Kryptovaluutta – opas aloittelijoille, kuinka sijoittaa virtuaalivaluuttaan

Kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum, ovat yleistyneet viime vuosina. Sijoittaminen virtuaalivaluuttaan on helppo aloittaa, kun tietää perusteet. Opas auttaa selvittämään, mikä on krypto-lompakko, mistä ja miten kryptovaluuttoja voi ostaa sekä mitä kryptovaluuttojen verotuksesta pitää tietää.

Kryptovaluutta – mistä siinä on kyse?

Kryptovaluutan nimi tulee salauksen eli kryptauksen ja valuutan yhdistelmästä. Kryptovaluutat ovat lohkoketjuteknologian avulla rakennettua valuuttaa. Kryptovaluutta käyttää kehittynyttä ja monimutkaista matematiikkaa valuutan turvaamiseen varmistaen, niin ettei muilla ole pääsyä niihin. 

Kryptovaluutta turvaa myös käyttäjän henkilöllisyyden niin onnistuneesti ettei edes kryptovaluutan keksijän henkilöllisyyttä edelleenkään tiedetä varmaksi.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 328 arvosteluun.
powered by

Kuka keksi kryptovaluutat?

Bitcoin on kryptovaluutoista ehdottomasti tunnetuin, sillä kryptovaluuttojen kehitys lähti liikkeelle Bitcoinista.

Bitcoinin kehittäjä on tuntematon henkilö ja hänet tunnetaan ainoastaan koodinimellä Satoshi Nakamoto. Satoshi voi todellisuudessa olla yksi henkilö, joukko ohjelmoijia, tai jopa valtion tiimi. Satoshi julkaisi 9-sivuisen asiakirjan vuonna 2008, jossa kuvataan yksityiskohtaisesti, miten Bitcoin-järjestelmä toimi. Kuukausia myöhemmin, vuonna 2009, itse ohjelmisto julkaistiin.

Mihin kryptovaluuttaa käytetään?

Kryptovaluutat ovat edullinen ja nopea maksutapa. Kun teet siirron vaikka toiselle puolelle maailmaa, rahasi voi saapua vastaanottajalle sekunneissa – murto-osalla kansainvälisten pankkisiirtojen kustannuksista.

Kryptovaluuttaa voi käyttää moniin tarkoituksiin, kuten siirtää ystäville osuutena ravintolaillasta, tehdä ostokset, varata lennot tai vaikka maksaa seuraavan ulkomaanmatkan. Koska kryptot ovat digitaalisia, niitä voi lähettää nopeasti ympäri maailmaa palveluntarjoajille, ystäville tai perheenjäsenille. Kryptovaluutta kiinnostaa myös sijoittajia uutena mielenkiintoisena teknologiana ja valuuttana.

Oletko aikeissa ostaa kryptovaluuttoja? – Vertailussa kryptovaluuttojen kaupankäyntisovellukset

Miten kryptovaluutta toimii?

Toisin kuin perinteiset verkkomaksujärjestelmät, kuten pankkisiirrot tai luottokorttimaksut, kryptovaluutat toimivat ilman organisaatiota. Perinteiset verkkomaksujärjestelmät ovat organisaatioiden omistuksessa. Organisaatiot pitävät rahaa puolestasi, ja sinun on pyydettävä heitä siirtämään se puolestasi, kun haluat käyttää sitä.

Kryptovaluutat toimivat ilman organisaatiota täysin käyttäjien varassa. Käyttäjät ovat yhteydessä toisiinsa täysin ilman välikäsiä verkkoyhteyden avulla ympäri maailmaa.

Kryptovaluutat eroavat perinteisestä digitaalisesta valuutasta itsenäisyytensä tuomien hyötyjen ansiosta. Kryptovaluutan käyttöä ei voi kukaan säädellä eikä siihen tarvitse lupaa. Kukaan ei voi myöskään estää ketään käyttämästä kryptovaluuttaa. Keskitetyt maksupalvelut ja pankit voivat puolestaan jäädyttää tilejä tai estää tapahtumia.

Kryptovaluuttaverkko on myös täysin sensuuria kestävä. Verkon suunnittelutavan vuoksi hakkereiden tai muiden hyökkääjien on käytännössä mahdotonta sammuttaa sitä.

Yleisimmät kryptovaluutat

Kryptovaluuttoja on nykyään tuhansia ja luettelon laatiminen kaikista erilaisista kryptovaluutoista veisi meiltä viikkoja. Bitcoin on kryptovaluutoista tunnetuin. Bitcoin tarjosi perustan monille muille kryptovaluutoille ja on edelleenkin yksi suosituimmista kryptovaluutoista. Lisäksi tutustumme ethereumiin, litecoiniin, rippleen ja stellar lumensiin.

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin oli ensimmäinen kryptovaluutta, joka julkaistiin vuonna 2008 ja käynnistettiin vuonna 2009. Se tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden lähettää ja vastaanottaa digitaalista rahaa, bitcoineja.

Bitcoinin hyödyt tekevät siitä houkuttelevan käyttökohteen, sillä sitä ei voi sensuroida, siirrot eivät ole kopioitavissa ja liiketoimet voidaan tehdä milloin tahansa, mistä tahansa. Bitcoin on hajautettu, sensuuriresistentti, turvallinen ja toimii valtioiden rajojen yli. Tämän vuoksi se toimii hyvin esimerkiksi kansainvälisissä rahalähetyksissä ja maksuissa, joissa henkilöt eivät halua paljastaa henkilöllisyyttään, kuten he tekisivät pankki- tai luottokortilla maksaessa.

Miten Bitcoin toimii?

Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketjuteknologian perusteet ovat armollisen suoraviivaiset. Mikä tahansa annettu lohkoketju koostuu yhdestä erillisten tietolohkojen ketjusta, jotka on järjestetty kronologisesti. Periaatteessa nämä tiedot voivat olla mitä tahansa merkkijonoja 1 ja 0 välillä, mikä tarkoittaa, että ne voivat sisältää sähköposteja, sopimuksia, maanomistuksia tai joukkovelkakirjoja.

Teoriassa mikä tahansa kahden osapuolen välinen sopimus voidaan luoda lohkoketjuun, kunhan molemmat osapuolet sopivat sopimuksesta. Tämä poistaa kolmannen osapuolen tarpeen osallistua sopimuksiin. Lisäksi prosessi avaa mahdollisuuksien maailman, mukaan lukien vertaisverkkotuotteet, kuten lainat tai hajautetut säästöt ja sekkitilit, joissa pankeilla tai välittäjillä ei ole merkitystä.

Bitcoiniin sijoittaminen

Useat eivät käytä bitcoineja päivittäisiin ostoksiin, vaan päättävät sijoittaa niihin ja säilyttää niitä pitkällä aikavälillä. Bitcoin arvo onkin noussut huimasti vuodesta 2008. Bitcoin kurssi ohjailee myös muiden kryptovaluuttojen kurssia ja on näin yksi sijoittajien tärkeimmistä kryptovaluutoista.

Bitcoinille on annettu lempinimi digitaalinen kulta, koska käytettävissä on rajoitetusti kolikoita. Jotkut sijoittajat pitävät Bitcoinia arvon säilyttäjänä. Koska sitä on vähän ja vaikea tuottaa, sitä on verrattu jalometalleihin, kuten kultaan tai hopeaan. Bitcoiniin sijoittaneet uskovat, että nämä piirteet – yhdistettynä maailmanlaajuiseen saatavuuteen ja korkeaan likviditeettiin – tekevät siitä ihanteellisen välineen varallisuuden varastointiin pitkäksi aikaa.

Mikä on Ethereum?

Ethereum on toiseksi tunnetuin kryptovaluutta ja rakentuu samankaltaisen teknologian pohjalle kuin Bitcoin. Ethereumin toiminta perustuu hajautukseen ja on kuin kannettava tietokone, joka toimii samanaikaisesti tuhansilla koneilla ympäri maailmaa, mikä tarkoittaa, että sillä ei ole omistajaa vaan se toimii käyttäjiensä avulla.

