Kannattaako yrityslainaa nostaa epävarmassa taloustilanteessa?
Takaisin blogiin

Kannattaako yrityslainaa nostaa epävarmassa taloustilanteessa?

Maailmantalouden epävarma tilanne haastaa yritysten liiketoimintaa ja luo painetta yrityslainan nostamiseen.

Maailmantalouden epävarma tilanne haastaa paitsi kuluttajia myös yrityksiä. Inflaatio eli tavaroiden ja palvelujen laaja-alainen hintojen nousu laskee euron arvoa ja vaikuttaa siten taloudellisiin päätöksiin. Inflaation oletuksena on, että yritysten investointihalukkuus laskee, mutta toisaalta kaikkia investointeja ei ole järkevää lykätä.

Yritykset kohtaavat toiminnassaan lähes väistämättä tilanteita, joissa ulkopuolinen rahoitus tulee tarpeeseen. Yrityslainan avulla yritys voi toteuttaa erilaisia hankintoja, jotka tukevat liiketoimintaa ja sen kehittymistä. Yrityslaina sopii niin pitkä- kuin lyhytaikaiseen tarpeeseen ja sitä voidaan hakea yrityksen määrittelemälle lainasummalle ja laina-ajalle.

Lainan ottaminen vaatii aina harkintaa, ja maailman epävakaan taloudellisen tilanteen keskellä päätöksiin saatetaan käyttää yhä enemmän aikaa. Käymme tässä artikkelissa läpi, miten epävarma taloustilanne on vaikuttanut yritysten investointeihin ja millaisiin rahoitustarpeisiin yrityslainat sopivat.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 296 arvosteluun.
powered by

Yritykset pyrkivät säästämään, mutta investointeja jatketaan

Helsingin Sanomat uutisoi lokakuun alussa, että OP:n tekemän yrityskyselyn mukaan kiihtynyt inflaatio on jo ajanut suomalaisia yrityksiä tekemään säästötoimia. Säästötoimet eivät kuitenkaan kosketa investointeja, vaan niiden tekeminen jatkuu lähes normaalisti. 

Erilaiset kriisit ovat heilutelleet markkinoita viime vuosina: esimerkiksi koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota ovat pakottaneet yritykset reagoimaan muuttuviin tilanteisiin yhä nopeammin. OP:n yrityskyselyn mukaan suuret yritykset tekevät kuitenkin pidemmän aikavälin investointeja, joihin äkillinen markkinoiden heilahtelu ei vaikuta.

OP:n tekemän selvityksen mukaan yrityslainojen kysyntä on eniten kasvussa lyhytaikaisten rahoituspyyntöjen osalta. Tällaisia rahoituspyyntöjä tulee erityisesti energiayhtiöiltä. Myös uusiutuvaan energiaan kohdistuvat investoinnit ovat nousussa yritysten prioriteettilistoilla.

Millaiseen tilanteeseen yrityslaina sopii?

Yrityslainan avulla yrityksesi voi esimerkiksi mahdollistaa suunnitellut investoinnit, kuten  laitehankinnat tai henkilöstön palkkaamisen. Yrityslaina sopii myös esimerkiksi hetkellisen kassavajeen paikkaamiseen. Mikäli yrityksesi taloustilanne on kunnossa ja tarve lainalle on todellinen, yrityslainan ottaminen voi olla hyvä ratkaisu liiketoiminnan tukemiseen.

Muita yrityslainan käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi:

  • markkinointi
  • varaston täyttö
  • käyttöpääoma
  • aiemman velan uudelleenrahoitus
  • tilojen laajentaminen tai uusiminen.

Yrityslainaa haettaessa lainan pääasiallinen tarkoitus on ilmoitettava. Mikäli yrityslainaa haetaan useampaa käyttötarkoitusta varten, lainahakemuksessa ilmoitetaan se hanke, johon suurin osa myönnetystä rahoituksesta aiotaan käyttää.

Epävakaa taloustilanne voi aiheuttaa epävarmuutta myös yrityslainan takaisinmaksuun. Osa lainanmyöntäjistä tarjoaa kuitenkin yrityslainalle maksuvapaita kuukausia. Yrityslainan voi myös usein maksaa takaisin etuajassa ilman erillistä veloitusta. Mahdollisuudet maksuvapaisiin kuukausiin sekä ennenaikaiseen takaisinmaksuun kirjataan lainatarjoukseen.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Kuka voi hakea yrityslainaa?

Kaikki suomalaiset, kaupparekisterissä olevat luottokelpoiset yritykset voivat hakea lainaa. Henkilöllä, joka hakee yritykselle lainaa, tulee olla nimenkirjoitusoikeus.

Yrityslainaa voivat seuraavat yhtiömuodot:

  • osakeyhtiö
  • asunto-osakeyhtiö
  • osuuskunta
  • kommandiittiyhtiö
  • avoin yhtiö
  • toiminimen omaava yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Myös uudet yritykset voivat hakea yrityslainaa. Rajallinen rahoitus on usein aloittavan yrittäjän toiminnan esteenä ja tarve lisärahoitukselle voi olla suuri jo yritystoiminnan alussa. Joissain tapauksissa yritykseltä saatetaan odottaa usean vuoden toimintahistoriaa yrityslainan saamiseksi, mutta Sortterin kautta myös uudet yritykset voivat hakea lainaa toimintansa kasvattamiseen ja vakiinnuttamiseen.

Yrityslainan hintaan vaikuttaa lainan korko

Lainan hinta muodostuu lainasummasta sekä lainan korosta. Mitä todennäköisempänä lainanmyöntäjä pitää lainasumman takaisinmaksun toteutumista sovitun mukaisesti, sitä alhaisemmalla korolla yrityslaina on mahdollista saada.

Yrityslainan korkoon vaikuttaa merkittävästi kolme tekijää: 

  1. yrityksen taloudellinen tilanne
  2. historia
  3. rahoitustarve. 

Tärkein korkoon vaikuttavista tekijöistä on yrityksesi taloudellinen tilanne. Vakaa kassavirta ja helposti ennustettavissa oleva liiketoiminta edesauttavat yrityslainan saamista pienemmällä korolla. Vastaavasti korkoprosentti on useimmiten korkeampi yrityksellä, jonka toiminnan jatkuvuus tai lainan takaisinmaksukyky aiheuttavat epävarmuutta lainanmyöntäjälle.

Yrityksen historia vaikuttaa myös tulevaisuuteen: mitä huolellisemmin raha-asiat on hoidettu menneisyydessä, sitä paremmat mahdollisuudet hyvän lainatarjouksen saamiseen ovat. Myös vastuuhenkilöillä on merkitystä lainan korkoon: jos vastuuhenkilöillä on yritysyhteyksiä hyvin hoidettuihin yrityksiin, voivat ne vaikuttaa laskevasti lainan korkoon.

Yrityksen rahoitustarve eli lainan suuruus vaikuttaa myös osaltaan lainan korkoon. Pienemmästä lainasta joutuu usein maksamaan korkeampaa korkoa kuin suuresta lainasta. Myös maksuaika voi vaikuttaa yrityslainan korkoon.

Etsitkö edullista yrityslainaa?

Yrityslainat kannattaa vertailla

Yrityslaina on turvallinen ratkaisu myös epävarmassa taloustilanteessa, kunhan mitoitat lainasumman ja lainan takaisinmaksuajan oikein. Yrityslainat kannattaa vertailla, koska vain siten löydät yrityksellesi parhaan vaihtoehdon etkä maksa turhasta. Laina halvimmalla korolla ei aina ole paras ja edullisin vaihtoehto, vaan koron lisäksi on huomioitava myös muut mahdolliset lainaan liittyvät kustannukset, kuten avauspalkkiot ja tilinhoitomaksut. 

Yrityslainan korkoihin ja kuluihin voivat vaikuttaa:

  • yrityslainan summa
  • maksuaika
  • vastuuhenkilön luottokelpoisuus
  • yrityksen maksuvalmius
  • yrityksen tulevaisuuden näkymät.

Yrityslainaa vertailtaessa kannattaa ottaa huomioon myös korkoprosentti, sillä luotonmyöntäjät voivat ilmoittaa sen hieman toisistaan poikkeavasti. Osa lainanmyöntäjistä ilmoittaa tarjotun koron vuosikorkona, kun taas joissain lainatarjouksissa saatetaan vuosikoron sijaan puhua kuukausikorosta.

Mikäli vertailet keskenään sellaisia lainatarjouksia, joissa on toisistaan poikkeava korkojakso, kannattaa yrityslainan korko laskea yhdenmukaiseksi eri tarjousten välillä. Käytännössä saat laskettua vuosikoron kertomalla kuukausikoron kahdellatoista tai vastaavasti jakamalla vuosikoron kahdellatoista.

Yrityslainaa voi saada nopeallakin aikataululla

Yrityksesi lainatarve voi ilmaantua eteen nopeastikin, mutta onneksi yrityslainaa on usein mahdollista saada nopeallakin aikataululla. Sortterin yhteistyökumppanit vastaavat lainahakemuksiin arkisin heti saman päivän aikana ja laina siirretään yrityksen käyttöön jopa hakemuksen hyväksymispäivänä.

Jos haluat saada rahat yrityksen tilille nopeasti, kannattaa tarpeelliset asiakirjat etsiä valmiiksi jo etukäteen. Useimmat lainanmyöntäjät tarvitsevat asiakirjoista ilmeneviä tietoja luottopäätöksen tekemiseen.

Etsi nämä asiakirjat valmiiksi yrityslainaa hakiessasi:

  • tilikauden kirjanpito
  • tuorein tilinpäätös
  • kirjanpidon väliajo, mikäli viimeisimmästä tilinpäätöksestä on kulunut yli 3 kuukautta.

Kilpailuta yrityslainat helposti Sortterilla

Yrityslainojen vertailu kuulostaa työläältä ja voi todellisuudessa ollakin hidasta sekä viedä aikaa pois olennaisesta eli yrityksesi pyörittämisestä. Sortterin kautta saat kuitenkin yhdellä hakemuksella useita yrityslainatarjouksia nopeasti, usein jopa saman päivän aikana.

Huomioi nämä yrityslainaa hakiessasi:

  • Voit saada vakuudetonta yrityslainaa jopa 250 000 euroon asti
  • Yli 250 000 euron lainasummiin tarvitaan yleensä myös reaalivakuus.
  • Takaisinmaksuaika on 1–36 kuukautta.
  • Yrityslainojen kilpailuttaminen ja vertailu on täysin maksutonta.

Yrityslainahakemuksen täyttäminen on yksinkertainen prosessi eikä pelkkä hakeminen velvoita yritystäsi ottamaan lainaa. Sortterin reilun lainavertailun periaatteiden mukaisesti järjestämme lainatarjoukset aina edullisuusjärjestykseen.

Näin haet yrityslainaa:

  1. Täytä hakemus huolellisesti.
  2. Vertaile saamasi tarjoukset.
  3. Nosta rahat tilille.
Takaisin blogiin