Sähkön hinta kannattaa kilpailuttaa – löydä edullinen sähkösopimus

Kilpailuta sähkö nyt ja vertaa sähkön hintoja keskenään. Löydä edullinen sähkösopimus.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 218 arvosteluun.
powered by

Sähkön hinta koostuu sähköenergian hinnasta eli kuinka paljon sähkön kulutus maksaa, sähkön siirtomaksusta eli verkkomaksusta sekä veron määrästä. Sähkön siirtomaksua ei ole mahdollista kilpailuttaa, mutta sähkön kulutuksen hinta kannattaa kilpailuttaa eri sähkönmyyjien kesken. Näin voit saada jopa satojen eurojen säästöjä.

Sähkön hinta kwh vuonna 2021

Energiaviraston tilastojen mukaan sähkön hinta on vaihdellut kesäkuussa 2021 keskimäärin välillä 5,82 snt /kWh ja 7,60 snt/kWh riippuen käyttökohteesta (esim. kerrostalohuoneisto, pientalo ja maatalous).

Vuonna 2021 sähkön kulutuksen tarjoushinnat ovat vaihdelleet välillä 5,37 snt/kWh ja 7,60 snt/kWh, kun tilastoja tarkasteltiin heinäkuussa 2021.

Kuinka usein kilpailutat sähkösopimuksen?

Vertaa sähkön hintoja – hinta muodostuu kolmesta tekijästä

Sähkön hintaan vaikuttaa kolme tekijää: sähköenergian hinta, veron osuus sekä sähkön siirtomaksu.

Sähköenergian hinta eli käyttömaksu

Sähköenergia tarkoittaa kuluttamaasi sähköä, joka ostetaan suoraan sähkönmyyjältä. Sähköenergian hinta koostuu usein kuukausittain maksettavasta kiinteästä perusmaksusta sekä kulutusmaksusta, joka riippuu omasta sähkön kulutuksestasi. 

Sähkön kulutus ilmaistaan muodossa senttiä/kilowattitunti.

Sähköenergian hintaan vaikuttaa myös paljon se, että onko kyseessä yleissähkö vai aikasähkö. Yleissähkön kulutusmaksu on aina sama vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta.

Aikasähkön kulutushinta on puolestaan sidottu ajankohtaan, jolloin sähkön kulutus on eri hintaista riippuen ajankohdasta: esimerkiksi päivälle, yölle, kesälle ja talvelle voi olla omat kulutusmaksuhinnat.

Sähkön siirto eli sähkön verkkopalvelumaksut

Sähkön siirtomaksu sisältää sähköverkon ylläpidon sekä sähkön toimituksen kohteeseen. Sähkön siirtomaksun kerää sähköverkon omistaja, ja sitä käytetään sähköverkon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Sähkön siirtomaksu kattaa noin puolet sähkön kokonaiskustannuksista. 

Siirtomaksu on kiinteä eikä sitä voi valitettavasti kilpailuttaa. Kohteen sijainti määrittää toimijan, jonka verkosta sähkö toimitetaan käyttökohteeseen. Verkkoyhtiötä ei ole valitettavasti mahdollista vaihtaa tai hintoja vertailla eri verkkoyhtiöiden kesken.

Energiavirasto valvoo kuitenkin sähkönsiirron hintoja neljän vuoden välein, jotta hinnat pysyvät kuluttajille kohtuullisina. Lisäksi sähkön siirtohinnoille on asetettu korotuskatto, mikä tarkoittaa sitä, että sähköverkkoyhtiö ei saa nostaa siirron hintaa yli 15 % verrattuna edellisen 12 kuukauden aikana kerättyihin maksuihin.

Suomessa toimii seuraavat sähköverkkoyhtiöt:

 • Caruna Oy
 • Helen Sähköverkko Oy
 • PKS Sähkönsiirto
 • Savon Voiman Verkko
 • Vantaan Energia Sähköverkot Oy

Sähköstä maksettavat verot

Sähkön kulutuksesta sekä siirrosta tulee maksaa myös arvonlisäveroa ja sähköveroa. Sähkövero koostuu valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksua.

Sähköveromalli on kaksiportainen ja perustuu Lakiin sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta(1260/96). Yksityistaloudet kuuluvat sähköveroluokkaan 1, jolloin sähkövero on 2,79372 snt/kWt (alv 24 %). Lisäksi sähköstä tulee maksaa arvonlisäveroa, joka on 24 %.

Sähkön kilpailuttaminen ja eri sopimustyypit

Kun sähkön kilpailuttaminen on sinulle ajankohtaista, kannattaa pohtia minkälaisen sopimustyypin haluaisit. Eri sopimustyypit eroavat toisistaan sopimuksen voimassaolon ja hinnan mukaan. Sopimustyyppejä on muun muassa: toistaiseksi voimassaoleva sopimus, määräaikainen sopimus ja pörssisidonnainen sopimus.

Toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimuksen perushinta sekä kulutuksen hinta (senttiä/kilowattitunti) ovat kiinteät sekä asiakkaan tiedossa sopimusta tehtäessä. Sähköyhtiö on velvollinen ilmoittamaan hintojen muutoksista vähintään kuukausi ennen kuin muutokset astuvat voimaan.

Toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen voi irtisanoa kirjallisella ilmoituksella. Asiakkaan irtisanomisaika on 2 viikkoa ja sähköyhtiön puolestaan yksi kuukausi.

Määräaikainen sähkösopimus

Asiakas tekee määräaikaisen sähkösopimuksen sähköyhtiön kanssa sovitulle ajanjaksolle, jolloin hinta on usein kiinteä sopimuksen päättymiseen asti. Määräaikainen sähkösopimus voi olla vuoden tai kaksi vuotta kestävä sopimus, joka päättyy määräajan päätyttyä.

Määräaikaista sähkösopimusta ei ole usein mahdollista irtisanoa tai vaihtaa sähkönmyyjää kesken sopimuksen. Usein kuitenkin muutto voi olla riittävä syy irtisanomaan sopimus kesken sopimuskauden. Sopimuksen irtisanomiseen liittyvät asiat kannattaa kuitenkin tarkistaa omasta sähkösopimuksesta.

Määräaikainen sähkösopimus, joka on solmittu yli kahdeksi vuodeksi, on kuitenkin mahdollista irtisanoa vasta sopimusjakson päättymisen jälkeen.

Pörssisidonnainen sähkösopimus

Pörssisidonnaisen sähkön hinta muodostuu esimerkiksi Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin vuorokausimarkkinahinnan mukaan. Hintaa kutsutaan spot-hinnaksi ja se vaihtuu tunneittain.

Asiakas maksaa pörssisähkön hinnan lisäksi myös perusmaksun sekä mahdollisen sähkönmyyjän välityspalkkion. Jos pörssisähkön hinta on sidottu julkisiin viitearvoihin, ei sähkönmyyjän tarvitse ilmoittaa asiakkaalle hintavaihteluista. 

Asiakas voi irtisanoa toistaiseksi voimassaolevan pörssisähkösopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla. Sähkönmyyjä voi irtisanoa sopimuksen kuukauden irtisanomisajalla.

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Mikä on pörssisähkön spot-hinta Suomessa?

Spot-hinta tarkoittaa kyseisen hyödykkeen sen hetkistä hintaa ja tulee englanninkielen sanoista on the spot eli välittömästi.

Vuonna 2021 spot-hinnan kuukausittainen vaihtelu on ollut välillä 4,56–7,08 snt/kWh (sis. alv) tammikuun ja kesäkuun välillä.

Sähköyhtiö perii tavallisesti oman marginaalinsa pörssisähköstä välityspalkkiona ja se on tavallisesti yhtiöstä ja sopimustyypistä riippuen noin 0,15–0,4 snt/kWh. 

Sähkö on tavallisesti edullisinta yöaikaan ja viikonloppuisin, kun kysyntää on vähemmän. Pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto siinä tapauksessa, kun haluat ajoittaa sähkön käyttöä tiettyihin vuorokausiin ja näin merkittävästi alentaa sähkölaskua.

Seuraavan päivän sähkön hinnat julkaistaan noin klo 14 Suomen aikaan päivittäin.

Kilpailuta sähkö helposti – myös vihreä sähkö

Sähköyhtiöt kertovat sähkön alkuperän eli millä tuotantotavoilla sähkö on tuotettu. Sähkönmyyjä on velvollinen ilmoittamaan sähkön alkuperän vähintään kerran kalenterivuodessa asiakkaalle – sähkölaskussa tai niiden liitteissä.

Asiakkaalle ilmoitettavat energialähteiden osuudet jaotellaan kolmeen osaan:

 1. fossiiliset energialähteet (mm. öljy, hiili, maakaasu ja turve)
 2. uusiutuvat energialähteet (mm. vesi, tuuli ja biopolttoaineet)
 3. ydinvoimalla tuotettu sähkö

Uusitutuvat energialähteet tarkoittavat sitä, että sähköntuotannossa hyödynnetään energialähteitä, jotka ovat ehtymättömiä. Uusiutuvat energialähteiden käyttö ei lisää hiilidioksidipäästöjä.

Suomessa tärkeimmät uusiutuvat energialähteet ovat sähkötuotannossa mm. vesivoima, tuuli ja biomassa (esim. lanta, puu tai ruoho). Lisäksi aurinkosähkön käyttö on kasvamassa energiamuotona, mutta tällä hetkellä tuotanto ei ole vielä kovin merkittävää.

