Opiskelija voi ottaa opintolainan
Takaisin blogiin

Opintolaina on edullinen laina – mikä on seuraavaksi edullisin kertalaina opiskelijalle?

Opiskelu uuteen ammattiin avaa väylän moniin mahdollisuuksiin. Opiskeluaika on usein taloudellisesti tiukkaa aikaa, jolloin moni opiskelija turvautuu opintolainaan. Mitä muita vaihtoehtoja on opintolainalle?

On tunnettu tosiasia, että Kelan opintotuki ei riitä yksistään kattamaan arkielämän kaikkia kuluja, kuten vuokranmaksua, laskuja ja ruokaa – harrastuksista ja lomareissuista puhumattakaan. Paikkakunnilla, joissa vuokrat ovat suuret, opintoraha ja asumistuki saattavat mennä pelkästään vuokranmaksuun.

Vuonna 2019 toteutetun Eurostudent VII -opiskelijatutkimuksen mukaan noin 40 % opiskelijoista hakee opintolainaa, ja määrä kasvaa vuosi vuodelta. Yksi syy tähän on, että opintorahan määrä on viime vuosina pienentynyt ja samaan aikaan Kelan opintolainan valtiontakauksia on korotettu. Myös lainan matala korkotaso ja takaisinmaksuehtojen kohtuullisuus kannustavat lainan nostamiseen.

Opintolaina on joustava ja edullinen laina

Moni opiskelija haluaa keskittyä opintojensa aikana vain koulunkäyntiin, mikä on täysin ymmärrettävää. Osa opiskelijoista tekee opintojen ohessa myös töitä saadakseen joustovaraa omaan opiskelubudjettiinsa. Työnteon ja opiskelun yhdistäminen saattaa pidemmän päälle viedä voimia, jolloin opiskelijan voi olla järkevää täydentää talouttaan opintolainan avulla.

Opintolaina auttaa sinua rahoittamaan opiskelijaelämän aikaisia kuluja, jos opintotuki ei riitä, etkä halua tai voi tehdä opintojen kanssa samanaikaisesti työtä. Varmastikin jokainen opiskelija toivoo, että saisi keskittyä opintoihinsa ilman, että taloushuolet vievät yöunet.  

Opintolaina on hyvä vaihtoehto jokaiselle opiskelijalle, sillä se on valtion takaamaa lainaa. Kelan opintolaina on hyvin edullinen laina, sillä sen korko on varsin alhainen. Pankista riippumatta opintolainan korko on lähes aina alle 1 %.

Pankin ja sinun välinen sopimus määrittää, paljonko opintolainan korko on omalla kohdallasi. Opintolainan korko sisältää markkinakoron sekä pankin marginaalin.

Mikä on opintolainan määrä?

Opintolainan määrään vaikuttaa paljon se, millä asteella opiskelet ja minkä ikäinen olet. Opintolainan määrät näet alta.

  • Korkeakouluopiskelija: 650 euroa kuukaudessa
  • Toisen asteen opiskelija: 650 euroa kuukaudessa
  • Alle 18-vuotias opiskelija: 300 euroa kuukaudessa
  • Aikuiskoulutustukea saava henkilö, joka opiskelee Suomessa: 650 euroa kuukaudessa
  • Ulkomailla opiskeleva: 800 euroa kuukaudessa

Voit nostaa opintolainaa tilillesi joka kuukausi tai suuremman summan kerralla lukuvuoden ajalle. Jos olet korkeakouluopiskelija ja saat opintolainaa 650 euroa kuukaudessa, sinun kannattaa pyrkiä siihen, että kyseinen summa riittää koko kuukauden ajaksi, jolloin et käytä tulevien kuukausien lainarahoja.

On melko yleistä, että lukuvuoden loppupuolella opintolaina on jo huvennut, sillä kun opintolainaa saa kerralla paljon tilille, sitä saattaa myös tuhlata enemmän kuin olisi järkevää.

Ennen kuin haet opintolainaa, arjen budjetointi voi helpottaa sinua. Kun budjetoit menosi etukäteen, voit ennakoida, mihin kuluihin tarvitset opintolainaa. Näin sinun on helpompi pitää kiinni budjetistasi, kun olet hakenut lainaa. 

Opintolaina on edullinen laina, mutta kannattaako “köyhän opiskelijan” ottaa lainaa?

Opintolaina jakaa opiskelijoiden mielipiteitä. Osa opiskelijoista välttelee lainan hakemista viimeiseen saakka ja pyrkii turvaamaan opiskeluajan esimerkiksi osa-aikatyön avulla. Toisille laina on itsestäänselvyys, sillä Kelan opintolaina on edullinen laina, jonka valtio takaa.

Töiden ja opintojen yhdistäminen voi tuntua tukalalta, sillä on varsin yleistä, että moni asettaa työt etusijalle, jolloin ne vievät mennessään – opiskelun kustannuksella. Pahimmillaan opinnot voivat viivästyä. 

Jos päädyt hakemaan lainaa, avainasemaan nousee kysymys, miten aiot opintolainan käyttää. Jos käytät opintolainan järkevästi ja maksat sillä arkielämän pakollisia kuluja, kuten laskuja ja opiskeluvälineitä, laina on hyvä ratkaisu.

Opiskelijan ei kuitenkaan kannata ottaa lainaa, jos aikomuksena on kustantaa sillä vaikkapa lomareissuja tai turhia ostoksia. Laina on aina suuri sitoumus, joka täytyy maksaa myös takaisin. 

Opintolaina on myös joustava kertalaina, jonka takaisinmaksu alkaa vasta kahden vuoden kuluttua siitä, kun opintosi päättyvät. Usein tässä vaiheessa moni koulusta valmistunut on jo työelämässä, joten opintolainan takaisinmaksu kulkee yleensä vaivattomasti arjen mukana.

Pankin kanssa on mahdollista sopia, paljonko lyhennät lainaa kuukausittain. Lainan kuukausierä kannattaa sovittaa omaan talouteesi sopivaksi.

Opintolainan hyötyjä

  • Saat mahdollisuuden keskittyä opintoihisi
  • Opintolaina on edullinen laina, jonka valtio takaa
  • Lainan takaisinmaksu alkaa vasta opintojesi jälkeen
  • Jos valmistut korkeakoulusta määräajassa, sinun on mahdollista saada Kelalta 40 prosenttia opintolainavähennystä.
  • Voit opiskella ilman taloudellista stressiä

Miten voit hakea opintolainaa?

Ennen kuin haet opintolainaa, sinun tulee hakea opintotukea Kelalta. Kun olet saanut opintotuki- ja lainatakauspäätöksen, voit hakea lainaa pankista. 

Useimmissa pankeissa lainahakemus on mahdollista täyttää netissä. Pankit käsittelevät opintolainahakemuksesi noin muutamassa arkipäivässä, jonka jälkeen voit nostaa lainan tilillesi.

On suositeltavaa, että myös opiskelijat kilpailuttavat opintolainan, sillä eri pankkien välillä voi olla isojakin eroja lainan ehdoissa ja hinnoissa. Edullinen laina ei nimittäin aina löydy omasta pankista.

Voit kilpailuttaa opintolainan pyytämällä lainatarjouksia omasta ja muista pankeista, jotka myöntävät opintolainaa.

Vaihtoehdot opintolainalle

Jos koet, että Kelan opintolaina ei vastaa toiveitasi, et voi saada sitä jostain syystä tai olet nostanut koko lainasumman, on olemassa myös muita lainatuotteita. Opintolainan lisäksi voit rahoittaa opintovuosien arkea myös muilla lainoilla.

Hyvä vaihtoehto opintolainalle on vakuudeton laina. Vakuudetonta lainaa saa lähes mistä tahansa pankista tai rahoituslaitoksesta.

Sortterin kilpailutuspalvelussa voit kilpailuttaa esimerkiksi kulutusluoton. Kulutusluotto on laina, jota on helppo hakea. Se on myös huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kalliit pikavipit tai luottokortit.

Toinen vaihtoehto on joustoluotto. Tällöin saat joustoluottotilillesi rahaa, jota voit nostaa henkilökohtaisen luottorajan puitteissa oman tarpeesi mukaan. Joustoluottoa maksetaan takaisin pankille kuukausittain kuten muitakin lainoja. Kuukausierän suuruus on määräytyy sen mukaan, paljonko olet nostanut luottoa tai mikä sinulle myönnetty luottoraja on.

Kaikki lainat on mahdollista maksaa myös nopeammin pois. Jos laina-aika on lyhyt, myös lainan kulut jäävät lyhyemmiksi. Kannattaa kuitenkin olla yhteydessä omaan pankkiin, mikäli haluat maksaa lainan ennenaikaisesti takaisin.

Miten voit hakea muita edullisia lainoja?

Voit hakea edullisia lainoja samalla kuin hakisit opintolainaakin. Jos olet opiskelija ja tavoitteenasi on löytää edullinen laina, tällöin ehtona ovat samat kriteerit kuin muillakin lainan hakijoilla.

Sortterin palvelussa voit kilpailuttaa lainan ja lähettää lainahakemuksen, kun alla olevat ehdot täyttyvät.

  • Olet vähintään 20-vuotias
  • Luottotietosi ovat kunnossa, eikä maksuhäiriömerkintöjä ole
  • Sinulla on säännölliset tulot

Jotta löydät vakuudetonta lainaa edullisesti, laina kannattaa kilpailuttaa. Jos et kilpailuta lainaa, saatat maksaa turhia kuluja ja korkoja, mikä ei opiskelijan budjetille välttämättä ole hyvä asia. Kilpailuttaminen korostuukin erityisesti silloin, jos olet opiskelija ja etsit edullista lainaa.

Näin kilpailutat esimerkiksi kulutusluoton tai joustoluoton:

  1. Kartoita lainalaskurin avulla talouteesi sopiva lainamäärä.
  2. Täytä lainahakemus Sortterin verkkosivulla.
  3. Tarkista tietosi ja lähetä hakemus.
  4. Saat samantien luottotarjoukset jopa kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta.
  5. Vertaile saamiasi lainatarjouksia. Esitämme tarjoukset edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan.
  6. Kun löydät itsellesi sopivan luoton, voit hyväksyä tarjouksen.
  7. Allekirjoita luottosopimus pankkitunnuksilla verkkopalvelumme kautta. 

Lähteet: Kela ja Opetus- ja kulttuuriministeriö

Ajankohtaista

Takaisin blogiin