Arjen valinnoilla säästämisen alkuun
Takaisin blogiin

Arjen valinnoilla säästämisen alkuun

Säästäminen pahan päivän varalle tai tiettyä käyttötarkoitusta varten on aina järkevää. Mistä sitten säästää, jos säännöllisten menojen jälkeen kukkaron pohja häämöttää?

Kaikki me olemme varmasti tietoisia säästämisen hyödyistä. Taloudelliseen puskuriin voi tukeutua yllättävässä tilanteessa, kuten vaikka kodinkoneen hajotessa tai työnantajan ilmoittaessa lomautuksista. 

Toisaalta rahaa voi myös laittaa sivuun tietty päämäärä ja käyttötarkoitus mielessään: esimerkiksi lomamatka tai uusi vaatekerta. Parhaassa tapauksessa erilliselle säästötilille kertyy hieman korkoakin.

Jos taloustilanne on valmiiksi tiukka, voi ajatus säästämisestä tuntua kaukaiselta, ahdistavaltakin. Ihan jokaisen on kuitenkin mahdollista säästää arjen valinnoissaan. Sen ei myöskään tarvitse tarkoittaa tylsää elämää, jossa syödään pelkkää makaronia ja säilyketonnikalaa.

Lue lisää säästövinkeistä ja arjen valintojen vaikutuksista paitsi talouden hallintaan, myös mielenrauhaan!

Valmiina säästämään? Ready, steady, go!

Kaikkein tärkeintä talouden hallinnassa on yksinkertaisuudessaan talouden hallinnan aloittaminen. Se tarkoittaa sitä, että varaa itselleen hetken, jolloin istuu alas ja listaa säntillisesti talouden tulot ja menot. Tämä vaihe on tavallaan itsestään selvä, mutta yllättävän tärkeä. Arjen keskellä tuntuu itse kullakin olevan usein niin kiire, että aikaa jää vain jatkuvan rahanmenon päivittelyyn. 

Tulot ja menot kirjattu – vaihe 1 suoritettu! Tulopuoleen on tavallisen palkka- tai muilla tuloilla elävän hankala vaikuttaa, joten säästömielessä katse onkin kohdennettava menoihin.  

Syönkö usein ulkona tai valmisruokaa? Koska olen viimeksi kilpailuttanut puhelinliittymäni? Nämä ovat niitä yksinkertaisia, mutta säästämisen kannalta kriittisiä kysymyksiä, jotka jokaisen tulee talouden hallinnointiin ryhtyessään seuraavaksi itseltään kysyä.

Tässä koostettuna kätevä lista kaikille mahdollisista säästämisen paikoista. Listan jälkeen tarkastelemme yksittäisiä säästökohteita tarkemmin.

Arjen säästövinkkejä:

  • kilpailuta palveluntarjoajat (puhelin- ja nettiliittymät, sähkösopimus, lainat ja luotot)
  • kokkaa itse ja enemmän ruokaa kerralla
  • tapaa ystäviä ravintolan sijaan kotona
  • valitse ruokakaupassa sesonkituotteita ja hyödynnä tarjoukset
  • pyöräile tai kävele autoilun sijaan
  • perusta erillinen säästötili ja siirrä sinne edes nimellinen summa rahaa säännöllisesti
  • vältä pikamuotia ja suosi kierrätystä
  • tarkastele suoratoistopalveluidesi käyttöastetta ja sitä, kuinka useaa niistä oikeasti tarvitset.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Säästäminen palkitsee monella tasolla

Ulkona syöminen tai ruuan kotiin tilaaminen on ihanaa ja virkistävää! Kuinka usein ulkona kuitenkaan tarvitse todellisuudessa syödä?

Yhtä mukavaa on kutsua ystäviä kotiin syömään, jolloin voidaan jakaa ruoka- ja juomakustannuksia ja suunnitella hauskaa ohjelmaa kokkailun ja syömisen oheen. Pihistellään yhdessä!

Tärkein säästövinkki arjen ruokakuluissa on selvä: älä mene kauppaan nälkäisenä. Silloin tulee usein ostettua mitä sattuu, esimerkiksi hintavia valmisruokia. 

Fiksu suunnittelee viikon menun ja siihen sopivan ostoslistan etukäteen. Menussa tämä suosii kasviksia ja sesonkituotteita, sekä tarttuu lisäksi ”laputettuihin” aletuotteisiin, joista osan voi laittaa suoraan pakastimeen kotona. Hävikkiä näin vähentäessään saa kaupan päälle hyvän mielen.

Autoilu on varsinainen arjen rahasyöppö. Paitsi polttoaineen tai sähkön (käyttövoimana) kulutuksesta, autoilija maksaa myös vakuutuksia ja monenlaisia huoltokuluja. Aina autoilua ei ole mahdollista välttää, mutta kannattaa tutkailla, josko esimerkiksi lyhyemmät työ- ja kauppamatkat voisi hoitaa kävellen tai polkupyörällä. Samalla voi hoitaa kuntoaan. 

Luonto ja kukkaro kiittävät myös kuluttajaa, joka suosii vaateostoksilla pikamuodin sijaan kestäviä valintoja sekä kierrätystä. Huolto ja vaihtotalous pidentävät vaatteiden ja asusteiden käyttöikää. Esimerkiksi kiillotetut ja suoja-ainein käsitellyt kengät näyttävät uusilta kauan, ja kun opettelee vaihtamaan takin rikkoutuneen vetoketjun, voi tarjoutua tekemään sen myös tutuille vastapalvelusta vastaan. 

Kilpailuta ja säästä

Illallista ei ole pakko nauttia ravintolassa, mutta sähkö- ja luottokorttilaskut on pakko maksaa. Pakollisissakin menoissa piilee silti säästämisen mahdollisuus.

Ainakin sähkösopimukset, puhelin- ja nettiliittymät, vakuutukset ja rahalaitoksien tarjoamat palvelut voi nykyään kilpailuttaa helposti. Kilpailutuksen voi tehdä itse hintoja vertailemalla tai kilpailutuksen voi ulkoistaa sellaista palvelua tarjoavalle taholle.

Tiedätkö esimerkiksi, kuinka suuri osuus mahdollisen lainasi takaisinmaksusta muodostuu erilaisista koroista ja lainanhoitokuluista? Lainasumman lisäksi maksat siis korkoa ja muun muassa tilinhoito- ja kuukausimaksuja, jotka voivat vaihdella rajustikin lainanantajasta riippuen. 

Olemassa olevan lainankin voi – ja se kannattaa – kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Säästösummat eivät ehkä yhden takaisinmaksuerän valossa vaikuta isoilta, mutta vuositasolla voi säästöä kertyä jopa satasia lainanantajaa vaihtamalla.

Kulutusluotot, osamaksusopimukset ja luotot on myös mahdollista yhdistää yhdeksi uudeksi, edullisemmaksi yhdistelmälainaksi. Tässäkin tapauksessa paras yhdistelmälaina löytyy kilpailuttamalla.

Sinä pystyt siihen!

Perinteinen säästötili ei koskaan ole huono idea. Yksittäisten talletuksien ei tarvitse olla isoja – vanhan sanonnan mukaan ”pennissä on miljoonan alku”. Säännöllisten, pienienkin, talletusten lisäksi voi tehdä itsensä kanssa sopimuksen, että tallettaa esimerkiksi lomarahat tai muut yllättävät lisätulot heti säästötilille sen sijaan, että tuhlaisi ne.

Hyvä kikka on perustaa säästötili eri pankkiin kuin käyttötili, tai ainakin estää säästötilin näkyminen nettipankissa. Ideana on, että kun säästötilin varoihin käsiksi pääseminen on pienen vaivannäön takana, kiusaus kajota tiliin pienenee.

Säästäminen saattaa motivoida enemmän, jos sille asettaa tavoitteen. Säästötili on mahdollista määrittää määräaikaiseksi. Tavoitteena voi olla myös summa tai käyttökohde. Monet säästävät esimerkiksi lomamatkaa varten. 

Säästötileille maksettavat korot eivät ole tänä päivänä ole hääppöisiä. Paras palkinto kaikenlaisesta säästämisestä onkin varmasti henkinen. Harva asia tuo enemmän mielenrauhaa kuin tunne siitä, että elämä – ja myös talous – on hallinnassa. 

Ja kas, säästötilille on parissa vuodessa kertynyt mukava pieni pesämuna. ”Minä tein sen!”

Takaisin blogiin