jäädä paljonkin hukkatavaraa, jos suunnittelusta on luistettu. 

Nykyään sisätilojen lattiamateriaaleissa erilaiset leveät lankut ovat suosittuja, ja sama pätee myös terassiin. Leveä kansilauta on näyttävä ja helppo kiinnittää, sillä leveä lauta kuluttaa vähemmän ruuveja.

Jos haluat terassille erilaisia valaisimia ja muita sähköpisteitä, teetä sähkötyöt aina ammattilaisella ennen kuin aiot asentaa kansilaudat.

Voit valita terassin porrasmateriaaliksi saman materiaalin kuin itse terassiinkin. Lisäksi markkinoilla on erilaisia valmiita kiviaskelmia. Porrasaskelmat kallistetaan hieman eteenpäin, jotta portaita on miellyttävämpi nousta. Kallistus auttaa myös siihen, että  vesi ei talvisin jäädy portaan pintaan liiaksi aiheuttaen liukastumisvaaran. 

Terassin kaiteissa voit käyttää luovuutta tai rakentaa ne perinteisellä tavalla. Terassilla on rakennusmääräysten mukaisesti oltava kaide, jos putoamiskorkeus on 50–70 cm. Lisäksi siinä täytyy olla suojaosa, kuten laudoitus, joka estää lapsia putoamasta portailta. Kaiteen voi tehdä esimerkiksi aitaelementeistä.

Mikä puu on paras terassiin?

Yleensä rakentajat suosivat terassin rakentamisessa painekyllästettyä puuta, mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy. 

Painekyllästetty puu on käsitelty niin, että se ei lahoa helposti. Kyllästämättömään puuhun verrattuna painekyllästetty puu kestää Suomen kovia sääolosuhteita 3–5 kertaa kauemmin. Jos puuta ei suojaa lainkaan, puu muuttuu helposti sinertäväksi ja siihen pesiytyvät helposti home- ja lahottajasienet ja erilaiset bakteerit.

Painekyllästetty puukin harmaantuu kuitenkin ajan saatossa lähinnä auringonvalon vaikutuksesta. Sen vuoksi laidoitus on hyvä pintakäsitellä tasaisin väliajoin. 

Monien mielestä harmaantunut puu on kaunis. Jos haluat, että oma terassisi harmaantuu hieman, voit odotella ensimmäistä pintäkäsittelyä 1–3 vuotta, jonka jälkeen voit sivellä puun pintaan väritöntä puuöljyä tai puunsuoja-ainetta.

Ekologin ja kestävin valinta on lämpöpuu tai lehtikuusi. Lämpöpuu on ekologinen vaihtoehto, sillä sen valmistuksessa käytetään vain vesihöyryä ja lämpöä. Lämpöpuu säilyttää myös hyvin muotonsa, kestää lahoamista ja on myrkytön materiaali. 

Lehtikuusi on luontaisesti lahoamista kestävä, eikä säikähdä helposti Suomen vaihtelevia sääoloja, sillä se sisältää luonnostaan suojaavia aineita, kuten pihkaa, mineraaleja ja hartseja. Lehtikuusi harmaantuu upeasti, mutta jos haluat, voit huoltaa puuta esimerkiksi värillisellä tai värittömällä puuöljyllä. 

Puukomposiitti puolestaan on valmistettu puusta ja muovista. Puukomposiitti on myrkytön materiaali, toisin kuin esimerkiksi painekyllästetty puu. Lisäksi se on lähes huoltovapaa – vain pesu astianpesuaineella ja vedellä riittää tarvittaessa. Puukomposiitti säilyttää hyvin myös värinsä ja kestää säävaihteluita.

Mitä lasia lasitettuun terassiin?

Lasitettu terassi on kaunis ja antaa suojaa. Lasituksiin on monia erilaisia vaihtoehtoja, kuten pystypuitteetteettomasti asennettu lasitus tai kiskoilla liikkuvat lasit.

  • Pystypuitteettomasti asennettu lasitus on samankaltainen kuin lasitetulla parvekkeella, eli lasit avataan liu’uttamalla ne sivulle. 
  • Kiskoilla liikkuvat lasit sen sijaan lepäävät laakerirullien päällä omissa kiskoissaan. Nekin avautuvat liu’uttamalla reunimmaisten lasien päälle. 

Lasitettu terassi valmistetaan usein 8–10 millimetrin paksuisesta, karkaistusta lasista tai laminoidusta lasista. Vain harvoin käytetään tavallista ikkunalasia.

