Itse tein ja säästin – vai säästinkö sittenkään?
Itse tekemällä voi säästää mukavan summan rahaa. Mutta kannattaa muistaa, että pienenkään remontin tekeminen ei ole niin yksinkertaista, mitä remontointi-realityt antavat ymmärtää. Ohjelmissa Gyproc-levy kiinnittyy seinään hurjaa vauhtia ja tasoite suorastaan itse levittyy saumakohtiin – pelkkää silmälumetta! Jos ette ole koskaan tehneet remonttia, ettekä ole innokkaita opettelemaan, eikä teillä ole ylimääräistä aikaa, niin ostakaa palvelu ammattilaiselta.
Kotitalousvähennys auttaa remonttikustannuksissa
Arvonlisäverollisista töistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä, kun työt teettää yrityksellä. Kotitalousvähennystä saa erilaisista kunnossapito- ja perusparannustöistä:
- keittiö-, kylpyhuone- tai muu huoneremontointi
- omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontointi
- omakotitalon sähkö- ja putkityöt
- turvalukon asentaminen
Kotitalousvähennys on 50 % työnmäärästä ja vähennyksinä voi saada enintään 2400 € vuodessa (2019). Kannattaa käydä lukemassa millainen esimerkiksi kylpyhuoneremontin kulurakenne on ja miten kotitalousvähennys vaikuttaa remonttikustannuksiin.
Omakotitalon remontointi ei ole aivan yhtä säädeltyä kuin osakkeen remontointi. Taloyhtiöt saattavat olla varsin tarkkoja, millaista remonttia antavat osakkaiden tehdä asunnoissaan. Taloyhtiölle pitää ilmoittaa tulevasta remontista. Alla lista yleisimmistä ilmoitusta vaativista toimenpiteistä:
- parketin asennus muovimaton tilalle
- wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen, hanan tai wc-istuimen vaihto
- keittiön allaskaappien vaihtaminen
- hanan irrottaminen tai hanan lisääminen eli veden katkaisemista edellyttävät työt
- kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
- viemäri-, sähkö- lämmitys-, käyttövesi- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen
- parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
- kantavien väliseinien siirrot tai poistamiset
- muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)
Käytännössä ilman ilmoitusta voitte tehdä maalaus- ja tapetointityötä. Mutta silti kannattaa varmistaa taloyhtiöltä, että saatte edetä ilman virallista ilmoitusta. Jos päätyy tekemään remonttia ilmoittamatta siitä taloyhtiölle ja remontti aiheuttaa vahinkoa, saattaa osakas joutua maksumieheksi korjaustöiden osalta. Omakotitalossa olette maksumiehinä joka asiassa, joten kannattaa käyttää ammattilaisia, joilta löytyy takuu tehdyille töille.