Näin hoidat talouttasi fiksummin – yhdistä lainat ja muita vinkkejä
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja:

Joona Paakkanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Näin hoidat talouttasi fiksummin – yhdistä lainat ja muita vinkkejä

Oman talouden hallinta on tärkeä kansalaistaito. Kokosimme yhteen neljä vinkkiä, jotka auttavat sinua fiksumpaan talouden hallintaan. Tiesitkö, että myös lainojen yhdistäminen on tärkeä osa oman talouden suunnittelua?

Inflaatio, korkojen nousu ja asuntomarkkinoiden myllerrykset ovat koetelleet suomalaisia kotitalouksia. Tilastojen mukaan palkansaajien reaaliansiot heikkenivät viime vuonna eniten yli 60 vuoteen eli monet meistä joutuvat yhä tarkemmin miettimään omia kulutustottumuksiaan niin välttämättömien elintarvikkeiden kuin muiden hankintojen osalta. 

Haastavassa taloustilanteessa korostuu vastuullisen talouden hallinnan merkitys. Kun omat tulot ja menot ovat tasapainossa, on elämä stressittömämpää ja helpommin ennakoitavaa myös vaikeina aikoina.

Oman talouden hallintaa voi aina kehittää ja harjoitella. Kokosimme vinkit fiksumpaan talouden hallintaan: toimivia keinoja ovat esimerkiksi budjetointi, säästäminen ja lainojen yhdistäminen.  

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 408 arvosteluun.
powered by

1. Varaudu tulevaan budjetoinnin avulla

Elätkö jatkuvasti kädestä suuhun? Jos kuukausittaiset tulosi tuntuvat hujahtavan hetkessä maailmalle, olisi suositeltavaa seurata omaa rahankäyttöään aavistuksen tarkemmalla kammalla. 

Omien tulojen ja menojen seurantaa kutsutaan budjetoinniksi. Budjetointi on talouden hallinnan perustyökalu, joka auttaa sinua pitämään talouden tasapainossa ja varautumaan odottamattomiin kuluihin. 

Budjetoinnin avulla voit

 • Ennakoida taloudellista tilannettasi
 • Hallita paremmin yllättäviä menoja 
 • Laskea oman maksuvaran 

Maksuvara on tärkeä termi myös lainaa haettaessa. Pankit ja rahoituslaitokset kiinnittävät aina huomionsa lainanhakijan maksuvaraan eli tulojen ja menojen suhteeseen. Mikäli tulot ja menot ovat pahasti epäsuhdassa, voi pankki myöntää lainaa korkeammalla korolla tai jopa hylätä lainahakemuksen. 

Budjetointiin on olemassa erilaisia työkaluja. Voit laskea tulosi ja menosi yhteen myös valitsemasi taulukkolaskentaohjelman avulla tai käyttää perinteistä kynä ja paperi -metodia. 

Vinkit budjetoinnin aloittamiseen: 

 • Kartoita taloutesi kaikki tulot ja menot. Laske mukaan myös kuukausittain toistuvat kiinteät menot, kuten vuokra ja lainanlyhennykset. 
 • Vuosibudjetin laatiminen auttaa pitkän tähtäimen suunnittelussa ja ylimääräisiin menoihin varautumisessa. 
 • Millä tarkkuudella haluat tehdä budjetin? Onko tavoitteenasi esimerkiksi ruokamenoja seuraavan ruokabudjetin laatiminen vai seurata laajemmin elämän eri menoja? 
 • Netistä löytyy runsaasti vinkkejä budjetointiin ja talouden hallintaan, esimerkiksi kulujen karsimiseen tai ruokamenoissa säästämiseen.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

2. Ruoki säästöpossua säännöllisesti 

Vanha viisaus ”pienistä puroista syntyy suuri virta” pätee myös säästämisessä. Kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan laittaa kuukausittain edes pieni summa rahaa sivuun oman pesämunan kartuttamiseksi. 

Yleisen ohjenuoran mukaan olisi ihanteellisinta, jos pystyt säästämään yllättäviä menoja varten puskurirahaston, joka on noin kolmen kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. 

Suomalaiset ovat viime vuosina innostuneet säästämisestä. Perinteisen tilisäästämisen lisäksi suosiotaan ovat kasvattaneet osake- ja rahastosäästäminen: 

 • Tilisäästäminen: Nordean lokakuussa 2023 julkaiseman tiedotteen mukaan tilisäästämisen suosio on kasvanut vuoden 2023 aikana merkittävästi. Säästötilien kasvaneet kysynnän taustalla ovat yhä korkeammalle nousseet korot. Rahojen makuuttaminen tavallisella pankkitilillä ei sen sijaan ole suositeltavaa inflaation vuoksi. 
 • Osakesäästäminen: Osakesäästäminen kasvoi Suomessa lähes buumiksi koronavuosien aikana. Sijoittamalla rahat osakkeisiin voi saada arvonnousua omille säästöille, mutta siihen sisältyy aina myös riski pääoman arvon menettämisestä. Ennen sijoittamisen aloittamista on tärkeää pohtia omaa sijoitusstrategiaansa esimerkiksi sijoitushorisontin näkökulmasta. 
 • Rahastosäästäminen: Sijoittamalla rahastoihin saa yleensä parempaa tuottoa kuin perinteisellä tilisäästämisellä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sijoitusmarkkinoilta löytyy lukemattomia erilaisia rahastoja, joiden riski ja tuotto eroavat toisistaan huomattavasti. 

Säästää voi luonnollisesti myös omassa arjessaan esimerkiksi kulutusvalintojen kautta. 

Vinkit säästämisen aloittamiseen: 

 • Aseta säästötavoite: Mitä varten haluat säästää? Kun olet asettanut konkreettisen tavoitteen säästämiselle, pysyt helpommin kuukausittaisessa säästötavoitteessasi. 
 • Tee säästämisestä automaattista: Voit asettaa verkkopankissasi automaattisen tilisiirron säästötilille esimerkiksi kerran kuukaudessa. 
 • Aloita mikrosäästäminen: mikrosäästäminen tarkoittaa, että jokaisen ostokerran yhteydessä tietty pieni summa, esimerkiksi euro, siirtyy käyttötililtä säästötilille tai valitsemaasi rahastoon.

3. Seuraa lainojesi korkoja ja kilpailuta lainat 

Pitkään jatkunut nollakorkojen aikakausi päättyi huhtikuussa 2022. Pian tämän jälkeen euribor-korot lähtivät historialliseen jyrkkään nousukiitoon, mikä on ymmärrettävästi aiheuttanut huolta suomalaisissa asuntovelallisissa. 

Asuntovelallisten lisäksi myös kulutusluottoa nostaneiden on syytä seurata euribor-korkojen kehitystä.  Suurin osa kulutusluotoista on sidottu kolmen kuukauden euriboriin eli käytännössä kulutusluottojen kuukausittaiset kustannukset voivat muuttua jopa monta kertaa vuodessa. 

Tämän vuoksi lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa tai kuuden kuukauden välein. Lainojen säännöllinen kilpailuttaminen on ainoa keino varmistua, ettet maksa lainoistasi liian korkeita korkokuluja.

4. Yhdistä lainat ja säästä lainakuluissa 

Onko sinullakin useita päällekkäisiä lainoja, kuten kulutusluottoja, osamaksusopimuksia ja luottokorttivelkaa? 

Yhä useampi suomalainen maksaa useita vuosien kuluessa otettuja luottoja samanaikaisesti, mikä voi pidemmän päälle aiheuttaa maksuvaikeuksia tai ainakin vaikeuttaa oman talouden hallintaa. 

Yhdistelylaina on lainatuote, joka toimii täsmälääkkeenä päällekkäisten lainojen aiheuttamiin ongelmiin. 

Yhdistämällä lainat velan määrä pysyy ennallaan, mutta sen ehdot muuttuvat vanhoja lainasopimuksia edullisemmaksi. Myös talouden suunnittelu helpottuu, kun maksettavanasi on vain yksi laina yksine eräpäivineen.  

Säästö lainojen yhdistämisestä syntyy seuraavista tekijöistä: 

 • Pienempi korko – mitä isompi lainasumma, sitä pienemmän koron voit yleensä saada. Yhdistämällä lainat voit saada yksittäisiä maksusopimuksia pienemmän koron.
 • Pienempi kuukausierä –  yhdistelylaina on joustavammin sovitettavissa omaan talouteesi. 
 • Vältä turhat laskutuslisät tai tilinhoitomaksut – yksi laina tarkoittaa vain yhden lainan kuluja.

Yhdellä hakemuksella saat lukuisia lainatarjouksia!

Kilpailuta yhdistelylainat Sortterin palvelussa 

Lainojen kilpailuttamisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Oli kyseessä sitten perinteinen kulutusluotto tai yhdistelylaina, kilpailuttaminen auttaa sinua löytämään lainamarkkinoiden edullisimmat lainatarjoukset juuri sinun tarpeisiisi.

Suomen luotettavimmaksi lainavertailuksi vuonna 2023 valittu Sortter haluaa auttaa sinua löytämään edullisen lainan. Maksuttomassa lainavertailupalvelussamme voit kilpailuttaa yli 20 pankin ja rahoituslaitoksen lainatarjoukset aina 60 000 euroon saakka. 

Myös yhdistelylainojen kilpailuttaminen on Sortterin avulla helppoa: 

 1. Selvitä vakuudettomien luottojesi kokonaissumma
 2. Lähetä maksuton lainahakemus palvelussamme
 3. Vertaile lainatarjoukset ja valitse edullinen laina
 4. Allekirjoita lainasopimus verkkopankkitunnuksillasi
 5. Maksa olemassa olevat lainat pois ja maksa jatkossa yhtä lainaa.
Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja

Joona Paakkanen

Joona on sisällöntuotannon ammattilainen, joka nauttii laadukkaiden verkkosisältöjen tuottamisesta asiakasviestinnän tarpeisiin. Joonalla on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta, “pääaineenaan” taloushallinto. Talouden eri ilmiöihin myös koulutuksensa kautta perehtynyt Joona on tuottanut pankki- ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2021 lähtien

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin