Lapsiperheessä on tärkeää tietää juoksevien kulujen suuruus, jotta tulevaa rahantarvetta voi suunnitella. Välillä kustannuksia joutuu laskemaan tarkastikin ja tekemään valintoja esimerkiksi keittiöremontin ja lomamatkan välillä.
Lue kattava kirjoituksemme kodin remontoinnista ja muuttamisesta täällä.
Tämän artikkelin luvut perustuvat Kuluttajatutkimuskeskuksen 2018 tekemään selvitykseen suomalaisten elämisen viitebudjetista. Se perustuu kohtuulliselle kulutukselle ja mukaan on laskettu ainoastaan riittävään perusturvaan kuuluvat menoerät. Viitebudjettiin lasketaan myös ruuan ja asumisen kulujen lisäksi harrastus- ja kulttuuritoiminnan viemät kulut.
Raportin tulokset kerättiin ryhmäkeskusteluiden ja kyselylomakkeiden avulla. Tutkimukseen osallistui yhteensä 37 henkilöä, joista perheellisiä oli 15.
Lapsiperheet on jaettu neljään kategoriaan perheen koon ja lasten iän perusteella:
- Pieni lapsiperhe: äiti, isä ja kaksi alle kouluikäistä lasta
- Lapsiperhe: äiti, isä ja kaksi lasta, joista toinen kouluikäinen
- Teiniperhe (kaksi lasta): äiti, isä ja kaksi teini-ikäistä lasta
- Teiniperhe (kolme lasta): äiti, isä ja kolme teini-ikäistä lasta
Lapsiperheen kulut kuukaudessa – ruoka ja liikkuminen korostuvat
Kuten odottaa saattaa,lapsiperheiden kuukausittainen kulutus on riippuvainen perheen koosta ja lasten iästä. Alla olevan taulukon menoeristä ruokakustannukset lohkaisevat ylivoimaisesti suurimman siivun perheellisten kuukausibudjetista.
Monet menoeristä kasvavat lasten ikääntyessä. Ruokakustannusten lisäksi vaatteet, harrastukset ja bussiliput ovat menoeriä, jotka kallistuvat lasten kasvaessa. Myös tietoliikenteen kustannukset ovat teini-ikäisillä korkeampia, sillä monien laitteiden yhteiskäytöstä luovutaan lasten varttuessa.