Mistä paras lainatarjous?
Takaisin blogiin

Mistä paras lainatarjous?

Pankit ja muut rahalaitokset tarjoavat vakuudettomia lainoja, joiden hinnat ja ehdot voivat vaihdella merkittävästi keskenään. Lue, miten tunnistaa ja löytää oikeasti hyvä lainatarjous.

Tämän päivän kuluttaja ei ole sidottu päivittäispankkinsa tarjoamiin lainatuotteisiin, vaan voi tarvittaessa hakea lainaa eri luotontarjoajilta. Samaan aikaan luotontarjoajat kilpailevat asiakkaista, ja saattavat markkinoida esimerkiksi kulutusluottoja matala korko edellä.

Paras lainatarjous löytyy vain useampia tarjouksia vertailemalla. Tällöin selviävät paitsi hintaerot tarjousten välillä, myös kunkin tarjouksen joustovara ja soveltuvuus omaan taloudentilaan. Edullisimmalta vaikuttava lainatarjous ei automaattisesti tarkoita parasta.

Parhaan lainatarjouksen löytääksesi tarkista, että ainakin seuraavat ehdot täyttyvät. Listauksen jälkeen perehdymme kuhunkin kohtaan tarkemmin.

Tunnista laadukas lainatarjous:

 • luotontarjoajana on luotettava, asemansa vakiinnuttanut taho
 • lainan hinta on ilmoitettu todellinen vuosikorko huomioiden
 • lainan kulut on eritelty selkeästi
 • lainasumma- ja aika on sovitettu oikeellisesti suhteessa ilmoittamaasi taloudelliseen tilanteeseesi
 • lainatarjous ei sisällä vaikeaselkoista tai ns. ”pientä pränttiä”
 • lainan kilpailutuksen on tehnyt puolueeton, luotettava taho.

Löydä luotettava luotontarjoaja ja selkeät lainakulut

Kilpailun kiihtyessä luottomarkkinoille on ilmestynyt monentyyppisiä toimijoita. Perinteisten pankkien rinnalla luottoa ja erityisesti pikavippejä tarjoavat lukuisat tahot. Toki lainatarjouksia pyytäessään voi pitäytyä tutuissa tahoissa, mutta mahdollisimman monta tarjousta saadakseen otanta kannattaa pitää laajana. 

Mistä sitten tietää, että entuudestaan vieras luotontarjoaja toimii luotettavasti? Helpoimmalla pääsee, kun lainanvertailua palveluna tarjoava toimija hoitaa kilpailutuksen puolestasi. Lainanvertailualusta Sortter esimerkiksi tekee yhteistyötä vain asemansa vakiinnuttaneiden luotonantajien kanssa, jotka kaikki maksavat Sortterille kumppanuudesta komissioita. 

Yksi vastuullisen ja luotettavan luotonantajan merkki on, että lainan hinta on tarjouksessa esitetty todellisen vuosikoron mukaan ja kaikki lainasta aiheutuvat kulut on selkeästi eritelty. Joskus matalaa korkoa markkinoiva toimija saattaa ilmoittaa näkyvästi ainoastaan nimelliskoron, jolloin hinta vaikuttaakin edulliselta. Nimelliskoron lisäksi lainalle koituu kuitenkin tyypillisesti muitakin kuluja, kuten tilinhoitomaksuja. Todellisessa vuosikorossa nämä kaikki kulut on huomioitu.

Huomaa, että erissä takaisin maksettavan lainasumman ja nimelliskoron lisäksi lainalle voi koitua muita kuluja esimerkiksi seuraavasti:

 • avausmaksut 
 • käsittelymaksut 
 • kuukausimaksut
 • tilinhoitomaksut
 • laskutuspalkkiot

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Ei se pelkkä hinta

Parhaan lainatarjouksen metsästäjä ei tuijota pelkkiä kuluja. Huomiota tulee kiinnittää myös lainaehtoihin, jotka nekin vaihtelevat luotonantajasta riippuen. Yhteistä on kuitenkin se, että kaikki lainanantajat ovat yhtä lailla velvoitettuja ilmoittamaan ehdot tarjouksessaan selkeästi.

 • Lainaehdoissa kerrotaan, onko tarjotun lainan korko kiinteä vai viitekorkosidonnainen ja täten altis rahamarkkinoiden heilahteluille.
 • Lisäksi ehdot määrittävät sen, onko takaisinmaksussa joustovaraa. Joskus voi olla nimittäin tarvetta lyhennysvapaalle. Päin vastaisesti voi eteen tulla tilanne, jossa olisi mahdollisuus maksaa koko laina ennenaikaisesti pois. Lainaehdoista selviää, onko tämä ylipäätään mahdollista ja aiheutuuko siitä lisäkuluja. 

