Ålandsbanken

Ålandsbanken säästötilit ja määräaikaistalletustilit

Ålandsbanken on vakaa suomalainen pankki, jolla on pitkä historia. Monista muista pankeista poiketen Ålandsbanken ei kerro sivuillaan esimerkkikorkoja säästötiliensä talletuksille eri talletussummilla. Jos siis olet kiinnostunut Ålandsbankenin säästämisen palveluista, kannattaa vierailla pankin internetsivuilla ja pyytää tarjous haluamastasi tuotteesta. Tarjouksen pyytäminen on helppoa ja nopeaa nettilomakkeen avulla, ja saatuasi tarjouksen voit joko hyväksyä sen, hylätä sen tai pyytää uutta tarjousta. Erityisesti määräaikaistalletukselle kannattaa pyytää tarjous useammasta eri pankista, sillä määräaikaistalletustilien korot vaihtelevat huomattavasti eri pankkien välillä. Jos taas säästämisen ja luonnonsuojelun yhdistäminen kiinnostaa, Itämeritilin kaltaista säästötilivaihtoehtoja ei muilla suomalaisilla pankeilla ole tarjolla.

Hyvät puolet

  • Perinteikäs suomalainen pankki
  • Ainutlaatuisia Itämereen ja luonnonsuojeluun keskittyviä säästämisratkaisuja

Huonot puolet

  • Talletuskorot eivät ole yleisesti nähtävissä, vaan tarjous täytyy pyytää henkilökohtaisesti

Ålandsbanken säästötilit ja määräaikaistalletustilit

Pankin määräaikaistalletustuotteiden nimet vaihtelevat pankeittain, eli eri pankit myyvät samantyyppisiä talletustilituotteita eri nimillä. Ahvenanmaalainen Ålandsbanken tarjoaa muiden pankkien tapaan useita erilaisia säästötilivaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin. Jatkuvaan ja joustavaan säästämiseen sopii Ålandsbanken Itämeritili, jolle säästämällä osallistut samalla myös Itämeren suojeluun. Ålandsbanken onkin hyödyntänyt ahvenanmaalaisuutensa hyvin pankkien välisessä kilpailussa tarjoamalla tuotteita, joissa merenläheisyys ja Itämeren tulevaisuus ovat merkittävässä roolissa. Muita säästötilivaihtoehtoja pankilla ovat määräaikaistalletustili ja asuntosäästämiseen tarkoitettu Asuntosäästötili eli ASP-tili. Määräaikaisella sijoitustalletuksella varmistat rahoillesi aina ennalta sovitun, kiinteän koron ja vakaan tuoton. ASP-tilin ehdot määrittelee puolestaan Valtiokonttori, ja tili sopii vain asuntosäästämiseen.

Ålandsbankenilla on säästötilituotteiden lisäksi tietysti myös tavallinen käyttötili, Ålandsbanken Prime-tili. Se sopii arkiseen pankkiasiointiin: sille maksetaan palkka, sieltä maksetaan laskut, ja maksukortin avulla siltä nostetaan automaatista käteistä lasten viikkorahaa ja pihakirppistä varten. Ålandsbanken Prime tilin saldolle ei makseta korkoa niin kuin ei suomalaisten pankkitilien käyttötileille yleensäkään nykyisillä alhaisilla viitekoroilla. Käyttötilillä ei siis kannata säilyttää enempää rahaa kuin, mitä arjen pyöritykseen normaalisti tarvitaan. Ylimääräiset varat kannattaa siirtää esimerkiksi määräaikaistalletustilille tai tavalliselle säästötilille, jos on odotettavissa, että varoja tarvitaan lähitulevaisuudessa yllättävien menojen kattamiseen, lomamatkaan tai vaikkapa uuden auton käsirahaksi.

  • Määräaikainen sijoitustalletus tarjoaa vakaan tuoton talletuksellesi
  • Asuntosäästötili sopii 15-39-vuotiaalle ensiasunnon ostoa suunnittelevalle
  • Itämeritili on jatkuvan säästämisen tili, joka lisäksi auttaa Itämerta
  • Ålandsbanken Prime-tili on oma arkinen käyttötilisi

Ålandsbanken pähkinänkuoressa

Ålandsbanken on nimensä mukaisesti ahvenanmaalainen pankki. Synnyinseudullaan Ahvenanmaalla Ålandsbankenilla on 19 pankkikonttoria, ja lisäksi pankilla on kahdeksan toimipistettä Manner-Suomessa. Vuonna 2009 pankki laajensi toimintaansa naapurimaahan Ruotsiin, jossa pankilla on nykyään kolme konttoria. Ålandsbankenin pitkä ja kunniakas historia ulottuu aina vuoteen 1919, jolloin 12 merikapteenia ja maanviljelijää kokoontui sopimaan uuden pankin perustamisesta. Vuonna 2020 Ålandsbanken tarjoaa monipuolisia pankkipalveluita päivittäiseen pankkiasiointiin, säästämiseen, sijoittamiseen ja rahoitukseen. Vakavaraisella pankilla on lisäksi palveluita kokonaisvaltaiseen varallisuuden hoidon suunnitteluun sekä palveluita yritysasiakkaille. Säästämiseen Ålandsbankenilla on tarjolla kolme eri säästötilivaihtoehtoa: Itämeritili, määräaikainen sijoitustalletus sekä ASP-asuntosäästötili.

Ålandsbankenin säästötilivalikoima vastaa monen muun suomalaisen pankin tarjoamia vaihtoehtoja. Lähes joka pankin valikoimasta löytyy tavallinen säästötili, joka sopii jatkuvaan säästämiseen joustavin ehdoin. Ålandsbankenin jatkuvan säästämisen tili on nimeltään Itämeritili. Määräaikaistalletus on toinen säästötilin perustyyppi. Määräaikaistalletuksessa tilille talletetaan tietty kertasumma, jolle maksetaan ennalta sovitun talletusajan päättyessä kiinteä, niin ikään etukäteen sovittu korko. Ålandsbankenin valikoimassa määräaikaistalletustili kulkee Sijoitustalletuksen nimellä. Ålandsbanken asuntosäästötili puolestaan on asuntosäästöpalkkio- eli ASP-tili, ja sen ehdot määrittelee suurimmaksi osaksi Valtiokonttori. ASP-tilin käyttötarkoitus on tarkkaan rajattu, sillä se on tarkoitettu nimenomaan asuntosäästämiseen 15-39-vuotiaille ensiasunnon ostoa suunnitteleville nuorille.

Ålandsbanken Itämeritili yhdistää säästämisen luonnonsuojeluun

Ålandsbanken Itämeritili on perinteinen säästötili, jolle voi tallettaa rahaa joustavasti silloin, kun itselle parhaiten sopii. Tililtä voi myös nostaa varoja tarpeen vaatiessa. Monet pankit tarjoavat mahdollisuuden nostaa varoja tavalliselta säästötililtä rajoituksetta, mutta Itämeritilillä maksuttomien nostojen määrä on rajoitettu kuuteen nostoon vuodessa. Sen jälkeen nostoista peritään 1 % suuruinen palkkio. Tämäntyyppinen säästötili on suosittu tapa säästää pienehköjä summia vaikkapa alaikäiselle lapselle, keittiöremonttiin tai lomamatkaa varten. Itämeritilin erikoisuutena on, että se yhdistää säästämisen luonnonsuojeluun: Ålandsbanken lahjoittaa vuosittain Itämeren suojeluhankkeisiin summan, joka vastaa jopa 0,2 % kaikista Itämeritileille tehdyistä talletuksista.

Ålandsbanken asuntosäästötili

Ålandsbankenin Asuntosäästötili on asuntosäästöpalkkiotili, joten sitä koskevat yleiset ASP-säästämistä määrittelevät ehdot. Tilin voi avata 15-39-vuotias henkilö, joka ei ole aikaisemmin omistanut yli 50 % omistusasunnosta tai asuinkiinteistöstä. Tilille säästetään 150-3 000 euroa vähintään kahdeksana eri vuosineljänneksenä, kaikkiaan vähintään 10 % ostettavan ensiasunnon hankintahinnasta. Pankki sitoutuu tarjoamaan ASP-tilin omistajalle asuntolainan lopulle 90 % asunnon arvosta, kun säästötavoite on täytetty. ASP-lainalle on määritelty kuntakohtainen maksimisumma, jonka ylittävälle osalle voi hankkia muuta rahoitusta. ASP-tili takaa talletuksille poikkeuksellisen korkean koron ja lisäksi asuntolainan tavallista paremmilla lainaehdoilla. Toisaalta talletettuja rahoja ei voi käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen purkamatta tiliä ja menettämättä sen etuja.

Ålandsbanken määräaikainen sijoitustalletus

Ålandsbanken määräaikainen sijoitustalletus on määräaikaisen talletuksen tili. Määräaikaistalletustili sopii sellaisille rahasummille, joiden sinun on mahdollista antaa olla tilillä kasvamassa korkoa talletusajan loppuun asti. Tilille tehdään kertatalletus, ja talletusajan voit valita itse. Useimmilla pankeilla minimitalletusaika on yksi kuukausi, mutta parhaimmillaan määräaikaistalletukset ovat 12 kuukauden tai muutaman vuoden talletusajoilla. Talletuksen korko on sitä korkeampi, mitä pitempään talletusaikaan sitoudut. Määräaikainen sijoitustalletus on riskitön ja vakaa talletusmuoto. Talletukselle maksetaan kiinteä korko, joka sovitaan jo tiliä avatessa. Tiedät siis täsmälleen, kuinka paljon talletuksesi tulee tuottamaan talletusaikana. Tilillä olevia varoja ei voi nostaa muuhun käyttöön talletusaikana.

  • Määräaikainen sijoitustalletus tarjoaa tavallista säästötiliä paremman tuoton talletukselle
  • Määräaikaistalletustililtä et kuitenkaan voi nostaa rahaa niin halutessasi

Määräaikaistalletus vai säästötili?

Määräaikaistalletus ja säästötili ovat keskenään erilaisia talletusmuotoja, eivätkä ne sulje toisiaan pois. Säästötili, kuten Ålandsbanken Itämeritili, sopii pienehköille summille ja vaikkapa puskurirahaston talletuspaikaksi. Varat ovat tarvittaessa käytettävissä helposti ja nopeasti. Toisaalta säästötilin tuotto nykyisellä korkotasolla on lähes olematon, ja sen suurin hyöty onkin siinä, että kun rahat on siirretty pois käyttötililtä, niitä ei vahingossa tule käytettyä heräteostoksiin. Määräaikaistalletustili puolestaan tarjoaa vakaan tuoton sellaisille varoille, jotka muuten makaisivat laiskana pankkitilillä inflaation syötävinä. Määräaikaistalletus on riskitön ja vakaa talletusmuoto, mutta senkään tuotto ei nouse yhtä korkeaksi kuin vaikkapa sijoitusrahastoihin sijoitettaessa.