Kirjainlyhenne NFT nousi otsikoihin vuoden 2021 keväällä, kun NFT-teknologiaa hyödynnettiin digitaalisen taiteen kaupassa. Monien digitaalisten teosten kauppahinnat nousivat jopa kymmeniin miljooniin euroihin. Samalla NFT-teknologia aiheutti digitaalisen taiteen buumin. NFT-trendi on sittemmin hieman laantunut ja on epäselvää, onko kryptovaluuttatekniikkaan perustuvan NFT:n suosio vasta alkutaipaleella, vai onko kupla jo puhjennut yhtä nopeasti kuin se syntyi.
Mikä on NFT?
NFT:stä puhutaan usein kryptovaluuttojen yhteydessä, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole kryptovaluutta. NFT (non-fungible token) perustuu kuitenkin samaan lohkoketjutekniikkaan kuin kryptot eli kryptovaluutat. NFT-teknologia kehitettiin jo 2017, mutta kaiken kansan tietoisuuteen termi nousi vasta viime vuonna. Käytännössä kyseessä on tekniikka, joka mahdollistaa digitaalisen sisällön yksilöinnin. NFT-teknologian avulla yksittäisen kuvan tai muun digitaalisen sisällön aitouden voi siis varmistaa.
Digitaalisesta teoksesta tehty NFT on siis uniikki kappale, mutta koska kyse on digitaalisesta sisällöstä, on tiedosto myös helppo kopioida. Kopioidulla tiedostolla ei kuitenkaan ole vastaavaa aitousvarmennetta kuin NFT:llä. Toisin sanoen kahta identtistä NFT:tä ei ole olemassa, joten digitaalisen teoksen omistusoikeus on mahdollista varmentaa.
NFT siis ilmaisee jonkin digitaalisen sisällön aitouden. Esimerkiksi Twitterin perustaja Jack Dorsey myi ensimmäisen tviittinsä 2,9 miljoonalla dollarilla. Mielenkiintoiseksi kaupan tekee se, että Dorseyn tviitti on edelleen kaikkien nähtävissä, ja kopioitavissa, mutta sillä on nyt omistaja. Asetelmaa voisi verrata siihen, että kenellä tahansa voi olla kopio kuuluisasta reaalimaailman taideteoksesta, mutta aitoja teoksia on olemassa vain yksi.
Vaikka NFT:tä käytetään digitaalisessa ympäristössä, se ei kuitenkaan rajoitu täysin pelkästään digitaaliseen maailmaan. Nimittäin myös mikä tahansa reaalimaailman tai digitaalisen maailman teos on mahdollista kytkeä NFT:hen. Tämä on merkittävä ominaisuus, sillä parhaimmillaan sen avulla voidaan yhdistää molemmat maailmat digitaalisessa ympäristössä.