Laina-aika vaikuttaa niin lainakuluihin kuin -ehtoihinkin. Pienempi kuukausierä tarkoittaa pidempää takaisinmaksuaikaa, mutta tyypillisesti suurempia lainakuluja. Lyhyemmällä laina-ajalla kuukausierä on puolestaan suurempi, mutta korot ja muut kulut pysyvät maltillisempana. 

Lainanhakijalla on vastuu

Lainanhakijana sinulla on vastuu siitä, että lainahakemus tulee täytetyksi huolella ja rehellisesti. Esimerkiksi tulojaan ei kannata kaunistella, sillä yleensä lainanantaja pyytää vielä nähtäväkseen palkkakuitin tai muun todisteen tuloista ennen lopullista lainan myöntämistä. Vain totuudenmukainen lainahakemus takaa mahdollisuuden saada omaan tilanteeseen parhaiten sopiva laina.

Mikäli lainatarjouksia ei tule, on se oivallinen hetki miettiä lainanoton järkevyyttä kyseisessä tilanteessa ylipäätään. Onko lainanotto välttämätöntä? Onko takaisinmaksusuunnitelma realistinen? 

Luotonantajat tekevät jokaisen hakemuksen perusteella riskikartoituksen. Tyypillinen syy kieltävään lainapäätökseen on hakijan mahdollinen maksuhäiriömerkintä tai epäily takaisinmaksukyvystä. 

Joskus luotonantajan lainatarjoukseen on kirjattu haettua pienempi summa. Tällöin voi harkita, rahoittaako suunnitellun hankkeen – kuten remontin tai auton oston – vain osittain luotolla ja loput esimerkiksi säästöillä. Toinen vaihtoehto on hankkeen siirtäminen ajankohtaan, jolloin lainan saaminen koko summalle on todennäköisempää. Tiesithän esimerkiksi, että lainaa voi hakea rinnakkaishakijan kanssa, jolloin myöntävän lainapäätöksen todennäköisyys tuplaantuu?

Kaiken kaikkiaan on hyvä muistaa, että yhteiskunnan toimivuuden kannalta on järkevää, että lainan myöntämiselle määritellään tietyt kelpoisuusvaatimukset, jotka hakijan tulee täyttää.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Mistä tunnistaa vastuullisen lainanvertailupalvelun?

Kuten sanottu, paras lainatarjous löytyy vertailemalla, mutta lainanvertailua ei välttämättä tarvitse tehdä itse. Laadukas lainanvertailualusta on yksinkertaisesti sellainen, joka vapauttaa kuluttajan tunteja vaativasta selvitys- ja hakemuksien täyttötyöstä – ja tekee sen turvallisesti.

Kotimainen Sortter on juuri tällainen lainanvertailupalvelu: meidän kauttamme voit vertailla vakuudettomia lainoja aina 60 000 euroon saakka.

Sortterin koko toiminta-ajatus perustuu asiakkaan etuun ja eräänlaiseen positiiviseen noidankehään: lainoja vertailemalla asiakkaidemme talous pysyy paremmin hallinnassa, ja kun vertailupalvelun käyttö on mahdollisimman helppoa, vertailua tulee myös tehtyä.  

Ensimmäinen helppouden ja tasa-arvoisen saavutettavuuden edellytys on maksuttomuus. Koska yhteistyökumppanimme maksavat meille edellä mainittuja komissioita, pystymme tarjoamaan palveluamme asiakkaillemme täysin ilmaiseksi.

Toisekseen, palvelumme on helppokäyttöinen ja nopea. Asiakas täyttää nettisivuillamme yhden hakemuksen ja voi vastineeksi saada jopa parikymmentä lainatarjousta eri pankeilta ja rahalaitoksilta. Hakemuksen täyttämiseen menee muutamia minuutteja ja parhaassa tapauksessa rahat voi saada tililleen saman päivän aikana.

Vertailemme lainat aina todellisen vuosikoron perusteella. Lainanhakija voi siis olla varma, että edullisimmalta vaikuttava laina todella on edullisin – kaikki kulut ja ehdot huomioiden. Olemme järjestäneet tarjoukset valmiiksi niin, että edullisin on merkitty ensimmäiseksi. Asiakkaanamme et kuitenkaan ole velvoitettu valitsemaan edullisinta lainaa, tai et itse asiassa mitään tarjotuista lainoista. Lopullinen päätös on sinun!

Sinun on myös hyvä tietää, että palvelumme toimii korkean IT-turvallisuuden ympäristössä. Jatkuvan tarkkailu- ja kehitystyön ansiosta asiakkaidemme tiedot välttyvät päätymästä vääriin käsiin.

Takaisin blogiin