Jos sähköyhtiö markkinoi tuottavansa sähköä uusiutuvista energialähteistä eli kertoo tuottavansa ns. vihreää sähköä, tulee sähköyhtiön varmentaa sähkön alkuperä.

Sähkön kilpailuttaminen kannattaa säännöllisesti

Sähkön kilpailuttaminen säännöllisesti on taloudellisesti järkevää, sillä sähkön kulutuksesta maksettava hinta vaihtelee eri sähkömyyjien kesken.

Ennen sähkön kilpailuttamista kannattaa tarkistaa nykyinen sähkönkulutus viimeisimmästä sähkölaskusta. Sähkölaskusta näet myös, kuinka paljon maksat sähköstä nykyiselle sähkömyyjälle. 

Monet vertailualustat käyttävät palveluissaan mm. asunnon tyyppiä, huoneiston kokoa ja henkilömäärää määrittämään hintoja. Saat kuitenkin täsmällisemmän arvion kustannuksille, kun käytät omaa henkilökohtaista sähkönkulutustasi vertailun mittarina.

 • profile image
  Merja Martin
  26.9.2022 klo 9.41.47

  Asiantuntevasti, selkeästi ja nopeasti Sortter toi esille sopivat rahoituslaitokset.

 • profile image
  Timo K Salminen
  21.9.2022 klo 7.50.39

  Kyllä oli tosi helppo saada lainaa, ei mennyt kauaa. Ei ollut vaikeaa kysymyksiä. Ja minun sopimus on niinkun haluaisin. Kiitos Sortter

 • profile image
  Antero Näyskä
  19.9.2022 klo 9.03.08

  Selkein ja toimivin lainapalvelun kilpailuttajasivusto, mitä olen koskaan ennen nähnyt. Kiitos!

 • profile image
  Markku Hannisto
  16.9.2022 klo 11.56.00

  Ammattimaista toimintaa👌👍

 • profile image
  Monika Kärkkäinen
  13.9.2022 klo 14.59.00

  Löysin edullisemman lainan kuin mitä pankista. Tämä oli positiivinen yllätys.

Kotimaan Energia – palkitseva diili 240 tuntia ilmaista sähköä

Kotimaan Energia tarjoaa sähkösopimuksen Suomeen paikkakunnasta riippumatta. Lisäksi tarjolla on uusiutuvia energialähteitä, kuten vesi-, tuuli- ja aurinkoenergiaa.

Kotimaan Energian tarjoaa jopa 240 tuntia ilmaista sähköä, kun teet sähkösopimuksen Kotimaan Energian kanssa nykyiseen kotiisi. Saat sähköedun heti käyttöösi – etu näkyy heti ensimmäisellä sähkölaskulla.

Jos olet muuttamassa uuteen kotiin, saat vielä 120 tuntia ilmaista sähköä muuttoetuna. Näin ollen voit saada jopa 360 tuntia ilmaista sähköä solmiessasi sähkösopimuksen uuteen kotiisi. Saat sähkö- ja muuttoedut heti käyttöösi ja ne näkyvät jo ensimmäisessä sähkölaskussa.

Kotimaan Energia palkitsee asiakkaita rahanarvoisilla eduilla. Asiakkaat saavat sähköedun, mikä tarkoittaa sitä, että asiakkaat saavat yhden tunnin ilmaista sähköä joka päivä – etu voi olla siis jopa 365 tuntia ilmaista sähköä vuoden aikana.

Näin saat käyttöösi sähköedun ja edullisen sähkösopimuksen

 1. Tee sähkösopimus Kotimaan Energian verkkosivuilla.
 2. Valitse sähköinen asiointi (e-lasku ja sähköinen viestintä) ja aktivoi Sähkötunti-etu.
 3. Saat joka päivä tunnin ilmaista sähköä.
 4. Seuraa sähkötuntejasi Oma Diili -palvelusta.

Voit valita kahdesta eri sähkösopimuksesta: Netto Diili 24kk tai Hyvä Diili 24kk – molempiin sopimuksiin sisältyy sähköetu. Netto Diilin hinta määräytyy pörssisähkön mukaan ja Hyvä Diilin hinta on kiinteä 5,98 snt/kWt koko sopimuskauden. 

Kyllä, kiitos – 240 tuntia ilmaista sähköä

Fortum Vakaa – 6 kk ilman perusmaksua

Fortum Vakaa tarjoaa nyt uusille asiakkaille vakaan sähkösopimuksen sekä 6 kuukauden perusmaksut hintaan 0 €.

Fortum Vakaa on hinnaltaan selkeä sähkösopimus, joka maksaa 5,96 snt/kWh. Tiedät aina sähkön hinnan ennalta, sillä hinta on vakaa ja päivittyy säännöllisesti puolivuosittain. Lisäksi saat kampanjaetuna 6 kk perusmaksut 0 €, kun solmit sopimuksen Fortumin verkkopalvelussa.

Fortum Vakaa sähkösopimus on ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä se on 100 % hiilivapaa. Sähkösopimus on mahdollista tehdä kaikkialle Suomeen, paikkakunnasta riippumatta.

Päivitä Fortum Vakaa –sähkösopimukseen

 1. Siirry Fortum Vakaa -kampanjasivuille ja klikkaa ”Lunasta nettietu”.
 2. Täytä yhteystietosi kenttään ja hyväksy sopimus.
 3. Saat edun heti käyttöön. Sähkösopimus alkaa pikimmiten.

6 kuukauden perusmaksut 0 € Fortum Vaaka -sähkösopimuksella

Vertaile sähkön hinta ja säästä

Sähkön hintaa kannattaa säännöllisesti vertailla ja nykyinen sähkösopimus kilpailuttaa. Sähkön hinnoissa on eroja eri sähkönmyyjien kesken. Lisäksi monia kuluttajia kiinnostaa entistä enemmän uusiutuvan energian käyttö sähköntuotannossa.

Voit myös itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon kulutat sähköä ja kuinka suuri sähkölaskusi on. Sähkölaskun pienentäminen onnistuu mm. laskemalla huonelämpötilaa, pesemällä täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita, irrottamalla laitteiden laturit pistorasiasta käytön jälkeen tai suosimalla led-lamppuja valaistuksessa.

Kun vertailet sähkön hintaa, kiinnitä huomiota näihin asioihin:

 • nykyinen sähkön kulutuksesi – löytyy edellisestä laskustasi
 • sähkösopimuksen tyyppi – määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva?
 • sähkön energiantuotanto – fossiilista, uusiutuvaa vai ydinvoimalla tuotettua energiaa?
 • perusmaksu – kuinka suuri kuukausittainen maksu on?
 • sähkön kulutuksen hinta (snt/kWt)

Tutustu sähköetuihin, kilpailuta sähkösopimus ja vertaile sähkön hinta jo tänään.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 • Sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkön siirrosta ja veroista.

  Sähköenergian hinta koostuu usein kuukausittain maksettavasta kiinteästä perusmaksusta sekä kulutusmaksusta, joka riippuu omasta sähkön kulutuksestasi. Sähköenergian hinta on mahdollista kilpailuttaa, sillä eri sähkönmyyjien hinnat voivat erota toisistaan. Sähkön siirtomaksu sisältää sähköverkon ylläpidon sekä sähkön toimituksen kohteeseen. Siirtomaksu on kiinteä eikä sitä voi valitettavasti kilpailuttaa.

 • Sähkön siirtomaksun kerää sähköverkon omistaja, ja sitä käytetään sähköverkon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Sähkön siirtomaksu kattaa noin puolet sähkön kokonaiskustannuksista. 

  Siirtomaksu on kiinteä eikä sitä voi valitettavasti kilpailuttaa, sillä kohteen sijainti määrittää toimijan, jonka verkosta sähkö toimitetaan käyttökohteeseen. Verkkoyhtiötä ei ole valitettavasti mahdollista vaihtaa tai hintoja vertailla eri verkkoyhtiöiden kesken.

 • Pörssisähkön hinta muodostuu esimerkiksi Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin vuorokausimarkkinahinnan mukaan. Hintaa kutsutaan spot-hinnaksi ja se vaihtuu tunneittain.

  Sähkö on tavallisesti edullisinta yöaikaan ja viikonloppuisin, kun kysyntää on vähemmän. Pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto siinä tapauksessa, kun haluat ajoittaa sähkön käyttöä tiettyihin vuorokausiin ja näin merkittävästi alentaa sähkölaskua.

 • Sähköveromalli on kaksiportainen ja perustuu Lakiin sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta (1260/96). Yksityistaloudet kuuluvat sähköveroluokkaan 1, jolloin sähkövero on 2,79372 snt/kWh (alv 24 %). Lisäksi sähköstä tulee maksaa arvonlisäveroa, joka on 24 %.

 • Kyseessä on laissa (Lakiin sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta (1260/96)) määrätty velvoite kaikille sähkönsiirtoyhtiöille. Sähkönsiirtoyhtiö veloittaa laskun yhteydessä sähköveron, johon lisätään arvonlisävero. Näin kuluttaja maksaa veroa verosta.

 • Sähkön kilpailuttaminen onnistuu vertailemalla eri sähkönmyyjien sähkötarjouksia ja tekemällä uuden sähkösopimuksen valitun sähköyhtiön kanssa.