Mikä on tammikuuilmiö?
Osakemarkkinoiden tammikuuilmiö tunnetaan myös tammirallina. Tammikuuilmiö tarkoittaa sitä, että tammikuussa osakkeiden kurssit nousevat. Moni sijoittaja saattaa ostaa osakkeita loppusyksystä ja myydä voitolla tammikuussa, kun kurssit ovat nousseet.
Aikaisemmin tammikuuilmiö kesti pitkälti juuri tammikuun ajan. Nykyään tammikuuilmiö alkaa kuitenkin yleensä jo joulukuussa, ja se saattaa alkaa hiipua tammikuun alkupuolella. Tämä voi johtua siitä, että sijoittajat osaavat nykypäivänä hyödyntää tammirallin kurssinousut tehokkaasti ja ajoissa.
Koska tammikuuilmiö on melkoisen todennäköinen vuosittainen ilmiö, ei ole mitenkään epätavallista, että piensijoittajat aktivoituvat tekemään osakekauppaa juuri vuodenvaihteessa.
Mistä tammikuuilmiö johtuu?
Tammikuuilmiölle on olemassa monia syitä, kuten verovähennyksen hyödyntäminen tappiollisia sijoituksia myydessä sekä sijoitusten yleinen realisointi.
Joulukuussa myydään usein kurssilaskusta kärsineitä yhtiöitä. Nämä sijoitukset ovat toisin sanoen usein tappiollisia eli niistä syntyy myyntitappiota. Mikäli yksityissijoittaja myy osakkeita vuoden aikana yhteensä enintään 1 000 eurolla, myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa. 1 000 euron verovapaat osakemyynnit ajoittuvat usein joulukuuhun, sillä sijoittajat pyrkivät hyödyntämään verovapautta.
Joulukuu on yleensä ollut erinomaista myyntiaikaa yrityksille ja piensijoittajille. Näin ollen tammikuussa on enemmän sijoitettavaa rahaa. Myös tämä johtaa kurssien nousuun. Nämä pääomat ovat tammikuussa näin ollen sijoitettavissa uudelleen. Lisäksi myös esimerkiksi rahastojen salkunhoitajat myyvät tappiollisia sijoituksia vuoden lopulla. Tammikuussa salkunhoitajat ostavat tilalle sellaisia osakkeita, joista he uskovat saavansa tuottoa alkavan vuoden aikana.
Usein kysytyt kysymykset
Tammikuuilmiö tarkoittaa sitä, että tammikuussa osakkeiden kurssit nousevat. Moni sijoittaja saattaa ostaa osakkeita loppusyksystä ja myydä voitolla tammikuussa, kun kurssit ovat nousseet.
Tammikuuilmiölle on olemassa monia syitä, kuten verovähennyksen hyödyntäminen tappiollisia sijoituksia myydessä sekä sijoitusten yleinen realisointi.