Katso vinkit rengaskaupoille
Takaisin blogiin

Talvirenkaat vertailussa: katso vinkit rengaskaupoille

Talvirenkaat mietityttävät monia autoilijoita syksyisin. Olisiko sinunkin jo aika päivittää renkaat uusiin? Vertailimme talvirenkaita ja niiden ominaisuuksia.

Syksyllä rengaskaupoilla käy kova vilske. Moni autoilija pohtiikin parhaillaan, milloin talvirenkaat on syytä vaihtaa. 

Kesäkuussa 2020 voimaan astuneen uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuusta maaliskuun loppuun saakka, jos kelit sitä edellyttävät.

Nyt onkin korkea aika kaivaa talvirenkaat esille ja arvioida niiden kunto. Jos varaston perällä olevat renkaat ovat aikansa eläneet ja talvirenkaan urasyvyys olematon, katse kannattaa suunnata kohti uusia renkaita.

Monilla autoilijoilla talvirenkaiden hinta painaa eniten vaakakupissa uusia renkaita etsittäessä. Talvirenkaat voivat maksaa paljon. Tiesitkö, että autolaina sopii myös renkaiden ostoon? 

Ennen kuin haet autolainaa, laina kannattaa kilpailuttaa ensin. Jos päätät hakea 1 000 euroa autorahoitusta laadukkaita talvirenkaita varten, kilpailuttaminen auttaa sinua löytämään edullisen autolainan. Ilman lainojen vertailua talvirenkaat voivat koitua lopulta kalliimmiksi kuin toivoit.

Minkälaisia talvirenkaita on olemassa?

Talvirengastyyppejä on kahdenlaisia, nastarenkaita ja kitkarenkaita. Ikuisuuskysymys kuuluukin, kummat ovat paremmat. Väittelyn sijasta kannattaa keskittyä siihen, missä autolla on tarkoitus ajaa. Myös oma ajotyylisi ratkaisee.

Talvirengastyypit

  • Nastarengas soveltuu paremmin jäiselle tienpinnalle ja mäkiseen maastoon, minkä vuoksi nastarenkaita käytetään enemmän pohjoisessa. Märällä asfaltilla nasta voi olla liukas. Nastat ovat usein turvallinen valinta mihin tahansa ajotyyliin – hurjastelua lukuunottamatta.
  • Kitkarengas on oiva valinta märälle asfaltille, ja se toimii hyvin myös lumella. Kitkarengasta suositaan Etelä-Suomessa, jossa kelit ovat leudompia. Kitkat sopivat maltilliselle ja ennakoivalle kuskille, joka malttaa jättää auton kotiin jäisellä pääkallokelillä.

Jos asut Etelä-Suomessa mutta teet talvisin laskettelureissuja Lappiin, harkitse nastarenkaita. Esimerkiksi Rukan länsipuolen tie on usein jäinen, ja myös mäet voivat aiheuttaa hankaluuksia.

Moni Pohjois-Suomessa asuva etsii uutta autoa Etelä-Suomesta, jossa on reilusti vaihtoautotarjontaa. Varaudu, että joudut vaihtamaan pohjoisen jäisiin keleihin sopivat nastarenkaat, mikäli ostat auton Etelä-Suomesta. Huomioi mahdollinen renkaiden vaihto myös budjetissa, jos aiot hakea autolainaa.

Milloin talvirenkaat on aika vaihtaa kokonaan uusiin?

Ovatko nastarenkaiden nastat pudonneet pois tai kuluneet? Ujeltaako kitkarengas ikävästi? 

Moni autoilija kyllä huomaa, kun talvirenkaiden päivittäminen on ajankohtaista. Turvallisuuden vuoksi asialla kannattaa olla mieluummin aikaisin kuin liian myöhään. Laki pitää myös huolen siitä, että autoilijat ajavat turvallisilla renkailla.

Talvirenkaan urasyvyys määrittää, kuinka paljon renkaissa on turvallista ajopintaa jäljellä. Poliisit sakottavat, mikäli urasyvyys ei ole riittävä. Talvirenkaissa urasyvyyden sakkoraja on 3 mm, mutta suosituksena on 5–6 mm.

Kitkoilla saa ajaa ympäri vuoden, sillä ne eivät kuluta asfalttia. Moni ottaakin kitkarenkaista kaiken hyödyn irti ja ajaa ne loppuun kesäkeleillä. Sateisella kelillä kitkarengas voi kuitenkin liukastella. Kesällä kitkarenkaan sakkoraja on sama kuin muillakin kesärenkailla, eli 1,6 mm.

Talvirenkaan iästä ei sakoteta. Riittää, että talvirenkaan urasyvyys on kunnossa. Vanha talvirengas aiheuttaa kuitenkin turvallisuusriskin. Jos huomaat, että kitka- tai nastarengas muuttuu liukkaaksi, harkitse renkaiden vaihtoa. Noin 5-vuotiaiden talvirenkaiden kohdalla kannattaa suunnitella uusien hankintaa.

Uudet vai käytetyt talvirenkaat?

Monelle kuluttajalle ratkaiseva tekijä talvirenkaiden valinnassa on hinta. Talvirenkaat ovat usein kalliita – etenkin, jos haluat satsata laadukkaisiin renkaisiin. Moni päätyykin ostamaan talvirenkaat käytettynä.

Kesärenkaissa kuluminen aiheuttaa hankaluuksia lähinnä sateisella ilmalla ja märällä asfaltilla. Sen sijaan käytettyjen talvirenkaiden kohdalla kuluminen voi aiheuttaa vaaratilanteita jokapäiväisessä autoilussa.

Talvirenkaan kumi kuivuu ja haurastuu ajan kanssa, vaikka ne olisivat levänneet autotallin perällä kymmenen vuotta. Kumin kuivumisen vuoksi renkaat muuttuvat liukkaiksi. Tämä koskee etenkin kitkarenkaita, joissa kumin kuvioitu pinta on ainoa pitoa tuova elementti. 

Tunnistat kuivuneen kitkarenkaan myös siitä, että rengas tuntuu kivikovalta. Tyypillisesti kitkarengas on selvästi pehmeämpi kuin nastarengas, sillä pehmeys tuo pitoa.

Sinun ei kannata luottaa pelkästään renkaan ulkonäön arviointiin, sillä ulkonäkö saattaa hämätä. Nastarenkaissa nastat voivat olla yhä tallella, urasyvyys riittävä tai kumissa hyvä pinta. 

Tarkista ulkonäön sijasta renkaan ikä eli niin sanottu paistoaika. Paistoaika kertoo, milloin rengas on valettu muottiin. Jos rengas on tehty vuonna 2020 ja viikolla 16, renkaassa on merkintä 1620. Rengasliikkeetkään eivät voi myydä 10 vuotta vanhoja talvirenkaita uutena. Tarkista siis myös rengasliikkeestä ostettavan talvirenkaan kohdalla sen ikä.

Jos päädyt ostamaan renkaan käytettynä, sinun ei kannata katsella muutamaa vuotta vanhempia renkaita. Nastarenkaissa voit etsiä hieman vanhempiakin kumeja, sillä nastat tuovat suojaa. Tiedosta kuitenkin, että nastarenkaan kumikin haurastuu ajan kanssa.

Vältä näitä mokia talvirengaskaupoilla

Jos ostat talvirenkaat liikkeestä, mokien mahdollisuus on selvästi pienempi. Ammattitaitoinen myyjä osaa neuvoa oikeiden renkaiden valinnassa oman autosi vakiorengaskoon mukaan.

Käytettyjen renkaiden markkinoilla mokien mahdollisuus on suurempi, ja ostajan oma vastuu kasvaa. Rengas saattaa kyllä löytyä helpostikin, mutta vanteet ovat kinkkisempi asia. Tee ensin salapoliisityötä ja tutki, mitkä vanteet sopivat omaan autoosi.

Haluatko hankkia isommat vanteet ja leveämmät renkaat? Autoa ei välttämättä ole suunniteltu leveille kumeille ja isoille vanteille. Suuret vanteet ovat kovemmat ajaa, jolloin ajomukavuus voi kärsiä. Yleensä kyseessä on kuitenkin tiedostettu riski.

Pettymystä voi myös aiheuttaa, mikäli olet tottunut ajamaan laadukkailla renkailla ja päätätkin vaihtaa halvempiin. Halvat talvirenkaat saattavat olla huomattavasti äänekkäämmät, eivätkä anna pitoa talvikeleillä juuri lainkaan.

Ole tarkkana renkaiden vaihdon kanssa. Kun uudet talvirenkaat vaihdetaan kokonaan, autosta irrotetaan vanhat renkaat ja vanteisiin asennetaan uudet kumit tilalle. Kumin irrotusta vanteesta ja kumin laittoa harva pystyy tekemään kotona, sillä se vaatii tarkoitukseen sopivat laitteet. Jos päätät vaihtaa renkaat itse, huolehdi, että renkaiden kohdistukset ja pyörimissuunta tulevat kuntoon.

Renkaiden asennus liikkeessä on helppoa, ja asennus kuuluu yleensä rengassarjan hintaan. Jos päädyt ostamaan renkaat muualta kuin liikkeestä, budjetoi autolainaan myös uusien renkaiden asennus, ellet omista itse tarvittavia laitteita renkaiden asennukseen.

Näin säästät talvirenkaita ajon aikana

Kesärenkaan kumi kuluu yleensä nopeammin kuin pehmeämmällä alustalla ajettavan talvirenkaan. Talvirenkaatkin kuitenkin kuluvat ajan kanssa. On monia tapoja säästää renkaita ajon aikana.

Oikeat rengaspaineet kannattaa laittaa hetimmiten kuntoon, oli kyseessä nasta- tai kitkarengas. Katso, mitä auton ohjekirja suosittelee rengaspaineiksi. Nykyaikaiset autot varoittavat, jos yhdestä renkaasta tippuvat paineet. Kaikki renkaat kannattaa kuitenkin tarkistaa kerralla.

Ajotyyli vaikuttaa merkittävästi renkaan kulumiseen. Lumella ja jäällä rengas ei juuri kulu, mutta jos hurjastelet, nastat voivat lennellä ja kumi kulua. Myös äkkijarrutuksia ja -kiihdytyksiä kannattaa välttää, samoin kovavauhtista kaarreajoa. Rauhallisella ja ennakoivalla ajotyylillä rengas kestää pisimpään.

Auton painollakin on väliä. Jos kuljetat paljon raskasta tavaraa, renkaaseen kohdistuu enemmän painetta, jolloin kumi kuluu helpommin. Valitse renkaat, jotka kestävät painoa paremmin.

Nastarenkaat kannattaa myös sisäänajaa, jolloin niiden ikä pitenee. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinun kannattaa kulkea noin 500–1000 kilometriä varovaisemmin, jotta nastat asettuvat reikiin. Jos lähdet heti kaahaamaan tai teet äkkijarrutuksia, nastat voivat irrota.

Mitä talvirenkaiden merkinnät tarkoittavat?

Euroopan unioni on säätänyt renkaille omat säädöksensä. EU:n merkintätarra on samanlainen, joita olet voinut nähdä kodinkoneissa.

Renkaiden vierintävastus vaikuttaa auton polttoaineenkulutukseen. Leveä, sporttinen rengas kuluttaa enemmän polttoainetta. Tästä syystä sähköautoissa suositaan kapeita renkaita, jolloin energiaa kuluu vähemmän. EU:n merkinnässä A-luokka tarkoittaa, että rengas kuluttaa vähiten polttoainetta ja on siten ekologisempi valinta.

EU:n merkintä ilmaisee myös, kuinka hyvin rengas toimii märällä kelillä. A-luokka on paras, kun taas G-luokan renkaita ei kannattaisi edes käyttää, sillä ne eivät ole tarpeeksi turvalliset.

Renkaan melutaso on myös tärkeä kriteeri. Kolme mustaa viivaa osoittaa renkaan olevan äänekäs, kun taas yksi musta viiva ilmaisee, että rengas on hiljainen. Tiesitkö, että myös alhainen rengaspaine aiheuttaa kovemman metelin? Paineet kannattaakin tasata säännöllisesti.

Myös renkaissa itsessään on merkintöjä painettuna kumin pintaan. Voit hyödyntää niitä, kun etsit uusia talvirenkaita.

  • Valmistaja (esimerkiksi Nokian)
  • Rengastyyppi (esimerkiksi Hakkapeliitta 10)
  • Numero- ja kirjainsarja (esimerkiksi 205/60R16 96T XL)

Osaatko lukea renkaiden merkintöjä?

Käydään merkinnät läpi Nokian Hakkapeliitta 10 -talvirenkaan numero- ja kirjainsarjasta 205/60R16 96T XL

NumeroSelitys
205Renkaan leveys millimetreinä
60Profiilisuhde eli renkaan korkeus on 60 prosenttia poikkileikkausleveydestä
RRenkaan rakenne
16Vanteen koko tuumakoossa
96Yhden renkaan kuormitusluokka (kg)
TRenkaan nopeusluokitus, T = 190 km/h
XLExtra load eli kuormitusluokka. XL on korotettu luokka

Osassa renkaista on myös nuolimerkintä, joka ilmaisee, mihin suuntaan rengas pyörii. Kun asennat talvirenkaita, ota mahdollinen pyörimissuunta huomioon.

Talvirenkaiden vertailu

Vertailimme vuosimallin 2019 Toyota Corolla Sedaniin sopivia talvirenkaita sekä kitkana että nastana. Toyota Corollan vakiorengaskoko on 205/55R16.

Nastarenkaat

Merkki ja malliHinta asennettunaValmistusmaaPitoMuut ominaisuudet
Michelin X-Ice North 4680 euroaRanskaOptimaalinen pito, hyvä kiihdytys- ja jarrutuskyky jäällä.Kilpailijoita selvästi alhaisempi melutaso, pitkä käyttöikä.
Nokian Nordman 8540 euroaSuomiVarma pito jäällä, kuvioinnin jarrutustehostimet hyvät myös lumella. Reagoi hyvin ohjaukseen, kuluttaa vain vähän tietä, nastat kestävät pidempään, hiljainen rengas.
Triangle IceLink399 euroaKiina (suunniteltu Suomessa)Pitää hyvin, testattu Lapin olosuhteissa, renkaassa 30 prosenttia enemmän nastoja.Oiva vaihtoehto kalliimmalle merkkirenkaalle, hiljainen melutaso, vakaa ajettava.

Kitkarenkaat

Merkki ja malliHintaValmistusmaaPitoMuut ominaisuudet
Continental Viking Contact 7610 euroaSaksaErinomaiset pito-ominaisuudet talvisella kelillä, myös märällä.Tarkka ohjautuvuus talviolosuhteissa, EU:n vierintävastusluokka C, pito märällä D, melutaso kaksi (71 dB)
Nokian Nordman RS2540 euroaSuomiPatentoidut pumppulamellit tehostavat pitoa jäällä, turvallinen myös märällä ja lumisella tiellä.Luokkansa alhaisin polttoaineenkulutus, EU:n vierintävastusluokka B, pitomärällä E, melutaso kaksi (72 dB)

Hinnat ovat keskimääräisiä hintoja suomalaisissa rengasliikkeissä ilmoitettuja hintoja. Edullisemmin renkaat saa ilman asennusta.

Premium-nastarenkaissa Michelin X-Ice North 4 on asetettu usein rinnakkain Continental-renkaiden kanssa. Nastat on sijoiteltu niin, että renkaat pitävät erinomaisesti. Myös V-kuviointi takaa hyvän pidon. 

Keskihintaluokkainen Nokian Nordman 8 -talvirengas hyödyntää Eco Stud 8 -nastateknologiaa, joka pohjautuu ympäristöystävällisyyteen. 

Edullinen Triangle IceLink on kokonaan suomalaista suunnittelua. Myös sen Tikka-nastat ovat suomalaista työtä. Rengas itsessään on kuitenkin valmistettu Kiinassa, mikä näkyy hinnan edullisuutena. Varteenotettava vaihtoehto jopa premium-luokan renkaille.

Premium-kitkarenkaiden puolella Continental Viking Contact 7 on testivoittaja. Renkaassa on erinomainen pito, ja myös sateella rengas kulkee vakaasti.

Keskihintainen Nokian Nordman RS2 antaa vakaan ajotuntuman. Kumiseos on tehty kestämään ankariakin sääoloja. Renkaan alhaisen vierintävastuksen ansiosta rengas kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Rengasliikkeistä ei juuri löydy halvan hintaluokan kitkarenkaita. Yksi syy voi olla, että halvemmat kitkat eivät sovellu Suomen oloihin kovin hyvin. Keski-Euroopassa vallitsee erillinen rengastyyli eli niin sanottu välikelin kitkarengas. Rengas on laillinen myös Suomessa, mutta vastaa ominaisuuksiltaan enemmän kesärengasta.

Autolainaa talvirenkaisiin?

Etsitkö rahoitusta talvirenkaita varten? Autolaina soveltuu myös auton renkaiden ostoon.

Autolainan kilpailutus on mahdollista Sortterin palvelussa aina 1 000 eurosta 60 000 euroon saakka. Autolaina soveltuu niin uusien kuin käytettyjen renkaiden hankintaan.

Kun lähetät lainahakemuksen, voit saada lainatarjouksen useilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Voit vertailla tarjoukset ja valita halutessasi sinulle sopivimman autorahoituksen renkaiden ostoa varten. 

Turvallisia ajokilometrejä!

Juttua varten on haastateltu rengasliikkeessä työskennellyttä myyjää.

Lue lisää

Takaisin blogiin