Euribor lokakuussa 2023 – miltä tilanne näyttää ja minne ollaan menossa?
# Muu laina

Päivitetty:

Sisältövastaava Sere

Kirjoittaja:

Sere Hanski

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Euribor lokakuussa 2023 – miltä tilanne näyttää ja minne ollaan menossa?

Lokakuussa 2023 euriborin tilanne on monimutkainen sekoitus globaaleja ja paikallisia tekijöitä. Maailmantalouden epävarmuus, geopoliittiset jännitteet sekä inflaation ja talouskasvun muutokset vaikuttavat kaikki euriborin kehitykseen. Tämän vuoksi markkinoiden asiantuntijat seuraavat euriborin liikkeitä tiiviisti.

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on euroalueen pankkien välinen korkotaso, joka määrittää, millä hinnalla euroalueen pankit voivat lainata toisiltaan rahaa. Tämä korko vaikuttaa laajasti eri lainojen korkoihin, mukaan lukien asuntolainat ja yrityslainat. Lainojen kilpailuttaminen on yksi tapa vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin epävarmassa taloustilanteessa, mutta myös huolellinen budjetointi ja ennakointi ovat avainasemassa.

Niin kuluttajien kuin talousalan asiantuntijoiden on hyvä ymmärtää, miten euribor kehittyy. Tässä artikkelissa tarkastelemme euriborin tilannetta lokakuussa 2023: miltä tilanne näyttää tällä hetkellä ja mihin suuntaan ollaan menossa?

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 498 arvosteluun.
powered by

Asuntovelallisten korot nousussa, yrittäjillä painetta

Tällä hetkellä 12 kuukauden euribor on 4,194 % ja 3 kuukauden euribor 3,983 %.

Viimeaikainen trendi onkin ollut euribor-korkojen nousu, mikä on heijastellut yleistä globaalia korkotason nousua. Yhdysvalloissa Federal Reserve on nostanut ohjauskorkoaan vastauksena inflaation aiheuttamiin huoliin, mikä on vaikuttanut myös euroalueen korkotasoon. Lisäksi Euroopassa inflaatio on ollut korkealla, ja keskuspankit ovat pyrkineet vastaamaan tähän tilanteeseen kiristämällä rahapolitiikkaansa.

Euriborin korkotason nousulla on suoria vaikutuksia kuluttajien arkeen ja erityisesti niille, jotka harkitsevat asuntolainan ottamista. Kun euribor nousee, myös uusien asuntolainojen korot nousevat, mikä voi tehdä lainan ottamisesta kalliimpaa. Tämä voi hidastaa asuntomarkkinoita, kun ihmiset odottavat mahdollisia korkojen laskuja ennen ostopäätöstä.

Toisaalta ne, joilla on jo olemassa oleva asuntolaina, saattavat kohdata suurempia kuukausieriä, mikäli heidän lainansa korko sidotaan euriboriin. Tämä voi vaikuttaa perheiden budjettiin ja kulutuskäyttäytymiseen, sillä tuloista on budjetoitava suurempi osa lainanlyhennyksiin.

Mitä yrittäjiin tulee, saattavat erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset kokea painetta euriborin korkeamman tason vuoksi. Yrityslainojen korot voivat nousta, mikä tekee yritystoiminnan rahoittamisesta kalliimpaa. Tämä voi vaikuttaa investointeihin, laajentumissuunnitelmiin ja työvoiman palkkaamiseen, mikä voi osaltaan hidastaa talouskasvua.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Ennakoimalla ja seuraamalla varmuutta taloustilanteeseen

Lokakuu 2023 on tuonut mukanaan haasteita talousmarkkinoille ja euriborin tilanne heijastelee näitä haasteita. Kuluttajien ja yritysten on tärkeää olla tietoisia korkojen muutoksista ja suunnitella taloutensa sen mukaisesti. Sijoittajien puolestaan on oltava valppaina ja harkittava sijoitusstrategiaansa uudelleen vastauksena markkinoiden muutoksiin. 

Kuluttajien kannattaa seurata tarkasti euriborin kehitystä ja tehdä päätöksensä perustuen markkinoiden tilanteeseen. Asuntolainaa harkitsevien on otettava huomioon mahdolliset korkojen nousut suunnitellessaan talouttaan. Nyt on myös hyvä aika harkita kiinteäkorkoista lainaa, joka tarjoaa suojaa korkojen nousulta. On kuitenkin huomioitava, että tämä voi aluksi olla hieman kalliimpi vaihtoehto.

Seuraamalla markkinoiden kehitystä ja tekemällä harkittuja päätöksiä niin kuluttajat kuin yrittäjät voivat sopeutua muuttuvaan talousympäristöön ja turvata taloudellisen tulevaisuutensa. Ennakointi ja budjetointi on kaiken a ja o: varautumalla epävarmaan taloustilanteeseen jo hyvissä ajoin voi välttää taloudelliset haasteet tai ainakin pienentää niiden vaikutusta jokapäiväiseen elämään.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Kilpailuta lainat ja laita korot kuriin

Lisäksi on hyvä muistaa, että olivatpa kyseessä lainat, vakuutukset tai sähkösopimukset, on kilpailuttaminen aina osa järkevää talouden hallintaa. Erityisesti kiristyvässä taloustilanteessa kannattaa huomioida, että omiin lainakuluihin voi vaikuttaa kilpailuttamalla lainat säännöllisesti. Mikäli tätä ei halua tehdä itse, kannattaa lainojen kilpailuttamiseen hyödyntää Sortterin lainavertailupalvelua, joja kilpailuttaa lainat puolestasi nopeasti ja reiluin ehdoin.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterin avulla on:

 • Helppoa – saat jopa 20 lainatarjousta yhdellä hakemuksella
 • Maksutonta – lainojen kilpailuttaminen on sinulle ilmaista
 • Turvallista – palvelu toimii salatussa ympäristössä ja tietosi pysyvät turvassa
 • Läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä.

Sortter kilpailuttaa tarjoukset aidosti edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Sortter on reilu lainavertailu, jossa voit kilpailuttaa pankit läpinäkyvästi ja saada lainan edullisemmilla ehdoilla.

Sisältövastaava Sere

Kirjoittaja

Sere Hanski

Sortterin sisältövastaava Sere on koulutukseltaan suomen kielen maisteri. Sekä opintojensa että harrastustensa puolesta oikeaoppisen ja selkeän tekstin tuottaminen sekä suunnitteleminen ovat lähellä Seren sydäntä. Pankki- ja rahoitusalaan liittyvien tekstien parissa hän on työskennellyt hieman yli vuoden päivät, mutta oppii mielellään alasta ja sen aiheista lisää jatkuvasti. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.