Mikä on kryptovaluutta?
Vuoden 2023 alussa erilaisia kryptovaluuttoja on olemassa yli 22 000. Kaikki kryptovaluutat eivät toimi maksuvälineinä, vaan ne voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan.
- Valuutat kuten bitcoin toimivat perinteisten valuuttojen tapaan vaihdannan välineinä. Valuutat ovat siis digitaalisia maksuvälineitä, eikä niillä ole muita oleellisia ominaisuuksia.
- Platformit ovat iOS:n ja Androidin kaltaisia itsenäisiä käyttöjärjestelmiä, joiden sisään voi rakentaa uusia applikaatioita tai sen omia kryptovaluuttoja.
- Tokenit: yksittäisen platformin sisällä toimivat kryptovaluutat, joita ei valuuttojen tapaan ole tarkoitettu yleisiksi maksuvälineiksi.
Jokaisen kryptovaluutan toiminta perustuu lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketjuteknologia tarkoittaa teknologiaa, jonka avulla hajautettuja tietokantoja voidaan jakaa ja ylläpitää turvallisesti.
Lohkoketjuteknologia mahdollistaa esimerkiksi rahansiirron ilman kolmannen osapuolen osallisuutta tapahtumassa. Kryptovaluutat toimivatkin erillään perinteisestä talousjärjestelmästä eli keskuspankit tai muut vastaavat tahot eivät ohjaile niiden toimintaa.
Kryptovaluuttojen pohjana olevan kryptografian eli salakirjoitustekniikan avulla vahvistetaan transaktioita sekä salataan käyttäjien tilejä ja pidetään yllä valuuttavarantoja.
Vaikka suurin osa maailman kryptovaluutoista perustuu avoimeen ohjelmakoodiin, on useimpien kryptojen taustalla keskitetty taho, joka vastaa niiden kehitystyöstä.
Kryptovaluuttojen historia – mistä kaikki alkoi?
Kryptovaluuttojen historia ulottuu 1980-luvulle. Vuonna 1989 DigiCash-niminen yritys perusti kryptografiaa hyödyntävän eCash-virtuaalivaluutan, joka ei kuitenkaan saavuttanut suurta suosiota ja poistui käytöstä 1990-luvun lopussa. Kyseisen valuutan teknologian pohjalta perustettu eGold saavutti sen sijaan vakiintuneen käyttäjäkunnan ja sitä pidetään ensimmäisenä onnistuneena elektronisena valuuttana.
eCash ja eGold poikkeavat nykypäivän kryptovaluutoista siten, että ne olivat omistamiensa yhtiöiden hallitsemia eli ne eivät perustuneet hajautettuun luottoon ja lohkoketjuteknologiaan.
Nykyaikaisten kryptovaluuttojen esiinmarssi alkoi vuonna 2008 kansainvälisen finanssikriisin keskellä. Protestina perinteistä pankkisektoria kohtaan Satoshi Nakamoto -niminen pseudonyymi loi Bitcoinin, jonka tarkoituksena oli mahdollistaa suorat verkkomaksut ilman pankkien kaltaisia kolmansia osapuolia.
Kryptovaluuttojen historia aikajanalla:
1983: DigiCash loi maailman ensimmäisen digitaalisen valuutan, e-Cashin.
1998: Termi ”kryptovaluutta” lanseerataan, ensimmäiset konseptit nykyaikaisista kryptovaluutoista.
2008: Satoshi Nakamoto perustaa Bitcoinin, joka aloitti toimintansa seuraavana vuonna.
2011: Markkinoille tulee Bitcoinin vanavedessä uusia kryptovaluuttoja, kuten Litecoin.
2015: Maailman toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum perustetaan. Ethereum-älysopimusalusta aloittaa kryptovaluuttojen niin sanotun toisen sukupolven.
2017: Bitcoinin kurssi nousee yli 1000 prosenttia. Kryptovaluutat nousevat suuren yleisön tietoisuuteen.
2021: Bitcoin saavuttaa historiansa korkeimman arvon, yli 65 000 dollaria.
2022: Kryptovaluuttapörssi FTX ajautuu konkurssin partaalle, mikä aiheuttaa kuohuntaa kryptovaluuttamarkkinoilla. EU:ssa ja Yhdysvalloissa viranomaiset vaativat, että kryptomarkkinoita alettaisiin säädellä, kuten perinteisiä finanssimarkkinoita.
Mihin kryptovaluuttojen suosio perustuu?
Myös suomalaiset ovat innostuneet kryptosijoittamisesta. Vuonna 2022 julkaistun tutkimuksen mukaan jopa 15 prosenttia suomalaisista on sijoittanut rahaa kryptovaluuttoihin.
