Mitä huomioida ennen sähkön kilpailuttamista?
Ennen kuin aloitat sähkösopimuksesi kilpailuttamisen, kannattaa hieman pohdiskella omia sähkönkäyttötapoja. Jotta löydät juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen, kiinnitä huomiotasi esimerkiksi seuraaviin asioihin:
1. Minkä sähkön mittaustavan haluat?
Suositun yleissähkön lisäksi on olemassa yö- ja kausisähköä, jotka sopivat esimerkiksi sähkölämmitteisiin koteihin. Yleissähkön hinta puolestaan pysyy samana vuoden- tai vuorokaudenajasta riippumatta, ja se sopii erityisen hyvin pienille kotitalouksille.
2. Sähkön alkuperän valinta?
Sähkösopimusta tehdessäsi voit valita, onko ostamasi sähkö tuotettu ydinenergialla, fossiilisella energialla vai uusiutuvalla energialla. Mikäli valitset esimerkiksi tuulivoimalla tuotetun sähkön, on sähkönmyyjä velvoitettu hankkimaan kulutuksesi verran alkuperätodennettua tuulisähköä.
3. Millaisen sopimustyypin haluat?
Eri sopimustyypit eroavat toisistaan hinnan ja sopimuksen voimassaolon mukaan. Vaihtoehtoina on yleensä määräaikainen sopimus, toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja pörssisidonnainen sopimus.
- Määräaikainen sopimus tehdään ennalta määrätylle ajanjaksolle, jolloin sähkön hinta on yleensä kiinteä sopimuksen päättymiseen saakka. Huomioithan, että määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa kuluitta ainoastaan muuton yhteydessä.
- Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on sopimustyyppi, joka tarjoaa asiakkaalle joustavuutta. Tämän sopimustyypin hinta voi vaihtua 30 vuorokauden kuluttua sähköyhtiön ilmoituksesta, ja sopimuksen irtisanomisaika on kaksi viikkoa.
- Pörssisidonnainen sopimus on sopimustyyppi, jossa sähkön hinta määräytyy sopimuksessa ilmoitetun kaavan mukaisesti. Suomessa hinnoittelu on yleensä sidottu Pohjoismaiden yhteisen Nord Pool -sähköpörssin vuorokausittaiseen markkinahintaan. Tätä hintaa kutsutaan spot-hinnaksi ja se vaihtelee tunneittain.
Pörssisähkön suosio on hiljalleen kasvanut kuluneen kymmenen vuoden aikana. Seuravaksi perehdymme tarkemmin pörssisähköön ja sen tarjoamiin säästämismahdollisuuksiin.