hero image

Säästöpankki säästötilit ja määräaikaistalletustilit

Säästöpankkiryhmän juuret ulottuvat vuoteen 1823 saakka, ja siihen kuuluu 23 itsenäistä suomalaista säästöpankkia, jotka toimivat alueellisella tai paikallisella tasolla. Oma Säästöpankkia lukuun ottamatta kaikki muut suomalaiset säästöpankit ovat ryhmän jäseniä. Yhteensä Säästöpankkiryhmässä on 23 pankkia, joilla on noin 130 konttoria ympäri Suomea. Ryhmän palveluksessa on lähes 1 300 henkilöä, ja asiakkaita säästöpankeilla on yhteensä lähes puoli miljoonaa. Säästöpankkien missio on säästöpankkilakiin kirjattu säästäväisyyden edistäminen, ja sen asiakkailla on tärkeä osa pankkien hallinnossa. Säästöpankkien asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa kertoo vuonna 2016 tehty Brändien arvostus -tutkimus, jossa Säästöpankki rankattiin Suomen kolmanneksi arvostetuimmaksi pankkibrändiksi.

Hyvät puolet

  • Tarjolla erilaisia tilejä niin lapsille, nuorille, kuin esimerkiksi pariskunnillekin

Huonot puolet

  • Säästötilien korot ovat tällä hetkellä nollassa tai lähellä sitä

Säästöpankki säästötili ja määräaikaistalletustilit

Säästöpankki yhteinen tili on Säästöpankkien pariskunnille suuntaama palvelu, jonka tarkoituksena on helpottaa yhdessä asuvien arkea ja yhteisiä ostoksia. Tältä tililtä pariskunnat voivat hoitaa tietyt yhteiset menonsa. Ennen tilin avaamista kannattaa määritellä, mihin tarkoitukseen ja minkälaisiin ostoksiin tilillä olevat varat käytetään. Samalla on hyvä miettiä, kuinka paljon kumpikin tilille kuukausittain siirtää. Yhteiseen tiliin on mahdollista lisätä enintään kymmenen käyttäjää, ja tilin avaamisen yhteydessä on mahdollista määritellä, voivatko osapuolet käyttää tiliä erikseen vai tuleeko kaikkien olla paikalla varoja käytettäessä. Käyttäjien muuttaminen ja tilin lopettaminen edellyttävät kuitenkin aina kaikkien osapuolien suostumusta.

  • Säästötalletustili
  • Eri asiakasryhmille suunnatut säästötilit

Säästöpankki säästötalletustili

Perinteisin säästämisen muoto on Säästöpankin säästötalletustili, jolta saat varat kätevästi käyttöösi milloin tahansa. Säästötalletustilin avaaminen lisää myös pankkiasiointisi turvallisuutta, sillä kaikki varasi eivät ole maksukortillisella käyttötilillä. Se on riskitön tapa säästää tiettyyn tavoitteeseen tai vaikkapa pahan päivän varalle. Säästötilille maksetaan korkoa markkinoiden taloudellisen tilanteen mukaan. Tällä hetkellä korot ovat ennätyksellisen alhaalla, joten myös säästötilien korkotaso on hyvin matala. Suuria tuotto-odotuksia säästötilille ei siis kannata asettaa, ja sen takia tämä tili sopiikin parhaiten ns. kakkostiliksi, jolle voit laittaa rahaa säästöön tulevia hankintoja varten. Parempaa tuottoa haettaessa kannattaa tutustua pankin muihin talletusvaihtoehtoihin.

Säästötilin avaaminen ja säästäminen

Oman säästötilin voivat avata kaikki Suomessa asuvat täysi-ikäiset henkilöt, ja tietyissä tilanteissa myös 15 vuotta täyttäneet voivat avata itselleen tilin Säästöpankkiin. Jos olet jo Säästöpankin asiakas, hoituu tilin avaaminen helposti ja näppärästi omassa verkkopankissasi. Uusien asiakkaiden tulee ottaa yhteyttä asiakaspalveluun tai käydä pankin konttorilla tunnistautumassa tilin avaamista varten. Tilin avattuasi vaivattomin tapa säästää on luoda toistuva maksu verkkopankissa. Tällä tavalla kerrytät säästötilin pääomaa säännöllisesti ja huomaamattomasti. ASP-tiliä lukuun ottamatta voit itse määritellä talletettavat summat sekä talletuskertojen määrät. ASP-tilille säästäminen puolestaan edellyttää talletusten vähimmäismäärän, vähimmäissumman ja muiden ehtojen täyttymistä.

  • Tilin siirto toisesta pankista Säästöpankkiin
  • Asiakaspalvelun yhteydenottolomake

Säästöpankin säästötilien talletussuoja

Säästöpankin säästötilit ja niille kertynyt korko kuuluvat Suomen talletussuojan piiriin. Talletussuoja on pankkikohtainen, ja se takaa yksityisen henkilön yhteen lasketut talletukset 100 000 euroon saakka. Säästöpankkien yhteenliittymä koostuu useista omaa nimeä käyttävistä pankeista, ja talletussuojan osalta yhteenliittymän jäseninä olevat talletuspankit katsotaan yhdeksi pankiksi. Lisäksi talletussuoja kattaa rajoituksetta oman asunnon myynnistä saadut varat kuuden kuukauden ajan, mikäli ne käytetään uuden oman asunnon ostamiseen. Talletussuoja on henkilökohtainen, joten maksukyvyttömän pankin yhteisellä tilillä olevat varat katetaan kummankin tallettajan osalta 100 000 euroon saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kahden henkilön yhteisellä tilillä olevat varat on suojattu 200 000 euroon saakka.

  • Rahoitusvakausvirasto
  • EU:n talletussuojadirektiivi

Säästöpankki säästötili ja vuokravakuus

Vuokralaisia ja vuokranantajia varten Säästöpankilla on Säästöpankki vuokravakuustili, joka on nimensä mukaisesti tarkoitettu takuuvuokran tallettamiseen. Tälle tilille vuokralainen tallettaa vuokranantajan kanssa sovitun summan, minkä jälkeen talletus pantataan ja panttaussopimus annetaan vuokranantajalle. Pantatut varat eivät ole vuokralaisen käytettävissä vuokrasuhteen aikana, ja vuokranantaja voi nostaa ne itselleen, mikäli vuokralainen laiminlyö omia velvollisuuksiaan. Pankki vapauttaa varat takaisin vuokralaiselle vuokrasuhteen päättyessä vuokranantajan vahvistettua vapautuksen omalla allekirjoituksellaan. Vuokravakuustilillä varat ovat varmassa tallessa, ja talletussuoja turvaa niiden takaisinmaksun pankin mahdollisissa maksuvaikeuksissa. Säästöpankin vuokravakuustili on reilu ja turvallinen talletusratkaisu sekä vuokralaisen että vuokranantajan näkökulmasta katsottuna.

Yhteenveto Säästöpankin säästämiseen tarkoitetuista palveluista

Kokemuksien perusteella Säästöpankkiryhmä tarjoaa suomalaisille kattavan valikoiman säästämiseen tarkoitettuja palveluita, joista osa on suunnattu tietyille ikä- ja/tai asiakasryhmille. Säästöpankeilla on omat tuotteensa sekä lapsille että pariskunnille. Joustava säästötalletus sopii kenelle tahansa, joka haluaa säästää tiettyä hankintaa varten tai laittaa rahaa sivuun odottamattomien tilanteiden varalta. Säästöpankin säästötilien korot mukailevat markkinakorkoja, ja niiden ollessa ennätyksellisen alhaiset eivät säästötilille talletetut varat kerrytä huomattavaa korkotuottoa. Poikkeuksen tekee ensiasunnon säästäjille suunnattu ASP-tili, joka tarjoaa paremman koron sekä muita rahanarvoisia etuja. Säästöpankkien osalta on hyvä muistaa, että talletussuojaan laskentaan mukaan kaikki ryhmittymän pankit, vaikka ne toimisivatkin alueellisesti omilla nimillään.