Nordea

Nordean säästö- ja talletustilit

Nordea lienee pankkina ja finanssikonsernina tuttu kaikille suomalaisille. Nordean muodostivat vuosituhannen vaihteessa neljä pohjoismaista pankkia. Suomalaisista pankeista mukana oli Merita Pankki, joka oli muodostunut muutamaa vuotta aiemmin KOP:in ja SYP:in yhdistyessä. Vuonna 2017 Nordealla oli noin 10 miljoonaa kotitalousasiakasta ja noin 0,6 miljoonaa yritysasiakasta. Suomessa Nordea on markkinaosuudella mitattuna OP-ryhmän jälkeen toiseksi suurin pankki tai pankkiryhmä. Sen osuus kaikista talletuksista on Suomessa noin 28 %. Päivittäisten pankkipalvelujen sekä rahoituspalvelujen lisäksi Nordea tarjoaa asiakkailleen useita eri vaihtoehtoja säästämiseen ja sijoittamiseen. Tällä sivulla esitellään Nordea EtuTili, JoustoTalletus-tili, Määräaikainen sijoitustili sekä sähköinen ePossu-palvelu.

Hyvät puolet

 • Todella laaja valikoima erilaisia pankkipalveluja ja säästämisratkaisuja
 • Perinteikäs pankki, jonka juuret juontavat jo 1800-luvulle

Huonot puolet

 • Monien säästötilien korot tällä hetkellä eivät kerrytä pääomaa, tai ovat hyvin alhaiset

Nordea JoustoTalletus-tili ja Nordean muut säästämisen tuotteet

Nordean eri tilityypit säästämiseen ja talletuksiin soveltuvat hieman eri asikkaille ja eri elämäntilanteisiin. Eri säästämisen tilit myös täydentävät tarvittaessa toisiaan mukavasti. Nordea ePossu sopii aloittelevalle säästäjälle, sillä sen avulla säästäminen tapahtuu kuin huomaamatta korttimaksujen yhteydessä. Nordea EtuTili mahdollistaa joustavan säästämisen juuri silloin ja sen suuruisissa erissä kuin sinun talouteesi sopii. EtuTili tarjoaa myös rajattoman pääsyn säästöihin silloin, kun sitä tarvitset. JoustoTalletus on jatkuvan säästämisen tili, jolle laaditaan selkeä säästösuunnitelma ja -tavoite. Talletuksen vähimmäismäärä JoustoTalletus -tilille on 500 euroa. Voit tarvittaessa nostaa rahaa JoustoTalletus -tililtä säästämisen aikana tietyin ehdoin. Määräaikainen sijoitustili on nimensä mukaisesti määräaikaistalletustili. Asuntosäästämiseen soveltuu Nordean ASP-tili, jolla on laissa määritelty erityinen asema ja korko.

 • Eri säästötilit sopivat eri ihmisille ja eri elämäntilanteisiin
 • Säästämisen ja sijoittamisen tilit voivat myös täydentää toisiaan
 • Nordea ePossu tekee säästämisestä helppoa
 • Nordea EtuTilille voit säästää ilman rajoituksia ja ehtoja
 • Nordea JoustoTalletus on hyvä vaihtoehto kun säästäminen on jatkuvaa
 • Nordea Määräaikainen sijoitustili takaa talletukselle paremman koron kuin jatkuvan säästämisen tili
 • ASP-tili on tarkoitettu asuntosäästämiseen ensiasunnon ostajalle

Nordea EtuTili ja Nordea Määräaikainen sijoitustili

Nordea EtuTili on Nordean säästötileistä joustavin. Voit tehdä tilille talletuksia helposti juuri silloin ja sen kokoisina palasina kuin omaan talouteesi sopii. Voit tallettaa tilille saman määrän joka kuukausi tai siirtää sinne rahaa vain silloin tällöin. EtuTilillä olevat varat ovat myös vapaasti käytössäsi milloin tahansa. EtuTili on näppärä ratkaisu säästämiseen esimerkiksi alaikäiselle tai epäsäännölliset tulot omaavalle nuorelle, jonka on vaikea sitoutua suunnitelmalliseen säästämiseen. EtuTili sopii mainiosti myös pahanpäivänvaraksi kenelle tahansa. Tilillä voi huoletta pitää esimerkiksi parin kuukauden tuloja vastaavaa puskurirahastoa, koska rahat saa tarvittaessa nopeasti käyttöön ilman sanktiomaksuja tai tilin purkamista.

Nordea Määräaikainen sijoitustili takaa vakaan ja riskittömän säästämisen. Nimensä mukaisesti kyseessä on määräaikaistalletus, eli tilille tehdään talletus kertamaksuna etukäteen määritellyksi ajaksi. Määräaikaisen sijoitustilin tuotto on aina etukäteen tiedossa, sillä tilin korko sovitaan tiliä avatessa. Määräaikaisen sijoitustilin lyhin mahdollinen talletusaika on yksi kuukausi, ja tilin korko on sitä korkeampi, mitä pidemmäksi ajaksi talletus tehdään. EtuTiliin verrattuna Määräaikainen sijoitustili tarjoaa paremman tuoton pääomalle, sillä tilin korko on EtuTiliä korkeampi. Toisaalta tilillä oleviin talletuksiin ei pääse käsiksi purkamatta tiliä, jolloin pankki usein perii asiakkaalta purkukustannuksia, eikä talletustilin eduistakaan pääse tällöin hyötymään.

Nordea ePossu

Nordea ePossu on sähköinen säästämisen palvelu, joka tekee säästämisestä helpompaa kuin koskaan. ePossu -palvelun avulla voit säästää mille tahansa Nordeassa olevalle tilille (pois lukien määräaikaistilit ja ASP-tili), myös jonkun muun nimissä olevalle tilille. Valitsemallesi tilille tehdään automaattinen talletus joka kerta, kun käytät Nordea maksukorttiasi. Voit itse valita, siirretäänkö säästötilille aina kiinteä kertasumma, vai pyöristetäänkö maksun loppusumma ylöspäin haluamaasi tasasummaan, jolloin säästötilille siirtyy näiden summien erotus. Käytännössä ePossu siis huolehtii siitä, että joka kerta ostaessasi maksukortilla take away -kahvin ja iltapäivälehden haluamallesi tilille kilahtaa pieni summa kuin vaihtoraha säästöpossuun.

Nordea JoustoTalletus

Nordea JoustoTalletus on jatkuvan säästämisen tili. Tilin minimitalletussumma on 500 euroa. Nimensä mukaisesti JoustoTalletus tili tarjoaa joustoa säästämiseen, sillä tililtä on mahdollista nostaa rahaa vaivattomasti säästämisen aikana. Nostot vaikuttavat kuitenkin säästämisen tuottoon, sillä tilin korko maksetaan aina talletusjakson alimmalle saldolle. Jos tilin saldo talletusjakson aikana alittaa vähimmäismäärän, korkoa ei makseta kyseiseltä talletusjaksolta ollenkaan. Ensimmäisen JoustoTalletus-jakson pituus on aina 12 kuukautta. JoustoTalletus-tilin korko vaihtelee, ja se määräytyy korkomarkkinoiden yleisen kehityksen perusteella. JoustoTalletus-tili onkin Määräaikaista sijoitustiliä joustavampi valinta, mutta toisaalta talletukselle maksettava korko on korkeampi kuin EtuTilillä tai tavallisella käyttötilillä.

 • Nordea JoustoTalletus sopii jatkuvaan säästämiseen
 • Tililtä voi nostaa rahaa käyttöön aina tarvittaessa

Nordea JoustoTalletus-tili vai Määräaikainen sijoitustili

Nordea JoustoTalletus ja Nordea Määräaikainen sijoitustili ovat kummatkin hyviä vaihtoehtoja, jos tililläsi lojuu esimerkiksi muutamia tuhansia euroja korvamerkitsemätöntä rahaa turhan panttina. Jos tiedät, että et tarvitse pääsyä talletukseesi ennalta sovittuna aikana, saat talletuksellesi riskittömän ja vakaan tuoton tallettamalla rahasi Määräaikaiselle sijoitustilille. Talletukselle maksetaan mukava korko määräajan umpeuduttua, ja voit tämän jälkeen sijoittaa rahasi uudelleen parhaaksi katsomallasi tavalla. JoustoTalletus-tilillä rahasi kasvavat myös korkoa, mutta pääset niihin tarvittaessa helposti käsiksi, vaikkapa yllättävien remonttikulujen ilmaantuessa purkamatta tiliä. Nordealla on aikaisemmin ollut tarjolla myös Nordea Korkoextra-tili joustavaan säästämiseen, mutta tällä hetkellä tuote ei ole myynnissä.

Nordea ASP-tili

Nordea ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on hieman epätyypillinen säästötili, sillä sen kohderyhmä on laissa tarkkaan määritelty. ASP-säästäminen on nimittäin tarkoitettu asuntosäästämiseen ensiasunnon ostamista suunnittelevalle. Aloittaessaan ASP-säästämisen henkilön on oltava iältään 15-39 -vuotias, mutta säästöjä voi käyttää vielä 39 ikävuoden jälkeenkin. ASP-tili tarjoaa sijoitukselle usein huomattavasti muita säästötilejä paremman tuoton, mutta kääntöpuolena kertyneet säästöt on käytettävä nimenomaan ensiasunnon ostamiseen. ASP-tilille säästetään tavoitteellisesti vähintään kahdeksan vuosineljänneksen aikana vähintään 10 % ostettavan asunnon hankintahinnasta, jolle on määritelty kuntakohtaiset maksimisummat. Lisäksi menestyksekäs ASP-säästäminen oikeuttaa korkotuettuun asuntolainaan, eli usein tavallista asuntolainaa huomattavasti edullisempiin lainaehtoihin.

Mikä säästötili sopii minulle?

Miettiessäsi, mikä säästötili sopii juuri sinulle, kannattaa pohtia seuraavia kysymyksiä: Millaiset tavoitteet sinulla on säästämiselle? Kuinka suuria summia pystyt ja olet halukas säästämään? Mahdollistaako taloudellinen tilanteesi sitoutumisen määräaikaistalletustiliin, vai haluatko tarpeen tulleen voida nostaa rahaa säästötililtäsi? Eri asiakkailla on elämäntilanteistä riippuen erilaisia kokemuksia Nordean säästämisen ja sijoittamisen tileistä. Määräaikainen sijoitustili voi olla oikea ratkaisu perinnöksi saatujen rahojen riskittömään sijoittamiseen, kun taas nuori ensiasunnon ostaja hyötyy eniten ASP-tilin eduista. Vasta rahankäyttöä opettelevalle nuorelle taas joustava EtuTili tai kolikoiden pudottamista säästöpossuun imitoiva ePossu-palvelu voi olla juuri oikea säästämiseen motivoiva vaihtoehto.