Näin lainojen kanssa kannattaa toimia koronan heikentäessä talousnäkymiä

Katso vinkit ja ohjeet, kuinka kuluttajan kannattaa toimia nykyisten lainojen kanssa tiukentuvassa taloustilanteessa.

5 vinkkiä ja ohjetta, jolla helpotat koronaviruksen aiheuttamaa epävarmaa henkilökohtaista taloustilannetta

1. Hyödynnä maksu- tai lyhennysvapaat kuukaudet

Monet pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainoille maksu- tai lyhennysvapaita kuukausia. Lyhennysvapaita kuukausia voi saada asuntolainojen lisäksi myös mm. kulutusluotolle tai autorahoitukselle. Lyhynnysvapaiden kuukausien seurauksena luoton laina-aika pitenee ja korkoa maksetaan myös lyhennysvapaiden kuukausien aikana.

2. Ennakoi ja reagoi nopeasti

Jos näyttää siltä, että lainan lyhentäminen ei onnistu sovittujen maksuerien mukaisesti, kannattaa lyhennysaikataulun muutoksista tai maksuvapaista kuukausista neuvotella hyvissä ajoin. Kuluttajan neuvotteluasema heikkenee lähes poikkeuksetta heti, jos tällä on erääntyneitä maksuja.

3. Suojele puskurirahastoasi

Omia säästöjä tai puskurirahastoa kannattaa suojella epävarmoina aikoina.

Myös säästöjen käyttämistä arkisten kulujen kattamiseen kannattaa harkita, mikäli muita vaihtoehtoja on olemassa. Mahdollisen työttömyyden sattuessa kohdalle, on ulkopuolisen rahoituksen saaminen vaikeaa ja tällöin kertyneet säästöt tulevat tositarkoitukseen.

4. Järjestele ja yhdistä nykyiset velat

Mikäli sinulla on olemassa olevia lainoja, luottokortteja tai osamaksusopimuksia, nämä kannattaa yhdistää yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tällöin maksettavaksesi jää yhden lainan kuukausierät, milloin kokonaiskustannukset lähes poikkeuksetta supistuvat.

Aivan kuten lyhennys- tai maksuvapaista sopiminen, myös lainojen yhdistäminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Mikäli nykyisissä lainoissa tai luotoissa on maksuja rästissä, on lainojen yhdistäminen paljon vaikeampaa.

5. Muista, että lainan voi maksaa takaisin etuajassa

Kuluttajille myönnettävien lainojen korot lasketaan vain käytetylle lainasaldolle. Mikäli taloudellinen tilanne sallii, voit aina maksaa lainan etuajassa takaisin tai lyhentää sitä sovittua suuremmissa erissä. Tällöin maksettavaksesi jää korot vain siltä ajalta, kun laina oli käytössäsi.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.