Nainen puistonpenkillä
Takaisin blogiin

Yleisimpiä kysymyksiä Sortterin lainalaskurista

Erilaisia laskureita on nykyään netissä paljon, mutta kuinka luotettavia ne ovat ja mitä niitä käytettäessä pitää tietää? Jos nämä asiat mietityttävät Sortterin lainalaskurin kohdalla, tästä artikkelista löydät vastauksia kysymyksiisi.

Lainan ottaminen on iso päätös, joten sitä kannattaa aina suunnitella huolellisesti ennakkoon. Sortterin lainalaskurin tarkoitus on helpottaa tätä pohdintaa ja auttaa havainnollistamaan, mitä lainan ottaminen käytännössä tarkoittaa. Sortterin lainalaskurilla saat suuntaa antavan tuloksen nopeasti.

On esimerkiksi tärkeää hahmottaa, kuinka paljon lainan lyhentäminen tuntuu omassa taloudessasi kuukausitasolla ja minkä verran lainaa on tämänhetkisessä tilanteessasi ylipäänsä mahdollista saada. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, mikäli sitten päädyt lainalaskurin antaman tulosten ja oman harkintasi perusteella lainan ottamaan. 

Ihmiset ovat jo aika tottuneita erilaisten laskureiden käyttöön ja hyödyntävät niitä mielellään. Laskureita on kuitenkin hyvin monenlaisia. Siksi on myös viisasta perehtyä siihen, millaisen tiedon varassa niiden laskelmat syntyvät ja kuinka kattavan kuvan ne loppujen lopuksi antavat todellisuudesta. 

Keräsimme tähän artikkeliin usein kysyttyjä kysymyksiä, joita asiakkaamme ovat esittäneet Sortterin lainalaskurista ja vastasimme niihin kootusti. Jos miettimääsi kysymykseen ei tästä listasta löydy vastausta, asiakaspalvelumme voi auttaa asiassa.

1. Mikä on lainalaskuri ja mihin sitä käytetään?

Lainalaskuri on yksinkertainen ja nopeakäyttöinen työkalu, joka kertoo, kuinka paljon lainaa voisit todennäköisesti saada oman tulotasosi ja säännölliset menosi huomioon ottaen. 

Laskuri kertoo myös sen, kuinka paljon mahdollinen lainasi tulee kaikkine kuluineen maksamaan. Tämä on tärkeää, jotta saat tarpeeksi tarkan kuvan siitä, millaiset vaikutukset suunnittelemalla lainalla on kokonaisuudessaan talouteesi. 

Sortterin lainalaskuri toimii kätevästi liukusäätimillä, joiden avulla voit helposti katsoa, miten vaikkapa laina-ajan tai korkoprosentin muuttaminen vaikuttaa kuukausilyhennykseen tai lainan kustannuksiin. 

2. Mitä tietoja lainalaskuri tarvitsee?

Sortterin lainalaskuriin tarvitset seuraavat tiedot: 

  • Haluamasi lainasumma. Summa voi olla mitä tahansa 1 000–250 000 euron väliltä, 500 euron tarkkuudella.
  • Laina-aika. Maksimiaika laina-ajassa on 25 vuotta.
  • Korko. Voit määritellä koron välille 0–20 %, prosentin sadasosan tarkkuudella. 
  • Muut kustannukset. Lainan perustamiskustannus-kohtaan tulevat lainan ottamiseen liittyvät kertaluontoiset kulut, ja tilinhoitomaksu-kohtaan kuukausittaiset kulut.

3. Saako laskurilla selville todellisen vuosikoron ja kaikki lainaan liittyvät kulut?

Lainalaskuri kertoo myös lainan todellisen vuosikoron, joka tarkoittaa lainan tai luoton kokonaiskustannuksia. Todelliseen vuosikorkoon sisältyvät korot ja kaikki lainan kustannukset avausmaksuista tilinhoitomaksuihin.

Todellinen vuosikorko on luotettavin vertailuluku lainojen vertailussa, sillä se kertoo lainan kokonaiskustannukset. Sortter vertailee lainat aina todellisen vuosikoron mukaan. Sinun ei siis tarvitse miettiä, onko edullisimmalta näyttävä lainatarjous oikeasti vaihtoehdoista se kannattavin.

Lainan ottajan kannalta on tärkeää tietää todellinen vuosikorko, ja myös EU-direktiivi ja kuluttajansuojalaki vaativat, että pankit kertovat todellisen vuosikoron selkeästi lainailmoituksissaan. Me Sortterilla haluamme korostaa todellisen vuosikoron merkitystä lainojen vertailussa.

Sortterin lainalaskurissa todellinen vuosikorko näkyy erillisenä rivinä, kun syötät laskuriin kaikki kysytyt lainasi tiedot.

4. Kertooko lainalaskuri lainanlyhennysten maksuaikataulun ja kuukausierän?

Lainan ottamista suunnittelevan on olennaista tietää, miten lainan lyhentäminen jakautuu kuukausitasolle. Lainalaskuri, jossa näkyy maksuaikataulu kuukausierineen, helpottaa tulevan hahmottamista yksityiskohtaisesti. 

Sortterin lainalaskuri näyttää seuraavat tiedot:

  • lainanlyhennyksen kuukausierän
  • maksuerien määrän.

Lainalaskuri antaa laskelman olettaen, että lainaa maksetaan takaisin tasalyhennyksinä. Toista lyhennystapaa, annuiteettia, lainalaskuri ei huomioi. Annuiteetissa maksuerä suurenee koron noustessa ja pienenee sen laskiessa, mutta laina-aika pysyy vakiona.

5. Kertooko lainalaskurin tulos luotettavasti lainansaannin mahdollisuuden?

Sortterin lainalaskuri on tarkoitettu avuksi suunnitellun lainan kustannusten ja takaisinmaksun arviointiin ja hahmottamiseen. Sen kautta lainahakemusta ei välitetä pankeille tai rahoituslaitoksille, vaan hakemus on tehtävä erikseen. 

Lainalaskurin tulos on myös aina suuntaa antava eikä se takaa sitä, myöntävätkö Sortterin vertailussa mukana olevat pankit ja rahoituslaitokset sinulle lainaa. Tämä asia selviää vasta, kun lähetät kauttamme lainahakemuksen.  

6. Sitooko lainalaskurin käyttäminen ottamaan lainan?

Lainalaskuria voi käyttää kuka tahansa eikä se sido millään tavalla käyttämään Sortterin palveluita. Laskurin avulla voit aivan hyvin vertailla myös suoraan pankeilta saamiasi lainatarjouksia tai suunnitella esimerkiksi sitä, millaisella laina-ajalla sinun kannattaa lähteä pyytämään tarjouksia.

Sortterin lainatarjousten vertailua kannattaa kuitenkin hyödyntää edullisimman lainan löytämisessä. Se on erittäin nopeaa ja täysin ilmaista eikä myöskään vielä velvoita sinua ottamaan lainaa yhdeltäkään vertailun toimijoilta, mikäli et itse halua. Päätös on sinun, mutta me voimme auttaa siinä.

Näin Sortterin lainalaskuri toimii

Kun haluat selvittää, miten suunnittelemasi laina vaikuttaisi talouteesi, millaiset sen kustannukset kokonaisuudessaan olisivat ja miten laina-aika sekä lyhennykset olisi järkevintä mitoittaa, lainalaskurista voi olla sinulle apua.

Yhteenvetona Sortterin lainalaskuri toimii siis näin:

  • Syötä lainalaskuriin tarvitsemasi lainasumma, laina-aika, lainan korko ja lainan muut kustannukset.
  • Lainalaskuri ilmoittaa sinulle näiden tietojen pohjalta kuukausierän suuruuden, maksuerien määrän, nimelliskoron, todellisen vuosikoron, korkokustannukset, tilinhoitomaksut sekä lainan ja lainakustannusten yhteismäärän.

Voit käyttää laskuria yhtä hyvin kulutusluoton tai joustoluoton kuin luottokorttien tai osamaksujen kustannusten laskemiseen.

Jos mietit nykyisen lainasi vaihtamista edullisempaan, sinun kannattaa kilpailuttaa lainasi Sortterin vertailupalvelussa. Jos taas lainoja on kertynyt sinulle jo useampia, voit keventää talouttasi hakemalla Sortterin kautta edullista yhdistelylainaa.

Tutustu myös muihin Sortterin laskureihin: todellinen vuosikorko -laskuriin, korkolaskuriin ja asuntolainalaskuriin.

Ota Sortter avuksi parhaan lainan löytämiseen

Lainalaskurin käyttämisen jälkeen seuraava askel on pyytää lainahakemuksia eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Sortterin kautta se onnistuu helposti ja luotettavasti. 

Sinun tarvitsee tehdä vain yksi lainahakemus, jonka me välitämme kaikille vertailussamme mukana oleville pankeille ja rahoituslaitoksille. Saat lainatarjoukset nopeasti ja vertailukelpoisina.

Kokeile lainalaskuria ja kilpailuta lainat helposti Sortterin avulla.

Takaisin blogiin