Muista nämä, kun haet lainaa
Takaisin blogiin

Muista nämä, kun haet lainaa

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun hakee lainaa? Kokosimme tähän artikkeliin selkeän muistilistan, jonka avulla muistat huomioida kaiken oleellisen lainaa hakiessa.

Suunnitteletko asunnon ostamista tai nykyisen kotisi remontoimista? Onko veneesi suuren huollon tarpeessa tai täytyykö auto vaihtaa isompaan perheen kasvaessa? Kaikki nämä ovat esimerkkejä tilanteista, joita elämässä tulee vastaan ja joiden kohdalla on mietittävä niiden rahoittamista.

Suuret investoinnit vaativat useimmiten lainan ottamista. Ottaessasi lainan teet sopimuksen lainanantajan kanssa ja sitoudut maksamaan lainaamasi pääoman sekä lainaan liittyvät muut kustannukset lainanantajalle sovitun maksuaikataulun mukaisesti.

Suomalaisen lainavertailupalvelu Sortterin avulla haet lainaa helposti ja turvallisesti. Löydät omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan lainan vertailemalla eri lainanmyöntäjien tarjoamia luottoja. Palvelumme kautta tavoitat yhdellä hakemuksella jopa yli 20 eri pankkia ja rahoituslaitosta.

Lainan hakeminen vaatii tiettyjen vaatimusten täyttämisen

Sortterin lainanvertailupalvelussa on muutama ehto sen suhteen, kuka voi hakea lainaa. 

Voit hakea lainaa, mikäli:

 • olet vähintään 20-vuotias
 • asut Suomessa
 • sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä.

Osalla pankeista voi olla edellä mainittua tiukemmat ehdot. Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia siitä hakemusta tehdessäsi, sillä toimitamme hakemuksesi vain niihin pankkeihin ja rahoituslaitoksiin, joiden kriteerit luoton myöntämiselle vastaavat tilannettasi.

Määritä tarpeisiisi sopiva lainasumma

Lainaa hakiessa kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä, minkä kokoinen lainasumma vastaa omia tarpeita. Sortterin lainavertailupalvelun kautta voit hakea lainaa 1 000–60 000 € suuruiselle summalle.

Säännöllisten tulojesi ja menojesi suhde määrittelee sen, kuinka paljon voit saada lainaa. Pelkkien tulojen sijaan lainanmyöntäjiä kiinnostaa, minkä verran sinulle jää kuukausittain rahaa käytettäväksi pakollisten menojen jälkeen. Tätä tulojen ja menojen välistä suhdetta nimitetään maksuvaraksi.

 • Maksuvara lasketaan yksinkertaistettuna vähentämällä kuukausittaisista tuloista kuukausittaiset menot. 
 • Todellisuudessa maksuvaraan vaikuttavia tekijöitä on useampia, mutta loppujen lopuksi maksuvaralaskennalla selvitetään lainanhakijan kuukausittain käteen jäävän rahan määrä. 
 • Maksuvaraa laskettaessa huomioidaan lainanhoitomenojen lisäksi muun muassa asumismenot sekä elämis- ja elatuskustannukset.

Pankit arvioivat lainaa haettaessa myös tulojen varmuuden. Lainanmyöntäjän näkökulmasta vakituisesta työsuhteesta saatavat säännölliset palkkatulot sekä eläke ovat suhteellisen varmoja tulonlähteitä. Sen sijaan mahdollisia bonuksia tai pääomatuloja ei välttämättä huomioida maksuvaraa laskettaessa, koska ne ovat usein epävarmempia tuloja.

Valitse sinulle sopiva laina-aika

Laina-ajan valinnassa kannattaa olla tarkkana, koska sillä on suuri merkitys kuukausittain maksettaviin lainan lyhennyksiin. Liian pitkäksi venytetty laina-aika kerryttää enemmän korkoja, mutta toisaalta liian tiukka laina-aika haastaa taloutesi maksuvaraa ja voi jopa pahimmillaan rajoittaa esimerkiksi säästö- tai harrastusmahdollisuuksiasi.

Harkitessasi sopivaa laina-aikaa sinun kannattaa laskea, minkä suuruinen kuukausierä sopii talouteesi. Laina aikaa voi yleensä halutessaan lyhentää myös sovittua nopeammassa tahdissa, ja sen vuoksi maksuerä kannattaa laskea mieluummin liian pieneksi kuin suureksi. Sortterin palvelussa voit hakea laina-aikaa 1–15 vuoden väliltä.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

Pankki tarkistaa tietyt asiat lainaa haettaessa

Pankki haluaa saada varmuuden sille, että pystyt maksamaan lainasi takaisin. On hyvin pankki- ja tapauskohtaista, millaisia tietoja pankit ja rahoituslaitokset haluavat tietää. Jos olet hakemassa lainaa, sinun täytyy yleensä myös valtuuttaa pankki hakemaan tarvittavia tietoja.

Pankki käyttää tietolähteinä paitsi hakemuksessa antamiasi tietoja ja dokumentteja, myös esimerkiksi ulkoisia rekistereitä, kuten velkarekisteriä. Myös pankin sisäisiä rekistereitä hyödynnetään, jos olet ottamassa lainaa pankista, jossa sinulla on jo valmiiksi esimerkiksi tili tai luottokortti. 

Pankki vertaa tietoja hakemuksessasi ilmoittamiin tietoihin. Tämän takia on tärkeää, että täytät hakemuksen huolella ja olet totuudenmukainen. 

Mieti, haetko lainaa pankista vai netistä

Se, onko lainaa järkevämpää hakea pankista vai netin kautta, riippuu hieman tilanteesta. Mikäli haluat hakea vakuudellista lainaa, oma tilipankki on usein ainoa vaihtoehto. Toisaalta pankit eivät mielellään käsittele vakuudellista lainahakemusta, mikäli haettu lainasumma ei ole kovin suuri ja tuottaa siten suhteessa paljon työtä.

Useat lainanhakijat päätyvät hakemaan lainaa ilman vakuuksia, koska vakuudetonta lainaa voi hakea helposti netistä. Lainahakemuksen täyttäminen sähköisesti on mahdollista tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Näin et ole sidoksissa pankin palveluaikoihin, joiden sovittaminen omaan arkeen voi välillä olla haastavaa.

Sortterin lainavertailun kautta saat myös yhdellä hakemuksella tarjoukset kaikilta yhteistyökumppaneiltamme ja voit säästää rahaa löytäessäsi vertailun edullisimman lainan. Myös lainatarjouksen hyväksyminen ja sopimuksen allekirjoittaminen onnistuu helposti verkkopankkitunnuksilla.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Hae lainaa yksin tai yhdessä

Voit hakea lainaa yksin, mutta myös yhdessä. Mikäli haet lainaa yhteishakijan, kuten puolison kanssa, saatat saada paremman lainatarjouksen. Tämä johtuu siitä, että pankki näkee kaksi hakijaa maksukykyisempinä kuin yhden. Koska luotonmyöntäjän riskit lainan myöntämiseen pienenevät, ovat matalampi korkotaso ja suurempi lainasumma mahdollisia.

Yhteishakijan on oltava täysi-ikäinen ja hänellä on oltava suomalainen henkilötunnus. Lisäksi rinnakkaishakijalla on oltava säännölliset palkkatulot. Hänen ei kuitenkaan tarvitse asua samassa osoitteessa lainan päähakijan kanssa.

Lainan hakeminen tai kilpailuttaminen ei vielä sido sinua ottamaan lainaa, joten voit vertailla, millaisia lainatarjouksia sinun on mahdollista saada yksin tai vastaavasti rinnakkaishakijan kanssa.

Muista vertailla lainat – Sortter auttaa

Muista siis, että sinun tulee lainaa hakiessasi:

 1. varmistaa kelpoisuutesi lainanhakijaksi
 2. määrittää tarpeisiisi sopiva lainasumma ja -aika
 3. päättää haetko lainaa pankista vai netistä
 4. valita haetko lainaa yksin vai rinnakkaishakijan kanssa.

Lainat kannattaa lisäksi aina vertailla, jotta löydät sinulle sopivimman ja edullisen lainatarjouksen. Lainojen vertailu on osa vastuullista talouden hallintaa – vertailun ansiosta et maksa turhista piilokuluista. Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti lainan todelliseen vuosikorkoon, joka huomioi kaikki lainaan liittyvät kulut.

Lainojen vertailu Sortterin avulla on:

 • helppoa – tavoitat kymmeniä luotonmyöntäjiä yhdellä sähköisellä hakemuksella
 • maksutonta – lainan hakeminen on sinulle aina ilmaista
 • nopeaa – saat ensimmäiset lainatarjoukset heti hakemuksen lähetettyäsi
 • turvallista – teemme yhteistyötä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.

Kilpailutamme lainat aina asiakkaan etu edellä: näytämme jokaisen lainan korot, kulut sekä muut tärkeät ehdot selkeästi ja läpinäkyvästi. Järjestämme lainat myös valmiiksi hintajärjestykseen halvimmasta kalleimpaan todellisen vuosikoron mukaan. Vaikka suosittelemme aina mahdollisimman edullista lainaa, jätämme lopullisen päätöksenteon sinulle.

Hae lainaa heti täyttämällä nopea lainahakemus!

Takaisin blogiin