Keltanokasta yli 30-jalkaisen matkaveneen omistajaksi – tilaisuus teki Henrikistä veneenomistajan

Joskus ajatus veneen omistamisesta konkretisoituu odottamatta. Näin kävi espoolaiselle Henrikille, joka aloitti veneharrastuksen viime kesänä veljensä yllättävästä ehdotuksesta. Usein veneilyharrastus aloitetaan pienestä moottorillisesta avoveneestä, mutta Henrikin ensiveneeksi valikoitui yli 30-jalkainen matkavene.

Henrik oli aiemmin viettänyt veljensä ja tämän ystävän kanssa kesäpäiviä heidän omistamallaan pienellä retkiveneellä. Nuorempana Henrik teki myös perheineen mökillä lyhyitä siirtymiä saarien välillä pienellä Busterilla.

- Vaikka kokemukseni veneilystä ovat olleet hienoja, en ollut kuitenkaan missään vaiheessa harkinnut oman veneen ostamista vakavasti. Mietin yleensä tarkkaan, mihin rahani käytän. Tiesin, että kyseessä on kallis harrastus enkä ajatellut sen olevan hyvä sijoituskohde sesongin lyhyyden takia. En myöskään hankkisi venettä pelkkään hupiajeluun vaan haluaisin, että sillä on selkeä käyttötarkoitus, Henrik kertoo.

Sortter

Valitse lainasumma

15000 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
288€

Kuukausilyhennys alkaen

tiedot
Etsimme sinulle edullisimman lainan kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Saat yksilöidyt lainatarjoukset hakemuksen jätettyäsi. Tarjousten laina-aika voi olla 1-15 vuotta, korko 4%-20% ja lainasumma 1 000€-60 000€. Esimerkki: Kun lainasumma on 10 000€, korko 7%, takaisinmaksuaika 5 vuotta ja avausmaksu 0€, kuukausierä on 198,01€, takaisinmaksettava summa 11880,6€ ja todellinen vuosikorko 7,23%.
Vuonna 2020 lainan nimelliskorko voi olla alimmillaan 4 % ja korkeintaan 10 %. Lainojen kilpailuttamiseksi tarvitset säännölliset palkka- tai eläketulot, yli 20 vuoden iän ja hyvin hoidetut raha-asiat.

Ajatus veneen omistamisesta sai yhtäkkiä lähtölaukauksen alkukeväästä 2018, kun Henrik sai veljeltään puhelun, jossa kyseltiin halukkuutta osallistua yhteisen matkaveneen hankintaan. Hankkeeseen osallistuisi veljesten lisäksi heidän yhteinen ystävänsä. Pienen harkinnan jälkeen ajatus veneen omistamisesta alkoi tuntua Henrikistä hyvältä. Kaavailtu venetyyppi ja sen käyttötarkoitus olivat avainroolissa lopullisessa ostopäätöksessä.

- Itseäni kiehtoi matkaveneen sosiaalinen ulottuvuus. Tilavammalle veneelle pystyy ottamaan tyttöystävän sekä kaveripariskunnan mukaan ja tehdä pidempiä veneretkiä saaristoon, jossa viettää viikonloppua. Noviisina olen tietysti riippuvainen veljeni ja yhteisen ystävämme veneilytaidoista, mutta en ajatellutkaan hankkia venettä ainoastaan omaan käyttööni vaan halusin, että retket merellä ovat sosiaalisia tapahtumia, Henrik sanoo.

Sopiva vene löytyi netistä

Kolmikko hankki lopulta Paunioahon Veneveistämön Avotuuli 35 -mallisen moottoripurren. Vuonna 1985 valmistetussa matkaveneessä on runsaasti sisätilaa ja makuupaikat kuudelle hengelle.

Henrik halusi, että veneeksi valikoituu hyväkuntoinen vene, joka ei vaadi heti suuria huolto- ja kunnostustoimenpiteitä. Venettä hankkimassa ollut kolmikko oli yhtä mieltä siitä, että he ostavat veneen, jolla on jälleenmyyntiarvoa myös tulevaisuudessa. Viime keväänä kolmikko selasi aktiivisesti eri venepörssien tarjontaa ja sopiva vene löytyi lopulta Nettiveneestä yksityisen henkilön myymänä.

Henrikin vinkit aloittelevalle veneilijälle

Viime kesän veneretkien jälkeen Henrik tiesi tehneensä hyvän ostopäätöksen. Kesä oli sään puolesta otollinen veneilylle ja juuri hankitulla matkaveneellä tuli tehtyä useampi veneretki isolla porukalla. Henrikin mukaan juuri tarkkaan mietitty käyttötarkoitus poisti kaikki huolet veneen käyttöasteesta ja tarpeellisuudesta.

- Veneen käyttötarkoitus saa myös uuden merkityksen, jos veneilyyn yhdistää muita harrastuksia. Kaikki me veneen omistajat olemme innokkaita valokuvaajia ja veneilyharrastuksen myötä olemme päässeet ikuistamaan upeita saaristomaisemia sekä auringonlaskuja. Jos harkitsee ensiveneen ostamista ja epäilee sen tarpeellisuutta, kannattaa aina miettiä, voiko veneilyyn yhdistää muitakin harrastuksia, Henrik vinkkaa.

Henrikin mukaan ensiveneen ostamisesta haaveilevan kannattaa olla rehellinen budjetoinnin suhteen ja varautua veneilyn korkeisiin käyttökustannuksiin.

- Tiesin, että veneily on kallis harrastus, mutta käyttökustannusten määrä on silti päässyt yllättämään. Polttoaineet, talvisäilytys, laituripaikka, vesillelaskut ja -nostot ovat kuluista merkittävimmät - vakuutuksista ja lisätarvikkeista puhumattakaan. Venevarusteisiin saa myös kulutettua suuria summia, Henrik toteaa.

Veneen rahoittaminen – Sortter auttaa

Veneen voi rahoittaa mm. pankkien tai rahoituslaitoksien tarjoamilla lainoilla. Lainoja kannattaa ehdottomasti vertailla, jotta löytää itselleen sopivimman lainatarjouksen.

Sortterin lainanvertailupalvelu tuo eteesi luotettavimpien pankkien ja rahoituslaitoksien lainatarjoukset. Vertailemalla lainoja löydät itsellesi sopivimman lainatarjouksen. Siirry vertailemaan lainoja tästä.

Miten Sortter toimii?

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahasi tilillesi

Saat rahasi tilillesi