Vakuudeton laina pankista

Onko toiveissa vakuudeton laina pankista? – lue, minkälaisia vakuudettomia lainoja pankit myöntävät

Mikä on täsmäluotto, pikalaina, haavelaina ja etulaina, ja miten ne eroavat toisistaan? Edullinen vakuudeton laina pankista voi olla hyvä tapa rahoittaa elämää, mutta lainaa hakiessa etenkin lainojen nimet voivat aiheuttaa hämmennystä.

Pankeilla on tarjolla monia erilaisia vakuudettomia lainoja, mutta lainojen nimistä voi usein olla vaikea päätellä, mistä missäkin lainassa on kyse. Sen vuoksi tässä kirjoituksessa käydään lyhyesti läpi Osuuspankin, Nordean, POP Pankin, Danske Bankin ja Aktian valikoimissa olevia vakuudettomia lainoja ja niiden ehtoja.

Mikä on vakuudeton laina?

Vakuudeton laina on nimensä mukaisesti lainaa, jota varten ei tarvitse takaajaa tai asettaa vakuudeksi muuta omaisuutta, kuten asuntoa. Vakuudettomien lainojen lainasummat ovat luonnollisesti vakuudellisia lainoja pienempiä ja tyypillisesti vakuudettomat lainat ovat tarkoitettu yllättävien kulujen kattamiseen tai keskisuuriin hankintoihin. Pienemmistä lainasummista johtuen vakuudetonta lainaa on helppo hakea ja lainan voi saada nopeasti.

Tyypillisiä vakuudettomia lainoja ovat esimerkiksi kulutusluotot, jotka ovat pankkien ja rahoitusyhtiöiden myöntämiä kertaluotoisia lainoja. Kulutusluottojen lainamäärä voi hakijasta riippuen vaihdella parista tuhannesta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Myös pidemmän aikavälin käyttöön tarkoitetut, pitkälti luottokortin lailla toimivat, joustoluotot ovat tyypillisesti vakuudettomia. Joustoluotolla tarkoitetaan jatkuvaa lainaa, jota voi käyttää osissa ja luotto palautuu uudestaan käyttöön sitä mukaa, kun sitä maksaa takaisin.

Vakuudettoman lainan ottamiseen voi olla monia syitä, mutta usein niitä käytetään kattamaan yllättäviä kuluja, kuten esimerkiksi auton tai asunnon korjaustarvetta. Moni voi myös haluta käyttää lainarahaa vaikkapa arjen luksukseen tai matkustamiseen.

Pankkien vakuudettomille lainoille asettamat korot vaihtelevat hakijan ja pankin mukaan, mutta tyypillisesti kaikkien pankkien vakuudettomat lainat ovat sidottu Euriborkorkoon. Euriborkorolla tarkoitetaan euroalueen viitekorkoa, jonka arvon määräytyminen perustuu kulloinkin voimassa olevaan kansainväliseen käytäntöön.

Osuuspankista kulutus- ja joustoluottoa

Osuuspankki tarjoaa asiakkailleen kahta erilaista vakuudetonta lainaa eli täsmäluottoa ja joustoluottoa. OP:n tarjoama Täsmäluotto on poikkeavasta nimestään huolimatta tavanomainen kulutusluotto.

Osuuspankin vakuudettomat lainat

  • Täsmäluotto
  • Joustoluotto

Täsmäluotto on siis vakuudeton kertaluotto, jonka asiakas saa tililleen nopeasti. Lainasumma voi olla 2 000–15 000 euron välillä. OP-Täsmäluotto on tarkoitettu myös osuuspankin mukaan auton oston tai kodin remontoinnin tai sisustamisen rahoittamiseen. Täsmäluoton koroksi on määritelty 7,95 %, jonka lisäksi lainalle tulee vaihtuva kolmen kuukauden Euriborkorko.

Osuuspankin Joustoluotto puolestaan on juuri sitä, mitä sen nimi antaa ymmärtää eli joustavaa ja jatkuvaa luottoa, jota voi nostaa omalle tililleen sitä mukaa, kun sitä tarvitsee. Vastaavasti käytettyä luottoa myös lyhennetään kuukausierillä eli joustoluottoa käytetään hyvin samaan tapaan kuin luottokorttia. OP:n Joustoluottoa voi hakea 2 000–8 500 euron välillä ja Joustoluotossa on sama korko kuin OP:n Täsmäluotossa eli 7,95 % ja kolmen kuukauden Euribor.

Nordeasta vakuudetonta Joustoluottoa

Nordea puolestaan tarjoaa kulutusluottojensa sivuilla vaihtoehdoiksi Joustoluottoa ja Kulutusluottoa. Näistä kuitenkin ainoastaan Joustoluotto on vakuudetonta lainaa.

Nordean vakuudettomat lainat

  • Joustoluotto

Nordean vakuudeton Joustoluotto on tavallisesta joustoluotosta poiketen kertaluotto, mutta luoton summaa voi kuitenkin tarvittaessa korottaa. Nordean Joustoluottoa voi saada 2 000–50 000 euron välillä ja sen laina-ajaksi on määritelty lähtökohtaisesti 1-1,5 vuotta. Luoton voi kuitenkin maksaa takaisin nopeamminkin tai vaikka kerralla ilman ylimääräisiä kuluja.

Nordean joustoluotosta peritään aina 12,5 euron kuukausittainen tilinhoitomaksu ja luoton korko on sidottu kolmen kuukauden Euriboriin. Nordean joustoluoton muut korot puolestaan vaihtelevat sen mukaan onko hakija Nordean Premium-asiakas, asuntolaina-asiakas vai tavallinen asiakas. Premium-asiakkailla joustoluoton korkomarginaali on 2,9 %, asuntolaina-asiakkailla, 5,9 % ja muilla 8,9 %.

POP Pankki antaa vakuudetonta joustoluottoa ja pikalainaa

Myös POP Pankilla on vakuudettomana lainana tarjolla Joustoluotto. Joustoluottoa voi hakea tarvitsemansa määrän, mutta lainan ehdot räätälöidään aina hakijan mukaan. POP Pankki sopii siis luotot ja lainat aina asiakaskohtaisesti, joten myös pankin myöntämien lainojen korot ovat yksilöllisiä. POP Pankin Joustoluottoa voi nostaa tililleen sitä mukaa kuin sitä tarvitsee.

POP Pankin vakuudettomat lainat

  • Joustoluotto
  • Pikalaina

Joustoluoton lisäksi POP Pankilla on tarjolla POP Pikalaina. Kyseessä on vakuudeton kulutusluotto, joka maksetaan asiakkaan pankkitilille. Hakijan maksukyvystä riippuen lainaa voi saada 2 000–20 000 euroa, jota lyhennetään samankokoisina erinä kuukausittain kuukauden viimeisenä päivänä. Maksuaikaa lainalle voi saada lainasummasta riippuen 12–120 kuukautta ja laina on sidottu kolmen kuukauden Euribor-korkoon, johon lisätään asiakaskohtainen korkomarginaali.

Danske Bankilla eniten vakuudettomia lainavaihtoehtoja

Danske Bankilla on tarjolla muutamia erilaisia lainoja, joihin ei tarvitse erillisiä vakuuksia. Esimerkiksi Danske Bankin Käyttölaina on käytännössä joustoluotto, jota voi käyttää jatkuvasti vaikka arjen yllättäviin kuluihin. Käyttölainaa voi saada 2 000–10 000 euroa ja lainaa lyhennetään kuukausittain. Lainassa on myös mahdollisuus kahteen vuosittain toistuvaan maksuvapaaseen. Käyttölainan korko on sidottu kolmen kuukauden Euriboriin ja siihen lisätään 9 % korko.

Danske Bankin vakuudettomat lainat

  • Käyttölaina
  • Haavelaina
  • Etulaina

Danske Bankilta on mahdollista saada myös niin sanottua Haavelainaa, joka on tarkoitettu hakijoille, joilla ei ole mahdollisuutta tai halua antaa lainalle erillistä vakuutta. Haavelaina on nimensä mukaisesti tarkoitettu arjen pienten haaveiden toteuttamiseen eli esimerkiksi lomamatkaan, remonttiin tai johonkin muuhun pieneen luksukseen tai akuuttiin rahantarpeeseen. 

Haavelainaa on mahdollista saada hakijan maksukyvystä riippuen 15 000 euroa. Mikäli hakijoita on kaksi, on lainaa mahdollista saada tuplamäärä eli 30 000 euroa. Haavelainan viitekorko on 12 kuukauden Euribor, johon lisätään 7–10 %.

Danske Bankilla on tarjolla asiakkailleen myös Etulaina, eli edullinen vakuudeton laina, joka on suunnattu vain korkeakoulutetuille lainanhakijoille. Lainan ajatuksena on, että korkeakoulutettu hakija voi saada lainaa hyvin edullisella korolla. Etulainaa voi saada 5 000–25 000 euroa. Kahdelle hakijalle maksimisumma on 50 000 euroa. Laina-aika on 1–5 vuotta ja lainan korkomarginaali on normaalista 7 prosentista poiketen vain 4,90 %.

Aktiasta vain vakuudetonta kulutusluottoa

Aktia tarjoaa vakuudetonta lainaa Käyttölainan muodossa.

Aktian vakuudettomat lainat

  • Käyttölaina

Käytännössä Aktia Käyttölaina on 2 500–20 000 euron suuruinen vakuudeton kulutusluotto, joka maksetaan yhdessä erässä pankkitilille. Lainan takaisinmaksuaika on 24–120 kuukautta ja lainaa lyhennetään kuukausittain kiinteissä erissä, jotka ovat vähintään 50 euroa. Aktian Käyttölainan korko on kolmen kuukauden Euribor, jonka päälle lisätään 4,5–11,5 % korko.

Edullinen vakuudeton laina – omasta pankista vai muualta?

Vakuudettomia lainoja on siis käytännössä kaikkien pankkien valikoimissa, joista löytynee jokaiselle hakijalle sopiva juuri omaan rahantarpeeseen. Useimmilla pankeilla ei ole valikoimissaan monia vakuudettomia lainoja, mutta lainavaihtoehtoja voi tarkastella oman pankin lisäksi myös muista pankeista.

Toisessa pankissa voi olla saatavissa kannaltasi sopivampi lainasumma tai paremmat lainaehdot. Sen vuoksi myös vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen kannattaa aina.

Sortter kilpailuttaa yli 20 pankkia puolestasi, jolloin voit saada useita lainatarjouksia, säästää lainakuluissa sekä löytää itsellesi edullisen lainan.

Kilpailuta lainasi jo tänään ja säästä korkokustannuksissa.

Lue lisää