Onko pikalaina vastuullinen valinta?
Takaisin blogiin

Onko pikalaina vastuullinen valinta?

Luoton ja esimerkiksi niin kutsutun pikalainen hakeminen on nykyään helppoa. Onko se jo liiankin helppoa? Tässä kirjoituksessa tutkailemme pikalainan ottamista vastuullisen taloudenpidon näkökulmasta.

Mietityttääkö sinuakin lainan hakemisen ja saamisen nopeus ja vaivattomuus, jonka digitaaliset alustat ja verkkoyhteydet ovat tehneet mahdolliseksi? Hyvä. Tämä tarkoittaa, että suhtaudut taloudenpitoon ja raha-asioihin niiden vaatimalla vakavuudella ja harkinnalla.   

Laina on aina laina – se pitää maksaa takaisin korkojen kera. Muutama vuosi sitten suosiossa olleiden, pahamaineisten pikavippien syntilistan voi katsoa alkavan jo nimestä. Vippi kun synnyttää helposti leikkisämpiä ja huolettomampia mielleyhtymiä kuin painava (pankki-)laina.

Pikavipit olivat tyypillisesti summiltaan pieniä, mutta koroiltaan ja kuluiltaan suuria, mikä ajoi ihmisiä talousahdinkoon. Vuonna 2019 voimaan astunut kuluttajansuojalaki säätelee lainojen korkoja onneksi entistä tarkemmin.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 408 arvosteluun.
powered by

Mikä ihmeen pikalaina?

Pikalaina on luototustuote, jonka saatavuus ja ehdot on suunniteltu aiempaa paremmin vastaamaan niin digiajassa elävän nykyihmisen rahoitustarpeita kuin uudistettua kuluttajansuojalakiakin. Useat pankit ja rahalaitokset tarjoavat pikalainaa aina kymmeniin tuhansiin euroihin asti. 

Pkavippien sijaan pikalaina rinnastuu kulutusluottoihin ja muihin vakuudettomiin lainoihin. Sitä saadakseen ei siis tarvita vakuuksia tai takaajia, mutta tiettyjen ehtojen tulee kuitenkin täyttyä.

Voit hakea pikalainaa, kun

 • olet vähintään 20-vuotias
 • sinulla on säännöllisiä palkka- tai muita tuloja
 • sinulla on moitteeton maksuhistoria.

Vastuulliseen taloudenpitoon kuuluu, että lainaa ei koskaan haeta hetken mielijohteesta. Elämän eri käänteissä, kuten pesukoneen hajotessa tai autoa vaihdettaessa arkibudjetti ei kuitenkaan aina veny kattamaan kuluja. Mikäli taloudellista varapuskuria ei ole tai siihen ei haluta kajota, pikalainaa on nimensä mukaisesti mahdollista hakea ja saada nopeallakin aikataululla

Pikalainan hakeminen tapahtuu netissä. Lainasopimus sinetöidään verkkopankkitunnuksilla ja tämän jälkeen rahat saattaa saada käyttöön jopa saman päivän aikana

Pikalainan keskeiset ominaisuudet ovat samat kuin muidenkin kulutusluottojen:

 • korko alkaen 4 %
 • todellinen vuosikorko alkaen 4,25 %
 • lainasumma 1 000–60 000 euroa
 • joustava takaisinmaksuaika.

Voit löytää meidät seuraavista medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Miten löydän reilun pikalainan?

Omaan elämäntilanteeseen sopiva, kuluiltaan maltillinen pikalaina löytyy eri lainatarjouksia vertailemalla. Vertailu taas onnistuu silloin, kun kulut ja ehdot on selkeästi merkitty kuhunkin tarjoukseen. 

Pikalainatarjousten vertailu voi tuntua työläältä. Se kannattaa kuitenkin tehdä, sillä lainojen koroissa ja kuluissa voi vuositasaolla ilmetä jopa satojen eurojen eroja luotontarjoajasta ja markkinatilanteesta riippuen. 

Lainasta aiheutuvia kuluja voivat olla esimerkiksi:

 • avausmaksut 
 • käsittelymaksut 
 • kuukausimaksut
 • tilinhoitomaksut
 • laskutuspalkkiot

Lainatarjouksia vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko lainakustannukset ilmoitettu tarjouksissa todelliseen vuosikorkoon perustuen. Tämä tarkoittaa nimittäin sitä, että korkojen lisäksi kaikki lainasta aiheutuvat kulut on tarjouksessa huomioitu. Toisin sanoen matalakorkoinen laina ei välttämättä tarkoita edullisinta lainaa.

Kulujen lisäksi pikalainan lainaehdoilla on väliä. Vastuullinen lainanotto tarkoittaa, että myös takaisinmaksun aikataulu ja lyhennyserien suuruus on suunniteltu vastaamaan omaa tilannetta. Ehdot määrittävät esimerkiksi sen, onko sinulla mahdollisuus lyhennysvapaisiin kuukausiin tai ennenaikaiseen takaisinmaksuun ilman lisäkustannuksia.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

Ulkoistaisitko lainavertailun?

Väistämättä jonkin verran aikaa ja energiaa vievän lainavertailun voi myös ulkoistaa sellaista palvelua tarjoavalle taholle. Epäilyttääkö lainavertailupalvelun hyödyntäminen?

Ei hätää, vastuullisen lainavertailupalvelun tunnistat näistä:

 • Palveluntarjoajan yhteistyökumppaneina on vain luotettavia pankkeja ja rahalaitoksia.
 • Lainat vertaillaan aina todellisen vuosikoron mukaan.
 • Korot ja kulut näkyvät tarjouksissa selkeästi eroteltuina.
 • Saat yhden sijaan useita lainatarjouksia. 
 • Palvelu toimii korkean it-turvan verkkoympäristössä.
 • Palveluntarjoaja ei luovuta asiakkaiden tietoja eteenpäin.

Yllä mainittujen lisäksi on tietenkin miellyttävää, mikäli itse lainanhakuprosessi hoituu nopeasti ja helposti, mielellään yhdellä lomakkeella. Laadukas palveluntarjoaja ei myöskään hoputa sinua tekemään lainapäätöstä heti, vaan saat rauhassa tutkailla tarjouksia ja tehdä valintasi.

Hyvä merkki on myös se, jos palveluntarjoajan valikoimissa on useampia eri luototustuotteita. Tämä kertoo siitä, että palveluntarjoaja ymmärtää asiakkaidensa erilaisia tilanteita ja tarpeita, ja pystyy vastaamaan niihin. Siinä missä yhteen tilanteeseen sopii pikalaina, toiseen voi olla järkevämpää hakea esimerkiksi joustoluottoa, yhdistelmälainaa tai spesifimpää remontti- tai autolainaa.

Vastuullista lainavertailua Sortterilta

Kotimainen Sortter on lainavertailualusta, joka kilpailuttaa pikalainatkin puolestasi. Missionamme on auttaa suomalaisia vastuullisessa talouden hallinnassa, joten on sanomattakin selvää, että palvelumme täyttää kaikki edellisessä kappaleessa mainitut ehdot. 

Sortter ei siis myönnä lainoja, vaan ainoastaan vertailee niitä. Teemme yhteistyötä lukuisten luotettavien pankkien ja rahalaitosten kanssa. 

Sortterin lainavertailu pähkinänkuoressa: 

 • Palvelumme on sinulle ilmainen – yhteistyökumppanimme maksavat meille komissioita
 • Täytät vain yhden hakemuksen verkkosivuillamme – vastineeksi voit saada useita tarjouksia 
 • Vertailemme lainat todellisen vuosikoron mukaan – jokaisessa tarjouksessa on selkeästi esillä lainan kulut ja ehdot

Sähköiseen lainahakemukseen merkitään haluttu lainasumma ja takaisinmaksuaika. Digitaalisesti haettavaan ja myönnettävään lainaan tarvitaan liitteeksi yleensä myös viimeisin palkkakuitti tai muu todistus tuloista, joten sellainen kannattaa ottaa valmiiksi esille. 

Järjestämme saamasi lainatarjoukset niin, että edullisin tarjous on ensimmäisenä. Voit kuitenkin tarkastella tarjouksia rauhassa – sopivimman tarjouksen valittuasi vuorossa on lainasopimuksen allekirjoittaminen verkkopankkitunnuksilla ja rahojen siirtäminen tilillesi. 

Mikäli tarjouksien äärellä tuntuu, että haluat lykätä lainanottoa, et ole velvoitettu tarttumaan yhteenkään tarjoukseen. Lainatarjousten lista on realistinen kurkistus taloutesi tilaan. Se näyttää, minkä kokoista lainaa sinun on mahdollista saada, ja minkä suuruisia takaisinmaksueriä sinun on kuukausittain kyettävä maksamaan. 

Jo ennen lainan hakemista on hyvä tarkastella omaa taloutta ja laskea kuukausittaiset tulot sekä menot. Vastuullinen lainan ottaminen varmistaa, että lainan takaisinmaksu ei rasita liikaa omaa taloutta. 

Takaisin blogiin