Yhteinen koti – remontoimalla, ostamalla uusi vai rakentamalla oma?
Takaisin blogiin

Yhteinen koti – remontoimalla, ostamalla uusi vai rakentamalla oma?

Häämatkan jälkeen koittaa kotiinpaluu ja arki. Matkan jälkeen pyykkivuori on kasvanut pyörryttävän korkeaksi, villakoirat ovat vallanneet kodin lattiat ja kappas roskatkin on unohdettu viedä ennen lähtöä ja haju on kuin kaatopaikalla.

Koti näyttää kulahtaneelta ja ajatus remontista hiipii kuin varkain molempien mieliin. Ennen remonttia kannattaa pohtia tarkkaan, mitä remontilla tavoittelee:

  • järkevämpiä tilaratkaisuja
  • uutta ilmettä kotiin
  • kylpyhuone- tai keittiöremonttia
  • uudelle perheenjäsenelle omaa tilaa

Olipa remontin tarkoitus mikä tahansa, kannattaa sen suunnitteluun käyttää aikaa ja asiantuntijoita. Mitä tarkemmin pystytte suunnittelemaan remonttitarpeen, sitä helpompi on laatia terve budjetti remonttia varten. Kannattaa käydä vertailemassa millaisia remonttilainoja on tarjolla eikä tarttua ensimmäisenä rakennusliikkeen tarjoamaan rahoitusvaihtoehtoon.

Remontoinnin hyöty – arvo nousee

Remontoinnista on monenlaista hyötyä. Ensinnäkin remontti voi nostaa asunnon arvoa huomattavasti. Remontoitu asunto on helppo myydä ja samalla voi kääräistä sievoisen summan voittoa seuraavan kodin hankintaa varten. Asumismukavuus paranee huomattavasti. Epäkäytännölliset tilat saadaan muutettua toimiviksi kokonaisuuksiksi. Mahdollisesti sähköt ja putket voidaan uusia, jolloin sähkövikojen ja putkirikkojen riski pienenee. Osakehuoneistoissa sähkö- ja putkitöiden tekeminen on taloyhtiön vastuulla ja ne uusitaan yleensä koko taloyhtiössä urakkana, mutta omakotitalossa ja paritaloissa uusimisen voi tehdä melkeinpä, milloin vain.

Remontin kustannukset riippuvat remontin laajuudesta. Kylpyhuone- ja keittiöremontit ovat kalleimpia, mutta nostavat myös asunnon arvoa mukavasti. Asunnon pohjaratkaisun muuttaminen voi olla arvokasta hommaa, jos joutuu kaatamaan tai siirtämään kantavia rakenteita. Pohjaratkaisun muutoksilla voidaan kuitenkin löytää tilaa ekstra huoneelle, mikä taas nostaa asunnon arvoa. Maalaaminen ja tapetointi tuovat uutta ilmettä kotiin, eivätkä ole kovin kalliita toteuttaa, varsinkin jos itsellä pysyy maalipensseli kädessä tai tapetin kohdistusmerkinnät osuvat kohdilleen. Kannattaa miettiä, mitä remontoinnilla tavoittelee ja riittääkö pelkkä pintaremontti tulevaisuutta ajatelleen, jos perheeseen on tulossa esimerkiksi vauva.

Itse tein ja säästin – vai säästinkö sittenkään?

Itse tekemällä voi säästää mukavan summan rahaa. Mutta kannattaa muistaa, että pienenkään remontin tekeminen ei ole niin yksinkertaista, mitä remontointi-realityt antavat ymmärtää. Ohjelmissa Gyproc-levy kiinnittyy seinään hurjaa vauhtia ja tasoite suorastaan itse levittyy saumakohtiin – pelkkää silmälumetta! Jos ette ole koskaan tehneet remonttia, ettekä ole innokkaita opettelemaan, eikä teillä ole ylimääräistä aikaa, niin ostakaa palvelu ammattilaiselta.

Kotitalousvähennys auttaa remonttikustannuksissa

Arvonlisäverollisista töistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä, kun työt teettää yrityksellä. Kotitalousvähennystä saa erilaisista kunnossapito- ja perusparannustöistä:

  • keittiö-, kylpyhuone- tai muu huoneremontointi
  • omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontointi
  • omakotitalon sähkö- ja putkityöt
  • turvalukon asentaminen

Kotitalousvähennys on 50 % työnmäärästä ja vähennyksinä voi saada enintään 2400 € vuodessa (2019). Kannattaa käydä lukemassa millainen esimerkiksi kylpyhuoneremontin kulurakenne on ja miten kotitalousvähennys vaikuttaa remonttikustannuksiin.

Omakotitalon remontointi ei ole aivan yhtä säädeltyä kuin osakkeen remontointi. Taloyhtiöt saattavat olla varsin tarkkoja, millaista remonttia antavat osakkaiden tehdä asunnoissaan. Taloyhtiölle pitää ilmoittaa tulevasta remontista. Alla lista yleisimmistä ilmoitusta vaativista toimenpiteistä:

  • parketin asennus muovimaton tilalle
  • wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen, hanan tai wc-istuimen vaihto
  • keittiön allaskaappien vaihtaminen
  • hanan irrottaminen tai hanan lisääminen eli veden katkaisemista edellyttävät työt
  • kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
  • viemäri-, sähkö- lämmitys-, käyttövesi- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen
  • parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
  • kantavien väliseinien siirrot tai poistamiset
  • muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)

Käytännössä ilman ilmoitusta voitte tehdä maalaus- ja tapetointityötä. Mutta silti kannattaa varmistaa taloyhtiöltä, että saatte edetä ilman virallista ilmoitusta. Jos päätyy tekemään remonttia ilmoittamatta siitä taloyhtiölle ja remontti aiheuttaa vahinkoa, saattaa osakas joutua maksumieheksi korjaustöiden osalta. Omakotitalossa olette maksumiehinä joka asiassa, joten kannattaa käyttää ammattilaisia, joilta löytyy takuu tehdyille töille.

Uuden kodin hankinta

Uuden kodin hankinta on jännittävää, mutta se voi olla myös stressaavaa. Apuna voi käyttää kiinteistövälittäjää, joka etsii sopivia kohteita ja voitte käydä vain tarkoin valikoiduissa kohteissa. Ennen uuden kodin hankintaa ja kiinteistövälittäjän palkkaamista miettikää valmiiksi ainakin seuraavat asiat:

  • budjetti
  • uudiskohde vai remontoitava kohde vai sittenkin oman rakentaminen
  • tarvittavat tilat, esim. huonemäärä
  • sijainti
  • muut tarvittavat ominaisuudet esim. kodinhoitohuone, sauna, 2-kerroksinen, parveke jne.

Remontoitava kohde ja remonttilainavaihtoehdot

Kiinteistövälittäjän on huomattavasti helpompi lähteä kartoittamaan markkinoita tarkan toivelistan pohjalta. Remontoitavaa kohdetta etsiessä pitää pystyä hahmottamaan kohteen potentiaali. Helpointa on ottaa näyttöihin mukaan ammattilainen, joka pystyy heti sanomaan, mitä pystytään tekemään ja mikä on mahdotonta. Myös karkean kustannusarvion voi saada siltä seisomalta, jolloin tietää riittääkö alustava remonttibudjetti vai ei.

Remonttilainalle on erilaisia vaihtoehtoja. Vaikka puhutaan remonttilainasta, se on kuitenkin ihan tavallinen kulutusluotto. Remonttilaina on kuitenkin mahdollista liittää osaksi asuntolainaa. Yhtä oikeaa remonttilainatyyppiä ei ole, vaan ne ovat aina tapauskohtaisia, jotka neuvotellaan tilanteeseen sopiviksi.

Uudiskohde

Uudiskohdetta etsiessä joutuu usein ostamaan asunnon mainoskuviin perustuen. Jos on riittävän ajoissa liikenteessä, pintamateriaaleihin voi päästä vielä vaikuttamaan. Jos vielä ehtii vaikuttamaan, kannattaa varautua siihen, että laadukkaat materiaalit ja kodinkoneet nostavat lähtöhintaa huomattavasti. Malliasunnot on monesti tehty käyttäen edullisimpia materiaaleja ja kodinkoneita.

Oman talon rakentaminen ja tontin rahoitus

Oman kodin rakentaminen voi olla haasteellinen, mutta myös erittäin antoisa projekti. Kun rakentaa itse, niin saa varmasti sitä, mitä haluaa. Monesti varoitellaan, että älkää lähtekö rakentamaan omaa, koska se on avioliiton varma tuho. Tähän ei pidä kuitenkaan uskoa sinisilmäisesti. Hyvällä suunnittelulla, järkevällä budjetilla ja hyvällä rakentajalla pääsee maaliin saakka edelleen onnellisena avioparina.

Rakentaminen alkaa sopivan tontin etsinnällä. Halutuilta alueilta, tontit menevät nopeasti, joten kannattaa varmistaa rahoitus hyvissä ajoin valmiiksi, ennen kuin lähtee etsimään tonttia. Vakuudettoman lainan ottaminen osaksi tontin rahoitusta on nopea tapa päästä käsiksi haluamaasi kohteeseen. Kannattaa myös varmistaa, että millaisen talon tontille saa rakentaa. Kaavamääräyksestä selviää, millaisen talon voitte rakentaa:

  • kerrosmäärä
  • talon muoto
  • ulkoväritys ja julkisivumateriaali
  • ilmansuunnat, miten ne tulee huomioida talon tontille sijoittelussa

Kaavamääräyksen saa kaupungin tai kunnan rakennusvalvonnasta. Halutun talomallin ja tontin hankinta kulkevat vahvasti käsikädessä, joten älkää lähtekö oikomaan, ettette päädy tilanteeseen, missä unelmienne talo ei olekaan toteutettavissa hankitulle tontille. Kun tontti mahdollistaa unelmienne talon rakentamisen, voitte ryhtyä toimeen – rakentamaan yhteistä kotia.

Tulevaisuus – varautukaa perheenlisäykseen

Olittepa sitten remontoimassa nykyistä kotia, ostamassa uutta tai rakentamassa uutta, huomioikaa mahdollinen tuleva perheenlisäys. Usein kuulee vakuutteluja siitä, että perheenlisäyksen myötä tilantarve ei lisäänny. Ei se varsinaisesti heti lisäännykään, mutta tuskin enää 15-vuotias haluaa jakaa huoneensa vanhempiensa kanssa, jos edes sisarensa kanssa.

Yleensä asunnonvaihto tai remontointi tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun vauva ilmoittaa tulostaan. Yleisimmät vaatimukset perheenlisäyksen myötä ovat riittävä säilytystila, kodinhoitohuone, oma huone tulokkaalle ja mahdollisille tuleville tulokkaille. Vauvan tuloon halutaan varautua hankkimalla arkea helpottavia ja turvallisuutta tuovia tavaroita ja niihin saa uppoamaan uskomattoman määrän rahaa. Autoon tarvitaan turvakaukalo ja vauva tarvitsee vaunut. Jopa auton vaihto saattaa olla edessä, jos hankittu turvakaukalo tai vaunut eivät mahdukaan autoon. Jos hankinnat alkavat tuntua hankalilta toteuttaa, kannattaa käydä katsomassa millainen autolaina tai kulutusluotto olisi järkevä, millä voi rahoittaa niin isot kuin pienetkin hankinnat.

Takaisin blogiin