Ethereumin, kuten Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen, avulla voit siirtää digitaalista rahaa. Se pystyy kuitenkin tekemään paljon enemmän – käyttäjä voi ottaa käyttöön oman koodin ja olla vuorovaikutuksessa muiden käyttäjien luomien sovellusten kanssa.

Ethereumin hyödyt

Joustavuutensa ansiosta Ethereumissa voidaan rakentaa erilaisia kehittyneitä ohjelmia ja projekteja. Ethereumin taustalla kehittäjät voivat luoda ja käynnistää koodin, joka kulkee hajautetussa verkossa keskitetyn palvelimen sijasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa missä tahansa voi rakentaa sovelluksia, joita ei voi viedä offline-tilaan.

Ethereum tallentaa siirron arvon, jolloin nämä sovellukset voivat asettaa ehtoja arvon siirtämiselle. Kutsumme sovelluksia muodostavia ohjelmia älykkäiksi sopimuksiksi. Useimmissa tapauksissa ne voidaan asettaa toimimaan ilman ihmisen väliintuloa. Ymmärrettävästi "ohjelmoitavan rahan" idea on kiehtonut käyttäjiä, kehittäjiä ja yrityksiä ympäri maailmaa ja tehnyt Ethereumista kiinnostavan sijoitus- ja projektikohteen.

Litecoin

Tunnetuimpien kryptovaluuttojen joukkoon mahtuu myös Litecoin, Ripple ja Stellar Lumens.

Vuonna 2011 lanseerattu Litecoin on vaihtoehtoinen kryptovaluutta, joka perustuu Bitcoinin malliin. Litecoin perustuu avoimen lähdekoodin maailmanlaajuiseen maksuverkkoon, jota mikään keskusviranomainen ei valvo. Litecoin eroaa Bitcoinista nopeammalla lohkojen muodostusnopeudella ja salauksen käytöllä todisteena tapahtumasta.

Litecoin lanseerattiin tavoitteena olla "hopea" Bitcoinin "kullalle", ja se onkin saanut paljon suosiota alusta lähtien.

Litecoin kehitettiin parantamaan Bitcoinin puutteita, ja se on ansainnut teollisuuden tuen sekä suuren kauppavolyymin ja likviditeetin vuosien varrella. Litecoin kurssi seuraa Bitcoinin kurssin kehitystä volyymin ja likviditeetin kehityksen ohella ja on ansainnut paikkansa useiden sijoittajien salkussa.

Ripple

Ripple on teknologia, joka toimii sekä kryptovaluuttana että digitaalisena maksuverkostona finanssitransaktioille. Ripple tunnetaan paremmin digitaalisesta maksuprotokollastaan kuin kryptovaluutastaan. Ripple toimii avoimen lähdekoodin ja käyttäjältä käyttäjälle hajautetun alustan päällä, joka mahdollistaa saumattoman rahansiirron missä tahansa muodossa, olipa kyseessä sitten USD, EUR, Litecoin tai Bitcoin.

Ripple-verkko toimii hieman eri tavalla kuin Bitcoin. Sen tapahtumat tukeutuvat konsensusprotokollaan vahvistaakseen tilin saldot ja tapahtumat järjestelmässä. Konsensus pyrkii parantamaan järjestelmän eheyttä estämällä kaksinkertaisen käytön. Vahvistukset ovat välittömiä ja kestävät noin 5 sekuntia. Ripple kehittää teknologiaa pankki- ja maksujärjestelmille ja on yksi tunnetuimista teknologioista.

Stellar Lumens

Stellar Lumens on Ripplen kaltainen lohkoketju pohjainen maksuprotokolla, joka pyrkii ratkaisemaan globaaleja rahansiirto-ongelmia. Organisaation valuutalla, jota kutsutaan Lumeniksi, käydään kauppaa symboleilla XLM useissa kryptovaluutatapörsseissä.

Lumeneita voivat käyttää Stellar-verkoston kauppiaat, mikä on blockchain-pohjainen hajautettu maksuprotokolla, joka yhdistää pankkeja, maksujärjestelmiä ja helpottaa käyttäjien välisiä omaisuuserien arvon siirtoja ja maksuja.

Stellar Lumens on Ripplen suurin kilpailija, joka perustuu muiden kryptovaluuttojen tavoin avoimeen lähdekoodiin. Näin kuka tahansa voi hyödyntää sitä ja tehdä oman versionsa.

Kryptovaluuttojen kaupankäyntisovellukset vertailussa

Kryptovaluuttakurssit

Sijoittaminen kryptovaluuttoihin

Kryptovaluutta kurssit ovat olleet kovassa nousussa viime vuosien ajan ja näin lisänneet sijoittajien kiinnostusta niin pitkäaikaissijoituksissa kuin kurssin vaihtelua hakevien päivittäissijoittajien keskuudessakin.

Kryptovaluuttojen kurssit seuraavat vahvasti Bitcoinin kurssin kehitystä, mutta ovat riippuvaisia myös oman teknologian kehityksestä ja käytettävyydestään.

Kurssin hinta määräytyy pääasiassa kysynnän ja tarjonnan tasapainon perusteella. Toisin sanoen kryptovaluutta kurssit riippuvat ostajista ja myyjistä.

Kryptovaluuttojen kurssien arvon perustekijöitä on aina monia, kuten talouden tila, markkinoiden liikehdintä ja uutisointi. Lisäksi kryptovaluutta kurssiin voi liittyä teknisiä tekijöitä, kuten kryptovaluutan markkina-arvo. Nämä ovat kuitenkin vain huomioon otettavia tekijöitä. Se, mikä todella määrittää kryptovaluutan kurssin hinnan tietyllä hetkellä, on yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan tasapaino.

Kryptovaluutta ostaminen

Kryptovaluutat ovat kiinnostava sijoituskohde viimeaikaisen arvon nousunsa ansiosta ja kauppapaikkoja löytyykin jo satoja. Kryptomaailma on vielä nuori ja alan sääntely on vasta alkutekijöissään, minkä vuoksi sijoittajan tulee huolehtia turvallisuudesta sopivaa kryptopörssiä valitessa.

Turvallisimpia vaihtoehtoja kryptopörsseille ovat alan isoimmat ja kokeneimmat tekijät kuten Binance, Kraken ja Uphold sekä kotimaiset ja suomalaisten suosimat kryptovaluuttapörssit Coinmotion ja NorthCrypto.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kryptovaluutoista

  • Kryptovaluutta on digitaalista valuuttaa. Kryptovaluutta perustuu salausalgoritmiikkaan ja rakentuu julkisille ja yksityisille avaimille, joilla siirretään arvoa henkilöltä toiselle täysin anonyymisti.

  • Kryptovaluuttojen käyttöön on kehitetty useita palveluja kuten luottokortin kaltainen Revolut. Useimmissa maksupalveluissa voit ostaa kryptovaluuttoja sekä tehdä ostoksia kryptovaluutoilla sekunneissa luottokortin tavoin.

  • Digitaalisen valuutan käyttämiseen tarvitaan digitaalinen lompakko. Kryptovaluuttalompakko on digitaalinen lompakko, jonka avulla digitaalista valuuttaa voi siirtää lompakosta toiseen, eri pörssien välillä sekä siirtää maksupalveluiden kautta käytettäväksi.

    Lyhyesti sanottuna kryptovaluutta lompakko on työkalu, jota voit käyttää vuorovaikutuksessa lohkoketjuverkon kanssa. On olemassa erilaisia lompakoita, erityyppisille valuutoille ja on tärkeää käyttää aina oikealle valuutalle suunnattua lompakkoa.

  • Kryptovaluutat ovat kiinnostava sijoituskohde viimeaikaisen arvon nousunsa ansiosta ja kauppapaikkoja löytyykin jo satoja. Kryptomaailma on vielä nuori ja alan sääntely on vasta alkutekijöissään, minkä vuoksi sijoittajan tulee huolehtia turvallisuudesta sopivaa kryptopörssiä valitessa.

    Turvallisimpia vaihtoehtoja kryptopörsseille ovat alan isoimmat ja kokeneimmat tekijät kuten Binance, Kraken ja Uphold sekä kotimaiset ja suomalaisten suosimat kryptovaluuttapörssit Coinmotion ja NorthCrypto.

Sijoitusstrategia kryptovaluutoissa

Kryptosijoittajan on hyvä lähteä liikkeelle perusteista tutustumalla eri sijoituskohteisiin sekä markkinatrendeihin. Strategian luomalla sijoittaja määrittää oman sijoitusstrategian sekä sijoituskohteet.

Vertailemalla useita sijoitusstrategioita ja teorioita, löytää usein itselleen sopivimman tavan sijoittaa kryptovaluuttaan. Virtuaalivaluutta nähdään edelleen riskisijoituksena huomattavien kurssin muutosten vuoksi.

Markkinoilta löytyy myös useita arvottomia sijoituskohteita, minkä vuoksi aloittelevan sijoittajan kannattaa pysyä kryptopörssin tarjoamissa tutuissa vaihtoehdoissa.

Kryptosijoittajien keskuudessa on yleinen sanonta: tutki ennen kuin sijoitat mihinkään. Eli ennen kuin sijoittaa tiettyyn projektiin tai valuuttaan, on aina varmistettava, että tietää mistä on kyse ja mihin on sijoittamassa sekä varmistettava tietonsa useammasta lähteestä. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on sijoitustoimintaa, johon liittyy riskejä. Voi siis olla, että et koskaan saa sijoittamiasi rahoja takaisin.

Kryptovaluutta verotus

Suomen Verohallinto määritti vuonna 2018 että virtuaalivaluuttoja verotetaan muiden finanssi-instrumenttien tavoin. Linjauksessaan verohallinto ilmoitti, että luovutustappiot eivät olisi vähennyskelpoisia.

Vuoden 2019 uusi linjaus päivitti ohjeen virallisella korjauksella toteamalla, että realisoitunut tappio vähennetään luovutustappiota koskevien säännösten mukaisesti.

Kryptovaluutat ovat tuloverolain mukaista omaisuutta

Kryptovaluuttoja pidetään tuloverolain mukaisena omaisuutena, mutta niitä ei kuitenkaan pidetä arvopapereina. Kryptovaluuttaa ei voi rinnastaa verotuksessa virallisiin valuuttoihin tai muihin maksuvälineisiin. Kryptovaluutan käyttöä ei ole rajoitettu ja sen käyttö kuuluu osapuolten sopimusvapauden piiriin.

Koska kryptovaluutta on tuloverolaissa määriteltyä omaisuutta, mutta ei virallinen maksuväline, sen käyttäminen missä tahansa tilanteissa on verotuksen realisoiva tapahtuma.

Kryptovaluutan arvonmuutos realisoituu verotettavaksi aina erikseen, esimerkiksi sillä hetkellä, kun kryptovaluutta vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan. Lisäksi veroa täytyy maksaa silloin, kun kryptovaluutasta luovutaan siirtämällä se toiselle osapuolelle hankkimalla joitakin hyödykkeitä tai palveluita, sekä silloin kun kryptovaluutta vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan.

Kryptovaluutan käyttö realisoituu verotettavaksi joka siirrolla

Verotuksessa jokaista verotuksen realisoivaa käyttö-, myynti- tai vaihtotapahtumaa käsitellään erillisenä tapahtumana.

Lähtökohtaisesti jokainen kryptovaluutan käyttötilanne realisoi verotuksessa kryptovaluutan arvonnousun tai -laskun.

Jos käytetty kryptovaluutta on hankittu useassa erässä, jokaisesta erästä realisoituva arvonnousu tai -lasku on laskettava erikseen. Arvonmuutosta laskettaessa kryptovaluutat katsotaan käytetyksi siinä järjestyksessä kuin sijoittaja on ne hankkinut, jos hän ei muuta näytä.

Oletko koskaan ostanut kryptovaluuttoja?