Kryptovaluuttojen suosio perustuu ennen kaikkea seuraaviin tekijöihin:
- Toive rikastumisesta: Kryptovaluuttojen suuri volatiliteetti eli arvonvaihtelu mahdollistaa suuret voitot nopealla aikataululla. Korkea volatiliteetti on luonnollisesti myös riski eli nopeat tappiot ovat mahdollisia.
- Kiinnostus uusia teknologioita kohtaan: Erityisesti nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita uusista innovaatioista ja teknologioista. Monet näkevät kryptovaluutoissa potentiaalia tulevaisuuden maksuratkaisuina.
- Kryptovaluuttojen toimintaperiaate: Kryptovaluutat ovat irrallaan perinteisestä talousjärjestelmästä eli valtiot tai keskuspankit eivät voi säädellä niiden toimintaa. Tämä houkuttelee ihmisiä puoleensa.
Mitkä ovat suosituimmat kryptovaluutat?
Vuoden 2023 alussa kryptovaluuttoja on olemassa yli 22 000 ja uusia kryptovaluuttoja syntyy jatkuvasti. Kryptovaluutoissa ei ole kyse pelkästään valuutasta, vaan teknologian ympärille on kehittymässä kokonainen ekosysteemi, joka mahdollistaa erilaisia digitaalisia palveluita, kuten DeFi-palveluita ja älysopimuksia.
Suosituimpia kryptovaluuttoja:
Bitcoin
Vuonna 2008 luotu Bitcoin on yhä suurin ja suosituin kryptovaluutta. Parhaimmillaan bitcoinin markkina-arvo on ollut jopa 60 prosenttia kryptovaluuttamarkkinoiden kokonaisarvosta.
Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan ja sen ylläpidosta huolehtivat sen käyttäjät yhdessä. Bitcoinit siirtyvät omistajalle toiselle ilman, että transaktiossa on mukana pankin kaltaista kolmatta osapuolta.
Sijoituskohteena bitcoinille on ominaista, että sen kurssi heilahtelee voimakkaasti.
Ethereum
Vuonna 2015 rakennettu Ethereum on avoimen lähdekoodin verkko, joka on paljon muutakin kuin virtuaalinen valuutta. Ethereum on kokonainen käyttöjärjestelmä, jonka päälle on mahdollista luoda älysopimuksia, hajautettuja sovelluksia tai palvelun sisäisiä kryptovaluuttoja eli tokeneita.
Parhaiten Ethereum tunnetaan ether-virtuaalivaluutastaan, joka on bitcoinin ohella yksi tunnetuimmista ja tuottoisimmista kryptovaluutoista. Ether-valuutta mahdollistaa myös älysopimusten tekemisen.
Binance Coin
Vuonna 2017 lanseerattu Binance Coin on kryptopörssi Binancen luoma kryptovaluutta, jolla voi käydä kauppaa ja maksaa maksuja Binancen valuutanvaihtoalustalla.
Binance Coin voi osallistua myös erilaisiin tapahtumiin ja tarjouksiin sekä käyttää sitä maksuvälineenä monissa verkon palveluissa.
Binance Coinin ideana on toimia välineenä, jolla käyttäjät voivat suorittaa nopeita ja edullisia siirtoja Binancen luomassa lohkoketjussa.
Usein kysytyt kysymykset
Kryptovaluutta on kryptografiaan ja lohkoketjuteknologiaan perustuva digitaalinen valuutta. Kryptovaluutoilla tehdyt transaktiot toteutetaan siten, etteivät ne kulje kolmansien osapuolten eli pankkien ja rahoituslaitosten kautta. Vuoden 2023 alussa erilaisia kryptovaluuttoja on yli 20 000, joista vain osa on pelkästään valuuttoja.
Kryptovaluuttoja voi ostaa kyseiseen tarkoitukseen perustetuilta kauppasivuilta, kuten Binance ja Coinbase. Kryptovaluuttojen ostamista varten tarvitset kryptovaluuttalompakon, joista turvallisimpia ovat fyysiset lompakot. Tarjolla on myös netissä toimivia lompakoita.
Korkea volatiliteetti on ominaista kryptovaluutoille. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että niiden kurssit heilahtelevat vauhdilla mahdollistaen voitot tai tappiot nopealla aikataululla. Kryptosijoittamisessa erityisen tärkeää on sijoittamisen oikea-aikaisuus.
Kryptovaluuttoja verotetaan samalla verokannalla kuin pääomatuloja.