Nainen ja mies tietokoneen ääressä
Takaisin blogiin

Taloustutkimus: Vain 15 % suomalaisista asuntovelallisista on kilpailuttanut asuntolainansa viimeisen vuoden sisään

Taloustutkimuksen mukaan asuntolainoja kilpailutetaan eniten verrattuna muihin lainoihin, vaikka kaiken kaikkiaan kilpailuttaminen onkin vähäistä. Miksi lainojen kilpailuttaminen kuitenkin kannattaa?

Lainavertailupalvelu Sortter teetti Taloustutkimuksella jo neljättä kertaa tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten tyytyväisyyttä ja luottamusta pankkien palveluihin. Samalla tutkittiin, kuinka paljon suomalaiset vertailevat eri pankkien laina- ja luottotuotteita sekä niiden välisiä kustannuksia. Vuosittainen taloustutkimus toteutettiin vuoden 2022 maaliskuussa, ja siihen vastasi 1093 kuluttajaa.

Avaamme seuraavaksi tutkimuksen tuloksia koskien asuntolainaa ja sen kilpailutusta.

Kuinka monella suomalaisella on asuntolainaa?

  • Kaikista vastaajista 37 % kertoi, että heillä on asuntovelkaa.
  • 11 % kertoi nostaneensa asuntolainaa viimeisen kahdentoista kuukauden aikana. Kokonaistulos on täysin sama edelliseen vuoteen verrattuna.
  • Eniten asuntolainaa ovat nostaneet POP-Pankin asiakkaat. Miltei puolet heistä vastasi ottaneensa asuntolainaa. Heistä 15 % kertoi nostaneensa asuntolainaa viimeisen vuoden aikana.
  • Vähiten taas asuntolainaa ovat kokonaisuudessaan nostaneet S-Pankin asiakkaat.

90 % taloustutkimukseen vastanneista kertoi tietävänsä, kuinka paljon maksaa korkoja ja kuluja vuodessa asuntolainastaan. Aktia-pankin asiakkaista 76 % sanoi tietävänsä asuntolainansa vuosittaiset kulut. S-Pankilla osuus oli jopa 97 %.

Mikä rahoitustuote vastaajilla on käytössä tällä hetkellä
Kuinka paljon asuntolainaa vastaajat ovat vuoden aikana nostaneet

Taloustutkimuksen tulokset koskien asuntolainojen vertailua

Taloustutkimus osoitti, miten eri lainanantajien tarjoamia korkoja, kuluja ja muita maksuehtoja vertaillaan eniten asuntolainaa otettaessa.

Asuntolaina on tavallisesti suuri ja pitkäaikainen sitoumus, joten onkin luonnollista, että lainahakemuksen tekijä haluaa parhaimman mahdollisen lainatarjouksen. Se saattaisi selittää, miksi asuntolainaa kilpailutetaan enemmän verrattuna muihin lainamuotoihin.

Eniten vertaillaan asuntolainan kuluja, korkoja ja maksuehtoja. Erityisesti POP-Pankin ja Danske Bankin asiakkaat kertovat vertailevansa asuntolainoja keskimääräistä useammin. Asuntolainaa vertailtaessa olisikin hyvä kiinnittää huomiota marginaalin lisäksi myös muihin kuluihin ja maksuehtoihin.

Asuntolainaa pidetään helpoimpana lainana kilpailuttaa

Asuntolainan kilpailuttamista pidetään pääasiassa helppona. Lähes kolmasosa taloustutkimukseen vastanneista kokee asuntolainan korkojen ja maksuehtojen vertailemisen vähintään melko helpoksi.

Erittäin helppona asuntolainan kilpailuttamista piti 12 %. Muiden lainojen, kuten luottokortin tai kulutusluoton korkojen ja maksuehtojen vertailua noin 6–7 % piti erittäin helppona.

Eri lainamuotojen välillä asuntolainaa pidetään helpoimpana lainana kilpailuttaa. Seuraavaksi helpoimpana pidetään luottokortin lainakulujen vertailemista ja hankalimpana taas pikavippien vertailua. 

POP-Pankin asiakkaat kokevat muiden pankkien asiakkaita harvemmin asuntolainojen korkojen, kulujen ja maksuehtojen vertailemisen helpoksi.

Taloustutkimuksessa korostuu, miten asuntolainoja vertailevat eniten 26–45-vuotiaat ja ne henkilöt, joiden bruttotulot ovat yli 5000 euroa kuukaudessa. He myös kokivat asuntolainan vertailun helpoimpana verrattuna muihin ikä- ja tuloryhmiin. Kilpailuttamisen helppous saattaa siis vaikuttaa siihen, kilpailuttaako kuluttaja lainan vai ei.

Kuinka helpoksi vastaajat kokevat lainojen vertailun

Lainojen kilpailuttaminen kaiken kaikkiaan vähäistä

Vaikka useimmin kilpailutetaankin asuntolainoja, on lainojen vertailu ollut viime vuoden aikana vähäistä. Asuntolainoja on kilpailuttanut viimeisen vuoden aikana vajaa kymmenes vastaajista, kun yli vuosi sitten kolmannes vastaajista kertoi kilpailuttaneensa asuntolainan viimeisen vuoden sisään.

Myös muiden lainojen kilpailuttaminen on laskenut. Esimerkiksi kulutusluottoja on kilpailuttanut ennen 15 % vastaajista, kun nyt tulos oli vain 5 %.

Lainan kilpailuttaminen saatetaan kokea vieraana tai uutena asiana. Lainojen vertailu voi kuulostaa aikaa vievältä ja hankalalta, mutta todellisuudessa lainojen vertailu on kuitenkin tehty helpoksi ja lainoja kilpailuttamalla voi säästää vuodessa merkittävän summan.

Kuinka paljon lainansa kilpailuttaneet säästivät?

Lainansa ja pankkipalvelunsa kilpailuttaneet kertoivat taloustutkimuksessa säästävänsä vuodessa kymmenistä euroista jopa yli tuhanteen euroon.

Lainoja tai luottoja kilpailuttaneista alle kymmenes arvioi kilpailutuksen tuovan säästöjä alle 50 euroa vuodessa. Lähes yhtä suuri osuus arvioi säästöksi 51–100 euroa, kymmenes 101–200 euroa, yli kymmenes 201–500 euroa ja kymmenes 501–1000 euroa. Yli 1000 euroa vuodessa arvioi säästävänsä kahdeksan prosenttia lainoja tai luottoja kilpailuttaneista.

Alle 500 euron säästöjä mainitaan harvemmin kuin vuonna 2021. Niiden vastaajien osuus, jotka eivät aio ottaa tai kilpailuttaa lainoja tai luottoja seuraavan vuoden aikana, on pienempi kuin 2021 taloustutkimuksessa. 

Pankkipalveluita kilpailuttaneista  yli kymmenes arvioi vuosittaisten säästöjen jäävän alle kahteenkymmeneen euroon ja lähes yhtä suuri osuus sanoi, että säästöjä tulee 21–50 euroa. Vajaa viidennes puolestaan arvioi vuotuisten säästöjen määräksi 51–100 euroa ja hieman harvempi, että säästöjä tulee yli 100 euroa.

Omien säästöjen arvioinnissa on siis hieman vaihtelua. Säästömäärien uskotaan nyt olevan useammin hieman suurempia kuin vuosi sitten.Vastaajia, jotka eivät tiedä kuinka paljon säästöjä luottojen ja lainojen kilpailuttamisesta syntyy, on selvästi enemmän kuin vuoden 2021 taloustutkimuksessa.

Kuinka paljon vastaajat arvioivat lainojen ja luottojen kilpailutuksen tuovan säästöjä
Kuinka paljon vastaajat arvioivat pankkipalveluiden kilpailutuksen tuovan säästöjä

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa

Asuntolainaa etsiessäsi kilpailuttaminen kannattaa, sillä voit kerryttää itsellesi säästöjä jopa useita satoja euroja vuosittain. Koska laina-ajat ovat usein parinkymmenen vuoden luokkaa, kertyy vertailemalla säästetystä summasta melkoinen potti.

Halvin laina ei aina löydy omasta pankista, minkä vuoksi lainojen kilpailuttaminen on hyödyllistä.

Asuntolainoja vertailtaessa kannattaa huomioida marginaalin lisäksi myös muut reunaehdot sekä todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko kertoo sinulle lainan todelliset vuotuiset kustannukset.

Asuntolainan sekä muiden lainojen ja luottojen kilpailuttaminen käy helposti Sortterin avulla.

  • Kilpailuta laina Sortterilla ilmaiseksi
  • Saat jopa 20 lainatarjousta yhdellä hakemuksella
  • Lainan kilpailuttaminen on Sortterilla turvallista – palvelu toimii salatussa ympäristössä ja tietosi pysyvät turvassa
  • Vertailu on läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä

Kilpailuta lainasi Sortterilla!

Takaisin blogiin