Aktia

Aktia säästötalletus ja muut säästötilit

Aktia Pankki Oyj on suomalaisen Aktia-konsernin emoyhtiö, ja se tarjoaa varainhoito-, pankki- ja henkivakuutuspalveluita. Aktialla on toimipisteitä pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Oulun seudulla. Lisäksi se palvelee muualla Suomessa asuvia asiakkaitaan digitaalisten kanavien kautta. Aktian pitkä historia ulottuu vuoteen 1825, ja se on Suomessa nykyisin toimivista talletuspankeista vanhin. Aktia aloitti toimintansa Helsingissä nimellä Helsingfors Stads Sparbanks Inrättning. Nykyinen Aktia ja sen edeltäjät toimivat pitkään säästöpankkeina, mutta 2000-luvun alussa Aktia erosi säästöpankkiryhmästä. Vuonna 2019 Aktialla oli Suomessa 32 konttoria, 767 kokoaikaista työntekijää ja noin 310 000 asiakasta. Sen markkinaosuus Suomen kotitalouksien talletuksista oli noin 3,3 %.

Hyvät puolet

  • Aktia on täysin suomalainen pankki
  • Talletukset kuuluvat Suomen talletussuojan piiriin
  • Laaja valikoima myös muita palveluita kuten ASP-säästäminen, vuokravakuustili, kiinteistönvälitys ja varainhoito

Huonot puolet

  • Säästötilin talletuskorko tällä hetkellä 0,0%

Aktia säästötalletus ja muut säästötilit

Aktian säästämiseen suunnattuja tilejä ovat Aktia säästötalletus ja Aktia sijoitustalletus. Säästötalletus on nimensä mukaisesti säästämiseen tarkoitettu tili, ja se sallii talletukset ja nostot milloin tahansa. Tilillä ei ole vähimmäistalletusvaatimusta eikä nostorajaa, joten tilinä se on hyvin joustava. Nykyisellä korkotasolla Aktia voi tarjota vähintään 10 000 euron vuoden määräaikaiselle talletukselle 1,25 % koron. Mutta kun teet samansuuruisen sijoituksen sinulle sopivaan Aktian rahastoon, Aktia maksaa talletuksellesi 2 % koron. Säästötalletustili sopii säännöllisen säästämisen aloittamiseen ja koska tilille ei voi liittää maksukorttia, ei ole vaarana, että tilin varat päätyisivät heräteostoksiin. Luomalla toistuvan automaattisen talletuksen voit kerätä säästötalletustilille varoja jotain lyhytaikaista päämäärää, kuten lomamatkaa tai pientä pintaremottia varten. Käyttötilillä olevat varat tulee usein käytettyä mihin tahansa tarkoitukseen, mutta säästötalletus helpottaa niiden kohdistamista itse säästötarkoitukseen.

Säästötileistä Aktia sijoitustalletus sopii pitkäaikaiseen säästämiseen ja antaa pääomalle paremman koron. Se on oikea tili silloin, kun voit sitoa pääoman pidemmäksi ajaksi, eikä sinulla ole tarve tehdä nostoja edes yllättävissä tilanteissa. Aktia sijoitustalletuksen korko on kiinteä, ja se määräytyy tiliä avattaessa. Korkoon vaikuttavat talletuksen määrä sekä talletusaika. Kokemuksien perusteella kannattaa ottaa yhteyttä Aktian asiakaspalveluun ja keskustella sijoitustalletuksen tuotosta sekä ehdoista ja vertailla sitä muihin mahdollisiin pitkäaikaisiin säästämis- ja sijoitusvaihtoehtoihin. Sijoitustalletus pistää pääoman poikimaan ja suojaa inflaatiolta, mutta korkotason ollessa matala suurta tuottoa sillä ei pienelle sijoitukselle saa.

Aktian säästötilien talletukset kuuluvat Suomen talletussuojan piiriin. Perehdymme hetken päästä lisää siihen mitä tämä tarkoittaa, mutta yksinkertaisuudessaan Talletussuojarahasto korvaa kaikki varat 100 000 euroon saakka, mikäli Aktia joutuisi talousvaikeuksiin eikä voisi maksaa asiakkaille heidän varojansa.

Muut säästämiseen tarkoitetut tilit

Aktian säästötileihin kuuluu myös vuokravakuustili, joka on tarkoitettu vuokravakuuden eli takuuvuokran tallettamiseen. Vuokranantaja perii tämän vakuuden vuokralaiselta siltä varalta, että vuokrat jäävät maksamatta tai asunnolle aiheutuu vahinkoa. Vuokravakuuden määrä vastaan yleensä 1–3 kuukauden vuokraa, ja tilin avaamisen yhteydessä sovitaan, että tili ei ole käytettävissä vuokrasuhteen aikana. Tilistä tehdään kirjallinen panttaussitoumus, joka oikeuttaa vuokranantajan käyttämään tilillä olevia varoja maksamattomien vuokrien sekä aiheutettujen vahinkojen kattamiseen. Vuokrasopimuksen päättyessä vuokranantaja palauttaa allekirjoitetun panttaussopimuksen takaisin pankkiin, ja sen jälkeen saat tallettamasi vuokravakuuden käyttöösi korkoineen. Vuokravakuustili tuo turvaa sekä vuokralaiselle että vuokranantajalle ja kerryttää pääomalle korkoa vuokrasuhteen aikana.

Aktia ASP-tili on suunnattu 15–39-vuotiaille asiakkaille, jotka haluavat aloittaa säästämisen ensiasunnon hankkimista varten. Aktian ASP-tilille saat verottoman 1 %:n koron. Lisäksi saat 4 %:n kiinteän lisäkoron talletusvuonna ja korkeintaan sitä seuraavina viitenä vuotena, jos olet päässyt säästötavoitteeseesi. Kun olet säästänyt asunnon hinnasta vähintään 10 %, myöntää Aktia lainan asunnon loppusumman kattamiseksi. ASP-tileihin liittyy myös muita ehtoja, jotka määrittelevät talletuskertojen vähimmäismäärän, talletusten vähimmäissumman sekä tilin voimassaoloajan. Lisäksi ASP-lainalla ostettavalla asunnolla on paikkakuntakohtainen hintakatto. Lisätietoja Aktia ASP-tilistä saat täyttämällä verkossa yhteydenottolomakkeen. Sen vastaanotettuaan Aktian asiakaspalveluvirkailija ottaa sinuun yhteyttä toivomanasi ajankohtana.

Aktian säästötilien avaaminen

Nimi Aktia tulee kreikan kielen sanasta rannikko, ja nimensä mukaisesti Aktian konttorit ovat keskittyneet Etelä- ja Länsi-Suomen rannikolle. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Aktia palvelisi myös muualla Suomessa asuvia asiakkaitaan. Tätä varten Aktia on luonut kattavat digitaaliset pankkipalvelut. Jos olet jo Aktian asiakas, voit avata säästötilin omassa verkkopankissasi Säästöt ja sijoitukset -kohdassa. Ehtoihin tutustuttuasi sopimuksen allekirjoittaminen hoituu omilla verkkopankkitunnuksillasi. Uudet asiakkaat voivat avata tilin asioimalla Aktian konttorissa tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen Aktian verkkosivuilla. Samalla saat lisätietoa tileistä ja niiden ehdoista. Aktia antaa mielellään tietoa myös muista säästämiseen liittyvistä palveluista ja auttaa pääsemään alkuun määrätietoisessa säästämisessä.

Talletussuoja turvaa säästötilisi varat

Aktian säästötilit kuuluvat Suomen talletussuojan piiriin. Se takaa, että tileillä olevat varat ja niille kertynyt korko korvataan Talletussuojarahaston toimesta 100 000 euroon saakka, mikäli Aktia joutuu talousvaikeuksiin, eikä pysty maksamaan asiakkaille heidän varojaan. Tämä lakisääteinen yläraja on asiakaskohtainen, mutta asunnonvaihtotilanteessa oman asunnon myynnistä saadut ja uuden oman asunnon ostoon tarkoitetut varat korvataan kuitenkin kokonaisuudessaan ilman enimmäismäärää. Tämä asunnonvaihtoa koskeva lisäsuoja on voimassa kuusi kuukautta talletuksen tekemisestä. Talletussuoja koskee kaikkia yksityishenkilöitä sekä useimpia yrityksiä ja säätiöitä. Toiminimiyrittäjien osalta lasketaan yhteen yrittäjän yksityiset talletukset sekä samassa pankissa olevat toiminimellä harjoitetun liiketoiminnan varat.

  • Talletussuoja on pankkikohtainen
  • Korot ovat lähdeveron alaista tuloa

Aloita säästäminen tekemällä Aktia säästötalletus

Säästämisessä oleellista on aloittaminen, ja tätä varten on suunniteltu nimenomaan Aktia säästötalletus. Säästötalletus on hyvä tapa päästä alkuun säännöllisessä ja määrätietoisessa säästämisessä. Säästämiskohteen määrittely pitää yllä motivaatiota ja auttaa tavoitteeseen pääsemisessä. Aktian säästötalletustiliin ei voi liittää maksukorttia, joten ei ole vaaraa, että varat päätyisivät heräteostoksiin tai muihin mielitekoihin. Säästämisen muodostuttua rutiiniksi on helppo siirtyä muihin tuottavampiin säästämisen muotoihin ja pistää raha tekemään töitä puolestasi. Niitä ovat muun muassa säästötileihin kuuluva riskitön sijoitustalletus sekä pankin monet muut tuottavammat mutta enemmän riskejä sisältävät sijoitusvaihtoehdot.

Yhteenveto Aktian säästötileistä

Aktia on Suomessa nykyisin toimivista pankeista vanhin ja sen pitkä historia puhuu puolestaan. Aktialla on laaja valikoima varainhoito-, pankki- ja henkivakuutuspalveluita. Jos olet vasta aloittamassa säästämistä tai haluat riskittömän kohteen, johon sijoittaa rahat tietyksi ajaksi, Aktian säästötilit ovat oikein varteenotettavia vaihtoehtoja.

Aktian säästötilivalikoima on pankeille tyypillinen. Vakavaraisena pankkina Aktia voi tarjota talletuksilleen kilpailukykyisen koron. Nämä tilit sopivat parhaiten määrätietoisen säästämisen opetteluun sekä tavoitteelliseen säästämiseen, jolloin varoja kerrytetään pikkuhiljaa tiettyä tavoitetta varten. Vaihtoehtoisesti määräaikainen talletussijoitus on riskitön vaihtoehto sijoittaa rahat tietyksi ennalta määritellyksi ajaksi. Pankkien tapaan Aktialla on säästötilivalikoimassaan myös ensiasunnon hankkimista suunnitteleville suunnattu ASP-tili, joka tuottaa varoille tavallista säästötiliä paremman koron. Sen muihin etuihin kuuluvat joustavat ehdot sekä muut asuntolainaan liittyvät edut. Vuokravakuustili puolestaan kerryttää korkoa takuuvuokralle ja on siten palvelu sekä vuokralaiselle että vuokranantajalle.

Asiakkuuden avaaminen Aktiassa onnistuu kätevimmin, kun jätät yhteydenottopyynnön Aktian verkkopankin viestitoiminnon kautta. Voit tunnistautua verkkopankkiin kaikkien suomalaisten pankkien pankkitunnuksilla.