Vakuudellinen vai vakuudeton laina? Valitse tarpeisiisi sopiva rahoitus
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Vakuudellinen vai vakuudeton laina? Valitse tarpeisiisi sopiva rahoitus

Elämässä tulee väistämättä vastaan yllättäviä suurempia hankintoja tai menoja, jolloin on tarvetta hankkia rahoitusta. Silloin on tehtävä päätös siitä, minkälainen laina kannattaa ottaa. Keskeinen kysymys kuuluu, onko vakuudellinen vai vakuudeton laina taloudellisesti kannattavampi ja mitä muuta huomioitavaa niihin liittyy.

Päätöksen tekeminen vakuudettoman ja vakuudellisen lainan välillä vaatii huolellista harkintaa ja tiedonkeruuta. Ensin on hyvä ymmärtää omat tarpeet, taloudellinen tilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat. Vasta tämän jälkeen voit kartoittaa, mikä rahoitus sinulle sopii parhaiten.

Vakuudeton ja vakuudellinen laina tarjoavat molemmat erilaisia etuja. Se, kumpi on parempi, riippuu lainanottajan tilanteesta ja tarpeesta. Vakuudeton laina voi olla nopea ja joustava vaihtoehto, kun taas vakuudellinen laina voi joissakin tilanteissa tarjota turvallisuutta ja alhaisemmat korot.

On tärkeää tehdä huolellista hintavertailua ja arvioida omaa taloudellista tilannetta ennen päätöksentekoa. Lainat kannattaa aina kilpailuttaa, koska lainojen ehdot ja korot vaihtelevat paljon. Kilpailuttaminen ja lainavertailupalvelun hyödyntäminen voivat auttaa löytämään parhaan mahdollisen lainan omiin tarpeisiisi. 

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 386 arvosteluun.
powered by

Vakuudellinen vai vakuudeton laina – valitse rahoitus, joka sopii tarpeisiisi

Vakuudeton laina tarjoaa nopeaa ja joustavaa rahoitusta ilman vakuutta. Lainan hakeminen on yleensä vaivatonta, ja päätös voidaan tehdä nopeasti. Tämä tekee vakuudettomasta lainasta houkuttelevan vaihtoehdon yllättäviin menoihin tai muihin hankintoihin. Vakuudetonta lainaa voi hyödyntää esimerkiksi auton hankintaan, remonttiin tai aikaisemmin hankittujen korkeakuluisten lainojen yhdistämiseen.

Vakuudettoman lainan takaisinmaksuaika voidaan yleensä jakaa 1–15 vuoden laina-ajalle. Pitkällä lainan takaisinmaksuajalla kuukausierä on pienempi, mutta kokonaiskustannukset kasvavat korkokustannusten myötä. Kokonaiskustannusten kannalta on siis kannattavaa valita lyhyempi takaisinmaksuaika. 

Vakuudetonta lainaa voi saada tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon. Vakuudettoman lainan määrä ja takaisinmaksuaika kannattaa aina suhteuttaa omaan maksukykyyn, jotta takaisinmaksu onnistuisi ongelmitta, eikä se rasittaisi liikaa henkilökohtaista taloutta. 

Vakuudettoman lainan hyödyt:

 • vaivatonta hakea
 • saat rahat nopeasti 
 • lainaa 1000 – 60 0000 €
 • ei takaajia tai vakuuksia.

Vakuudellista lainaa otetaan yleensä elämän suurempiin hankintoihin, kuten asunnon hankkimiseen. Vakuudellinen laina vaatii lainanhakijalta vakuuden. Vakuus voi olla esimerkiksi ostettu kiinteistö, sijoituksia tai säästötilin säästöt. Vakuuden tuoma turva mahdollistaa lainanantajalle alhaisemman riskin, mikä voi johtaa matalampiin korkoihin. 

Vakuudellisen lainan saaminen ei ole yhtä nopea prosessi, kuin vakuudettoman lainan. Ennen kuin voit asettaa vakuuden, sen arvo täytyy arvioida ja määritellä. Lisäksi lainanantajan täytyy harkita vakuuden riittävyyttä, joka saattaa hidastaa lainan käsittelyä ja päätöksentekoa. Vakuudellisen lainan maksuaika voi sopimuksen mukaan olla pidempi kuin vakuudettomalla lainalla.

Vakuudettoman lainan hyödyt:

 • sopii isoihin hankintoihin
 • tarvittaessa pitkä takaisinmaksuaika
 • joissakin tapauksissa matalampi korko.

Listasimme alla olevaan taulukkoon vakuudellisen ja vakuudettoman lainan ominaisuuksia. Voit vertailla, millainen laina soveltuisi parhaiten sinun tilanteeseen ja rahoitustarpeeseen.

Vakuudeton lainaVakuudellinen laina
HakuprosessiNopea ja yksinkertainenSaattaa olla hitaampi ja monimutkaisempi
Lainan määräMaksimissaan 60 000 euroaEi ylärajaa, mutta riippuu vakuuden määrästä
TakaisinmaksuaikaYleensä lyhyempi maksuaikaYleensä pidempi maksuaika
Sopii erityisestiPienempiin menoihin ja projekteihinSuurempiin hankintoihin (esim. kiinteistö)
SoveltuuKaikille, joiden maksukyky on riittäväTalouksille, joilla on riittävä vakuus

Vakuudeton laina äkilliseen tarpeeseen

Kuvitellaan tilanne: kodissasi on äkillinen putkivuoto, joka vaatii välitöntä korjausta. Tarvitset nopeasti rahoitusta remontin kustannuksiin, mutta sinulla ei ole halukkuutta tai mahdollisuutta asettaa omaisuutta vakuudeksi. Tässä tilanteessa vakuudeton laina voi olla järkevä ratkaisu.

Vaikka vakuudettoman lainan korot saattavat olla hieman korkeammat kuin vakuudellisen lainan, tämä lisäkustannus voi olla pieni verrattuna siihen hyötyyn, että saat nopeasti tarvitsemasi rahoituksen ja voit korjata kiireellisen ongelman ennen kuin se pahenee. 

Hakiessasi vakuudetonta lainaa voit saada tarvitsemasi rahoituksen nopeasti ilman pitkää odottelua. Lainahakemusprosessi on yleensä vaivaton, ja päätös voidaan tehdä nopeasti. Tämä tarkoittaa, että voit saada rahat käyttöösi nopeasti ja aloittaa remontin välittömästi, mikä auttaa estämään lisävahinkoja ja säästämään pitkällä aikavälillä.

Koska vakuudettomassa lainassa ei tarvita vakuutta, sinun ei tarvitse käyttää omaisuuttasi lainan hankkimiseen. Tämä voi olla erityisen tärkeää tilanteissa, joissa vakuuden asettaminen ei ole mahdollista tai haluttua. Vakuuden asettaminen ei ole haluttua esimerkiksi tilanteessa, jossa säästöt on varattu jotakin isompaa hankintaa varten.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Vakuudellinen laina pitkään harkitun unelman toteuttamiseen

Vakuudellinen laina voi mahdollistaa pitkään harkitun ison hankinnan. Jos olet esimerkiksi haaveillut pitkään omasta kodista ja olet viimein löytänyt täydellisen asunnon unelmiesi sijainnilta, vakuudellinen laina voi olla oikea vaihtoehto sinulle. 

Saadaksesi vakuudellisen lainan sinulla täytyy olla riittävän suuri vakuus. Vakuus mahdollistaa sen, että rahoituslaitos voi tarjota isomman lainasumman ilman, että heille koituu tarpeetonta riskiä. Vakuuden arvon määrä vaihtelee hankinnan mukaan. Esimerkiksi asuntoa ostettaessa vakuuden arvon tulisi yleensä olla noin 30 % hankittavan kohteen hinnasta.

Vakuudellisen lainan vakuudeksi voi soveltua esimerkiksi:

 • ostettu asunto
 • mökki
 • säästöt
 • sijoitukset
 • joku muu rahanarvoinen omaisuus

Vakuudellinen laina voi olla järkevä rahoitusvaihtoehto, jos hakijan maksukyky ja vakuudet ovat riittävät. Vakuudellisen lainan hankkiminen ja riittävien vakuuksien hankkiminen vaatii monilta kuluttajilta määrätietoista ja suunnitelmallista säästämistä.

Vakuudellista lainaa hakiessa kannattaa pitää mielessä, että maksuongelmien ilmentyessä lainan omistajalla on riski vakuuden menettämiseen. Tämän takia lainaa hakiessa menot kannattaa budjetoida tarkkaan ja varmistaa, että maksukyky riittää myös taloudellisesti haastavina aikoina.

Kilpailuta lainat Sortterin lainavertailupalvelussa

Olipa lopullinen päätöksesi sitten vakuudellinen tai vakuudeton laina, laina kannattaa aina kilpailuttaa. Sortterin lainavertailupalvelu tarjoaa helpon tavan kilpailuttaa lainat, jotta voit löytää juuri sinulle sopivimman lainavaihtoehdon. 

Kilpailuttamalla lainat Sortterin lainavertailupalvelussa: 

 • saat jopa 20 lainatarjousta yhdellä hakemuksella
 • lainojen kilpailuttaminen on täysin ilmaista eikä sido mihinkään
 • saat ensimmäiset lainatarjoukset jopa minuuteissa.

Sortterin lainavertailupalvelu vertailee lainat puolestasi ja esittää sinulle selkeät ja ymmärrettävät lainatarjoukset. Käyttämällä Sortteria voit varmistua siitä, että saat kilpailukykyisen lainatarjouksen, joka sopii juuri sinun taloudelliseen tilanteeseesi ja tarpeisiisi.

Lopullinen vastuu lainan ottamisesta ja maksukyvyn riittävyydestä on sinulla. Muista budjetoida menosi ja laskea elämisen kustannukset niin, että maksukykysi riittää lainanhoitokuluihin. Kun hankit lainan vastuullisesti ja sinulla on ymmärrys omista tuloista ja menoista, voit nauttia huoletta myös lainarahalla tehdyistä hankinnoista.

author image

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin