Mikä on osakesäästötili?
Osakesäästötilin käyttäminen eroaa niin verotuksellisesti kuin muiltakin ominaisuuksiltaan esimerkiksi rahastosäästämisestä. Osakesäästötili jaetaan rahatiliin ja osakkeiden säilytystiliin. Sijoitettuna voi olla maksimissaan 50 000 euroa ja oman tilin sisällä voi myydä ja ostaa osakkeita verovapaasti. Verotus hoidetaan siinä vaiheessa, kun varoja nostetaan pois tililtä. On hyvä ottaa huomioon, että mahdolliset tappiot voi vähentää verotuksessa vasta, kun lopettaa osakesäästötilin.
Verottaminen hoidetaan automaattisesti pankin tai muun palveluntarjoajan puolelta, joka vähentää tuotoista 30 % pääomaveron. Kaikki tiedot siirtyvät veroilmoitukseen ilman, että itse tarvitsee tehdä ilmoitusta. Nämä löytyvät kohdasta "Osakesäästötilin tuotto ja tappio". Jos tililtä ei ole nostettu varoja verovuoden aikana, tiedot osakesäästötilistä löytyvät kohdasta "Varat".
Osakesäästötilin voi avata useissa pankeissa ja muissa palveluissa myös lapselle. Jotkin pankit eivät myönnä tiliä kuitenkaan lapsille tai vajaavaltaisille. Parhaiten osakesäästötili sopii sellaiselle sijoittajalle, joka on valmis sijoittamaan pitkäjänteisesti pitkällä aikavälillä. Myös halu tehdä paljon osakekauppaa puhuu osakesäästötilin avaamisen puolesta, sillä se kannattaa verotuksellisesti. Osakesäästötili onkin varteenotettava vaihtoehto aktiiviselle sijoittajalle.
Vain yksi osakesäästötili – miten avaaminen tapahtuu?
Jokaisella voi olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili. Tämä on verotuksellisesti tärkeää muistaa, sillä jos tilejä on auki kaksi tai enemmän, siitä seuraa sanktioita. Verottaja rankaisee useammasta tilistä 10 euroa veronkorotusta päivää kohden, jokaisesta tilistä. Osakesäästötilin voi siirtää toiseen pankkiin, ilman että silloin pitäisi huolehtia verotuksesta. Täytyy vain muistaa lopettaa vanha sopimus ja tehdä uusi toisen pankin tai palveluntuottajan kanssa.
Osakesäästötilin avaaminen onnistuu helposti omien pankkitunnusten avulla.
- Ensin täytyy valita itselleen sopiva pankki tai rahoituslaitos, jonne tilin haluaa avata.
- Tilin avaamisen jälkeen sinne voi siirtää rahaa ja ostaa valitsemiaan osakkeita.
- Osakesäästötilin avaaminen on maksutonta, kuten useimmiten myös sen käyttäminen.
On hyvä valita sellainen pankki tai muu palvelu, jonka käyttäminen on helppoa ja ilmaista. Tilin siirtäminen toiseen palveluun onnistuu myös helposti, mikäli haluaakin vaihtaa yritystä.
Osakesäästötilin hyödyt ja haitat
Osakesäästötilin kannattavuutta muuhun sijoittamiseen nähden voi punnita hyötyjen ja haittojen kautta. Suurin hyöty on verotuksen yksinkertaistuminen. Kannattaa kuitenkin miettiä, minkälainen sijoittaja on, ja olisiko osakesäästötili sopiva sijoitusmuoto.
Hyödyt
- Osakesäästötilin sisällä osakkeiden ostaminen ja myyminen onnistuu ilman verojen maksua joka kaupan välissä. Se mahdollistaa myös kaiken hyödyn saamisen korkoa korolle -ilmiöstä, sillä tuotoista ei tarvitse maksaa heti veroa, vaan ne voivat kasvaa rauhassa korkoa. Tämä vahvistaa korkoa korolle -ilmiötä.
- Osakesäästötilit ovat kasvattaneet sijoittamisen suosiota: nykyään myös nuoret naiset ja miehet sijoittavat enemmän, vaikka perinteisesti sijoittaminen on ollut suosittua yli 60-vuotiaiden miesten keskuudessa
- Avaaminen on ilmaista – ja usein myös käyttäminen sekä varojen säilyttäminen.
- Osakesäästötili mahdollistaa aktiivisen osakekaupan, ja monipuolisen hajauttamisen verotuksen ansiosta.
- Verotus realisoituu vasta, kun nostaa varoja osakesäästötililtä.
Haitat
- Osakesäästötilille voi hankkia vain pörssiosakkeita, ei lainkaan rahastoja eikä ETF-rahastoja eli pörssinoteerattuja rahastoja.
- Maksimisumma osakesäästötilillä on 50 000 euroa, eli sitä suuremmat salkut täytyy sijoittaa myös muualle.
- Omaisuusluokkahajautus on yksipuolisempi, jos sijoittaa vain osakesäästötilille, sillä siinä omistaa vain osakkeita.
- Tappioita ei voi vähentää verotuksessa, ellei lopeta koko osakesäästötiliä.
Usein kysytyt kysymykset
Osakesäästötilejä voi olla vain yksi, mutta arvo-osuustileillä ei ole rajoituksia. Osakesäästötileille voi hankkia vain osakkeita, arvo-osuustileille taas osakkeita, rahastoja, ETF:iä ja viputuotteita eli sertifikaatteja.
Sitä ei voi tehdä, sillä osakesäästötilille pystyy tallettamaan ja nostamaan vain rahaa maksimissaan 50 000 euroa.
Veronalaisen tuoton laskeminen onnistuu helposti seuraavan kaavan mukaan:
(voitto / OST:n käypä arvo) x nostettu määrä
Käypä arvo tarkoittaa osakesäästötilin arvoa, eli tilillä olevien rahojen ja osakkeiden summaa nostohetkellä. Pörssiosakkeiden arvo määräytyy edellisen päivän arvon mukaan.
Mahdolliset tappiot voi vähentää verotuksessa vasta, kun ja jos tili suljetaan. Tappio on kyseessä siinä tilanteessa, kun tilille on laitettu enemmän rahaa, kuin sieltä on nostettu ulos. Tappion vähentäminen verotuksessa onnistuu sinä vuonna, kun osakesäästötili suljetaan.
Osakesäästötilin voi avata monessa pankissa tai rahoituspalvelussa. Tilin avaaminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla ja se on ilmaista. Osakesäästötilejä tarjotaan useammassa eri yrityksessä, joista voi valita itselle sopivimman. Esimerkiksi voi keskittää haluamansa palvelut samaan paikkaan. Suomessa osakesäästötilin voi avata esimerkiksi Danske Bankissa, Nordeassa, OP:ssa, Nordnetissa ja Mandatumissa.
Parhaiten osakesäästötilistä hyötyy aktiivinen sijoittaja, jolta löytyy myös pitkäjänteisyyttä ja halu sijoittaa pitkällä aikavälillä. Korkoa korolle -ilmiö vahvistuu pitkäjänteisellä sijoittamisella, ja kun verotus hoidetaan vasta varojen noston yhteydessä, siitä saa parhaimman edun. Osakesäästötili sopii myös aloittelevalle sijoittajalle, ja monet ovatkin kiinnostuneet sijoittamisesta osakesäästötilien saapuessa Suomeen. Osakesäästötilin voi avata myös lapselle, mutta ei kaikissa palveluissa. Lapselle osakesäästötilin avaaminen voikin olla hyvä ratkaisu, sillä se sopii hyvin pitkäaikaiseen sijoittamiseen.