  • Karkaistu lasi on viisi kertaa vahvempaa kuin käsittelemätön lasi. Jos terassilasitus hajoaa, karkaistu lasi hajoaa pieniksi palasiksi, mutta ei aiheuta suuria haavereita ihoon. 
  • Laminoitu lasi on samankaltainen kuin auton tuulilasi, eli siinä on päällekkäin kaksi lasilevyä ja niiden välissä laminoitu muovikalvo. Jos lasi hajoaa, kalvo pitää lasinpalaset koossa.

Miten terassi kannattaa valaista?

Terassin valaistus kannattaa suunnitella huolellisesti, jotta se palvelee sekä käytännöllisyyttä että tunnelman luomista. Yleisvalaistus, kuten kattoon tai seinään asennettavat LED-valot, tarjoaa tasaisen valon arki-iltojen käyttöön.

Tunnelman luomiseen sopivat pienemmät, epäsuoraa valoa tuottavat valaisimet, kuten valonauhat kaiteiden alla tai kohdevalot, jotka korostavat terassin yksityiskohtia.

Portaiden tai kulkuväylien valaiseminen on tärkeää turvallisuuden kannalta, ja siihen voidaan käyttää esimerkiksi upotettavia askelvaloja. Aurinkokennovalot ovat vaivaton ratkaisu, mutta sähköverkkoon kytkettävät valot ovat varmempi valinta jatkuvaan käyttöön etenkin syksyn pimeydessä.

Monipuolinen valaistus lisää terassin käyttömukavuutta ja tekee siitä viihtyisän kaikille vuodenajoille.

Terassin rakentaminen ja rakennusluvat

Jos rakennat terassin talosi yhteyteen, et todennäköisesti tarvitse rakennuslupaa. Asia kannattaa kuitenkin aina tarkistaa oman paikkakuntasi rakennustarkastajalta, jolta myös varsinainen rakennuslupa terassia varten haetaan.

Rakennusluvan hakija on yleensä rakennuspaikan haltija tai hänen valtuuttamansa henkilö. Myös vuokralainen voi hakea lupaa, mikäli hän hallinnoi paikkaa, jonne terassi on tarkoitus rakentaa.

Rakennusmääräykset koskevat yleensä terassin rakenteita, joissa on huomioitava turvallisuus. Terassilla tulee olla kaide, jos terassin korkeus on 50–70 cm.

Terassirakenteiden käyttö edellyttää usein myös portaiden rakentamista. Portaan nousu saa olla korkeintaan 13 cm ja etenemän vähintään 39 cm. Portaiden turvallisuus täytyy varmistaa porraskaiteella, jos niiden putoamiskorkeus ylittää 50 cm tai putoaminen on muutoin todennäköistä.

Kuinka paljon terassin tekeminen maksaa? 

Terassin hinta riippuu muun muassa siitä, onko terassi tasaisella alustalla vai esimerkiksi rinteessä, millaisia materiaaleja valitset, remontoidaanko vanhaa vai tehdäänkö kokonaan uutta ja tekeekö remontin ammattilainen. Remontti kannattaa budjetoida ennen sen aloittamista.

Jos teet terassin itse, et joudu maksamaan rakennuskuluja, jolloin kustannukset koostuvat lähes yksinomaan vain materiaalikuluista. Terassin hinta itse tehtynä vaihtelee noin 250 eurosta 3 500 euroon. Jos teetät työsi ammattilaisella, voit saada käytettyyn työhön kotitalousvähennyksiä.

Materiaaleissa on mahdollista säästää paljonkin. Esimerkiksi painekyllästetty puu on edullinen vaihtoehto. Jos remontoit vanhaa terassia, myöskään pohjatöitä ei yleensä tarvitse tehdä, jolloin säästät rahaa ja aikaa. Lasitettu terassi on luonnollisesti tyyriimpi kuin terassi ilman laseja.

Säästöä ei kannata nipistää terassin koosta. Pettymys voi olla valtaisa, jos olit suunnitellut järjestäväsi illanistujaisia, mutta uudelle terassille ei lopulta mahdukaan kuin muutama juhlija. Hyvä muistisääntö on tehdä terassista noin kolmannes suurempi kuin olit alun perin ajatellut.

Kilpailuta remonttilaina terassia varten

Oletko pitkään haaveillut terassin rakentamisesta kotiin tai vapaa-ajan asunnolle, mutta remonttikassa puuttuu? Terassin voi rakentaa myös remonttilainalla.

Voit kilpailuttaa remonttilainan Sortterin vertailupalvelussa aina 60 000 euroon saakka. Kilpailuttamisen myötä voit vertailla saamiasi lainatarjouksia ja valita niistä itsellesi sopivimman. 

Sortter järjestää lainatarjouksesi aina edullisimmasta kalleimpaan todellisen vuosikoron mukaan. 

Lähetä lainahakemus jo tänään ja laittaa hihat heilumaan.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin