Nainen selaa puhelinta
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Mihin tarkoitukseen prepaid-liittymä sopii?

Prepaid-liittymä on kätevä tapa pitää puhelinlaskut halutun suuruisena, jos omaan tarpeeseen sopivaa liittymäpakettia ei ole tarjolla tai haluaa pysyä tietyssä budjetissa. Lue, mihin kaikkeen muuhun prepaid-liittymät sopivat.

Prepaid-liittymä tarkoittaa sitä, että maksat etukäteen puheluista, tekstiviesteistä ja netin käytöstä. Ostat siis liittymän tietylle summalle ja käytettyäsi saldon liittymä lakkaa toimimasta. Ostamalla lisää saldoa liittymälle voit jatkaa sen käyttöä.

Suomessa prepaid-liittymät eivät ole kovin yleisessä käytössä – vain 10 prosenttia liittymämarkkinoista on prepaideja. Post-paid - eli käytön jälkeen maksettavat liittymät ovat huomattavasti yleisempiä.  Suomessa post-paid -liittymät ovat edullisia ja niissä on laajasti ominaisuuksia. Vaivattomuus ja edullisuus tekevät niistä suositumpia, vaikka prepaidit ovat nykyään ihan yhtä vaivattomia ja käytöstä riippuen yhtä edullisia.

Miten prepaid eroaa tavallisesta liittymästä?

Prepaid-liittymä eroaa tavallisesta liittymästä siten, että se maksetaan etukäteen, kun taas post-paid -liittymän maksut tulevat jälkikäteen maksettavaksi. Prepaidia käytettäessä yllätyksenä tulevia isoja laskuja ei tule, sillä saldo rajaa käyttöä tiettyyn summaan saakka. Liittymien ominaisuudet voivat olla rajallisemmat verrattuna post-paid -liittymään: esimerkiksi netin nopeus, joka on tärkeä ominaisuus monelle, voi olla pienempi prepaid-liittymässä.

Prepaid-liittymissä etukäteen maksettu saldo vähenee palveluntarjoajan hinnaston mukaisesti. Jos olet valinnut niin sanotun perusliittymän, saldo vähenee jokaisesta puhutusta minuutista, tekstiviestistä ja nettiselailusta. Liittymävaihtoehdoista löytyy myös rajattomia vaihtoehtoja, jolloin maksat etukäteen kuukausikohtaisen saldon, minkä jälkeen voit soittaa rajattoman määrän puheluita, lähettää tekstareita ja surffata netissä. Prepaid-liittymä maksetaan jälkikäteen ja operaattori voi laskuttaa sopimusehtojen mukaan tietyistä palveluista, joita otetaan käyttöön.

Kenelle prepaid-liittymä sopii parhaiten?

Puhelinliittymä on välttämättömyys, jos omistat kännykän ja haluat soittaa sillä puheluita.  Jos sinulla on tabletti ja haluat surffailla netissä, tarvitset liittymän. Liittymämarkkinoilla on monia erilaisia liittymiä, joista voi valita itselleen sopivimman. Ennen liittymän valintaa kannattaa miettiä oman puhelimen ja netin käyttöä: käytätkö puhelinta enimmäkseen puhumiseen, nettiselailuun vai molempiin? Tarvitsetko nettiselailuun nopean yhteyden vai riittääkö pienempi? Näiden lisäksi kannattaa ottaa huomioon, kuinka paljon käytät puhelinta ulkomailla. Kun nämä perusasiat on valmiiksi mietitty, voit vertailla liittymiä netissä.

Prepaid-liittymä sopii erinomaisesti niille, jotka eivät halua kiinteitä kuukausimaksuja. Se sopii esimerkiksi lapsen ensimmäiseksi liittymäksi, sillä prepaid-liittymällä ei pääse syntymään yllättävän isoja puhelinlaskuja. Se sopii myös henkilöille, joiden luottotiedot ovat menneet ja jotka eivät saa tavallista liittymää ilman vakuusmaksua. Prepaidia ostettaessa luottotietoja ei tarkisteta, jolloin kuka vain voi saada sen.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktiaBank NorwegianNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Erilaiset prepaid-liittymät

Prepaid-liittymiä on erilaisia ja niiden ominaisuudet ovat samanlaiset kuin kuukausimaksullisissa liittymissäkin. Niin sanotussa perusversiossa maksat tietyn summan, joka on liittymäsi saldo. Kun soitat, lähetät tekstiviestejä tai selailet nettiä, saldo vähenee. Puhelut veloitetaan hinta/minuutti, tekstiviesteille on oma kappalehinta ja netillä voi olla kiinteä vuorokausimaksu tai hinta/Mt. Prepaid-liittymiä tarjoavat kaikki suuret teleoperaattorit: DNA, Elisa Saunalahti, Telia ja Moi.

Kiinteähintainen prepaid toimii kiinteällä vuorokausimaksulla. Maksu pitää sisällään rajattoman määrän puheluita, tekstareita ja netin käyttöä. Käytännössä tämä on ihan samanlainen kuin kuukausiveloitteinen liittymä, mutta maksat tämän vain etukäteen.

Prepaid-liittymien kylkeen voit ostaa nettipaketteja, jos prepaid-liittymän netti ei vastaa tarpeitasi tai tarvitset pelkän netin. Prepaid-netti on hyvä vaihtoehto nuorille, jotka eivät soita tavallisia puheluita ja tekstiviestejä vaan kaikki tapahtuu somessa. Jos sinulla on esimerkiksi seurantalaite, joka vaatii netin toimiakseen, prepaid-netti voi olla juuri oikea valinta sinulle.

Prepaid-liittymä sopii tabletteihin, mokkuloihin, reitittimiin, riistakameroihin ja koirapantoihin ja moneen muuhun nettiyhteyttä tarvitsevaan laitteeseen. Esimerkiksi metsästäjien keskuudessa prepaid-liittymät ovat hyvin suosittuja. Koirien tutkapantojen GPS-lähettimet vaativat toimiakseen liittymän, jotta metsästäjät näkevät, missä koirat menevät, samoin kuin riistakamerat, jotta niiden ottamat kuvat saa kätevästi lähetettyä esimerkiksi suoraan sähköpostiin. Metsästys ei ole kuitenkaan ympärivuotista ja jokapäiväistä tekemistä, joten prepaid-liittymällä nettiä vaativien välineiden käyttö voi tulla edullisemmaksi kuin kuukausimaksullisella liittymällä.

Miten prepaid otetaan käyttöön?

Prepaid-liittymän voi ostaa monesta paikasta. Esimerkiksi K- ja S-ketjujen liikkeistä, Ärrältä, huoltoasemilta tai suoraan palveluntarjoajan nettisivuilta. Kun laitat sim-kortin laitteeseen ja vastaanotat tai soitat puhelun, lähetät tekstiviestin tai avaat nettiselaimen, liittymä aktivoituu automaattisesti. Saldon lisääminen on yhtä yksinkertaista: voit ostaa lisää saldoa mobiilisovelluksella tai voit ostaa latauslipun yllä mainituista liikkeistä. Latausmäärät ovat 10 €, 20 €, 30 €, 40 € tai 50 €.

Prepaid-liittymän edut ja haitat

Prepaid-liittymä on kenen tahansa saatavilla ja sellaisen voi ostaa monesta paikasta. Prepaidia käytettäessä yllättäviä isoja laskuja ei pääse syntymään, koska maksat kaiken ennakkoon. Lisäksi liittymän ominaisuudet vastaavat nykyään tavallisen kuukausimaksullisen liittymän ominaisuuksia eikä hinta ole juurikaan korkeampi. Prepaid-liittymä on helppo ottaa käyttöön ja lisäsaldon lataaminen on yksinkertaista. Prepaid-puhelinliittymissä olevalla saldolla voi maksaa erilaisia maksuja, esimerkiksi taloyhtiön pesukoneen käyttömaksun tai matkalipun. Lisäksi prepaidit toimivat ulkomailla aivan samoin kuin kuukausimaksulliset liittymät.

Prepaid-liittymän mukana tuleva puhelinnumero on liittymäkohtainen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos et säännöllisesti lataa saldoa tai ylipäänsä käytä liittymää, sen voimassaolo loppuu ja numero ei ole enää käytettävissä. Joissakin tapauksissa numero on vielä palautettavissa riippuen liittymätyypistä. Mikäli on rekisteröinyt liittymän (DNA), uusi sim-kortti pystytään tekemään samalle numerolle. Palveluissa, joissa esimerkiksi vahvistus- tai tunnistautumispyynnöt on ohjattu prepaid-numeroon, voi tulla hankaluuksia, jos liittymän voimassaolo päättyy.

Vertaile puhelinliittymät nopeasti ja helposti Sortterin palvelun kautta

Puhelinliittymä on nykyään helppo ja nopea vaihtaa, sillä markkinoilla ei ole juurikaan määräaikaisia sopimuksia. Puhelinliittymien vertailulla voit säästää isonkin summan vuodessa, varsinkin jos taloudessasi on useampi puhelin- ja nettiliittymä. Puhelinliittymien vertailu on useimmiten varmin tapa selvittää, mikä on itselle sopivin ja edullisin liittymä.

Sortterin vertailun avulla voit verrata eri liittymävaihtoehdot yhdellä kertaa. Sortterin vertailussa ovat mukana DNA, Telia ja Moi.

author image

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin