Tarkista, siirtyykö laina heti tilille
Takaisin blogiin

Onko tilisiirrossa viive? Tarkista, siirtyykö laina heti tilille

Pankkipäivät ja tilisiirron viive alkaa olla historiaa: tilisiirto pankista toiseen tapahtuu nopeasti arkena ja usein myös viikonloppuna.

Perinteisesti maksut ja lainat ovat siirtyneet tililtä toiselle nopeasti vain siinä tapauksessa, että molemmat pankkitilit ovat samassa pankissa. Tilisiirto pankista toiseen on voinut kestää parikin pankkipäivää. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä suuri osa maksuista siirtyy tililtä toiselle muutamassa sekunnissa – myös eri pankkien välillä.

Muutoksen taustalla on koko euromaksualueella käytössä oleva SEPA-maksu. Kaikilla pankeilla nopea SEPA-pikasiirto ei kuitenkaan ole vielä käytössä, joten pankin tunnistaminen tilinumeron perusteella voi olla hyödyllinen taito.

Voit myös itse vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti laina on pankkitililläsi. Huolellisesti täytetyn lainahakemuksen ansiosta saat todennäköisemmin lainan heti tilillesi – jopa samana päivänä.

Lainahakemuksen täyttäminen – kuinka laina maksetaan tilille

Laina pankkitilille jopa samana päivänä

Moni lainanantaja pyrkii maksamaan lainan pankkitilille heti käsiteltyään lainasopimuksen. Hakija voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti lainanhakuprosessi tapahtuu.

Lainahakemus kannattaa täyttää huolella, sillä se nopeuttaa lainanhakuprosessia. Mitä täsmällisemmin ja totuudenmukaisemmin täytät lainahakemuksen, sitä nopeammin voit saada lainan heti tilille.

Osa tarjouksen antaneista pankeista pyytää toimittamaan palkkakuitin tai muun todistuksen tuloista ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Tulotodistus kannattaa ottaa esille hyvissä ajoin, sillä silloin voit kirjoittaa täsmällisesti tulosi jo lainahakemusta täyttäessäsi.

Pankki maksaa lainan tilillesi jopa saman päivän aikana lainasopimuksen allekirjoitettuasi, mutta kuitenkin viimeistään 2 arkipäivän aikana.

Pikalaina on nopeasti saatava kulutusluotto

Pikalaina on laina, jonka voi saada heti tilille. Pikalainat ovat sähköisellä hakemuksella haettuja vakuudettomia lainoja. Pikalaina ei tarkoita samaa asiaa kuin pikavippi tai pienlaina. Pikalaina on edullisempi ja joustavampi kuin pikavippi ja sitä voi hakea jopa 60 000 euroon saakka. Pikalainaa voi hakea esimerkiksi tilanteessa, kun rahantarve yllättää ja säästöjä ei ole tarpeeksi käytettävissä. Tällöin se voi toimia nopeana ratkaisuna äkilliseen rahantarpeeseen. Pikalainat tarjoavat asiakkaalle nopean palvelun lisäksi joustavuutta, sillä lainaa voi hakea netistä ympäri vuorokauden sekä ilman konttorissa käyntiä.

Kilpailutat helposti vakuudettomat lainat Sortterin palvelussa, josta lainapäätöksen voit saada jopa heti. Palvelun käyttö on helppoa, maksutonta ja turvallista. Kun olet täyttänyt lainahakemuksen, Sortter hakee sinulle räätälöidyt lainatarjoukset kaikilta palvelussa mukana olevilta lainanantajilta. Tämän jälkeen voit vertailla pikalainatarjouksia helposti esimerkiksi todellisen vuosikoron perusteella.

SEPA-maksun ansiosta tilisiirto pankista toiseen tapahtuu lähes reaaliajassa

SEPA tulee englanninkielisistä sanoista single euro payments area. SEPA-tilisiirto noudattaa eurooppalaista tilisiirtostandardia, jonka avulla asiakkaat voivat tehdä Euroopan sisällä tilisiirtoja nopeasti ja turvallisesti. Sen avulla tilisiirrot alueen sisällä siirtyvät pankkitililtä toiselle lähes viiveettä. 

SEPA-alueeseen, eli yhtenäiseen euromaksualueeseen, kuuluvat Euroopan unionin jäsenmaat. Lisäksi SEPA-alueeseen kuuluvat myös Islanti, Norja, Liechtenstein, Monaco ja Sveitsi.

SEPA-tilisiirto nopeus

 • pikasiirto: 10 sec (myös arkipyhänä ja viikonloppuna)
 • tavallinen tilisiirto: 1 arkipäivä

Pikasiirto-palvelua käytettäessä raha liikkuu eri pankkien välillä nopeasti, huolimatta siitä, missä euromaksualueen maassa pankit sijaitsevat. Tavallisena tilisiirtona maksu on perillä yleensä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Nopeasti toimiva SEPA-pikasiirto on käytettävissä vain silloin, kun sekä rahat lähettävällä pankilla, että rahat vastaanottavalla pankilla on palvelu käytössä. Tilisiirron tekijän tulee vain tehdä tilisiirto normaaliin tapaan. Pikasiirron ansiosta varat siirtyvät tilien sisällä 10 sekunnin sisällä maksusta vuoden jokaisena päivänä, myös arkipyhinä ja viikonloppuina. 

SEPA-pikasiirto ei ole vielä käytössä kaikilla euromaksualueen pankeilla. Tarkoituksena on, että alueen pankit ottavat pikasiirron käyttöön korvaten sillä tavallisen SEPA-tilisiirron. SEPA-alueella tilisiirtojen euromääräinen yläraja on tällä hetkellä 100 000 euroa, pois lukien Suomen sisällä tehtävät maksut.

Jos maksat maksun euromaksualueen ulkopuolelle tai jollain muulla valuutalla kuin euroina, on kyseessä ulkomaan tilisiirto, joita pankit käsittelevät eri tavoin. Tällöin rahan siirtyminen voi kestää kauemmin.

Tarkista minkä pankin tilinumero

Tilinumero erottaa pankkitilit toisistaan ja numeron avulla tilinomistaja voidaan osoittaa tietylle henkilölle tai organisaatiolle. Tilinumeron avulla voit myös tarkistaa, missä pankissa kyseinen tili on.

Suomessa käytetään nykyisin pääsääntöisesti kansainvälistä IBAN-tilinumeroa. IBAN-lyhenne tulee sanoista International Bank Account Number. Eri maissa tilinumeroiden pituus vaihtelee, mutta siitä huolimatta kaikkien maiden IBAN-tilinumerosta on luettavissa samat tiedot. IBAN-tilinumeron tunnistat alun kaksikirjaimisesta maatunnuksesta. 

Suomi siirtyi käyttämään IBAN-tilinumeroita vuonna 2010. Vanhan muotoiset suomalaiset pankkitilinumerot voi muuttaa IBAN-tilinumeroiksi helposti.

Suomessa IBAN-tilinumeroiden pituus on 18 merkkiä. Tilinumeron vanha muoto oli mallia: 6 numeroa, väliviiva ja 2-8 numeroa. Jotta tilinumero olisi tarvittavan pituinen (18 merkkiä), tilinumeroon lisätään usein täytenollia.

BBAN (Basic Bank Account Number) eli perustilinumero on maakohtainen tilinumero, joka on viimeinen osa IBAN-numeroa.

Suomalainen IBAN-tilinumero

Näin luet suomalaisia ja muun maalaisia IBAN-numeroita

 • ensimmäiset kaksi kirjainta: maatunnus (esim. Suomessa FI)
 • seuraavat kaksi numeroa: IBAN-tarkistenumero (maatunnisteen ja tilinumeron perusteella)
 • BBAN-numero: yhdistelmä tilinumeroa ja täytenollia

IBAN-tilinumeron avulla voit päätellä myös sen, minkä pankin tilistä on kysymys. Pankki selviää tilinumeron varsinaisesta tilinumero-osasta ja niiden ensimmäisestä kolmesta numerosta.

IBAN-numero

Alta löydät Suomessa toimivien pankkien ja rahoituslaitosten tunnisteet

 • Aktia 405, 497
 • Bigbank 717
 • Bank ASA 37
 • Bonum Pankki 479
 • Citibank 713
 • Danske Bank 8, 34
 • Handelsbanken 31
 • Holvi 799
 • Nordea 1, 2
 • OP 5
 • POP Pankit 470–478
 • SEB 33
 • S-Pankki 36, 39
 • Swedbank 38
 • Säästöpankit 715, 400, 402, 403, 406–408, 410–412, 414–421, 423–432,435–452, 454–464, 483–493, 495–496
 • Ålansbanken 6

Etuna pankin tunnistamisessa on, että voit esimerkiksi laskua maksaessa valita palveluntarjoajan tileistä sen, mikä on samassa pankissa oman tilisi kanssa. Näin varmistut siitä, että raha siirtyy tilien välillä mahdollisimman nopeasti.

Tarvitset BIC- ja SWIFT-tunnistetta ulkomaan tilisiirroissa

Valuuttamaksuja eli ulkomaan tilisiirtoja maksettaessa tarvitset pankkitunnistekoodin. Tunniste on nimeltään BIC- (Bank Identifier Code) tai SWIFT-tunnus (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Jokaisella pankilla on oma BIC- tai SWIFT-pankkitunnistekoodinsa, joita käytetään pankin tunnistamiseen. BIC- ja SWIFT-koodit tarkoittavat samaa asiaa, joten voit käyttää huoletta koodia kumpaankin tarkoitukseen.

BIC- ja SWIFT-koodi on 8 tai 11 merkkiä pitkä ja sen kuusi ensimmäistä merkkiä ovat aina kirjaimia.

BIC-tunnisteesta voi päätellä pankin ja maan, jossa pankki sijaitsee. Koodin neljä ensimmäistä merkkiä ovat pankin oma tunnus, ja niistä voit päätellä mistä pankista on kyse. Tunnuksen 5. ja 6. merkki kertovat, missä maassa pankki sijaitsee. 

Pankkitunnistekoodin voit löytää ulkomaille maksettavan laskun maksutiedoista. Jos koodia ei löydy, kannattaa sitä etsiä pankin verkkosivuilta tai kysyä laskun lähettäjältä.

Kilpailuta laina ja saa rahat nopeasti tilille

Sortter kilpailuttaa lainat puolestasi reilusti ja nopeasti. Täytä maksuton hakemus ja Sortter hakee sinulle henkilökohtaiset lainatarjoukset kumppaneiltaan. Voit vertailla lainatarjouksia kätevästi esimerkiksi lainasumman, laina-ajan tai todellisen vuosikoron mukaan. Lainatarjoukset esitetään helposti ymmärrettävässä muodossa, jotta sinulle on mahdollisimman helppoa löytää paras lainatarjous tarpeeseesi. Lainan saat tilillesi jopa saman päivän aikana.

Lue lisää

Takaisin blogiin